Η προγονή του Πικάσο θα ανοίξει ένα μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Η προγονή του Πικάσο θα ανοίξει ένα μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Facebook Twitter
Ο Πάμπλο Πικάσο και η Ζακλίν Ροκ, Κάννες, 1957. Φωτό: David Douglas Duncan.
0

Η Κατρίν Υτέν-Μπλε, μοναχοκόρη της δεύτερης συζύγου του Πάμπλο Πικάσο, Ζακλίν Ροκ, πρόκειται να ιδρύσει ένα μουσείο στη Νότια Γαλλία προκειμένου να στεγάσει εκεί την εκτεταμένη συλλογή έργων του σπουδαίου ζωγράφου. Η 70χρονη Υτέν-Μπλε διαθέτει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως συλλογή έργων του Πικάσο. 

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών δήλωσαν πως η συλλογή της, την οποία κληρονόμησε από τη μητέρα της, περιλαμβάνει περίπου 2.000 έργα. Η πλειονότητα των έργων αυτών χρονολογείται μεταξύ 1952 και 1973, δηλαδή την περίοδο που η Ροκ ήταν σύντροφος του Ισπανού ζωγράφου.

Η τεράστια συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 1.000 πίνακες αλλά και αμέτρητα σχέδια, κεραμικά, γλυπτά, ζωγραφισμένα πιάτα καθώς και φωτογραφίες της ζωής του ζευγαριού. 

Ο σκοπός της συλλέκτριας είναι να αφιερώσει το μουσείο στον ζωγράφο αλλά και τη μητέρα της, με την οποία σύναψε τον τελευταίο του γάμο που διήρκεσε 11 χρόνια. Το ζευγάρι έχει ταφεί μαζί στο Château de Vauvenargues, το οποίο βρίσκεται κοντά στον χώρο όπου πρόκειται να στεγαστεί και να λειτουργήσει το μουσείο.

Είναι άξιον αναφοράς πως κατά την διάρκεια του γάμου τους ο Πικάσο φιλοτέχνησε πάνω από 400 προσωπογραφίες της Ζακλίν Ροκ.

Σύμφωνα με την παρουσίασή της στο δημοτικό συμβούλιο, η Υτέν-Μπλε προβλέπει πως το μουσείο θα δέχεται περί τους 450.000 με μισό εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως ή περίπου 1.500 επισκέπτες ημερησίως.

Το νέο μουσείο θα στεγαστεί εντός του χώρου της Μονής των Ιεροκηρύκων (Couvent des Prêcheurs) στην πανέμορφη πόλη της Aix-en-Provence. Το δημοτικό συμβούλιο έχει στην κυριότητά του το κτίριο που οικοδομήθηκε τον 13ο μ. Χ. αιώνα και ενέκρινε την πώλησή του καθώς και του περιβάλλοντα χώρου, προς 11,5 εκατομμύρια ευρώ, στην εταιρεία κυριότητας της Υτέν-Μπλε, «Madame Z».

Η προγονή του Πικάσο θα ανοίξει ένα μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Facebook Twitter
Το νέο μουσείο θα φιλοξενείται στους χώρους της Μονής των Ιεροκηρύκων (Couvent des Prêcheurs) στην πανέμορφη πόλη Νοτίου Γαλλίας, Aix-en-Provence.

Η εταιρεία αντλεί την ονομασία της από την ομώνυμη βίλα της Ζακλίν Ροκ στη Γαλλική Ριβιέρα αλλά και από τον τίτλο ενός από τα πιο διάσημα πορτρέτα της, που φυσικά είχε φιλοτεχνήσει ο Πικάσο. Σύμφωνα με το καταστατικό της, ο σκοπός της Madame Z, η οποία ιδρύθηκε μόλις πέρυσι, είναι «η δημιουργία και η εμπορική εκμετάλλευση μουσείων».

Η εταιρεία θα επιβλέψει την ανάπτυξη του Μusée Jacqueline et Pablo Picasso, καθώς και τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου του Κολεγίου και της Μονής με το υπέροχο περιστύλιο. 

Η συμφωνία με τις τοπικές αρχές για την πώληση των κτιρίων προβλέπει το μουσείο να ανοίξει τις πόρτες του μέσα σε τρία χρόνια το αργότερο, δηλαδή το 2021.

Το μουσείο θα διαθέτει τρία επίπεδα και οι μόνιμες συλλογές θα εκτίθενται σε χώρους συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ. ενώ οι περιοδικές εκθέσεις θα παρουσιάζονται σε χώρους που θα ξεπερνούν τα 500 τ.μ.

