ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ένας ακόμη «Σταθμός Χαράς» από την ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS στον Κόκκινο Μύλο του Δήμου Αχαρνών

Ένας ακόμη «Σταθμός Χαράς» από την ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS στον Κόκκινο Μύλο του Δήμου Αχαρνών Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Ένας ακόμη «Σταθμός Χαράς» από την ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS στον Κόκκινο Μύλο του Δήμου Αχαρνών Facebook Twitter

Η ΙΚΕΑ από το 2013, στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS, με την ενέργεια «Σταθμοί Χαράς» έχει εξοπλίσει και διαμορφώσει πάνω από 40 δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Αττική, για περισσότερα από 1.300 παιδιά.


Πριν λίγες μέρες ο δημοτικός παιδικός σταθμός Κόκκινου Μύλου του Δήμου Αχαρνών άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχτεί εξοπλισμό, διακοσμητές και εθελοντές εργαζόμενους του Ομίλου FOURLIS. Όταν έφτασα στον δημοτικό σταθμό
που φιλοδοξεί να αρχίσει να υποδέχεται παιδιά από τη νέα σεζόν, κοντά στην πόρτα υπήρχε μια τεράστια κούτα με λούτρινα χαμογελαστά συννεφάκια και πολλά ακόμη λούτρινα παιχνίδια. Δεν γινόταν να μη σου περάσει η ιδέα να βουτήξεις εκεί μέσα, νοσταλγώντας τις στιγμές που, ως παιδί, οι πιο πιστοί σου φίλοι στο παιχνίδι και στον ύπνο ήταν τα αρκουδάκια σου.

Ένας ακόμη «Σταθμός Χαράς» από την ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS στον Κόκκινο Μύλο του Δήμου Αχαρνών Facebook Twitter


Όσο προχωρούσα στον χώρο, άνθρωποι φουριόζοι, μα γεμάτοι όρεξη, με προσπερνούσαν κρατώντας κoύνιες, παιδικά στρώματα και καρεκλάκια, τα οποία τοποθετούσαν στον χώρο. Στο δωμάτιο που υπέθεσα ότι θα αποτελέσει τον χώρο όπου τα παιδιά θα απασχολούνται δημιουργικά είχαν ήδη τοποθετηθεί χαλιά και τραπεζοκαθίσματα σε φιστικί και ροζ παλ τόνους. Μέχρι να νυχτώσει, ο σταθμός είχε αλλάξει πλήρως.

Ένας ακόμη «Σταθμός Χαράς» από την ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS στον Κόκκινο Μύλο του Δήμου Αχαρνών Facebook Twitter


Η ΙΚΕΑ και ο Όμιλος FOURLIS πιστεύουν ότι τα παιδιά είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στον κόσμο γι' αυτό και δεν σταματούν ποτέ να προσπαθούν για εκείνα. Παρεμβαίνοντας σε έναν δημοτικό βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό που έχει ουσιαστικές ανάγκες, δίνουν χαρά στα μικρά παιδιά, δημιουργώντας ένα ασφαλές, λειτουργικό, φωτεινό, με χρώματα και αισθητική περιβάλλον.

Ένας ακόμη «Σταθμός Χαράς» από την ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS στον Κόκκινο Μύλο του Δήμου Αχαρνών Facebook Twitter


Για την υλοποίηση του προγράμματος «Σταθμοί Χαράς» η ΙΚΕΑ και ο Όμιλος FOURLIS βρίσκονται σε επικοινωνία με τις εκάστοτε δημοτικές αρχές προκειμένου να ενημερωθούν για τις τρέχουσες σημαντικότερες ανάγκες των σταθμών ανά περιοχή και για την προτεινόμενη σειρά ένταξής τους στο πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς». Πρόκειται είτε για δημοτικούς σταθμούς που χρήζουν ανακαίνισης είτε για σταθμούς που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά, όπως η περίπτωση του σταθμού που επισκέφθηκα στον Κόκκινο Μύλο. Θα είναι ο 11ος σταθμός που θα ανοίξει σε έναν Δήμο με 150.000 κατοίκους και αρχικά πρόκειται να φιλοξενήσει δύο τμήματα παιδιών ηλικίας από 2,5 ως 4,5 ετών.

Ένας ακόμη «Σταθμός Χαράς» από την ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS στον Κόκκινο Μύλο του Δήμου Αχαρνών Facebook Twitter


Τα προϊόντα για τη διαμόρφωση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών επιλέγονται με βάση τις ανάγκες των παιδιών, την εμπειρία των διακοσμητών της ΙΚΕΑ και πάντα σε συνεργασία με τους παιδαγωγούς των σταθμών. Οι διακοσμητές της ΙΚΕΑ καλούνται να μελετήσουν την κάτοψη και τις φωτογραφίες του χώρου και ανάλογα με το πόσα παιδιά φιλοξενούνται σε αυτόν να προβλέψουν και κατόπιν να σχεδιάσουν τους χώρους και να επιλέξουν τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους. Κρεβάτια, ραφιέρες, παιχνίδια, λευκά είδη, χαλιά, τραπεζοκαθίσματα, αποθηκευτικοί χώροι, είδη διακόσμησης και εκπαιδευτικό υλικό που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους απαρτίζουν τον εξοπλισμό που προσφέρουν η ΙΚΕΑ και ο Όμιλος FOURLIS.

