Η δράση «Διαβάζω για τους Άλλους» θέλει να ηχογραφεί περισσότερα βιβλία για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά

Η δράση «Διαβάζω για τους Άλλους» θέλει να ηχογραφεί περισσότερα βιβλία για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά Facebook Twitter
Ο Θοδωρής Τσάτσος τρέχει μια καμπάνια crowdfunding, μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone, για να χρηματοδοτηθεί το πρώτο στούντιο για ηχογραφήσεις βιβλίων της ομάδας «Διαβάζω για τους Άλλους»
1

 

Ο Θοδωρής Τσάτσος είναι ένας από τους 15 φετινούς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone, στο πλαίσιο του οποίου, κάθε χρόνο, εθελοντές από όλη την Ελλάδα προσφέρουν για ένα εξάμηνο την εργασία και τη διάθεσή τους για κοινωνική αλλαγή στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, ενώ το Ίδρυμα καλύπτει για αυτή τη χρονική διάρκεια τον μισθό και τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Ο Θοδωρής επέλεξε να εργαστεί στον οργανισμό «Διαβάζω για τους Άλλους», ένα δίκτυο εθελοντών που διαβάζουν σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, καθώς ο ίδιος είναι ένας εκ των ιδρυτών της ομάδας και προσφέρει ούτως ή άλλως την εθελοντική του εργασία σε αυτή.

Από τις δράσεις του «Διαβάζω για τους Άλλους» επωφελούνται άνθρωποι με προβλήματα όρασης, τυφλοί, πρόσωπα που αδυνατούν να κρατήσουν ένα βιβλίο στα χέρια τους, ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, παιδιά που ζουν σε ιδρύματα ή αναλφάβητοι.

Ο Θοδωρής μας λέει περισσότερα για την εμπειρία του που βρίσκεται εν εξελίξει:

— Πώς ήρθες σε επαφή με το πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone;

Είχαν κάνει και παλιότερα αιτήσεις στο πρόγραμμα μέλη του «Διαβάζω για τους Άλλους». Έτσι το γνώριζα και αποφάσισα φέτος να υποβάλω τη δική μου συμμετοχή.

— Σκέφτηκες να συνδυάσεις την εθελοντική σου εργασία με την αμοιβή που θα σου παρείχε το Ίδρυμα;

Ακριβώς, και το θεώρησα ως μια καλή αφετηρία να συνεργαστεί κανείς με έναν τέτοιο φορέα, ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση σε όλες τις δράσεις του «Διαβάζω για τους Άλλους», αλλά και στο πρότζεκτ που έχω αναλάβει εγώ ειδικότερα, το crowdfunding για το στούντιο ηχογράφησης.

— Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το πρότζεκτ και ποιος είναι ο στόχος της δικής σου εξάμηνης εργασίας μέσω του προγράμματος World of Difference;

Τρέχω μία καμπάνια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρώτο στούντιο δικής μας ιδιοκτησίας για ηχογραφήσεις βιβλίων.

— Πώς πιστεύεις ότι θα βοηθήσει το έργο σας και το όραμα που είχατε όταν ξεκινάγατε το «Διαβάζω για τους Άλλους» πριν από τρία χρόνια;

Εμείς συνεργαζόμαστε με στούντιο που μας παραχωρούνται για συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα, το καθένα, οι οποίες είναι περιορισμένες γιατί παρέχονται εθελοντικά. Οι ιδιοκτήτες των στούντιο δίνουν ουσιαστικά το υστέρημα των ωρών τους. Έχουμε καταφέρει να παράξουμε περίπου 100 ακουστικά βιβλία, αυτά τα τρία χρόνια, είτε λογοτεχνικά είτε εκπαιδευτικά.

Στόχος μας για την επόμενη δεκαετία είναι να ηχογραφούμε ένα μεγάλο ποσοστό των βιβλίων που κυκλοφορούν σε έντυπη μορφή. Προφανώς το πρώτο δικό μας στούντιο, που θα μπορούμε να το διαχειριζόμαστε όπως θέλουμε, τις ώρες που θέλουμε, με τους εθελοντές που έχουμε, θα αυξήσει την παραγόμενη βιβλιογραφία.

— Πολύ φιλόδοξο σχέδιο. Είσαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρετε;

Αν σκεφτείς ότι το «Διαβάζω για τους Άλλους» ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια εντελώς από το μηδέν, όταν τίποτα δεν ήταν ρεαλιστικό, τελικά καταφέραμε να έχουμε 3.000 εθελοντές, σε τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Χανιά), με παραγωγή βιβλίων, σταθερές αναγνώσεις σε γηροκομεία, ιδρύματα για παιδιά, φυλακές και τόσα άλλα. Αν τα λέγαμε πριν από τρία χρόνια θα φαίνονταν όλα αυτά εξίσου μη ρεαλιστικά.

— Για να αναλάβει ένας εθελοντής να ηχογραφήσει ένα βιβλίο, π.χ. ένα λογοτεχνικό έργο, ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται;

Όσον αφορά το βιβλίο, πρέπει είτε να ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων, είτε να μας τα έχει παραχωρήσει ο εκδότης. Είμαστε σε διαδικασία που θέλουμε να κινητοποιήσουμε τους εκδότες να συνεργαστούν μαζί μας και να βρεθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας που να είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές.

