Σε έναν αγώνα υποβρύχιου ράγκμπι στον Άγιο Κοσμά

Σε έναν αγώνα υποβρύχιου ράγκμπι στον Άγιο Κοσμά Facebook Twitter
0

Αν σας έλεγαν πως στην Αθήνα υπάρχει μια παρέα ανθρώπων που κάθε Δεύτερα βράδυ γύρω στις 21:00 συγκεντρώνεται στο Ολυμπιακό Καταδυτήριο του Αγίου Κοσμά για να παίξει υποβρύχιο ράγκμπι είναι πολύ πιθανό η πρώτη σας αντίδραση να ήταν μια έκφραση ανάμεικτη, με απορία, έκπληξη και δυσπιστία. Τουλάχιστον, αυτή την αντίδραση συνάντησα εγώ στα πρόσωπα όσων είπα για την ύπαρξη του σωματείου Φυσαλίς, του μοναδικού συλλόγου υποβρύχιου ράγκμπι και καταδύσεων στην Ελλάδα.

Αν και στους περισσότερους Έλληνες είναι μάλλον άγνωστο, το υποβρύχιο ράγκμπι είναι ένα άθλημα που πρωτοξεκίνησε στη Γερμανία ήδη από τη δεκαετία του 1960 και ενώ αρχικά είχε τη μορφή ενός παιχνιδιού-άσκησης στο πλαίσιο της προπόνησης άπνοιας των τοπικών καταδυτικών συλλόγων, σιγά σιγά εξελίχθηκε σε αυτόνομο άθλημα. Σήμερα, εξασκείτε συστηματικά, ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστραλία, η Κολομβία, ο Καναδάς, η Αμερική, η Τουρκία, η Ισπανία, ενώ γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στις σκανδιναβικές χώρες και στη Ρωσία.

Επιτρέπεται η σωματική επαφή ανάμεσα στον παίχτη που έχει την μπάλα και στους αντιπάλους που επιθυμούν να του την πάρουν, αλλά απαγορεύονται οποιαδήποτε επίθεση στον εξοπλισμό του, γροθιές κλοτσιές, λαβές κ.λπ., καθώς και οποιαδήποτε επαφή με τον αντίπαλο, από τη στιγμή που αυτός θα μεταβιβάσει την μπάλα.

Πώς παίζεται το υποβρύχιο ράγκμπι; Όπως μου εξήγησαν τα μέλη του και παρά την ονομασία του, που παραπέμπει στο παραδοσιακό ράγκμπι που παίζεται εκτός των ΗΠΑ, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με αυτό. Το παιχνίδι διεξάγεται σε πισίνα βάθους 3,5-5 μέτρων και εξελίσσεται ολόκληρο υποβρυχίως, αφού η μπάλα δεν επιτρέπεται να βγει από το νερό. Κάθε ομάδα έχει 6 παίκτες, εξοπλισμένους με μάσκα, αναπνευστήρα, βατραχοπέδιλα, καθώς και σκουφάκι πόλο για την προστασία των αυτιών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι οι παίκτες να βάλουν την μπάλα στο καλάθι της αντίπαλης ομάδας, που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της πισίνας. Η μπάλα έχει αρνητική πλευστότητα, που σημαίνει πως είναι αρκετά βαριά, με αποτέλεσμα να μην επιπλέει στο νερό αλλά να βυθίζεται.

Σε έναν αγώνα υποβρύχιου ράγκμπι στον Άγιο Κοσμά Facebook Twitter
Το σωματείο Φυσαλίς, είναι ο μοναδικός σύλλογος υποβρύχιου ράγκμπι και καταδύσεων στην Ελλάδα.

Οι κανόνες του υποβρύχιου ράγκμπι (στην εφαρμογή των οποίων τα μέλη του Φυσαλίς είναι ιδιαιτέρως αυστηρά) επιτρέπουν τη σωματική επαφή ανάμεσα στον παίχτη που έχει την μπάλα και στους αντιπάλους που επιθυμούν να του την πάρουν, αλλά απαγορεύει οποιαδήποτε επίθεση στον εξοπλισμό του (μάσκα, αναπνευστήρα, βατραχοπέδιλα, μαγιό), επικίνδυνες ενέργειες που μπορεί να τον τραυματίσουν, όπως γροθιές κλοτσιές, λαβές κ.λπ., καθώς και οποιαδήποτε επαφή με τον αντίπαλο, από τη στιγμή που αυτός θα μεταβιβάσει την μπάλα. Οι κανόνες αυτοί εξασφαλίζουν την προστασία των παικτών από τραυματισμούς και παράλληλα τους αποτρέπουν από το να «παγιδευτούν» κάτω από το νερό, αφού οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν μπορούν ν' αφήσουν την μπάλα, να ελευθερωθούν και ν' αναδυθούν στην επιφάνεια για να πάρουν αέρα. Για να παίξει κάποιος υποβρύχιο ράγκμπι δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση ή συναφής αθλητική δραστηριότητα, σίγουρα όμως η εξοικείωση με τις ελεύθερες καταδύσεις μπορεί να διευκολύνει πολύ την πρώτη επαφή κάποιου με αυτό.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου συλλόγου στην Ελλάδα προέκυψε όταν ορισμένα από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου Φυσαλίς έτυχε, λόγω της παραμονής τους στο εξωτερικό, να έρθουν σε επαφή με το συγκεκριμένο άθλημα, παίζοντας σε τοπικούς συλλόγους. Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα αυτό που ήθελαν ήταν να συνεχίσουν να κάνουν το χόμπι τους, δημιουργώντας μια ομάδα που θα έκανε προπονήσεις κάθε εβδομάδα, και μάλιστα με χαμηλό κόστος για τα μέλη της – και τα κατάφεραν. Τώρα είναι σε θέση να διοργανώνουν μία προπόνηση υποβρύχιου ράγκμπι κάθε Δευτέρα (υπάρχει και μία δεύτερη που διοργανώνεται κάθε Πέμπτη και στην οποία οι συμμετέχοντες εξασκούνται στην άπνοια από εκπαιδευτή της ΑΙDA, της παγκόσμιας ομοσπονδίας άπνοιας, και θα ξεκινήσει ξανά σε λίγο καιρό).

