Στις γκαλερί της πόλης για τέχνη και δροσιά

Στις γκαλερί της πόλης για τέχνη και δροσιά Facebook Twitter
0

Τhe equilibrists / Οι εξισορροπιστές

Στις γκαλερί της πόλης για τέχνη και δροσιά Facebook Twitter

Με αφορμή την 33η επέτειο ίδρυσης του ΔΕΣΤΕ, τα έργα 33 Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών που εργάζονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και είναι ηλικίας 25-35 ετών εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη. Η νέα γενιά των Ελλήνων εικαστικών μιλάει για τις αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει την τελευταία δεκαετία σε ένα κλίμα πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, ως μέρος μιας διεθνούς «νεανικής επισφάλειας». Είναι μια συνεργασία του New Museum της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη.

Έως τις 9/10 (κλειστά τον Αύγουστο). Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Οδού Πειραιώς

David Hammons / «Give me a moment»

Στις γκαλερί της πόλης για τέχνη και δροσιά Facebook Twitter

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έρχονται σπάνια έργα ενός από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς καλλιτέχνες των τελευταίων 50 χρόνων. Πρόκειται για τυπώματα, γλυπτά, πίνακες και έγγραφα που έχουν δημιουργηθεί στα τέλη των '60s με υλικά όπως τηγανητό κοτόπουλο, καπάκια από μπουκάλια, τσιγάρα, κολεγιακά με κουκούλα, μαλλιά Αφροαμερικανών, αφρικανικές μάσκες και καθρέφτες. Την έκθεση επιμελήθηκαν ο Mark Godfrey, ανώτερος επιμελητής στην

Tate Modern, και η Skarlet Smatana, διευθύντρια της Συλλογής Οικονόμου.
Συλλογή Γιώργου Οικονόμου, Λ. Κηφισίας 80, Μαρούσι

Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων

Στις γκαλερί της πόλης για τέχνη και δροσιά Facebook Twitter

Στη δεύτερη έκθεση που διοργανώνει και αφορά το Μαντείο της Δωδώνης, το Μουσείο της Ακρόπολης προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, δείχνοντας τον τρόπο λειτουργίας του, τον ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον. Στο επίκεντρο η μαντική βελανιδιά που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για το τι θα συμβεί αλλά και στα χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ναού που έφεραν στο φως οι ανασκαφές.

Έως τις 10/1/2017. Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα

kalos & kilo / «Βίαιο μετάξι»

Στις γκαλερί της πόλης για τέχνη και δροσιά Facebook Twitter

Η έκθεση του γνωστού καλλιτεχνικού διδύμου της Θεσσαλονίκης δανείζεται τον τίτλο «Βίαιο Μετάξι» από τη βίαιη πρακτική θανάτωσης του μεταξοσκώληκα με βρασμό, ώστε να βγει καλύτερης ποιότητας μετάξι. Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιάσουν 12 έργα-εκτυπώσεις σε οργανικό μετάξι με τη μορφή μαντήλας-πέπλου που εξετάζουν τη βία ανά τον κόσμο, συμβολικά και μεταφορικά. Τα ψυχεδελικά σχήματα και η λαμπερή υφή του μεταξιού έρχονται σε αντιπαράθεση με τη σκοτεινή αναπαράσταση της βίας στα πέπλα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση.

Από τις 23/6 ως τις 10/9. Kalfayan Galleries, Χάριτος 11, Κολωνάκι

«Φως και χρώμα ελληνικό στη ζωγραφική του Τέτση»

Στις γκαλερί της πόλης για τέχνη και δροσιά Facebook Twitter

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Metamorphosis παρουσιάζονται 35 αντιπροσωπευτικά έργα του Υδραίου ζωγράφου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η μνημειώδης σύνθεση της «Λαïκής Αγοράς» καθώς και οι τελευταίοι επιβλητικοί πίνακες του αείμνηστου καλλιτέχνη με τα ανεμοδαρμένα ελληνικά ακρογιάλια.

Από τις 23/6 έως τις 31/7 (σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο ΚΠΙΣΝ). Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, Καλλιθέα

Στράτος Καλαφάτης / «the pig and other stories»

Στις γκαλερί της πόλης για τέχνη και δροσιά Facebook Twitter

Το «Pig and other stories» είναι ένα νέο φωτογραφικό πρότζεκτ του Στράτου Καλαφάτη. Οι εικόνες του, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αφηγούνται αλλά είναι μια μικρή ιστορία. Ο καλλιτέχνης φωτογραφίζει σαν να κρατάει ημερολόγιο και καταγράφει το τοπίο, το θαλάσσιο μέτωπο, τους ανθρώπους και κάθε λεπτομέρεια της ζωής.

