Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Φωτο: SOOC

Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος;

0

 

Σε μια χώρα με τέτοια ακτογραμμή, τόσα νησιά και μια φυσική ομορφιά θαρρείς κόρη της Αφροδίτης αναδυόμενη και αυτή από σμαραγδένια νερά, άντε να φτιάξεις μια λίστα με τις ωραιότερες παραλίες.

H αλήθεια είναι πως όπου και αν βρεθείς στην Ελλάδα, κάτι υπάρχει για να σε μαγέψει. Ειδικά δε το θαλασσινό της κομμάτι, σε τέτοια ποικιλία, ποσότητα και ασφάλεια νερών δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά αλλού σε τούτο τον πλανήτη. Γιατί τι να το κάνεις το πρασινογάλανο το χρώμα αγάπη μου, αν το καρχαριάκι είναι στα 2 μέτρα από την ακτή;

Επίσης, θα καταγράψουμε και beach bars γιατί πολλοί είναι αυτοί που ήδη έχουν κάνει εικόνα τον εαυτό τους, με ένα κοκτεηλάκι στο χέρι, να χορεύουν με την άμμο στο πόδι από το μεσημέρι.

Στη συνέχεια, θα πούμε και μερικές παραλίες για τους έχοντες τέκνα, καθότι άλλες οι ανάγκες των μικρών ανθρώπων και οι γονείς συνήθως επιλέγουν προορισμούς υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Θα δούμε επίσης, τι πρέπει να προσέχουμε κατά την παραμονή μας εκεί που σκάει το κύμα, όπως και τα δικαιώματά μας ως λουόμενοι.

Αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Ας το πάρουμε γεωγραφικά, για αυτό πάρτε στυλό και χαρτί και φτιάξτε μια to-visit λίστα.

Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
H Μύκονος με τα γαλαζοπράσινα νερά, τη χρυσή άμμο και το celeb like beach service πολλών αστέρων.
H Μύκονος με τα γαλαζοπράσινα νερά, τη χρυσή άμμο και το celeb like beach service πολλών αστέρων.

Θα ξεκινήσουμε από τη βασίλισσα των Κυκλάδων, το νησί που ίσως είναι πιο γνωστό ως brand πια και από την ίδια τη χώρα. Ο λόγος για την Μύκονο με τα γαλαζοπράσινα νερά, τη χρυσή άμμο και το celeb like beach service πολλών αστέρων. Μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες Άγιος Σώστης, Καλό Λιβάδι, Πάνορμος, Ορνός, Ψαρού, Καλαφάτης, Super Paradise.

Ίσως το αγαπημένο μου νησί βάσει παραλιών και βυθού είναι η Μήλος. Καθότι συνδυάζει πολλές και τόσο διαφορετικές παραλίες, με την Κίμωλο δίπλα να σου κλείνει το μάτι. Παραλία Σαρακήνικο, ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη του κόσμου, με λευκά ηφαιστειακά βράχια, που δίνουν την αίσθηση ενός υπερκόσμιου τοπίου. Φυρίπλακα και δίπλα Τσιρκάδο και πιο δίπλα Γέροντας.

Συνεχίζουμε με Πάρο και Κολυμπήθρες, με την ιδιαίτερη αισθητική τους.

Στην Άνδρο θα πάμε στην παραλία Της Γριάς το πήδημα αλλά και στον όμορφο Ζόργκο και στα ανατολικά την Άχλα.

Αν βρεθείτε Σαντορίνη θα πάτε στην Κόκκινη Παραλία, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου αλλά και στο απέραντο Καμάρι.

Στην Νάξο να επισκεφτείτε την όμορφη Μικρή Βίγλα, αλλά και την Πλάκα και τον Άγιο Προκόπιο αν σας αρέσουν τα πιο mainstream.

Στην Κύθνο, να πάτε στην παραλία Κολώνα, που πρωταγωνιστεί στα φωτογραφικά ενσταντανέ του νησιού.

Στην Ίο θα περάσετε σίγουρα από τον οργανωμένο Μυλοπότα.

Ενώ στη Φολέγανδρο θα πάτε στη παραλία με το ψιλό βότσαλο Κάτεργο.

Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Τα λευκά βράχια στο Σαρακήνικο της Μήλου.
Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Η παραλία Της Γριάς το πήδημα στην Άνδρο
Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Η Κόκκινη παραλία της Σαντορίνης
Αριστερά: Τα λευκά βράχια στο Σαρακήνικο της Μήλου. Δεξιά: Η παραλία Της Γριάς το πήδημα στην Άνδρο (πάνω) και η Κόκκινη παραλία της Σαντορίνης (κάτω).

Αφήνοντας τις Κυκλάδες, που έχουν άλλα τόσα και περισσότερα καθότι είναι και πολλές και όμορφες θα πάμε στην άλλη πλευρά, παίρνοντας μια γεύση από το ιδιαίτερο Ιόνιο.

Θα ξεκινήσουμε από την πιο διάσημη ίσως παραλία της χώρας, που δεν είναι άλλη από το Ναυάγιο (εν ονόματι Παναγιώτης) της Ζακύνθου. Έχει ψηφιστεί ως μία από της ομορφότερες του πλανήτη άλλωστε. Το νησί, έχει και άλλες επιλογές ασφαλώς όπως το Αμμούδι, την Ξύγκια όπου το νερό της περιέχει θειάφι αλλά καλό θα είναι να κάνετε τον κόπο πάτε και στο Μαραθονήσι στον κόλπο του Λαγανά.

Αν βρεθείτε Κέρκυρα, ανακαλύψτε το Ακρωτήρι Δράστης και κολυμπήστε σε μία από τις 6 παραλίες της Παλαιοκαστρίτσας αλλά και την παραλία Ανγή στα βόρεια του νησιού. Οι ρομαντικοί να μην ξεχάσουν την Παραλία Canal D'amour, με το Κανάλι του Έρωτα, όπου ο μύθος λέει ότι όποιος κολυμπήσει στο στενό πέρασμα, που σχηματίζει το άνοιγμα στον βράχο, θα συναντήσει στην άλλη πλευρά τον έρωτα της ζωής του.

Η Κεφαλονιά με τη σειρά της έχει τις δικές της ομορφιές, με την διάσημη Παραλία Μύρτος, να πρωταγωνιστεί. Επίσης με θέα την Ιθάκη, αξίζει να δείτε και την παραλία της Αντίσαμου.

Η Λευκάδα, διάσημη για τα φωσφοριζέ νερά της έχει μια από τις 6 καλύτερες παραλίες της Μεσογείου, την Παραλία Πόρτο Κατσίκι.

Οι Παξοί και Αντίπαξοι είναι επίσης διάσημοι για τη φυσική ομορφιά τους και μην ξεχάσετε να περάσετε από την καταπράσινη παραλία Βουτούμι στους Αντίπαξους.

Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Η παραλία Βουτούμι στους Αντίπαξους
Το Βουτούμι στους Αντίπαξους.

Η λεβεντογέννα Κρήτη είναι μια κατηγορία από μόνη της. Με παραλίες στο βόρειο αλλά κυρίως στο νότιο κομμάτι της και με επιλογές όπως τα νησάκια Γαύδος και Χρυσή.

Να αναφέρουμε τις βασικές γιατί τελειωμό δεν θα έχουμε και δω, η Παραλία Μπάλος στο νομό Χανίων, μια από τις πιο εξωτικές παραλίες της Ελλάδας, και μία από τις καλύτερες της Μεσογείου. Στον ίδιο νομό θα περάσετε σίγουρα και από τα διάσημα Φαλάσαρνα και στο νότο θα βρείτε τα Γλυκά Νερά στα Σφακιά.

Και ο δίπλα νομός του Ρεθύμνου έχει τα μαγικά του σημεία. Ξεκινάμε από την Πρέβελη ή Φοίνικας, την παραλία της Αγίας Γαλήνης, την Πλακιά, την Τριόπετρα, την παραλία του Αγίου Παύλου αλλά και της Σούδας όλες στα νότια.

Στο Λασίθι να πάτε σίγουρα από το φοινικόδασος του Βάι, ένα από τα πιο δημοφιλή και όχι άδικα αξιοθέατα στην Κρήτη όπως είναι και τα διάσημα Μάταλα του νομού Ηρακλείου.

