Μετράμε αντίστροφα για τις γιορτές

Μετράμε αντίστροφα για τις γιορτές Facebook Twitter
Ευέλικτες προτάσεις που παντρεύονται εύκολα σε διάφορες περιστάσεις.
0

ADVERTORIAL


Μετράμε αντίστροφα για τις γιορτές Facebook Twitter

 

Τα πάντα γύρω μας φωνάζουν γιορτές. Αυτό σημαίνει ότι μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και την αγαπημένη μας Πρωτοχρονιά!

 

Για πολλούς από εμάς, τους πιο κοινωνικούς, αυτό σημαίνει μαζώξεις εντός και εκτός της εστίας μας. Για όσους επιμένουμε σπιτικά, είναι πολύ σημαντικό να κατεβάσουμε ιδέες και συνταγές, κρασιά και ποτά με τα οποία πρέπει να ενισχύσουμε την κάβα μας.

Για αυτό λοιπόν, φρόντισα να σας γράψω παρακάτω μερικές ιδέες κάποιων μενού για να πάρετε μια πρώτη γεύση και σύντομα να οργανωθείτε.

Μετράμε αντίστροφα για τις γιορτές Facebook Twitter

Τα μενού αυτά έχουν συγκεκριμένα πελατάκια που μπορεί να είναι είτε η παρέα σας, είτε ο γείτονας, είτε ο έρωτας, είτε η... πεθερά σας.

Ακονίστε λοιπόν κουτάλες και γεμίστε άφοβα κελάρια!

«Το Menu της Παρέας»

Θα ξεκινήσω με το πιο αγαπημένο μου όλων: το Menu της Παρέας

Για τα φιλαράκια θα ξεκινήσουμε με λιχουδιές που συνηθίζουμε να τρώμε στις διακοπές μας. Γιατί αν δεν κάνεις μια ανασκόπηση του έτους και δη των διακοπών με τους φίλους, τότε με ποιους; Χταποδάκι, τσίρους, μύδια, αλλά και ό,τι σας μυρίσει θάλασσα εφοδιαστείτε από το μάρκετ/λαϊκή/ιχθυοπωλείο. Ασφαλώς και θα το συνοδεύσουμε με Ούζο Μπαμπατζίμ. Γιατί όποιος ξέρει, ξέρει τον Μπαμπατζίμ.

Στη συνέχεια, το μικρό ποτηράκι του ούζου θα αντικατασταθεί με ένα ωραίο κολονάτο και συγκεκριμένα θα το γυρίσουμε στο αγαπημένο των πολλών Μοσχοφίλερο. Ένας Λευκός Κύκνος που με το λεπτό του άρωμα και τη φρουτώδη γεύση είναι ό,τι πρέπει για την περίσταση.

Μετράμε αντίστροφα για τις γιορτές Facebook Twitter

Το κύριο πιάτο μας; Θα είναι ένα old time classic xmas spirit πιάτο με αέρα ευρωπαϊκό και συγκεκριμένα Χριστουγεννιάτικο Γεμιστό Κοτόπουλο ή Γαλοπούλα. Για αυτό σας έχω και συνταγή. Όσο για το συνοδευτικό του, μπορείτε να φτιάξετε ρύζι αλλά και κάτι ακόμα πιο ψαγμένο. Να είναι καλά η Αργυρώ, σας παραθέτω συνταγή για πουρέ από κάστανα!

Για κλείσιμο, προτείνω ένα γλυκό κρασί όπως το γνωστό σαμιώτικο Samos Vin Doux, που είναι γεμάτο γεύσεις φρούτων και που για όσους θα έχουν παραδώσει τα όπλα, χαίρει χρέη επιδόρπιου. Για όσους όμως αντέχουν, θα υπάρχουν ταρτάκια με φρούτα αλλά και παγωτό σορπέ πεπόνι και φράουλα!

Μετράμε αντίστροφα για τις γιορτές Facebook Twitter

 

Χριστουγεννιάτικο Κοτόπουλο ή Γαλοπούλα γεμιστή

Για 4 άτομα (αν είστε περισσότεροι προσθέτετε αναλόγως):

 

4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο/γαλοπούλα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1/3 φλ. Κονιάκ

1 φλ. ζωμό κότας

Πιπέρι, αλάτι (αν χρειάζεται)

αποξηραμένα δαμάσκηνα & βερίκοκα

σπάγκο ψησίματος

Για τη γέμιση αντίστοιχα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

150 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 κ.σ. κουκουνάρι

½ κούπα σταφίδες ξανθιές

4 ψιλοκομμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα

5 βρασμένα κάστανα ψιλοκομμένα

1 μήλο τριμμένο

1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)

Λίγη Κανέλα & πιπέρι

3 κ.σ. κονιάκ

 

Πώς το φτιάχνουμε

Με κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε τα φιλέτα. Τα χτυπάμε ώστε να πλατύνουν και να ανοίξουν.

Βάζουμε περίπου δυο κουταλιές γέμιση σε κάθε φιλέτο και το τυλίγουμε σε ρολό, δένοντας σφιχτά ώστε να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα.

Σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τα ρολάκια για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα.

Στη συνέχεια, σβήνουμε με κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να ψηθεί το φιλέτο αλλά και να γλασάρει η σαλτσούλα.

Αν θέλουμε πιο πολύ γεύση προσθέτουμε και ένα κομμάτι βούτυρο, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας, για να μπουστάρουμε τη σάλτσα.

Σερβίρουμε βάζοντας από δίπλα αποξηραμένα φρούτα και πυκνή σαλτσούλα.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για 6-7 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε στη συνέχεια τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα δαμάσκηνα, τα κάστανα και το τριμμένο μήλο και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε λίγο ξύσμα.

Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε όσο χρειάζεται. Το βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Μετά συμπληρώνουμε τον χυμό πορτοκαλιού.

Πουρές κάστανο

Για 4 άτομα (αν είστε περισσότεροι ξέρετε...):

1 κιλό κάστανα καθαρισμένα (ή και προβρασμένα)

1 φλυτζάνι ζωμό κρέατος

1 φλυτζάνι γάλα

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

αλάτι

1 κουτάλι σούπας βούτυρο

Πώς το φτιάχνουμε

Για τον πουρέ κάστανο, βράζουμε χαραγμένα τα κάστανα, για 10-15 λεπτά να ανοίξουν.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε τα καθαρισμένα κάστανα και τα ανακατεύουμε μέχρι να βουτυρωθούν καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό και το γάλα και τα σκεπάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν απορροφήσουν όλα τα υγρά και μαλακώσουν, τα πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε.

Τέλος, παίρνουμε τον μύλο του πουρέ για την πολτοποίηση.

«Το menu του Γείτονα»

Και μετά την παρέα, σειρά έχει το menu του Γείτονα. Όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποι που άχνα δεν βγάζουν ακόμα και τα περίεργα βράδια που οι Placebo παίζουν στη διαπασών.

Και με αυτούς θα αρχίσουμε αλά ελληνικά αλλά αυτή τη φορά με τσίπουρο Μπαμπατζίμ, εννοείται χωρίς γλυκάνισο. Οι μεζέδες θα θυμίζουν χειμώνα στο χωριό με μανιτάρια γεμιστά, αγκινάρες, ελιές διαφόρων μεγεθών, ντολμαδάκια γιαλαντζί, φασόλια γίγαντες και στραπατσάδα.

Μετράμε αντίστροφα για τις γιορτές Facebook Twitter

Για το κυρίως θα πιάσουμε ένα λευκό κρασί ασύρτικο και συγκεκριμένα από τη σειρά Ποικιλιακά Λουλούδια, με μεστή γεύση και τόνους λεμονιού και πορτοκαλιού. Και για τους γείτονες μπορούμε να μπούμε στον κόπο που κάναμε για την παρέα ή μπορούμε πιο απλά να κάνουμε ένα κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο και δεν ξεχνάμε ποτέ, πέρα από το νεράκι και το λαδάκι, τον χυμό από λεμόνι και πορτοκάλι για να έρθουν οι πατατούλες και να γίνουν μέλι.

Για επιδόρπιο θα βγάλουμε μια Μαυροδάφνη Πατρών Κουρτάκη για να θυμηθούμε και τα νιάτα μας. Τότε που ήμεθα μικροί και μας άρεσαν πολύ τα γλυκά κόκκινα κρασιά με τη μεστή, στρογγυλή γεύση. Θα τη συνοδεύσουμε με Μους σοκολά για το τέλειο κλείσιμο της βραδιάς. Συνταγή σας έχω παρακάτω, απλή και γρήγορη για να κερδίσετε και τις τελευταίες εντυπώσεις.

Μετράμε αντίστροφα για τις γιορτές Facebook Twitter
Η πιο εύκολη μους σοκολάτας

Για 4 άτομα (ή μόνο για μένα):

500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

500 γρ. κρέμα γάλακτος κρύα

250 γρ. πολύ ζεστό γάλα πλήρες

Πώς το φτιάχνουμε

Με το μίξερ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί. Βάζουμε στο καυτό γάλα τα κομμάτια της σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Όταν αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου, συμπληρώνουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε.

Μοιράζουμε το μείγμα σε ποτηράκια και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν 4-5 ώρες.

Tip1: ο βασιλιάς της σοκολάτας Παρλιάρος, έχει και συνταγή όπου αντί για κρέμα γάλακτος βάζει γιαούρτι 2% ώστε να κάνει το επιδόρπιο φιλικότερο θερμιδικά και με πλούσια θρεπτικά συστατικά.