Προβλέπεται επίσης η λειτουργία ερευνητικού κέντρου, εργαστηρίων κεραμικής και χαρακτικής καθώς και η κατασκευή ενός αμφιθεάτρου χωρητικότητας 200 θέσεων. 

Η προγονή του Πικάσο θα ανοίξει ένα μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Facebook Twitter
Η Ζακλίν με λουλούδια, Πάμπλο Πικάσο, λάδι σε καμβά, 1954.

«Το μουσείο θα εκθέσει πίνακες που δεν έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν» λέει η Οντίλ Μποντού, δημοτική σύμβουλος και εκπρόσωπος τύπου για τη συνεργασία των τοπικών αρχών με την Υτέν-Μπλε. «Κάποια πορτρέτα της Ζακλίν Ροκ είχαν ήδη εκτεθεί στο Λαντερνό στη Βρετάνη τον περασμένο Αύγουστο και προσέλκυσαν 250.000 επισκέπτες. Είναι θείο δώρο για την Aix-en-Provence».

Σύμφωνα με την παρουσίασή της στο δημοτικό συμβούλιο, η Υτέν-Μπλε προβλέπει πως το μουσείο θα δέχεται περί τους 450.000 με μισό εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως ή περίπου 1.500 επισκέπτες ημερησίως.

Η ίδια η Υτέν-Μπλε, σταθερή στη συνήθειά της να αποφεύγει τον Τύπο δεν έχει προχωρήσει σε δημόσιες δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της πώλησης τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά είχε μιλήσει πριν από έναν χρόνο στην τοπική εφημερίδα La Provence σχετικά με το συγκεκριμένο έργο:

«Η μητέρα μου απεβίωσε το 1986. Μου πήρε αρκετό χρόνο να καταβάλω τον φόρο κληρονομιάς. Έκτοτε δεν έχω σταματήσει να δανείζω και να εκθέτω σε περιοδείες την κληρονομιά μου. Αυτή είναι η αποστολή που μου έχω αναθέσει. Και δεν έχει οικονομικό όφελος, δεν προσπαθώ να πλουτίσω αλλά να μοιραστώ εκείνα που μου προσφέρθηκαν».

Η προγονή του Πικάσο θα ανοίξει ένα μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Facebook Twitter
Ο Πικάσο διορθώνει ένα κολιέ που έφτιαξε για την τελευταία σύζυγο του Ζακλίν. Φωτογραφία του David Douglas Duncan, 1957.

Η Υτέν-Μπλε έχει επίσης ανακοινώσει πως θα δανείσει σημαντικό αριθμό έργων για μία τεράστιας έκτασης έκθεση Πικάσο που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο το επόμενο έτος. Τον Μάρτιο του 2019 στο Μουσείο Barberini θα εκτεθούν έργα επιλεγμένα από τον προσκεκλημένο επιμελητή Μπρενάρντο Λανιάντο-Ρομέρο και ανήκουν στα έργα από τη συλλογή της, που σπάνια έχουν παρουσιαστεί στο κοινό. Μάλιστα κάποια θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά δημόσια σε μουσείο. 

Τον Ιούνιο του 2018 το μουσείο θα διοργανώσει και ένα ανοιχτό συνέδριο όπου εμπειρογνώμονες στο έργο του Πικάσο θα εστιάσουν μεταξύ άλλων στον κομβικό ρόλο της Ζακλίν Ροκ για τη διατήρηση του κληροδοτήματος του καλλιτέχνη. 

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Κατρίν Υτέν-Μπλε ενισχύει τη μνήμη του καλλιτέχνη και του έργου του στην περιοχή της Aix. Στην πραγματικότητα, σε εκείνη οφείλεται το ότι άνοιξε για το κοινό το Château de Vauvenargues το 2009.

Πρόκειται για τον χώρο όπου έζησε ο Πικάσο και ετάφη μαζί με την τελευταία σύζυγο του. Επίσης η κληρονόμος έχει ήδη δανείσει ένα γλυπτό του Πικάσο στο Musée Granet, όπως είχε κάνει και με 45 κεραμικά του για την έκθεση «Πικάσο, κεραμίστας της Μεσογείου» που πραγματοποιήθηκε το 2013 στην Aubagne.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Εικαστικά / Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Οι Βρυξέλλες τιμούν μια ακούραστη δημιουργό που χάρη στη νεωτερικότητα, την οραματική αντιμετώπιση των εικόνων, του χρόνου και του χώρου και στους προβληματισμούς που διατρέχουν το έργο της εξακολουθεί να επηρεάζει γενιές καλλιτεχνών.
NEWSROOM