12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter

12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

0

1.

Βουτιά στο βραζιλιάνικο exploitation cinema σε μια διεθνή πρεμιέρα του Διεθνούς Διαγωνιστικού

Για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καθιερώνει Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι και οι «Ιστορίες που (δεν) είπε το σινεμά μας» (Βραζιλία) σε σκηνοθεσία-σενάριο Φερνάντα Πεσόα.


Βραζιλία, δεκαετία του 1970. Η χώρα βρίσκεται υπό το δικτατορικό καθεστώς που διήρκεσε 21 χρόνια. Το πιο διαδεδομένο κινηματογραφικό είδος εκείνης της περιόδου ήταν οι pornchanchadas, ένα πολύμορφο είδος που συνδύαζε την ερωτική ατμόσφαιρα με τη λαϊκή απήχηση. Μια ιστορική αναδρομή σε μια σκοτεινή περίοδο μίας από τις πιο γοητευτικές χώρες του πλανήτη που γίνεται με τον πιο απρόσμενο τρόπο – αποκλειστικά μέσα από τις εικόνες και τους ήχους μιας επιλογής των ταινιών του είδους, σε ένα καυστικό, ηδονικό mash-up.

2.

Τρεις ελληνικές ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό

The Extra Mile

Ελλάδα, 2016, Έγχρωμο, 74'

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Βικτώρια Βελλοπούλου

12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
The Extra Mile

Ο Λευτέρης Παρασκευάς, ένας κομμωτής που ζει στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης και capital controls, θα πάρει μέρος στο πιο δύσκολο τρίαθλο του κόσμου, το Arch to Arc. Θα τρέξει, θα κολυμπήσει και θα κάνει ποδήλατο από το Λονδίνο μέχρι το Παρίσι. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό, ώστε να ενισχύσει οικονομικά ανθρώπους με κινητικές και νοητικές δυσκολίες. Το ψυχογράφημα ενός ανθρώπου που τολμά να ξεπεράσει τα όριά του για να βοηθήσει τους άλλους, επαναπροσδιορίζοντας παράλληλα την ιδέα του νικητή και ρίχνοντας φως στις σημαντικές πτυχές της ζωής.

Πού είσαι, Σινγκάλ; / Shingal, Where Are You? / Kani Shingal?

Ελλάδα - Αυστρία - Βέλγιο, 2016, Έγχρωμο, 103'

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Άγγελος Ράλλης

Συνεργασία στη σκηνοθεσία και στο σενάριο: Hans Ulrich Gössl

12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Πού είσαι, Σινγκάλ;

Το 2014 το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την πόλη Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Σ' ένα έρημο ορυχείο άνθρακα στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την ασφαλή επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα διλήμματα αυτής της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας. Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη της και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Village Potemkin

Ελλάδα, 2017, Έγχρωμο, 85'

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Δομήνικος Ιγνατιάδης

12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Village Potemkin

Ο Δομήνικος, πρώην χρήστης ουσιών, περιπλανώμενος σε μια Αθήνα που καταρρέει με ένα ποδήλατο και μια κάμερα go-pro, συναντά ανθρώπους που κάνουν το ίδιο μ' εκείνον: μένουν καθαροί από ουσίες και ζουν συνειδητά τη ζωή τους. Η χαρά του πιώματος, η κατάρρευση, η αποδοχή του προβλήματος, η ανάρρωση... «Καθαροί» πια, μαρτυρούν την πορεία τους προς την αυτογνωσία και τον επαναπροσδιορισμό των αξιών και της αντίληψής τους για τη ζωή.

3.

Ένα πρώην μέλος των Femen μάς δίνει μία εκ των έσω άποψη της ΛΟΑΤ κοινότητας

Πέρα απ' τον ίσκιο / Upon the Shadow / Au-delà de l' ombre

Τυνησία, 2016

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ναντά Μεζνί Χαφαϊέντ / Nada Mezni Hafaiedh

12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Πέρα απ' τον ίσκιο

Ένα ταξίδι ανακάλυψης στη μυστηριώδη πλευρά και στην καθημερινή ζωή της Αμίνα Σμπούι, πρώην μέλους των Femen. Οι φίλοι της τής ΛΟΑΤ κοινότητας, που μένουν στο σπίτι της, είναι ανεπιθύμητοι από τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Μέσω της Αμίνα μαθαίνουμε τις ιστορίες της τραβεστί Σαντρά, του γκέι Ράμι, του γκέι Αγιούμπ, του γκέι και τραβεστί Ατέφ. Πολλά απρόσμενα περιστατικά συμβαίνουν και καταγράφονται ζωντανά από την κάμερα, καθώς ερευνούμε σε βάθος τη ζωή αυτής της κοινότητας με τους ιδιαίτερους δεσμούς.

