TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Οι αλεπούδες μένουν κάτω από τα ουράνια τόξα

 

 

 Οι αλεπούδες μένουν κάτω από τα ουράνια τόξα

Οι αλεπούδες μένουν κάτω από τα ουράνια τόξα Facebook Twitter

Ένας παλιός μύθος της Ιαπωνίας λέει ότι όταν έχει λιακάδα μαζί με βροχή, παντρεύονται οι αλεπούδες.
Στο πρώτο Όνειρο του Kurosawa στην ομώνυμη ταινία, μια τέτοια ακριβώς μέρα, ένα μικρό αγόρι αψηφάει την προειδοποίηση της μητέρας του να μη φύγει από το σπίτι, γιατί μπορεί να δει το γάμο των αλεπούδων κι εκείνες θα θυμώσουν. Ο μικρός απομακρύνεται στο δάσος και πράγματι βλέπει εκεί μια ομάδα από δαιμονικές μορφές, ως ανθρωπόμορφες "αλεπούδες" να βαδίζουν ρυθμικά σε γαμήλια πομπή. Κάποια στιγμή οι αλεπούδες τον εντοπίζουν, ο μικρός τρομάζει και γυρνάει τρέχοντας σπίτι. Η μητέρα του λέει ότι μια θυμωμένη αλεπού έφερε ένα εγχειρίδιο με το οποίο ο μικρός πρέπει να αυτοκτονήσει, εκτός αν ικετέψει τις αλεπούδες να τον συγχωρήσουν. Η μητέρα, πριν του κλείσει την πόρτα με αποφασιστικότητα και σκληρότητα ("αν δεν σε
συγχωρέσουν, μην επιστρέψεις"), τον προειδοποιεί ότι οι αλεπούδες συνήθως δεν συγχωρούν. "Μα δεν ξέρω που μένουν" λέει εκείνος. "Οι αλεπούδες μένουν κάτω από τα ουράνια τόξα" απαντάει η μητέρα. Ο μικρός παίρνει το εγχειρίδιο και ξεκινά να βρει πάλι τις αλεπούδες. Το όνειρο τελειώνει με τον μικρό να κρατάει σφιχτά το εγχειρίδιο και να κατευθύνεται προς ένα τεράστιο ουράνιο τόξο σε ένα ανθισμένο λιβάδι.
Δεν μαθαίνουμε ποτέ αν τον συγχώρησαν οι αλεπούδες.

Όλη η ταινία, τα "Όνειρα" (από τις πιο αγαπημένες μου, γυρίζω σ' αυτήν ξανά και ξανά) έχουν θέμα πραγματικά όνειρα του 80χρονου Kurosawa. Σε αυτή την πρώτη σκηνή, ο μικρός είναι ο ίδιος σε παιδική ηλικία. Το σπίτι είναι ακριβές αντίγραφο του σπιτιού που μεγάλωσε (σε ένα σημείο διακρίνεται μια πινακίδα με το όνομά του) και η γυναίκα ηθοποιός ενσαρκώνει τη μητέρα του - ο Kurosawa της έδειξε φωτογραφίες της και την καθοδήγησε στην ερμηνεία ώστε να της μοιάζει. Στα ογδόντα του πάλευε ακόμα με το φάντασμά της να του κλείνει την πόρτα - με την μητρική απόρριψη ή απλώς με την ενοχή της παράβασης των απαγορεύσεων της παιδικής ηλικίας που βασίζονται ενίοτε σε παράλογες δεισιδαιμονίες.

Αντιγόνη Πηνελόπη Τσουρέκη

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