Ο εθελοντής αξιολογείται από μία δική μας επιτροπή ως προς την καταλληλότητα της φωνής και περνά από μία εκπαίδευση περίπου έξι ωρών για όλα τα τεχνικά στοιχεία της ηχογράφησης. Η εκπαίδευση γίνεται επίσης από εθελοντές, ηθοποιούς, ηχολήπτες.

— Τίτλοι που θα ήθελες να ηχογραφηθούν το επόμενο διάστημα;

Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε, αλλά αν μπορούσα να ηχογραφήσω ό,τι θέλω, θα έλεγα τον «Α2» του Ρένου Αποστολίδη και ένα δοκιμιακό του Μίλαν Κούντερα, «Η Τέχνη του Μυθιστορήματος».

— Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν πρωτοβουλίες σαν το World of Difference για ανθρώπους που θέλουν να καταφέρουν την αλλαγή;

Το Ίδρυμα Vodafone χαίρει τεράστιας αναγνωρισιμότητας και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Είναι προφανώς πολύ σημαντικό να μπαίνεις υπό την αιγίδα του και είναι μεγάλο το κίνητρο για τους ανθρώπους που βρίσκουν μέσω αυτού τρόπους να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να αμειφθούν σε έναν βαθμό. Υπάρχει όφελος σίγουρα και για τις δύο πλευρές.

— Τι σε χαροποιεί και τι σε εξοργίζει στην κατάσταση που επικρατεί για τους ανθρώπους με αναπηρία στη σημερινή Αθήνα;

Είμαι τυφλός εκ γενετής, γεννήθηκα στην Αθήνα και έκανα τα πάντα εδώ: σπούδασα, δούλεψα και δουλεύω, έχω κάνει θέατρο, τραγούδι. Την αγαπώ την Αθήνα, ό,τι και να συμβαίνει. Το αισιόδοξο είναι ότι, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, παραμένει μία κοιτίδα που χωράει τα πάντα. Αν είσαι άνθρωπος που κινείται, έχεις επιλογές.

Αυτό που με εξοργίζει είναι που ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που συνδιαλέγονται ακόμα με την αναπηρία από την πλευρά του οίκτου, σαν τον βασιλιά που δίνει στον υπηρέτη ένα φιλοδώρημα. Υπάρχει τρομακτική άγνοια. Βέβαια κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει ότι οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν σήμερα την τεχνολογία με το μέρος τους, μπορούν να δουλέψουν ισότιμα, να παντρευτούν, να κάνουν οτιδήποτε – και πάντα το έκαναν. Όμως πολύς κόσμος δεν διανοείται καν ότι συμβαίνουν αυτά.

Εγώ πάντα είχα την ευλογία να έχω φίλους, ευκαιρίες να συμμετέχω σε πράγματα, να δημιουργώ. Αλλά πάντα ξέρω ότι όσον αφορά το εργασιακό υπάρχει στην καλύτερη περίπτωση δυσπιστία.

— Δώσε μου μία ευχή για το «Διαβάζω για τους Άλλους» για έναν χρόνο και πέντε χρόνια από τώρα;

Σε έναν χρόνο εύχομαι να έχουμε το στούντιό μας, να ηχογραφούμε σε αυτό και να μεγαλώσει σταθερά η παραγωγή των βιβλίων. Σε πέντε χρόνια ελπίζω να έχουμε καταφέρει να έχουμε πόρους, και σε έμμισθες θέσεις εργασίας και σε υλικό που χρειαζόμαστε, να έχουμε επεκταθεί σε άλλες πόλεις και να συνεχίζουμε να δημιουργούμε δράσεις για τους ανθρώπους που επωφελούνται από αυτές.

Στηρίξτε την καμπάνια crowdfunding του Θοδωρή για το «Διαβάζω για τους Άλλους» εδώ.

Περισσότερα για το πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone εδώ.

 

Επιχειρείν/Market
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Επιχειρείν/Market / 50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Με κεντρικό μήνυμα το “Express your true colours” και με τη βιτρίνα να μεταμορφώνεται σε καμβά δημιουργικότητας, ο street artist Soteur αναλαμβάνει να αναδείξει την αισθητική της πολύχρωμης επετειακής συλλογής
THE LIFO TEAM
H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Επιχειρείν/Market / H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων Solid Events, στο Νέο Ψυχικό, που με την επίπλωση και τη διακόσμηση αποκλειστικά των προϊόντων της JYSK μεταμορφώθηκε για λίγο σε ένα σκανδιναβικό Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν 
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιχειρείν / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Οι ιδρυτές του GGFI, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του LAGFF Lia Bozonelis και Έρση Δάνου και ο Διευθυντής του LAGFF Άρης Κατωπόδης, θα έχουν την υποστήριξη ενός Συμβουλίου Trustees και μιας ομάδας αξιωματούχων, αποτελούμενης από τους πιο έμπιστους χορηγούς και κορυφαίους επαγγελματίες του Hollywood,
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια