Κάτι φανταστικό θα συμβεί αύριο στο Γαλάζιο Αγόρι του Γκένσμπορο

Κάτι φανταστικό θα συμβεί αύριο στο Γαλάζιο Αγόρι του Γκένσμπορο Facebook Twitter
0

To Πορτρέτο ενός Νεαρού Κυρίου είναι ένα από τα εμβληματικότερα και πιο δημοφιλή έργα του Τόμας Γκένσμπορο, ένας πίνακας που έγινε παγκοσμίως γνωστός ως το "Γαλάζιο Αγόρι". Αυτός ο πίνακας που δημιουργήθηκε το 1770, αύριο αναμένεται για πρώτη φορά να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο και συντήρηση από τους ειδικούς της Βιβλιοθήκης του Huntington, πράγμα που σημαίνει ότι ο πίνακας για πρώτη φορά θα αποκαθηλωθεί από την αίθουσα που βρίσκεται εδώ και 100 χρόνια στην ονομαστή βιβλιοθήκη του Σαν Μαρίνο στην Καλιφόρνια.

Η πρώτη φάση των εργαστηριακών ελέγχων θα ολοκληρωθεί την 1η Νοεμβρίου του 2017 και στη συνέχεια, βάσει των αποτελεσμάτων που θα συλλέξουν οι ειδικοί θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της συντήρησης του πίνακα που αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από 2 χρόνια, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019. Ωστόσο, το θεαματικό στο όλο εγχείρημα συντήρησης του πίνακα είναι ότι αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί μακριά από τα μάτια του κοινού: οι επισκέπτες της πινακοθήκης του Thornton, λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τους επιστήμονες και τους συντηρητές να δίνουν δεύτερη ζωή στο "στέμμα" των πολύτιμων αντικειμένων της Βιβλιοθήκης του Huntington.

Γι' αυτό το αγόρι με το εκθαμβωτικό μπλε κοστούμι έχουν σημειωθεί μάχες μεταξύ των ιστορικών τέχνης, καθώς η ταυτότητα του παιδιού για χρόνια έμενε άγνωστη, με τη μία σχολή ιστορικών να υποθέτει ότι επρόκειτο για το πορτρέτο κάποιου ευγενούς γόνου και την άλλη να επιμένει ότι επρόκειτο για τον νεαρό Jonathan Buttal, γιο ενός ισχυρού εμπόρου της εποχής που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Τόμας Γκένσμπορο.

Σύμφωνα με την Christina O'Connell, καλλιτέχνι και κορυφαία στο είδος της συντηρήτρια έργων τέχνης και επικεφαλής του εγχειρήματος για λογαριασμό της Βιβλιοθήκης του Huntington, αισθητικοί, αλλά και ουσιαστικοί λόγοι επιβάλλουν τη συντήρηση του πίνακα στην παρούσα χρονική στιγμή. "Μέχρι πρότινος, αρκούμασταν σε πρόχειρες θεραπείες: μερικές στρώσεις βερνικιού, που αποκαθιστούσαν τις φθορές που έχει προκαλέσει ο χρόνος και ο αέρας στο ζωγραφικό έργο. Πλέον, όμως, το γεγονός ότι τα άλλοτε ολοζώντανα χρώματα του πίνακα έχουν αποκτήσει μία μουντάδα που σχεδόν αποσιωπά τις πολύτιμες λεπτομέρειες του έργου, καθιστά αναγκαία τη σοβαρή μελέτη της διάρθρωσης του πίνακα και εν συνεχεία της αποκατάστασης του", εξηγεί η ίδια με ενθουσιασμό.

Επίσης, όπως εξηγεί, σε αρκετά σημεία, ο πίνακας έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει και να αποχρωματίζεται, γεγονός που κινητοποίησε επιμελητές και συντηρητές έργων τέχνης σε μία πιο σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτού του ανεκτίμητου ζωγραφικού έργου, που ναι μεν άντεξε, αλλά πλέον δίνει μάχη με τις φθορές που ο χρόνος του έχει προξενήσει. Και φυσικά, ας σημειωθεί, ότι η πρώτη φάση των εργαστηριακών αναλύσεων αναμένεται να δώσει απαντήσεις και στους ιστορικούς τέχνης για την τεχνοτροπία του Γκένσμπορο που χάριζε τόση ζωντάνια και αληθοφάνεια στα πορτρέτα που δημιουργούσε.

Ας σημειωθεί, ότι γι' αυτό το αγόρι με το εκθαμβωτικό μπλε κοστούμι έχουν σημειωθεί μάχες μεταξύ των ιστορικών τέχνης, καθώς η ταυτότητα του παιδιού για χρόνια έμενε άγνωστη, με τη μία σχολή ιστορικών να υποθέτει ότι επρόκειτο για το πορτρέτο κάποιου ευγενούς γόνου και την άλλη να επιμένει ότι επρόκειτο για τον νεαρό Jonathan Buttal, γιο ενός ισχυρού εμπόρου της εποχής που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Τόμας Γκένσμπορο. Ο καλλιτέχνης ήθελε να ενθουσιάσει τους φιλότεχνους και τη Βασιλική Ακαδημία του 1770 με τον συγκεκριμένο πίνακα -και φυσικά τα κατάφερε, κυρίως λόγω της έκφρασης και του ολοζώντανου χρώματος του κοστουμιού του παιδιού- όμως και πάλι υπήρχε ένα μυστήριο. Γιατί πορτρέτο;

Ο Γκένσμπορο ήταν γνωστός για τα υπέροχα τοπία και τις νεκρές φύσεις του, αυτή ήταν η θεματολογία που λάτρευε. Ιστορικοί αναφέρουν ότι πορτρέτα αναλάμβανε να δημιουργήσει, όταν είχε ανάγκη από χρήματα. Γιατί, λοιπόν, να θέλει να εντυπωσιάσει με τέτοια δημιουργία; Πλέον, οι ειδικοί αναμένουν απαντήσεις και σ' αυτά τα ερωτήματα, μέσα από τη μελέτη και τις αναλύσεις που θα ξεκινήσουν πάνω σ' αυτό το έργο τέχνης από αυτόν τον Αύγουστο.

Με στοιχεία από το Ηuntington.org

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"Τι είμαι για τον περισσότερο κόσμο; Μια μηδαμινότητα ή ένας αλλόκοτος αντιπαθητικός άνθρωπος"

Εικαστικά / "Τι είμαι για τον περισσότερο κόσμο; Μια μηδαμινότητα ή ένας αλλόκοτος αντιπαθητικός άνθρωπος"

Σαν σήμερα, πεθαίνει ο Βίνσεντ βαν Γκογκ. Aυτά είναι μερικά αποσπάσματα από τα σπαρακτικά γράμματα που έγραφε σε όλη του τη ζωή στον αδελφό του Τεό
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