4.

Οι τελευταίες μέρες του αγωνιστή Μπόμπι Σαντς μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο

Μπόμπι Σαντς: 66 μέρες / Bobby Sands: 66 Days

Μεγ. Βρετανία-Ιρλανδία, 2016, Έγχρωμο, 105'

Σκηνοθεσία: Μπρένταν Τζ. Μπερν / Brendan J. Byrne

12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Μπόμπι Σαντς: 66 μέρες

Ο Μπόμπι Σαντς, εθελοντής του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IΡA), ξεκίνησε απεργία πείνας την 1η Μαρτίου του 1981. Θεωρώντας εαυτόν στρατιώτη σε πόλεμο, πέθανε διεκδικώντας το δικαίωμα να αναγνωριστεί ως πολιτικός κρατούμενος. Καθώς ακολουθούμε την αφήγηση μέρα προς μέρα, βλέπουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο αυτών των πολυτάραχων γεγονότων σε ένα διεισδυτικό πορτρέτο που διαχωρίζει τον άνθρωπο από τον μύθο και τα συμβάντα από τη μυθοπλασία. Συνομιλώντας με αυτόπτες μάρτυρες και κάνοντας χρήση αρχειακού υλικού που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί (δραματοποίησης και animation), η κινηματογραφική αυτή οδύσσεια αποτυπώνει μια συνταρακτική στιγμή στην ιστορία του 20ού αιώνα.

5.

Δυο ονειροπόλοι επίδοξοι αστροναύτες

Ερασιτέχνες στο Διάστημα / Amateurs in Space

Δανία, 2016

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μαξ Κέστνερ / Max Kestner

12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ερασιτέχνες στο Διάστημα

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Μαξ Κέστνερ παρακολουθεί για έξι χρόνια δύο κολλητούς φίλους και κορυφαίους μηχανικούς στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν έναν χειροποίητο πύραυλο για να ταξιδέψουν στο φεγγάρι – και γίνεται κι αυτός φίλος, συνεργάτης και... συνένοχος. Παρά τις αντιξοότητες, φτιάχνουν τον μικρότερο δυνατό πύραυλο με τα χρήματα που θα κόστιζε ένα μικρό αμάξι. Η ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα όνειρα της ανθρωπότητας που αποδεικνύει πως δεν είναι τόσο η τεχνική του «φτιάξ' το μόνος σου», όσο η δύναμη της θέλησης που μπορεί να οδηγήσει τους κοινούς θνητούς πιο κοντά στ' άστρα.

6.

Η νέα ενότητα του Φεστιβάλ «Food vs. Food»: ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, γαστρονομικός διαγωνισμός σε 20 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης» και μια έκθεση για τις γεύσεις στο ελληνικό σινεμά. Ανάμεσα στις ταινίες που θα παρουσιαστούν είναι και το «Θέατρο της Ζωής» («Theater of Life») του Πίτερ Σβάτεκ (Peter Svatek).

12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Θέατρο της Ζωής

    

Ο Μάσιμο Μποτούρα, ένας από τους μεγαλύτερους σεφ του κόσμου, οργανώνει κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης στο Μιλάνο το 2015 ένα συσσίτιο που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει. Ο Μάσιμο προσκάλεσε στο Refettorio Ambrosiano 60 από τους πιο διάσημους σεφ του κόσμου, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα τρόφιμα από τα περίπτερα της EXPO που θα πήγαιναν για πέταμα, μαγείρεψαν για τους φτωχούς πρόσφυγες και άστεγους του Μιλάνου. Η πρωτάκουστη συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων που δίνει άφθονη τροφή για σκέψη.

7.

Μια λεσβία πρόσφυγας από τη Συρία σε αναζήτηση νέας ζωής. Φέτος, οι μειονότητες που διεκδικούν και αγωνίζονται για ίσες ευκαιρίες κι ένα καλύτερο μέλλον πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα «Μειονότητες», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μη χάσετε το «Για μια άλλη ζωή» του Λόρεν Λάφλιν (Ελλάδα). Μια λεσβία πρόσφυγας από τη Συρία διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Θα φτάσει με μια «βάρκα του θανάτου» στη Λέσβο και έπειτα στο γερμανικό Κοινοβούλιο για να πει την ιστορία της.