Ας πάρουμε μια μικρή γεύση και από Δωδεκάνησα. Στην Κάρπαθο θα βρούμε την παραλία της Άπελλα και τον Λευκό στην Πάτμο τις Δίδυμες παραλίες (ναι, είναι δύο πανομοιότυπες) και την Λάμπη. Στη Λέρο να πάτε στην παραλία Κρυφός, στην Σύμη στον Άγιο Γεώργιο Δυσάλωνας, στη Ρόδο στον Άγιο Παύλο, στην Κω στο Ψαλίδι, Άγιος Φωκάς. Συνεχίζουμε, με την Κάλυμνο και την παραλία Ακτή, την παραλία Χοχλάκους στη Νίσυρο, ενώ στην Αστυπάλαια θα πλατσουρίσετε στον Άγιο Ιωάννη και στην Κούνουπα.

Στις Σποράδες, ας ξεκινήσουμε από τη Σκιάθο. Αν πάτε, θα πάτε από την παραλία Λαλάρια με τα καταπράσινα νερά, τις Κουκουναριές, την Ασέληνο, την Ελιά.

Αν βρεθείτε στην Αλόννησο με τις χαριτωμένες Μονάχους-Μονάχους θα πλατσουρίσετε στο Κοκκινόκαστρο.

Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Κολυμπώντας στα Λαλάρια της Σκιάθου
Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Μπάλος στην Κρήτη. Φωτο: SOOC
Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Λάμπη στην Πάτμο
Αριστερά: Μπάλος στην Κρήτη (πάνω), Λάμπη στην Πάτμο (κάτω). Δεξιά: Κολυμπώντας στα Λαλάρια της Σκιάθου

Αν πιάσουμε λίγο χερσαία Ελλάδα και αν βρεθούμε προς Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία δεν μπορούμε να μην επισκεφτούμε την διάσημη της περιοχής Παραλία Βοϊδοκοιλιά με τη λευκή άμμο και τα πρασινογάλαζα νερά. Στον ίδιο νομό θα βρούμε τις παραλίες Φοινικούντα, η Περούλια και ο Λαγκουβάρδος Ε, και αν βρεθούμε κάτω από το αυλάκι, θα πρέπει να πάμε και από την Ελαφόνησο στην παραλία Φράγκος - Σαρακίνικο (Σίμος) αλλά και από την παραλία Καρδαμύλη και παραδίπλα στα Δελφίνια.

Θέλετε και άλλες; Υπάρχουν σε όλη την ακτογραμμή της όμορφοι προορισμοί, κάποιοι από τους οποίους είναι στην Αχαΐα η Καλογριά και η Λακκόπετρα και ασφαλώς οι παραλίες Βερβερόντα, Χινίτσα και Καραθώνα στην Αργολίδα.

Απίστευτες ομορφιές θα βρούμε και στη δυτική Ελλάδα. Ξεκινώντας από το Σαρακίνικο στα Σύβοτα και την Αγία Παρασκευή με το νησάκι απέναντι που πας κολυμπώντας. Ονειρεμένο σκηνικό που δεν πρέπει να χάσετε αυτό της Μπέλα Βράκα. Κοντά επίσης και η παραλία Μέγα Ντράφι αλλά και η Παραλία Πισίνα. Και μια και θα είστε εκεί, θα περάσετε από την όμορφη Πάργα, για να κάνετε το μπάνιο σας στην παραλία του Βάλτου (μην σας αγχώνει το όνομα).

Ανεβαίνοντας στο βορρά θα πάμε και μία Χαλκιδική, που από όσα προηγήθηκαν, σίγουρα Έχει, αλλά και εκεί θα βρούμε ομορφιές. Πέρα από τα εμπορικά μέρη τύπου Καλλιθέα, θα πρέπει να αναφέρουμε τον Αρμενιστή στη Σιθωνία με την χαρακτηριστική λευκή της άμμο και την Ουρανούπολη που ξεκινάει από την περιοχή του λιμανιού της Τρυπητής. Επίσης, αν πάτε στο δεύτερο πόδι, επισκεφτείτε την παραλία Αγριδιά.

Απέναντι στη Θάσο, υπάρχει μια μικρή αλλά εξωτική παραλία η Σαλιάρα (αυτά τα όνοματα που πάνε και τα βρίσκουν πραγματικά...) αλλά και η παραλία Μεταλλεία στα Λιμενάρια και η Αλυκή.