Tip2: ο όμορφος Πετρετζίκης συμπληρώνει τη δικιά του συνταγή με εκχύλισμα βανίλιας αλλά και φρούτα ή φύλλα δυόσμου στο σερβίρισμα.

Tip 3: η αγαπημένη Αργυρώ κάνει την συνταγή πιο old school και βάζει αυγά, κονιάκ και ζάχαρη, ενώ για σερβίρισμα προτείνει ξύσμα σοκολάτας και άχνη.

 

«Το Menu Ερωτευμένων»

Επόμενο λοιπόν, το Menu Ερωτευμένων. Μπορείτε πέρα από τους ίδιους να χαρείτε και ένα όμορφο γεύμα. Ξεκινήστε με ένα λουλουδάτο κρασί όπως το Ροζέ Μελισσόμαντρα (Καλλιγάς) και μέχρι να γίνει το κυρίως, μπορείτε αλά ιταλικά να πάρετε ως πρίμο πιάτο, ζυμαρικά. Όχι μεγάλο πιάτο γιατί έχει και συνέχεια! Το ελληνικό έθιμο σε πολλές περιοχές της χώρας μας θέλει στο τραπέζι χοιρινό συνοδεία ενός κόκκινου κρασιού όπως το Αγιωργίτικο Νεμέας της σειράς Ποικιλιακά Λουλούδια. Οπότε φτιάξτε ένα χοιρινό μπούτι με πατατούλες στη γάστρα να γλύφετε και τα δάχτυλά σας. Τα δάχτυλά σας είπα ερωτευμενάκια μου γιατί η βραδιά έχει συνέχεια με το επιδόρπιο. Fondue σοκολάτας με φρούτα και από δίπλα ένα Samos Grand Cru, το γνωστό γλυκό κρασί της ΕΟΣ Σάμου.

 

Μετράμε αντίστροφα για τις γιορτές Facebook Twitter

 

«Το menu της πεθεράς»

Αν πάλι στις Γιορτές περιμένετε την πεθερά σας, ας προσέχατε. Τι; Είναι πολύ καλή; Ε, τότε περιποιηθείτε την και αυτήν αναλόγως με το menu της πεθεράς. Βγάλτε αντί για ορεκτικό ένα πιάτο με τυριά και φρούτα, συνοδεία ενός ημίξηρου ημίγλυκου κρασιού όπως το Αγέρι του Αιγαίου με τα λουλουδένια αρώματα. Στη συνέχεια και επειδή στην κουζίνα δεν μπορείτε ακόμα να τη φτάσετε, βάλτε ένα μπάρμπεκιου, διάφορες ευφάνταστες σαλάτες και ένα Cabernet Μελισσόμαντρα (Καλλιγάς). Ποτέ κανείς από bbq δεν έφυγε στεναχωρημένος. Play safe. Για επιδόρπιο, βγάλτε μια ποικιλία: από γλυκά ταψιού, ταρτάκια μέχρι γλυκό κυδώνι με παγωτό και ασφαλώς αλλαγή κρασιού για το μεγάλο φινάλε: γυρίστε το και πάλι στο (όχι ημίγλυκο αλλά) γλυκό, αυτή τη φορά Samos Athemis, ήτοι κρασί με πενταετή παλαίωσή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

 

Μετράμε αντίστροφα για τις γιορτές Facebook Twitter

 

Βέβαια αν σας άρεσε το menu της πεθεράς να το κάνετε μια γιορτινή ημέρα με τους φίλους σας, εγώ μαζί σας είμαι. Όλες οι παραπάνω προτάσεις είναι ευέλικτες και παντρεύονται εύκολα σε διάφορες περιστάσεις. Καλές μας Γιορτές!

*Εμπορική διανομή: Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, Τηλ.: 2299022231

Επιχειρείν/Market
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Επιχειρείν/Market / 50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Με κεντρικό μήνυμα το “Express your true colours” και με τη βιτρίνα να μεταμορφώνεται σε καμβά δημιουργικότητας, ο street artist Soteur αναλαμβάνει να αναδείξει την αισθητική της πολύχρωμης επετειακής συλλογής
THE LIFO TEAM
H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Επιχειρείν/Market / H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων Solid Events, στο Νέο Ψυχικό, που με την επίπλωση και τη διακόσμηση αποκλειστικά των προϊόντων της JYSK μεταμορφώθηκε για λίγο σε ένα σκανδιναβικό Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν 
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιχειρείν / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Οι ιδρυτές του GGFI, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του LAGFF Lia Bozonelis και Έρση Δάνου και ο Διευθυντής του LAGFF Άρης Κατωπόδης, θα έχουν την υποστήριξη ενός Συμβουλίου Trustees και μιας ομάδας αξιωματούχων, αποτελούμενης από τους πιο έμπιστους χορηγούς και κορυφαίους επαγγελματίες του Hollywood,
THE LIFO TEAM