Tα 10 αγαπημένα μου βιβλία: O Ίαν Ράνκιν επιλέγει και σχολιάζει για το LIFO.gr

Tα 10 αγαπημένα μου βιβλία: O Ίαν Ράνκιν επιλέγει και σχολιάζει για το LIFO.gr Facebook Twitter
0

 

Tα 10 αγαπημένα μου βιβλία: O Ίαν Ράνκιν επιλέγει και σχολιάζει για το LIFO.gr Facebook Twitter
Τα εξώφυλλα των βιβλίων που επέλεξε ο Ίαν Ράνκιν



1.
 

Muriel Spark: Η δεσποινίς Τζιν Μπρόντι στην ακμή της

Μια εξαιρετική νουβέλα που περιέχει χιούμορ, τραγωδία, ηθικά ζητήματα και μια πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή. Η διάσημη δασκάλα, η δεσποινίς Μπρόντι, είναι ήρωας ή κακοποιός; Ο αναγνώστης πρέπει να αποφασίσει.

2.

Άντονι Πάουελ: Ένας χορός στη μουσική του χρόνου

Εδώ κλέβω λίγο, γιατί αυτό δεν είναι ένα βιβλίο αλλά μια σειρά που αποτελείται από δώδεκα μυθιστορήματα που αφηγούνται την ιστορία του κεντρικού ήρωα, από τα σχολικά του χρόνια μέχρι τα γηρατειά, με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο επίκεντρο. Τα συγκεκριμένα βιβλία με επηρέασαν βαθύτατα. Διαβάζοντάς τα πήρα την απόφαση να εξελίξω ηλικιακά τον ήρωα των δικών μου μυθιστορημάτων, τον επιθεωρητή Ρέμπους.

3.

Κάρολος Ντίκενς: Ζοφερός Οίκος

Αυτό είναι το σημαντικότερο μυθιστόρημα του Ντίκενς. Μια ιστορία μυστηρίου που είναι συγχρόνως και ένα ισχυρό κατηγορητήριο της κοινωνίας και της πολιτικής κατάστασης της εποχής κατά την οποία διαδραματίζεται. Είναι γεμάτο αξέχαστους χαρακτήρες και σκηνές και η ανάγνωσή του είναι σκέτη απόλαυση, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ανάμεσα στους ήρωες του «Ζοφερού Οίκου» περιλαμβάνεται και ένας από τους πρώτους ντετέκτιβ στην ιστορία του αγγλικού μυθιστορήματος.

 

4.

Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον: Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ

Ένα αξέχαστο βιβλίο. Μια μελέτη πάνω στο καλό και στο κακό. Ένας συγγραφέας που αναρωτιέται αν οι άνθρωποι μπορούν να είναι τέρατα ή άγγελοι με την ίδια ευκολία. Άρχισα να γράφω τα δικά μου μυθιστορήματα σε μια προσπάθεια να δώσω απάντηση στο ίδιο ερώτημα.

 

5.

Ραίημοντ Τσάντλερ: Ο μεγάλος ύπνος

Ο Τσάντλερ γράφει πάντα με τόσο χιούμορ και κομψότητα που, στ' αλήθεια, δεν πειράζει όταν, κάποιες φορές, τα βιβλία του δεν βγάζουν απολύτως νόημα! Ο Μάρλοου είναι ένας φοβερός λογοτεχνικός χαρακτήρας. Το στυλ του σκληρού άντρα που τον διακατέχει, τα αστεία και ο γενικότερος χαρακτήρας του επηρέασαν πολύ τη διαμόρφωση του δικού μου λογοτεχνικού ήρωα, του επιθεωρητή Ρέμπους

6.

William McIlvanney: Laidlaw

Τέλη της δεκαετίας του '70, αρχές του '80, ο Σκωτσέζος συγγραφέας William McIlvanney γράφει τρία βιβλία μυστηρίου με πρωταγωνιστή έναν σκληρό, αλλά φιλοσοφημένο ντέντεκτιβ, τον Laidlaw. Τα βιβλία αυτά με επηρέασαν πολύ. Ξεκίνησα να γράφω το 1983, σε ηλικία 23 ετών. Τα βιβλία του Laidlaw διαδραματίζονται στη Γλασκώβη. Με το που τα διάβασα, κατάλαβα πως κι εγώ ήθελα να γράψω κάτι παρόμοιο, μόνο που ο δικός μου ήρωας θα είχε βάση το Εδιμβούργο.

7.

Πασκάλ Γκαρνιέ: The Islanders

Ανακάλυψα πρόσφατα αυτόν το Γάλλο συγγραφέα. Πολλοί τον συγκρίνουν με τον Georges Simenon. Αυτό είναι ένα βιβλίο για έναν άνδρα και μια γυναίκα που ήταν κάποτε εραστές. Όταν συναντιούνται και, πάλι έπειτα από μια περίοδο ετών, ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι κάτι πολύ κακό συνέβη στο παρελθόν . Ο αδελφός της γυναίκας, ο οποίος είναι τυφλός, προβλέπει πως μια νέα τραγωδία είναι έτοιμη να ξεδιπλωθεί. Πρόκειται για μια ανατριχιαστική και κλειστοφοβική ιστορία, ένα ταξίδι προς την κόλαση για τους δύο πρωταγωνιστές του.