Έως τις 12/7. Γκαλερί Bernier-Eliades, Επταχάλκου 11

Freddie F. / «Puer aeternus: notes on youth, love, eternity and consumption»

Στις γκαλερί της πόλης για τέχνη και δροσιά Facebook Twitter

Ένας νέος εκθεσιακός χώρος ανοίγει στο κέντρο της Αθήνας, σε έναν από τους πιο όμορφους δρόμους της πόλης. Ο Freddie F. παρουσιάζει την πρώτη του ατομική φωτογραφική έκθεση με θέμα τον αιώνιο έφηβο, τον ενήλικα, δηλαδή, που δεν λέει να μεγαλώσει. Την έκθεση θα πλαισιώσει η προβολή δύο ταινιών, του Lost Boys (25/6) και του Hook (28/6).

Από τις 23/6 ως τη 1/7. Blank Canvas, Μελανθίου 8, Ψυρρή

Δημήτρης Μπάμπουλης, Θάνος Κλωνάρης / «Don't kill bambi»

Στις γκαλερί της πόλης για τέχνη και δροσιά Facebook Twitter

Στα τρία χρόνια της σύντομης ζωής του, το Studio 54 έγινε η Μέκκα της Νέας Υόρκης, μια εποχή που η Αμερική μαστιζόταν από τη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70. Οι Δημήτρης Μπάμπουλης και Θάνος Κλωνάρης βρίσκουν και επεξεργάζονται φωτογραφίες των πάρτι εκείνης της εποχής και τις αντιπαραβάλλουν σε όσα ζούμε στην Αθήνα τα τελευταία επτά χρόνια.

Από τις 27/6 ως τις 28/7. Bios, Πειραιώς 84, Γκάζι

Jonas Staal / «After Europe»

Στις γκαλερί της πόλης για τέχνη και δροσιά Facebook Twitter

Η τρέχουσα πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη μέσα από τη ματιά του Jonas Staal. Ο Ολλανδός καλλιτέχνης προτείνει την τέχνη ως αντίδοτο και παρουσιάζει δύο έργα του: το «New World Summit», ένα «εναλλακτικό κοινοβούλιο» που σκοπό έχει να καταστήσει ορατές τις βίαιες πολιτικές που ασκούνται στο όνομα της δημοκρατίας, και το «New Unions» (Νέες Ενώσεις), που προέκυψε έπειτα από πολύμηνη έρευνά του στη χώρα μας.

Έως τις 7/10. State of Concept, Τούσα Μπότσαρη 19

Ai Weiwei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Για όσους δεν πρόλαβαν, η σημαντική έκθεση με τα έργα του πιο διάσημου Κινέζου καλλιτέχνη συνεχίζεται μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Είναι η πρώτη έκθεση που κάνει ο δημοφιλής καλλιτέχνης και ακτιβιστής στην Ελλάδα αλλά και η πρώτη φορά που παρουσιάζει τα έργα του σε ένα αρχαιολογικό μουσείο. Για τις ανάγκες της έκθεσης δημιούργησε ένα καινούργιο έργο, το «Standing Figure» (2016), ένα γλυπτό σε φυσικό μέγεθος, εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, το οποίο παραπέμπει άμεσα στα ειδώλια τύπου Σπεδού, αναπτύσσοντας έναν διάλογο με αντικείμενα από το παρελθόν. Το 10% των συνολικών εσόδων της έκθεσης θα διατεθεί απευθείας σε δύο ΜΚΟ, στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) και στην ελληνική οργάνωση ΜΕΤΑδραση, που συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Έως τις 30/10. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Εικαστικά / Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Οι Βρυξέλλες τιμούν μια ακούραστη δημιουργό που χάρη στη νεωτερικότητα, την οραματική αντιμετώπιση των εικόνων, του χρόνου και του χώρου και στους προβληματισμούς που διατρέχουν το έργο της εξακολουθεί να επηρεάζει γενιές καλλιτεχνών.
NEWSROOM
Τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας

Εικαστικά / Μέσα στο '24 θα τρέξουν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς

Τρεις μεγάλες εκθέσεις αποκαλύπτουν τις πολλές μορφές του έργου μιας καλλιτέχνιδας που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας και αψήφησε την κατηγοριοποίηση.
NEWSROOM
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Εικαστικά / 28 εκθέσεις για έναν Μάρτιο γεμάτο τέχνη

Η συλλογή του Νίκου Αλεξίου στο Μουσείο Μπενάκη, ακόμα περισσότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες στο ΕΜΣΤ, Marcel Duchamp στην Eleftheria Tseliou Gallery, Martin Margiela στην Bernier/Eliades, τρεις νέες προτάσεις στην Breeder και πολλές ακόμα επιλογές στο κορύφωμα της φετινής εικαστικής σεζόν.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