Στη Λήμνο να κοιτάει Χαλκιδική θα πάτε στην παραλία Άγιος Ιωάννης – Κάσπακας.

Στη Σάμο, επίσης με βοτσαλάκι και πεύκα που φτάνουν μέχρι το νερό θα βρείτε την παραλία Λεμονάκια και νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας την παραλία Άσπρες.

Πάτε Πήλιο, άλλη ομορφιά και εκεί. Προς το Αιγαίο που είναι και οι αγαπημένες μου μην ξεχάσετε να πάτε στην παραλία Μυλοπόταμο, στη Φακίστρα, στους Άγιους Σαράντα, στο Παπά Νερό και φυσικά στην Νταμούχαρη.

Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Η Βοϊδοκοιλιά στη Μεσσηνία
Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Η Αλυκή στη Θάσο
Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Ο Μυλοπόταμος στο Πήλιο
Αριστερά: Η Βοϊδοκοιλιά στη Μεσσηνία. Δεξιά: Η Αλυκή στη Θάσο (πάνω) και ο Μυλοπόταμος στο Πήλιο (κάτω).
Η απαραίτητη λίστα για τους (beach) clubbers και όχι μόνο

BEACH BARS ανά την Ελλάδα για να κουνηθείτε, να φλερτάρετε, να πιείτε, να φάτε και ό,τι σας φωτίσει ο θεός. Τα παρακάτω είναι μερικά. Υπάρχουν άλλα τόσα, όρεξη να υπάρχει και πάνω από όλα διάθεση.

1. Tropicana Beach Bar (Μύκονος) ανακηρύχθηκε προσφάτως ως το 2ο πιο δημοφιλές και hot beach bar στον κόσμο σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Travel Channel

2. Kalua, Παράγκα, Μύκονος

3. Paraga beach bar, Παράγκα, Μύκονος

4. Super Paradise, Μύκονος

5. Ammos Beach Bar Dolce vita, Μύκονος

6. Santa Maria Surfing Beach, Πάρος

7. Punda beach – Πίσω Λιβάδι, Πάρος

8. Banana beach bar – Αγία Άννα, Νάξος

9. Chilli – Περίβολος, Σαντορίνη

10. Babis Bar – Μυρτιές, Κάλυμνος

11. Far Out – Μυλοπότας, Ιός

12. Kedros beach bar – Κέδρος, Δονούσα

13. Λαζάρου beach bar – Παραλία Λαζάρου, Σίφνος

14. Χρυσή Άμμος beach bar – Χρυσή Άμμος, Άνδρος

15. Καλόφεγγο – Πορί, Άνω Κουφονήσι

Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Bananarama beach bar – πλαζ Μπανάνα, Σκιάθος

16. Agathopes beach bar – παραλία Αγκαθωπές, Σύρος

17. Bananarama beach bar – πλαζ Μπανάνα, Σκιάθος

18. Capital, Λευκάδα

19. Egremni beach café – Εγκρεμνοί, Λευκάδα

20. Copla, Κάθισμα Λευκάδα

21. Manadendri beach bar – Μαναδένδρι, Παξοί

22. Aloha White – Γλυφάδα, Κέρκυρα

23. Costa Costa – Μακρύς Γιαλός, Κεφαλονιά

24. Cameo Island Club, Ζάκυνθος

25. Άμμος & Ήλιος – Αγία Μαρίνα, Χανιά

26. Blue Fish (Χαλκιδική)

27. Aqua Mare (Χαλκιδική)

28. Babewatch beach bar – Σκάλα Φούρκας, Χαλκιδική

29. Elli (Ρόδος)

30. Μύλος (Κως)

31. Monk Beach bar, Άγιοι Σαράντα, Πήλιο

32. Cariocas, Σχοίνος Λουτρακίου

Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Το Καλόφεγγο στην παραλία Πορί έχει εξαιρετικό ελληνικό φαγητό, ιδιαίτερες συνταγές, όμορφο περιβάλλον.
Το Καλόφεγγο στην παραλία Πορί έχει εξαιρετικό ελληνικό φαγητό, ιδιαίτερες συνταγές, όμορφο περιβάλλον.
Τα παιδία παίζει. Αλλά πού;