8.

Anthony Burgess: Το κουρδιστό πορτοκάλι

Αναγκάστηκα να διαβάσω το βιβλίο όταν απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας του Κιούμπρικ στην Αγγλία. Ένα σοκαριστικό και βίαιο κείμενο, γραμμένο από έναν ιδιοφυή συγγραφέα. Με θυμάμαι να γράφω διηγήματα στο δωμάτιό μου, μιμούμενος τον αντι-ήρωα του βιβλίου! Αυτό ήταν και η αρχή της συγγραφικής μου πορείας. 

9.

Άλαν Μουρ: Watchmen

Το ξέρω πως αυτό είναι ένα graphic novel, ένα βιβλίο κόμικ. Παρ' όλα αυτά, πρόκειται για μια σύνθετη ιστορία που καταπιάνεται με σημαντικά ζητήματα. Το διάβασα σε δόσεις όταν πρωτοεκδόθηκε, και το ξαναδιάβασα πολλές φορές έκτοτε. Ο Άλαν Μουρ βοήθησε να μετατραπούν τα κόμικς σε μορφή τέχνης, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους αναγνώστες. 

10.

Emily St John Mandel: Station Eleven

Συνήθως δεν διαβάζω βιβλία επιστημονικής φαντασίας, αλλά μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου άλλαξα γνώμη! Πρόκειται για μια συνταρακτική ιστορία που λαμβάνει χώρα σε μια εποχή κατά την οποία το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχει καταστραφεί από μια μεγάλη επιδημία. Ένα μπουλούκι ηθοποιών ερμηνεύει έργα του Σαίξπηρ σε όποιο κοινό βρει, προσπαθώντας να βάλει σε τάξη έναν χαοτικό κόσμο. Έξυπνο και πειστικό.

Το βιβλίο του Ίαν Ράνκιν «Φάκελος Ρέμπους, Οι άγνωστες υποθέσεις» κυκλοφόρησε τη Πέμπτη (26/11) από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντον Ντελίλο: «Άνθρωπος σε πτώση»

Το πίσω ράφι / «Άνθρωπος σε πτώση»: Το ρεαλιστικό έργο ενός από τους σπουδαιότερους εξερευνητές της μοντέρνας εποχής

Ο πολυβραβευμένος Ντον Ντελίλο γράφει για την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου και να επικοινωνήσουν, όταν εισπράττουν από την Ιστορία οδύνη, απώλειες και χιλιάδες ερωτηματικά.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Αντώνης Καραμπατζός: Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση

The Book Lovers / Αντώνης Καραμπατζός: «Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον καθηγητή Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνη Καραμπατζό για το πώς το έργο του Τζότζεφ Κόνραντ, του Φίλιπ Ρόθ ή η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη ανοίγουν δρόμους στο συναίσθημα, στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ιστορία.
THE LIFO TEAM
Ο θάνατος τής πήγαινε πολύ

Βιβλίο / Κάντι Ντάρλινγκ: Η συγκινητική ιστορία του τρανς ειδώλου και μούσας του Άντι Γουόρχολ

Η Κάντι Ντάρλινγκ προκαλούσε ανέκαθεν συμπάθεια και θαυμασμό, όχι τόσο για τα επιτεύγματά της στη σκηνή και τη μεγάλη οθόνη, όσο για την ομορφιά και την εύθραυστη αύρα της.
THE LIFO TEAM
Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

The Happy Reader / Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

Η Γενιά Ζ γράφει και διαβάζει, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα. Βιογραφίες, ταξιδιωτικοί οδηγοί και υγεία οδηγούν τους Ευρωπαίους στα βιβλιοπωλεία. Οι γιοι του Μάρκες, Ροδρίγκο και Γκονζάλες, απολογούνται για το δικαίωμά τους στο έργο του πατέρα τους. Εκδοτικό γεγονός, η μετάφραση του πρώτου μυθιστορήματος του Τζέιμς Μπόλντουιν.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Teatro Grottesco»: Η γοτθική σκηνή της ζοφερής απελπισίας

Βιβλίο / «Teatro Grottesco»: Mια συλλογή σκοτεινών διηγημάτων από έναν μετρ του τρόμου

Κάποιοι ίσως τον γνωρίζουν από την πρώτη (και καλύτερη) σεζόν του «True Detective». Η βουτιά στις πλέον σκοτεινές πτυχές της υπαρξιακής φιλοσοφίας, η άκρως ζοφερή ατμόσφαιρα, η εικονοποιία που φλερτάρει με τη γοτθική αισθητική είναι χαρακτηριστικά του έργου του Τόμας Λιγκότι, η απουσία του οποίου από την ελληνική αγορά είναι τρανταχτή.
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΣΑΠΡΑΪ́ΛΗΣ
Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