Σε έναν αγώνα υποβρύχιου ράγκμπι στον Άγιο Κοσμά Facebook Twitter

Την προηγούμενη Δευτέρα βρέθηκα σε μία τέτοια προπόνηση, περισσότερο παρακινούμενος από καθαρή περιέργεια για ένα άθλημα που αγνοούσα τελείως. Όταν έφτασα στο Ολυμπιακό Καταδυτήριο του Αγίου Κοσμά το ζέσταμα είχε τελειώσει και οι παίχτες είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, την μπλε και την άσπρη. Μου πρότειναν να βγάλω κι εγώ τα ρούχα μου και να πέσω μαζί τους στο νερό, αλλά δίστασα και προτίμησα να παρακολουθήσω το παιχνίδι απ' έξω, κάτι που βέβαια δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο την εμπειρία της συμμετοχής. Όπως μου εξήγησε ο Μιχάλης, όση ώρα παρακολουθούσαμε τις προσπάθειες των παικτών από τον βατήρα, ακριβώς λόγω του ότι το υποβρύχιο ράγκμπι παίζεται κάτω από το νερό, όπου ο ήχος απουσιάζει, οι υπόλοιπες αισθήσεις οξύνονται στο έπακρο. Γρήγορες και ευέλικτες υποβρύχιες κινήσεις, ανοίγματα, σπριντ στην επιφάνεια, συμπαίκτες και αντίπαλοι που εφορμούν από κάθε κατεύθυνση, σώματα που μπλέκονται το ένα με το άλλο, παράγουν συνεχώς νέες εικόνες σε όσους είναι έξω από την πισίνα και παρατηρούν. Συχνά έμπαινε γκολ και οι ομάδες σταματούσαν για να πάρουν ανάσες. Όσοι δεν άντεχαν, έβγαιναν αλλαγή για λίγα λεπτά. Όταν το παιχνίδι τελείωσε πια, ακόμα και οι πιο προπονημένοι έμοιαζαν εξαντλημένοι και άδειοι από την προσπάθεια, αλλά στα πρόσωπά τους είχαν ζωγραφισμένη εκείνη τη βαθιά ικανοποίηση του ανθρώπου που ξέρει πως έχει δώσει όλες του τις δυνάμεις για κάτι που τον γεμίζει και τον διασκεδάζει πραγματικά. Άλλωστε, για τα μέλη της ομάδας Φυσαλίς αυτός είναι ο πρωταρχικός σκοπός, να περνούν καλά και να διασκεδάζουν. Να είναι μια παρέα. Αυτό φάνηκε και απ' το ό,τι στο τέλος του παιχνιδιού κανένας δεν ήξερε να μου πει ποια ομάδα νίκησε ή πόσο ήταν το σκορ.

www.facebook.com/UnderwaterRugbyGreece

Σε έναν αγώνα υποβρύχιου ράγκμπι στον Άγιο Κοσμά Facebook Twitter
Σε έναν αγώνα υποβρύχιου ράγκμπι στον Άγιο Κοσμά Facebook Twitter
Σε έναν αγώνα υποβρύχιου ράγκμπι στον Άγιο Κοσμά Facebook Twitter
Σε έναν αγώνα υποβρύχιου ράγκμπι στον Άγιο Κοσμά Facebook Twitter
Σε έναν αγώνα υποβρύχιου ράγκμπι στον Άγιο Κοσμά Facebook Twitter
Σε έναν αγώνα υποβρύχιου ράγκμπι στον Άγιο Κοσμά Facebook Twitter
Σε έναν αγώνα υποβρύχιου ράγκμπι στον Άγιο Κοσμά Facebook Twitter
Σε έναν αγώνα υποβρύχιου ράγκμπι στον Άγιο Κοσμά Facebook Twitter
 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά το 2014. 

 

 

Αρχείο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