Έχετε παιδάκια; Αυτό σημαίνει άλλες απαιτήσεις. Γιατί που να πας με όλο αυτό το μεταφερόμενο σπίτι, βλέπε παιχνίδια –γεύματα –αλαξιές, ειδικά αν πρόκειται να περπατήσεις πολύ από κει που θα παρκάρεις. Όχι, αυτό δεν είναι εύκολο, εκτός αν θέλετε να βγάλετε τους μικρούς Μόγληδες (δεν ακούγεται κακό βέβαια) που θα πρέπει να βρουν με τι να απασχοληθούν στην παραλία και να κυνηγήσουν την τροφή τους.

Οπότε θέλουμε εύκολη πρόσβαση, καθαρή θάλασσα, αν γίνεται ρηχή, όχι πολύ αέρα, αν γίνεται σκιά και κανένα ταβερνάκι να μας βρίσκεται. Ένα παγωτό πάντα ηρεμεί τα πνεύματα...

Μερικές προτάσεις είναι οι παρακάτω:

· Ελαφονήσι, Κρήτη

· Γέρακας, Ζάκυνθος

· Άβυθος, Κεφαλλονιά

· Αρίλλας, Πέρδικα Θεσπρωτίας

· Στούπα, Μεσσηνία

· Αγία Βαρβάρα, Μάνη

· Άγιος Βασίλειος, Βοιωτία

· Χερόμυλος, Εύβοια

· Καλιφτέρη, Άφησσος, Βόλος

· Κορώπη ή Μπούφα, Βόλος

· Καλά Νερά, Πήλιο

· Λεφόκαστρο, Πήλιο

· Ολυμπιακή Ακτή, Κατερίνη

· Τόσκα, Καβάλα

· Νέος Μαρμαράς, Χαλκιδική

· Σάνη, Χαλκιδική

· Λιβάδι, Θάσος

Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Έχετε παιδάκια; Αυτό σημαίνει άλλες απαιτήσεις. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Παραλίες στην Αττική

Για όσους οι διακοπές θα είναι λίγες ή ακόμα και αδύνατες, μπορούν πάντα να νιώσουν το καλοκαιράκι εντός του νομού! Δεν θέλω στεναχώριες γιατί οι επιλογές είναι πολλές και για όλα τα γούστα!

· Εδέμ - Π. Φάληρο. Δωρεάν.
· Ακτή του Ήλιου – Άλιμος. Δευτέρα-Παρασκευή: Γενική είσοδος: €5/ ΣΚ:6€.
· Άγιος Κοσμάς – Ελληνικό. Δωρεάν είσοδος
· Αστέρας Γλυφάδας. Η είσοδος κοστίζει €4 τις καθημερινές και €6 τα Σαββατοκύριακα.
· Βούλα - πρώην Κάμπινγκ.
· Μικρό Καβούρι
· Μεγάλο Καβούρι
· Αστέρας Βουλιαγμένης - Δευτέρα-Παρασκευή: Ενήλικες: €18. Παιδιά (από 5 έως 12 ετών): €10. Υπηρεσία Reserved Area: €30. Σαββατοκύριακα & αργίες: Ενήλικες: €28. Παιδιά (από 5 έως 12 ετών): €15.
· Λίμνη Βουλιαγμένης - Τιμές εισιτηρίων: €12 (Δευτέρα-Παρασκευή), €13 (Σαββατοκύριακα & αργίες). Παιδιά έως 5 ετών: Δωρεάν. Παιδιά 5-12 ετών: €5,50. Φοιτητές (με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας): €8 (Δευτέρα-Παρασκευή), €9 (Σαββατοκύριακα & αργίες). Κάτοικοι Περιφέρειας Αττικής: €10 (Δευτέρα-Παρασκευή), €11 (Σαββατοκύριακα & αργίες). Δημότες ΒΒΒ: €8 (Δευτέρα-Παρασκευή), €9 (Σαββατοκύριακα & αργίες). Τέλος, υπάρχει πρόσβαση για ΑμεΑ με ειδικό αναβατόριο.
· Ακτή Βουλιαγμένης - Η είσοδος είναι €4 Δευτέρα-Παρασκευή και €5 τα Σαββατοκύριακα. Οι ώρες λειτουργίας τους καλοκαιρινούς μήνες είναι 8:00-21:00 (κλείσιμο ταμείων: 20:00).
Λιμανάκια
· Βάρκιζα—Varkiza Resort Yabanaki Beach. Δευτέρα-Παρασκευή, τιμή εισόδου με ξαπλώστρα: €5. Σαββατοκύριακα: €6 συν €5 η ξαπλώστρα. Η χρέωση για την είσοδο στην παραλία ισχύει μέχρι τις 19:00. ΑμεΑ συν 1 συνοδός: δωρεάν είσοδος.
· Grand Resort Lagonissi Ωράριο λειτουργίας: 09:00-20:00. Τιμές εισόδου Ενήλικες: €19 [Δευτέρα-Παρασκευή, με σνακ ή δροσερή σαλάτα με ποτό (αναψυκτικό ή μπίρα)], €30 (Σαββατοκύριακα & αργίες, με πλούσιο γεύμα και σαλάτα). Παιδιά 2-12 ετών: €12 (Δευτέρα-Παρασκευή), €15 (Σαββατοκύριακα & αργίες). Στην τιμή εισόδου περιλαμβάνεται η χρήση ξαπλώστρας και ομπρέλας, όπως και των εγκαταστάσεων (αποδυτήρια, ντους, τουαλέτες). Το πάρκινγκ διατίθεται με χρέωση €6 τις καθημερινές και €12 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Δίκυκλα: €3 και €6 αντίστοιχα.


