TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η μυστηριώδης Nadia Abdel Wahab

 

Η μυστηριώδης Nadia Abdel Wahab

Μια μέρα του 1959, στο Κάιρο, μια νεαρή αστή εμφανίζεται στο στούντιο του αρμένιου φωτογράφου Van Leo και του ζητά να τη φωτογραφίσει γυμνή. Το 1998, ο λιβανέζος κινηματογραφιστής Akram Zaatari (συνιδρυτής του Arab Image Foundation) ανακαλύπτει μία φωτογραφία της γιαγιάς του με την υπογραφή του Van Leo, φαντασιώνεται πως είναι η μυστηριώδη Nadia, και πηγαίνει να συναντήσει τον γηραιό φωτογράφο (ο Van Leo πέθανε τέσσερα χρόνια μετά, στα 91 του). Ο παρακάτω διάλογος είναι από την ταινία Her and Him (2001) που ο Zaatari αφιέρωσε σ' αυτόν.

Ναι, τράβηξα πολλά γυμνά, αλλά πριν από δέκα χρόνια έκαψα όλες τις φωτογραφίες και τα αρνητικά. Η χώρα άλλαξε, γι' αυτό προτίμησα να τα κάψω.

• Ποιά ήταν τα μοντέλα;

Ω, ήταν πολλά. Είχα 300 με 500 γυμνά, μέσα σε διάστημα 50 χρόνων, αλλά τα έκαψα όλα. Για να φωτογραφίσεις γυμνό πρέπει να έχεις μια κοντινή ή φιλική σχέση. Αλλιώς φοβούνται. Με όλα τα γυμνά που τράβηξα υπήρχε φιλία και επαφή.

Δεν γίνεται να μπαίνει ένας πελάτης και να τον ρωτάς αν θέλει να φωτογραφηθεί γυμνός.

Υπήρξε μια εξαίρεση, μια πελάτισσα, μια Αιγύπτια από την Ηλιούπολη. 'Ηθελε 12 φωτογραφίες με τη Rolleiflex. Στην αρχή ήταν ντυμένη, αλλά μετά γδύθηκε τελείως. 12 διαφορετικές πόζες.

• Τι δουλειά έκανε;

Α, δεν τη ρώτησα. Τράβηξα με τη Rollei 12 διαφορετικές πόζες. Ντυμένη στην αρχή, έβγαζε μετά λίγα λίγα τα ρούχα της. Κράτησε μόνο τα παπούτσια της και γδύθηκε τελείως. 'Ηταν η μόνη πελάτισσα που μου πρότεινε να την φωτογραφίσω γυμνή.

• 'Ηταν όμορφη;

Ναι, ήταν όμορφη, ήταν 25 ετών. Τη φωτογράφισα το 1959.

• Πιστεύετε πως έδειξε μετά τις φωτογραφίες στους δικούς της;

'Οχι, δεν το πιστεύω, όχι. Οι γυμνές φωτογραφίες είναι κάτι το προσωπικό, δεν τις δείχνεις στους άλλους.

• Τραβήξατε αντρικά γυμνά;

'Οχι αντρικά γυμνά, αλλά αθλητές. Για να δείξουν τους μυς τους. Βάζαμε και παραφίνη για να αναδεικνύονται οι μυς. Για το σπορ.

Φωτογράφισα κι' έναν άγγλο αξιωματικό που ήταν προπονητής στον αγγλικό στρατό. Κέρδισε ένα ευρωπαϊκό πρώτο βραβείο του περιοδικού Health and Strength.

• Βγάλατε δικά σας γυμνά αυτοπορτρέτα;

'Οχι, όχι.

• Δεν σας ενδιέφερε;

'Οχι, όχι.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