Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για μια νέα προσφυγική «μεγάλη έξοδο»;

Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για μια νέα προσφυγική «μεγάλη έξοδο»; Facebook Twitter
Πόσο μπορούν να αντέξουν οι ανεπαρκείς και ήδη υπερπλήρεις δομές μας, πόση υπομονή πια να κάνουν οι εγκλωβισμένοι αλλά και οι περίοικοι που γκετοποιούνται κι αυτοί μαζί τους, πόσο, άραγε, έχουν λειανθεί τα ρατσιστικά-ξενοφοβικά αντανακλαστικά ημών των γηγενών; Φωτο: Eurokinissi
5

Κι εκεί που κάπου μεταξύ «οσίας» Novartis, καλπάζουσας με τα χίλια ανάπτυξης, φυρομακεδονικής σαλάτας και εθιμικών συνοριακών τσαμπουκάδων με τη φίλη και γείτονα το είχαμε, όπως νομίζαμε –ένεκα και η προσωρινή ύφεση των «ροών» στο Αιγαίο–, στριμώξει επιμελώς κάτω από το χαλί, το προσφυγικό-μεταναστευτικό απειλεί να «επιστρέψει» δριμύτερο, εντός κι εκτός συνόρων.

Αφενός το νέο λουτρό αίματος στη Συρία, η τουρκική εισβολή στον αυτόνομο κουρδικό θύλακα του Αφρίν και η Τραμπ-άλα του τρόμου στην Παλαιστίνη απειλούν ξανά με γενικευμένη ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή, «μπουκώνοντας» κι άλλο την προσφυγιά, αφετέρου, με τους εγκλωβισμένους στη χώρα και ειδικά στα νησιά πρόσφυγες και με τη γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική να παραμένει αυταρχική, φοβική και δυσκοίλια, η κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να ξαναγίνει οριακή.


Χιλιάδες άνθρωποι, επί μακρόν στρατωνισμένοι σε ανεπαρκείς έως άθλιες συνθήκες, όντες στα πρόθυρα της απελπισίας, αρχίζουν να καταφεύγουν πια σε λαθραίους τρόπους επιβίωσης. Οι προσπάθειες ένταξης στον κοινωνικό ιστό, ελλιπείς και αποσπασματικές. Τουλάχιστον φέτος, ευτυχώς, δεν είχαμε ως τώρα θανάτους από κρύο. 

Φωτεινές εξαιρέσεις αλλά και «οδηγοί» μιας πιο αισιόδοξης προσέγγισης αποτελούν παραδείγματα σαν αυτό της Τήλου, που μετά χαράς υποδέχτηκε και ενσωμάτωσε εκατοντάδες πρόσφυγες, ή σαν το Καπαρέλι Βοιωτίας, όπου πρόσφυγες και μετανάστες πρόσφατα εγκαταστάθηκαν ως αγρότες, δείχνοντας ότι ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός.

Οι εθελοντές, μαθαίνω, έχουν κι αυτοί εξαντληθεί, το «πάρτι» με τα κονδύλια συνεχίζεται από κράτος και ιδιώτες, οι περίοικοι των ξεχειλωμένων πληθυσμιακά «hot spots» έχουν αγριέψει με τη σειρά τους και όχι, δεν το κάνουν επειδή «είναι ρατσιστές» απαραίτητα – το ίδιο επιπόλαια αντιμετωπίζαμε παλιότερα τις αντιδράσεις σε κάποιες επιβαρημένες αθηναϊκές γειτονιές, αφήνοντας όλο το «γήπεδο» χάρισμα σε «αυγά» και ομοϊδεάτες που, πριμοδοτούμενοι τόσο από το διογκούμενο προσφυγικό όσο και από τον ελέω Μακεδονικού όψιμο εθνικιστικό οίστρο, αναθαρρεύουν, εξαπολύουν ξανά εγκληματικές επιθέσεις σαν τη χθεσινοβραδινή στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά, όπου, μεταξύ άλλων, τραυματίστηκε και η Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα.

Κοντά σε όλα αυτά, νοσηλεύεται από υπερκόπωση, λέει, ο Γιάννης Μουζάλας, προοίμιο ίσως παραίτησης, εφόσον έχει από καιρό αφήσει να εννοηθεί ότι δεν «τραβάει» άλλο στη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, που μπορεί να μην εξευτέλισε εντελώς, αλλά σίγουρα δεν τίμησε ως όφειλε, και για την οποία δυσκολεύομαι να σκεφτώ κάποιον στοιχειωδώς κατάλληλο από το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα.

Εξόν κι αν ένας από τους λόγους είναι ότι ξέρει κάτι παραπάνω για τα «τέρατα και σημεία» που κατήγγειλαν πρόσφατα τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), που, αν αληθεύουν, είναι το λιγότερο ντροπή, ειδικά για μια κυβέρνηση κατ' όνομα «αριστερή» (η οποία, βέβαια, ας λάβουμε υπόψη ότι απεμπόλησε εξαρχής νευραλγικά υπουργεία, όπως τα Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, είτε στους συγκυβερνώντες λαϊκοδεξιούς ΑΝ.ΕΛ. είτε σε παλαιοκομματικούς εξωκοινοβουλευτικούς).


Αστυνομικές επιχειρήσεις με πρακτικές παρακράτους καταγγέλλουν το ΕΣΠ, τη Δ.Α. και άλλες δικαιωματικές οργανώσεις στον Έβρο: μυστηριώδεις κουκουλοφόροι, ένστολοι και μη, «απάγουν» πρόσφυγες και μετανάστες και τους επαναπροωθούν στην «ασφαλή τρίτη χώρα» Τουρκία, συχνά βίαια, αδιαφορώντας για το αν πρόκειται για γυναικόπαιδα, θύματα βασανιστηρίων, αιτούντες πολιτικό άσυλο κ.λπ.

Οι καταγγελίες αυτές είναι, διαβάζω, επαναλαμβανόμενες και διαπιστωμένες, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις αστυνομίας και αρμόδιων υπουργείων, που κάνουν λόγο για «συκοφαντίες» και «τουρκική προπαγάνδα», ενώ κανείς εισαγγελέας δεν έχει ακόμα συγκινηθεί.

Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για μια νέα προσφυγική «μεγάλη έξοδο»; Facebook Twitter
Αστυνομικές επιχειρήσεις με πρακτικές παρακράτους καταγγέλλουν το ΕΣΠ, τη Δ.Α. και άλλες δικαιωματικές οργανώσεις στον Έβρο: μυστηριώδεις κουκουλοφόροι, ένστολοι και μη, «απάγουν» πρόσφυγες και μετανάστες και τους επαναπροωθούν στην «ασφαλή τρίτη χώρα» Τουρκία, συχνά βίαια, αδιαφορώντας για το αν πρόκειται για γυναικόπαιδα, θύματα βασανιστηρίων, αιτούντες πολιτικό άσυλο κ.λπ. Φωτο: Eurokinissi

Τι διάολο, είναι άραγε όλα ψέματα που μόνο στόχο έχουν τη δυσφήμιση της Ελλαδάρας μας και της refugee-friendly κυβερνησάρας της; Η πιθανότητα αυτό το «Εξπρές του Μεσονυχτίου» όχι μόνο να αληθεύει αλλά και να αποτελεί συστηματική πρακτική, είναι τουλάχιστον ανατριχιαστική.

Δεν ξέρω πόσο καλύτερα θα τα κατάφερνε μια άλλη κυβέρνηση, ειδικά αυτή που φιλοδοξεί να διαδεχτεί την παρούσα. Πιθανότατα θα τα σκάτωνε χειρότερα, δίχως καν να κρατά τα προσχήματα όπως πολλοί Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες της, όμως το «μη χείρον, βέλτιστον» δεν μπορεί να αποτελεί το διαρκές λουτρό συνείδησης των τωρινών κρατούντων.

Το ότι οι αρμόδιες αρχές δεν κατάφεραν καν να απορροφήσουν όλα τα κοινοτικά κονδύλια για τους πρόσφυγες, το ότι φέρονται να απαιτούν διαρκώς μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ενώ δεν έχουν καν αξιοποιήσει την υπάρχουσα, το ότι «δουλειές» που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό (σίτιση κ.λπ.) τις αναλαμβάνουν κατά κανόνα «φίλοι και γνωστοί», το ότι επίσης κανείς δεν ελέγχει την αξιοπιστία των κάθε λογής ΜΚΟ που εμπλέκονται στο ζήτημα –που, βέβαια, δίχως αυτές το χάος θα ήταν εντελώς ασυμμάζευτο–, όλα αυτά αφορούν καταρχάς τους νυν, όχι τους πριν ή τους επόμενους. Ακόμα κι αν πρόκειται βασικά για ανικανότητα, δεν αλλάζει κάτι.

Στις κακές συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στα νησιά και στις ρατσιστικές επιθέσεις που σημειώνονται εναντίον τους εστιάζει και η ετήσια έκθεση της Δ.Α. για το 2017.