· Σαρωνίδα
· Μαύρο Λιθάρι
· Άγιος Νικόλαος Αναβύσσου
· Κόκκινο Λιμανάκι
· Νέα Μάκρη - Ζούμπερι - La Costa Τις καθημερινές, ομπρέλες και ξαπλώστρες δεν χρεώνονται, με την προϋπόθεση ότι θα αγοράσετε κάτι από το μπαρ, ενώ τα Σαββατοκύριακα υπάρχει μια μικρή χρέωση.
· Μάτι
· Δασκαλειό
· Κακιά Θάλασσα
· Πλαζ Αυλακίου. 8:00 έως τις 20:00, ενώ η είσοδος κοστίζει €5 για τους ενήλικες και €3 για τα παιδιά.
· Άγιος Σπυρίδωνας, Πόρτο Ράφτη
· Αρτέμιδα - Λούτσα
· Καράβι - Σχινιάς
· Λεγραινά - ΚΑΠΕ
· Αλθέα - Αγία Μαρίνα
· Ψάθα
· Αλεποχώρι
Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Eντός Αττικής υπάρχουν πολλές επιλογές για όλα τα γούστα! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Eντός Αττικής υπάρχουν πολλές επιλογές για όλα τα γούστα! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Δικαιώματα των παραθεριστών!

Και επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας και ακούσει άλλα τόσα τα αφτιά μας, παρακάτω μια λίστα της ΕΚΠΟΙΖΩ από βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι οι εκδρομείς. Σε πολλά από αυτά ίσως γελάσετε –λόγω του ότι σπάνια εφαρμόζονται- αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κανονισμός και μπορείτε να τον επικαλεσθείτε στα δύσκολα.

· Σε όλες τις οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους.

· Τιμοκατάλογος για χρέωση χρήσης ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένος σε εμφανές σημείο.

· Θα πρέπει να σας δίνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

· Παραλίες με αντίτιμο εισόδου, είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο – Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30.

· Στις οργανωμένες παραλίες, πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι κολυμβητές.

· Στις παραλίες με θαλάσσια sports, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

· Απαγορεύονται τα θαλάσσια sports τύπου σκι, αλεξίπτωτο, κλπ., όπως και τα jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες. Η κυκλοφορία όλων των παραπάνω απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00.

· Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.

Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
Στις παραλίες με θαλάσσια sports, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Στις παραλίες με θαλάσσια sports, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Δεν ξεχνάμε!

ΠΑΝΤΑ αντηλιακό, το οποίο ανανεώνουμε κάθε 4 ώρες.

ΠΑΝΤΑ να έχουμε νερό μαζί μας (και να το πίνουμε).