Για όλες και όλους εμάς στον Όμιλο FOURLIS και την ΙΚΕΑ η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι τα χαμόγελα των παιδιών τη στιγμή που αντικρίζουν τον ανανεωμένο χώρο τους.


Αφού ολοκληρωθεί η μελέτη, ο σχεδιασμός και η έγκρισή του, ο σταθμός αδειάζει προκειμένου να αποσταλούν τα νέα προϊόντα. Την αμέσως επόμενη μέρα γίνεται η διαμόρφωση του χώρου. Για όλη αυτήν τη διαδικασία χρειάζεται ένας περίπου μήνας.


Η κ. Λήδα Φουρλή, μιλώντας αποκλειστικά στη LiFO για το πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς», επιβεβαιώνει τα παραπάνω και μοιράζεται τις εμπειρίες της από αυτό το πολύχρωμο και αισιόδοξο ταξίδι.


— Μπορείτε να μας περιγράψετε τη διαδικασία της δημιουργίας ενός Σταθμού Χαράς; Πώς επιλέγετε τον εκάστοτε σταθμό; Πρώτα επισκέπτονται οι διακοσμητές σας τον χώρο; Μετά πώς καταλήγετε στο τελικό πλάνο «ανακαίνισης» ενός σταθμού;
Αρχικά, ερχόμαστε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες για τους σταθμούς δημοτικές αρχές στις ευρύτερες περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, προκειμένου να μας υποδείξουν τους σταθμούς στους οποίους θα παρέμβουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές τους ανάγκες. Παράλληλα, αξιολογούμε μαζί τους αιτήματα που λαμβάνουμε για την ένταξη σταθμών στο πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς». Ακολούθως, διακοσμητές της ΙΚΕΑ επισκέπτονται τον χώρο και ετοιμάζουν τις προτάσεις τους για την αναδιαμόρφωση και τον εξοπλισμό του σταθμού, ενώ καταλήγουμε στο τελικό πλάνο ανακαίνισής του πάντα σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό του εκάστοτε σταθμού που γνωρίζει και τις ανάγκες των παιδιών και του χώρου αλλά και σε συνεννόηση με τη διοίκηση. Στη συνέχεια καθορίζουμε μια μέρα κατά την οποία οι διακοσμητές της ΙΚΕΑ, μαζί με εθελοντές εργαζόμενους του Ομίλου μας, επισκέπτονται τον χώρο και τον διαμορφώνουν εξ ολοκλήρου.

Ένας ακόμη «Σταθμός Χαράς» από την ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS στον Κόκκινο Μύλο του Δήμου Αχαρνών Facebook Twitter


— Από το 2013 έχετε εξοπλίσει πάνω από 40 Σταθμούς Χαράς. Ποιες ήταν οι συνθήκες που βρήκατε στους παιδικούς σταθμούς; Θα ξεχωρίζατε κάποια ως πιο δύσκολη;
Στα χρόνια υλοποίησης του προγράμματος έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε αρκετές «δύσκολες» περιπτώσεις, όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά και στην Αττική. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δυστυχώς είναι γεγονός ότι η κρίση που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκουμε τους σταθμούς. Για τον λόγο αυτό αποτελεί για εμάς σημαντική πρόκληση να μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα, με κριτήρια που διασφαλίζουν ένα ουσιαστικό και ποιοτικό αποτέλεσμα.


— Μπορείτε να περιγράψετε τα συναισθήματα παιδαγωγών και παιδιών μετά τον εξοπλισμό ενός σταθμού από εσάς;
Για όλες και όλους εμάς στον Όμιλο FOURLIS και την ΙΚΕΑ η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι τα χαμόγελα των παιδιών τη στιγμή που αντικρίζουν τον ανανεωμένο χώρο τους. Ο ενθουσιασμός των παιδιών μάς δημιουργεί τα πολυτιμότερα συναισθήματα.


— Έχετε επικοινωνία με τους σταθμούς αφότου τελειώσετε το έργο σας; Έχετε πάρει feedback από τους υπεύθυνους για το πώς περνούν πλέον τα παιδιά μέσα στον χώρο και αν η ζωή τους εκεί έγινε όντως πιο λειτουργική;
Από τη στιγμή που εντάσσουμε έναν σταθμό στο πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς» δουλεύουμε με συνέπεια και επιμονή για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει πάντα επικοινωνία με τη δομή και μετά την ολοκλήρωση του έργου εξοπλισμού της. Λαμβάνουμε feedback σχεδόν πάντα από τους υπεύθυνους των σταθμών καθώς και από τις δημοτικές αρχές γιατί θέλουμε να βρισκόμαστε δίπλα τους και να γνωρίζουμε εάν έχει προκύψει κάποια ανάγκη, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να την αντιμετωπίσουμε άμεσα.


— Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέσα στο 2017;
Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια που από το 2013 υλοποιούμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υποστήριξης δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα. Τα προγράμματα Kοινωνικής Yπευθυνότητας του Oμίλου FOURLIS αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας μας. Το 2017, και σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των σταθμών και τις εκάστοτε αρμόδιες τοπικές αρχές, θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε «Σταθμούς Χαράς» και έχουμε προγραμματίσει να διαμορφώσουμε και να εξοπλίσουμε από την αρχή πάνω από 20 δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, διαθέτοντας προϊόντα ΙΚΕΑ με στόχο τη δημιουργία λειτουργικών, ασφαλών και ξεχωριστών χώρων για τα παιδιά.

Ένας ακόμη «Σταθμός Χαράς» από την ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS στον Κόκκινο Μύλο του Δήμου Αχαρνών Facebook Twitter

Στην αυλή του δημοτικού παιδικού σταθμού, που από τη νέα σχολική χρονιά θα γεμίσει με παιδικά χαμόγελα, συναντώ δύο από τους εθελοντές, ο οποίοι είναι εργαζόμενοι της ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS. Η Μαρία Παπακώστα και ο Νίκος Κιτσώνης, εργάζονται στο κατάστημα ΙΚΕΑ Κηφισού. Σήμερα βρέθηκαν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, σε έναν άδειο δημοτικό παιδικό σταθμό και καταπιάστηκαν να κουβαλούν, να βιδώνουν και να καρφώνουν χωρίς σταματημό. «Κάθε φορά είναι σαν την πρώτη φορά», λέει ο Νίκος που συμμετέχει ως εθελοντής για τρίτη φορά στο πρόγραμμα, ενώ η Μαρία, μητέρα και η ίδια, είναι ιδιαίτερα περήφανη και χαρούμενη που συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα, δίνοντας χαρά σε παιδιά. Παρών στο χώρο ήταν και ο Πρόεδρος Δημοτικής Φροντίδας του Δήμου Αχαρνών, κ. Γιώργος Δασκαλάκης, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος βλέποντας το χώρο σιγά – σιγά να παίρνει ζωή. «Ο Δήμος Αχαρνών και ιδιαίτερα η περιοχή του Κόκκινου Μήλου έχει ανάγκη έναν ακόμη παιδικό σταθμό, καθώς είναι μια περιοχή με χαμηλά εισοδήματα. Αυτό σημαίνει ότι σε μία οικογένεια, είναι πολύ πιθανό, να εργάζονται και οι δύο γονείς και πρέπει να έχουν να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι σταθμοί μας δεν λειτουργούν ως απλοί χώροι φύλαξης, αλλά διατελούν σημαντικό εκπαιδευτικό έργο, με άρτια καταρτισμένο προσωπικό. Είμαστε κοντά στους πολίτες και τους βοηθάμε. Χαιρόμαστε και είμαστε πολύ συγκινημένοι που η ΙΚΕΑ και ο Όμιλος FOURLIS μας βοηθούν, για να βοηθήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας».

Ένας ακόμη «Σταθμός Χαράς» από την ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS στον Κόκκινο Μύλο του Δήμου Αχαρνών Facebook Twitter


Για το 2017, η ΙΚΕΑ δεσμεύεται να συνεχίσει να δημιουργεί «Σταθμούς Χαράς». Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των σταθμών και τις αρμόδιες τοπικές αρχές, το 2017 θα διαμορφώσει και θα εξοπλίσει πάνω από 20 δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα.

Επιχειρείν/Market
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Επιχειρείν/Market / 50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Με κεντρικό μήνυμα το “Express your true colours” και με τη βιτρίνα να μεταμορφώνεται σε καμβά δημιουργικότητας, ο street artist Soteur αναλαμβάνει να αναδείξει την αισθητική της πολύχρωμης επετειακής συλλογής
THE LIFO TEAM
H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Επιχειρείν/Market / H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων Solid Events, στο Νέο Ψυχικό, που με την επίπλωση και τη διακόσμηση αποκλειστικά των προϊόντων της JYSK μεταμορφώθηκε για λίγο σε ένα σκανδιναβικό Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν 
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιχειρείν / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Οι ιδρυτές του GGFI, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του LAGFF Lia Bozonelis και Έρση Δάνου και ο Διευθυντής του LAGFF Άρης Κατωπόδης, θα έχουν την υποστήριξη ενός Συμβουλίου Trustees και μιας ομάδας αξιωματούχων, αποτελούμενης από τους πιο έμπιστους χορηγούς και κορυφαίους επαγγελματίες του Hollywood,
THE LIFO TEAM