Υπάρχουν κι εδώ καταγγελίες για αστυνομική βία, επιθέσεις ακροδεξιών σε καταυλισμούς προσφύγων, στυγνή εκμετάλλευση μεταναστών εργατών, π.χ. στη Μανωλάδα, επιθέσεις μέχρι και σε lgbt πρόσφυγες, παράτυπη κράτηση ακόμα και ασυνόδευτων ανηλίκων, υπερπληθυσμό στα κέντρα υποδοχής, ειδικά των νησιών, με ό,τι συνεπάγεται η ιδρυματοποίηση των διαβιούντων σε αυτά (αυξημένη ένταση και χρήση ουσιών, ψυχολογικά προβλήματα, κρούσματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων και λοιπών παραβατικών συμπεριφορών, φαινόμενα στα οποία, αργά ή γρήγορα, θα εμπλέκονταν, αν βρίσκονταν στην ίδια αδιέξοδη θέση, και οι εκ του ασφαλούς κατήγοροί τους) – όλοι όσοι φτάνουν εκεί, εξάλλου, «τσουβαλιάζονται» συχνά αδιακρίτως.

Εκτός αυτών, άσυλο σε δεύτερο βαθμό παρέχεται πια με το σταγονόμετρο ακόμα και σε κραυγαλέες περιπτώσεις, κάτι που πλέον αποτελεί μάλλον μια γενικότερη ευρωπαϊκή πρακτική. Αλλά και όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στην ενδοχώρα περιπλανιούνται συνήθως άσκοπα, επιβιώνοντας «λαθραία» και δημιουργώντας μικρά γκέτο.

Αλήθεια, πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για μια νέα προσφυγική «μεγάλη έξοδο»; Πόσο μπορούν να αντέξουν οι ανεπαρκείς και ήδη υπερπλήρεις δομές μας, πόση υπομονή πια να κάνουν οι εγκλωβισμένοι αλλά και οι περίοικοι που γκετοποιούνται κι αυτοί μαζί τους, πόσο, άραγε, έχουν λειανθεί τα ρατσιστικά-ξενοφοβικά αντανακλαστικά ημών των γηγενών;

Φωτεινές εξαιρέσεις αλλά και «οδηγοί» μιας πιο αισιόδοξης προσέγγισης αποτελούν παραδείγματα σαν αυτό της Τήλου, που μετά χαράς υποδέχτηκε και ενσωμάτωσε εκατοντάδες πρόσφυγες, ή σαν το Καπαρέλι Βοιωτίας, όπου πρόσφυγες και μετανάστες πρόσφατα εγκαταστάθηκαν ως αγρότες, δείχνοντας ότι ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός, ότι οι μη προνομιούχοι ανεξάρτητα από έθνος, φύλο και φυλή έχουν περισσότερα να μοιραστούν από ό,τι να χωρίσουν. Αρκεί να μη μας μπερδέψει η σήμανση...

Επιβάλλεται, επίσης, να συνειδητοποιήσουμε όλοι, μεγαλόσχημοι και μη, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στην Αθήνα και αλλού, το αυτονόητο και να εργαστούμε γι' αυτό: ότι η μόνη βιώσιμη διέξοδος στο προσφυγικό είναι να ξαναβρεί τόπο να σταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και όπου αλλού παραμένει επικηρυγμένη. 

Casus Belli
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει βία και σεξουαλική παρενόχληση στα ελληνικά κέντρα υποδοχής- «Ανώνυμες βιωματικές εμπειρίες», απαντά η κυβέρνηση

Ελλάδα / Ο ΟΗΕ καταγγέλλει βία και σεξουαλική παρενόχληση στα ελληνικά κέντρα υποδοχής- «Ανώνυμες βιωματικές εμπειρίες», απαντά η κυβέρνηση

«Θα περιμέναμε από τον ΟΗΕ μια εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση», λέει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που διαψεύδει τους ισχυρισμούς
Τραυματίες από εισβολή και επίθεση Χρυσαυγιτών στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα»

Ελλάδα / Τραυματίες από εισβολή και επίθεση Χρυσαυγιτών στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα»

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ομάδα χρυσαυγιτών εισέβαλε στο χώρο με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση με άλλα άτομα που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο και να δημιουργηθούν επεισόδια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας Αλβανός «λάθρο» εξομολογείται