ΠΑΝΤΑ να φοράμε καπέλο, εκτός αν βρισκόμαστε σε σκιερό μέρος.

ΠΑΝΤΑ να έχουμε το νου μας στην παρέα.

ΠΑΝΤΑ να περιμένουμε 4 ώρες μετά το γεύμα για να ξαναμπούμε στη θάλασσα.

ΠΑΝΤΑ να μαζεύουμε τα όποια σκουπίδια (και τα αποτσίγαρα για τους καπνιστές).

ΠΑΝΤΑ να ελέγχουμε τον βυθό πριν κάνουμε καμία ταρζανιά και να μην απομακρυνόμαστε σε θάλασσες που δεν γνωρίζουμε. Βρέχουμε και το κορμάκι μας λίγο πριν μπούμε, για να ξέρει τι το περιμένει.

ΠΑΝΤΑ να προσέχουμε να μην κολυμπάμε εξαντλημένοι (λόγω έλλειψης ύπνου, χρήσης φαρμάκων, αλκοόλ κ.α.).

ΠΑΝΤΑ να έχουμε το νου μας στο παιδί που λέει και το τραγούδι.

Τι κάνουμε όταν:
Παθαίνουμε κράμπα την ώρα που κολυμπάμε; We Don't panic και προσπαθούμε με αργές και χαλαρές κινήσεις να φτάσουμε στην ακτή. Και αν τα βρούμε ακόμα πιο δύσκολα, δεν ντρεπόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια.

Μας τσίμπησε κάτι; Πάλι ψυχραιμία και βουρ για την ακτή. Ελάχιστα είδη είναι δηλητηριώδη, οπότε θα ζήσουμε. Αν παίζει καμία αλλεργία βέβαια σε κάτι από αυτά τα περίεργα (μέδουσα/τσούχτρα, κοράλλια και ανεμώνες της θάλασσας, ακόμα και τα αγκάθια της δράκαινας) συντομεύουμε.

Βγήκαμε λοιπόν από τη θάλασσα. Τι κάνουμε; Αν πρόκειται για τσίμπημα, ρίχνουμε στο τραύμα ξύδι ή θαλασσινό νερό ή αν έχουμε φαρμακείο μαζί μας φυσιολογικό ορό. ΔΕΝ ρίχνουμε οινόπνευμα γιατί καλό δεν κάνει. Επίσης, ανακουφίζει η χρήση αμμωνίας, σκευάσματος after bite ή μιας κορτιζονούχας αντιισταμινικής αντιβιοτικής αλοιφής.

Τρυπηθήκαμε; Βάζουμε χεράκι, ποδαράκι (ό,τι πονάει) σε μια λεκάνη με ζεστό νερό για ένα μισάωρο τουλάχιστον και ανανεώνουμε –άπαξ και έχει αποτέλεσμα- με ζεστό νερό.

Σε περίπτωση αχινού ξεχνάμε τα τσιμπιδάκια (γιατί πολλές φορές απλά σπάνε τα αγκαθάκια) και προτιμάμε να αλείψουμε την περιοχή με (ζεστό) μαγειρικό λάδι. Με τον καιρό θα βγουν από μόνα τους.

Θυμόμαστε ότι σε κάθε περίπτωση ο έντονος πόνος, ο ερεθισμός, ακόμα και το ενδεχόμενο οίδημα που θα δημιουργηθεί μπορούν να ανακουφιστούν με τη χρήση μιας κορτιζονούχας αντιισταμινικής αντιβιοτικής αλοιφής.

Αν όλα αυτά δεν πιάσουν, τότε πάμε στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας (!).

Έχετε επισκεφτεί κάποιο μέρος και αξίζει να το μοιραστείτε με όλους μας; Στείλε συντεταγμένες και καμία φωτογραφία για να πάρουμε μάτι.

Αφιέρωμα παραλίες: Πού θα πάμε φέτος; Facebook Twitter
ΠΑΝΤΑ αντηλιακό, το οποίο ανανεώνουμε κάθε 4 ώρες.
ΠΑΝΤΑ αντηλιακό, το οποίο ανανεώνουμε κάθε 4 ώρες.
Επιχειρείν/Market
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