8.

Αφιέρωμα στον ασυμβίβαστο Βιτάλι Μάνσκι

12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Πατρίδα ή θάνατος

Ο ουκρανικής καταγωγής Ρώσος ντοκιμαντερίστας δεν διστάζει να αποκαλύψει τους μηχανισμούς προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας ή να αποτυπώσει τις πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία και τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Το ντοκιμαντέρ του «Πατρίδα ή θάνατος» (2011) είναι ένα διαφορετικό πορτρέτο της Κούβας και των ανθρώπων της. Ξεπερνώντας τα στερεότυπα, το φιλμ καταγράφει την κουλτούρα, τη φτώχεια, τον αποκλεισμό αλλά και το ανίκητο πνεύμα των Κουβανών, που πορεύονται εδώ και μισό αιώνα με το σύνθημα-δίλημμα «Πατρίδα ή θάνατος».

9.

Με το βλέμμα του Τζον Μπέρτζερ

12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
H Τίλντα Σουίντον στο «Way of Listening»

Μέσα από δύο ντοκιμαντέρ και μια έκθεση με σχέδια ο θεατής προσκαλείται να συνομιλήσει με το διεισδυτικό πνεύμα μιας υπέροχης προσωπικότητας. Ανάμεσα στις ταινίες του αφιερώματος, το ντοκιμαντέρ «Οι εποχές στο Κενσί: Τέσσερα πορτρέτα του Τζον Μπέρτζερ» σε σκηνοθεσία των Τίλντα Σουίντον, Κρίστοφερ Ροθ, Κόλιν ΜακΚέιμπ και Μπάρτεκ Ντζιάντοζ. Μια τετραλογία που ξεκινά από το «Way of Listening», όπου ο Μπέρτζερ, ως φιγούρα μέντορα και πατέρα, μοιράζεται σκέψεις και στιγμές με τη Σουίντον, με την οποία τους ενώνουν πολύ περισσότερα από την 5η Νοεμβρίου, ημέρα γέννησής τους. Στο «Spring» κυριαρχεί η αγάπη του για τη φύση και τα ζώα, στο «A song for politics» συζητά με μια ομάδα αριστερών διανοητών περί σύγχρονης πολιτικής και καπιταλισμού, ενώ στο «Harvest» περνά τη σκυτάλη στη νέα γενιά, που φέρει τον σπόρο της αμφισβήτησης και της ελπίδας.

10.

12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Βάρβαρη Χώρα

Ένα σπάνιο αφιέρωμα σε δύο πρωτοπόρους της εικόνας, στους κορυφαίους Ιταλούς κινηματογραφιστές Γιερβάντ Τζανικιάν και Άντζελα Ρίτσι Λούκι λίγο πριν από τη συμμετοχή τους στη Documenta 14 που ξεκινά στις 8 Απριλίου 2017 στην Αθήνα. Οι Τζανικιάν και Ρίτσι Λούκι θεωρούνται παγκοσμίως δεξιοτέχνες στην ανασύνθεση, αφηγηματική και αισθητική, σπάνιου αρχειακού υλικού από τον 20ό και 21ο αιώνα. Μη χάσετε την τελευταία δουλειά τους «Βάρβαρη Χώρα» (2013) που εστιάζει στην αιματηρή απόβαση του Μουσολίνι στην Αιθιοπία στα μέσα του '30. «Ο φασισμός ξαναέρχεται. Βυθιζόμαστε σε μια κατασκότεινη νύχτα, δεν ξέρουμε πού πάμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επίλογος του φιλμ.

11.

12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Τον έλεγα Μόργκαν

Μουσική, έρωτας κι ένα έγκλημα με φόντο τα υπόγεια τζαζ κλαμπ των '70s. Ένα ερωτικό έγκλημα, ο φόνος του τρομπετίστα Λι Μόργκαν, ενός από τα σπουδαιότερα ταλέντα της τζαζ, στα 33 του χρόνια, από τη σύζυγό του Έλεν, σε ένα κλαμπ της Νέας Υόρκης το 1972 συγκλόνισε τον κόσμο της μουσικής. Όλη η αλήθεια ξετυλίγεται στο «Τον έλεγα Μόργκαν» του Κάσπερ Κόλιν (Σουηδία, ΗΠΑ).