Ο ελληνικός ρατσισμός / Ένας Αλβανός «λάθρο» εξομολογείται

Η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα και το αντίκτυπό της σε Έλληνες κι Αλβανούς μέσα από τη συγκινητική αυτοβιογραφία του Φατός Ρόσα «Εγώ, ο Λαθρομετανάστης» (εκδ. Ελεύθερος Τύπος), μια μαρτυρία δυνατή που καθηλώνει με την παραστατικότητα, την αμεσότητα και την ευστοχία της
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η αθώωση των αστυνομικών που συμμετείχαν στην εκκένωση του Συντάγματος το '11 έχει πολλές σημασίες

Casus Belli / Γιατί η αθώωση των αστυνομικών που συμμετείχαν στην εκκένωση του Συντάγματος το '11 έχει πολλές σημασίες

Η αθωωτική απόφαση των δεκαοκτώ αστυνομικών που κατηγορούνταν για βιαιότητες κατά την επιχείρηση εκκένωσης της κατειλημμένης πλατείας Συντάγματος τον Ιούλιο του ’11 δεν εξέπληξε κανέναν και απογοήτευσε όποιον τυχόν έλπιζε σε ένα νέο ύφος και ήθος από πλευράς εξουσίας
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tι πρέπει να διδαχτούμε από την περιπέτεια της Ηριάννας και του Περικλή

Casus Belli / Tι πρέπει να διδαχτούμε από την περιπέτεια της Ηριάννας και του Περικλή

Κάθε άνθρωπος που δίκαια διασώζεται από τα νύχια ενός συστήματος εξουσίας βαθιά διεφθαρμένου, αυταρχικού κι ανάλγητου είναι κέρδος για την κοινωνία, αλλά τι θα συμβεί αν στην περίπτωσή της Ηριάννας και του Περικλή βρεθούν κάποιοι λιγότερο νέοι και ωραίοι;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τις εξεγέρσεις δεν τις κάνουνε πάντα οι «διαβασμένοι» κύριε Μακρόν

Casus Belli / Τις εξεγέρσεις δεν τις κάνουνε πάντα οι «διαβασμένοι» κύριε Μακρόν

Το παλιομοδίτικο, δασκαλίστικο κήρυγμα του εκνευρισμένου Γάλλου προέδρου σε νεαρό σπουδαστή που τάχα τον ειρωνεύτηκε αντικατοπτρίζουν απόλυτα το ύφος, το ήθος αλλά και τους μύχιους φόβους της εξουσίας σήμερα διεθνώς
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η προοπτική αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και ο συντηρητισμός του πολιτικού συστήματος

Casus Belli / Η προοπτική αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και ο συντηρητισμός του πολιτικού συστήματος

Σκέψεις σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο αναδοχής για τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με αφορμή την 6η Γιορτή Οικογενειών Ουράνιο Τόξο στην Ακαδημία Πλάτωνος
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο πιθανό είναι το σενάριο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου;

Casus Belli / Πόσο πιθανό είναι το σενάριο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου;

Από την κεντρική Αφρική ως την Αραβική χερσόνησο, από την Άπω ως τη Μέση Ανατολή κι από τον Καύκασο ίσαμε τη «δικιά μας» γειτονιά μυρίζει μπαρούτι. Πόσο πιθανός είναι άραγε ένας μεγάλος, τοπικός ή και παγκόσμιος πόλεμος και τι μορφή θα έχει; Κι αν έχει ήδη ξεκινήσει;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μεροληπτεί η ελληνική δικαιοσύνη υπέρ της ακροδεξιάς;

Αρχείο / Μεροληπτεί η ελληνική δικαιοσύνη υπέρ της ακροδεξιάς;

Κρίνουν άραγε οι δικαστές τους κατηγορούμενους για πολιτική βία και τρομοκρατικές ενέργειες ισότιμα κι αντικειμενικά ή ανάλογα, εν πολλοίς, με την ιδεολογική τους προέλευση; Δύο ευαισθητοποιημένοι στα κοινά δικηγόροι και ο πρώην γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταθέτουν την άποψή τους
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μερικές ασυναγώνιστες χοντράδες που έχει πει κατά καιρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Casus Belli / Μερικές ασυναγώνιστες χοντράδες που έχει πει κατά καιρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Τσίπρας έχει επίσης βέβαια κάνει μεγάλες γκάφες, όμως ο Κυριάκος που πλασάρεται ως πιο σπουδαγμένος, πιο εκλεπτυσμένος και πιο σοβαρός τερματίζει το «γκαφόμετρο»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εξοπλίζοντας εγκληματίες πολέμου: σκέψεις περί «ηθικής» στο εμπόριο όπλων

Casus Belli / Εξοπλίζοντας εγκληματίες πολέμου: σκέψεις περί «ηθικής» στο εμπόριο όπλων

Το να εξοπλίζεις ένα καθεστώς όπως το (θεωρητικά σύμμαχο) σαουδαραβικό, που εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, είναι κραυγαλέα ανήθικο, έστω κι αν αποδειχθεί καθ΄όλα νόμιμο
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελικά ο «ανώμαλος»;

Casus Belli / Ποιος είναι τελικά ο «ανώμαλος»;

Οι εννέα ομοφυλόφιλοι πολίτες που μήνυσαν τον Καλαβρύτων Αμβρόσιο για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος καθώς και δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους ευελπιστούν σε μια καταδίκη-ανάχωμα στον μισαλλόδοξο λόγο που συχνά διατυπώνουν με περισσή χολή όχι μόνο κάποιοι αφιονισμένοι ρασοφόροι αλλά και η ίδια η επίσημη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μια «ακτινογραφία» της υπόθεσης του μικρού Αμίρ και μερικά άβολα συμπεράσματα

Στήλες / Μια «ακτινογραφία» της υπόθεσης του μικρού Αμίρ και μερικά άβολα συμπεράσματα

Η «κλεμμένη» σημαία, το φασιστικό χτύπημα, η προπαγάνδα του ψέματος και μια πρωθυπουργική πρωτοβουλία που θα ήταν θαυμάσια αν είχε την ανάλογη συνέχεια και συνέπεια
ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ
Περί σεξουαλικής παρενόχλησης, εφηβικού ερωτισμού και άλλων δαιμονίων

Στήλες / Περί σεξουαλικής παρενόχλησης, εφηβικού ερωτισμού και άλλων δαιμονίων

Μερικές ενδεχομένως ανόσιες σκέψεις πάνω στην ερωτική επιθυμία -από την αθωότερη ως την απεχθέστερη εκδοχή της- καθώς και τις κοινωνικές νόρμες με αφορμή το πρόσφατο «Χόλιγουντγκεϊτ»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Και εγένετο ταυτότητα φύλου!: Τι αποκόμισα από ένα διήμερο στα θεωρεία της Βουλής

Lgbtqi+ / Και εγένετο ταυτότητα φύλου!: Τι αποκόμισα από ένα διήμερο στα θεωρεία της Βουλής

Πέρα απ' όσα συγκινητικά, γελοία ή εξοργιστικά έζησε η ελληνική κοινωνία το τελευταίο 48ώρο, εκείνο που τώρα οφείλουμε να σεβαστούμε, είναι το ατομικό δικαίωμα, επιτρέποντας του να δοκιμαστεί επιτέλους ελεύθερα στην πίστα της ζωής
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
"Δεν ξέρω πόσο καλύτερα θα τα κατάφερνε μια άλλη κυβέρνηση, ειδικά αυτή που φιλοδοξεί να διαδεχτεί την παρούσα. Πιθανότατα θα τα σκάτωνε χειρότερα, δίχως καν να κρατά τα προσχήματα όπως πολλοί Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες της, .............."Aχ αυτή η υποσυνείδητη ανάγκη να μη πει κάποιος πως επειδή κατηγορούμε τους σημερινούς κρατούντες,θεωρούμε τους "άλλους" καλύτερους!
Κάποιοι προσφυγες θα μπορούσαν να αφομοιωθούν από τον γηρασμένο ελληνικό πληθυσμό. Αλλά πότε πέρασε πολιτικός με στόχους, με όραμα και παράλληλα με κακάλια από δω; Ακόμα κι όταν πέρασε ποτέ δεν τον απαξιωσαμε ως γραφικό;Ο Σαμαράς ήταν τόσο αντιμνημονιακός όσο κι ο τσιπραλεξης. Ειλικρίνεια 0. Ας ζήσουμε τις εξελίξεις που ετοιμάζουν άλλοι για μας.
Το προβλημα με τον Συριζα και τους δικαιωματιστες του συρμου ειναι οτι πηρε το συνθηματακι το Αιγαιο ανηκει στα ψαρια του πολυ κυριολεκτικα.Με αποτελεσμα την εκατομβη του 2015. Προφανως, οπως και τωρα, ειπαν οτι εφοσον δεν υπαρχουν συνορα, να πανε να ζητησουν διαπιστευσεις 900 ατομα απο τα ψαρια του Αιγαιου.Αυτο το εγκλημα ποιος θα το καταγγειλει;;;