12.

Καλωσήλθατε στη θρυλική La Fémis!

12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Η Αποφοίτηση

Πόσο δύσκολο είναι να μπει κανείς στην πιο διάσημη σχολή κινηματογράφου της Ευρώπης; Αγωνία και ένταση για μια θέση στη θρυλική La Fémis, απ' όπου έχουν αποφοιτήσει όλοι οι μεγάλοι του κλασικού γαλλικού σινεμά, στο ντοκιμαντέρ «Η Αποφοίτηση» της Κλερ Σιμόν. Από τις εισαγωγικές εξετάσεις, στα απαιτητικά μαθήματα και στο πολυπόθητο πτυχίο.

ΦΑΓΗΤΟ
Το φαγητό –απόλαυση αλλά και εργαλείο εκμετάλλευσης, πολύτιμο αγαθό σε αφθονία ή έλλειψη– είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο νέο τμήμα «Food vs. Food» του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συναρπαστικά ντοκιμαντέρ απ' όλο τον κόσμο συναντούν έναν πρωτότυπο γαστρονομικό διαγωνισμό που εμπνέεται από τη μεγάλη γευστική παράδοση της Θεσσαλονίκης, καθώς και μια ξεχωριστή έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ιστορίες που συνδέουν γεύσεις, ζωή, έρωτα, αλλά και τη σκοτεινή όψη του ανθρώπου αποτυπώνονται στα ντοκιμαντέρ τα οποία πιάνουν το νήμα του φαγητού από την καλλιέργεια, περνούν στην παραγωγή και φτάνουν είτε στο τραπέζι μας είτε σε νέα γαστρονομικά επίπεδα. Η γευστική μνήμη αλλά και ο πολιτισμός που κουβαλά μέσα του το φαγητό αναδεικνύονται μέσα από την αποκαλυπτική ματιά των δημιουργών. Ιδιαίτερο είδος του ντοκιμαντέρ, το culinary cinema υπάρχει πλέον ως ξεχωριστό τμήμα σε μεγάλα φεστιβάλ όπως η Μπερλινάλε και το Σαν Σεμπαστιάν. Ας περιπλανηθούμε, λοιπόν, μαζί στο σύμπαν του φαγητού. Τα ντοκιμαντέρ του 19ου ΦΝΘ μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε:

  • Την περιπέτεια του Noma, ενός από τα κορυφαία εστιατόρια του πλανήτη, το οποίο πριν από δύο χρόνια μετακόμισε από τη Δανία στην Ιαπωνία. Στο ντοκιμαντέρ «Μυρμήγκια σε μια γαρίδα» του Μαουρίς Ντέκερς (Ολλανδία) καταγράφεται η μεγάλη πίεση και η πρόκληση που αντιμετώπισε ο χαρισματικός σεφ του Ρενέ Ρετζέπι, ώστε το εστιατόριο να παραμείνει αντάξιο της φήμης του.
12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Μυρμήγκια σε μια γαρίδα
  • Το απίστευτο success story μιας ομάδας ιδεαλιστών οι οποίοι πριν από τριάντα χρόνια μετέτρεψαν μια πάμφτωχη περιοχή της Ισπανίας σε διεθνώς αναγνωρισμένο «ναό» του κρασιού, στο «Πριοράτ» του Νταβίντ Φερνάντεθ ντε Κάστρο (Ισπανία). Όπως λένε οι ίδιοι: «Το καλύτερο κρασί είναι αυτό που έχει να σου πει μια ιστορία».
  • Την αδικία που κρύβεται πίσω από ένα δελεαστικό ποτήρι κρασί στο «Πικρά σταφύλια - Σκλαβιά στους αμπελώνες» του Τομ Χάινεμαν (Δανία). Μια ταινία η οποία ξεσκεπάζει τις συνθήκες μοντέρνας δουλείας που βιώνουν οι άνθρωποι που εργάζονται στη βιομηχανία του κρασιού στη Νότια Αφρική.
  • Την ένοχη όψη της σοκολάτας ως προϊόν εργασίας παιδιών-σκλάβων σε αφρικανικές φυτείες κακάο στο ντοκιμαντέρ «Φάκελος: Σοκολάτα» της Μπέντε Φόρερ (Ολλανδία). Ή, αλλιώς, πώς το πιο ηδονικό έδεσμα του πλανήτη κρύβει συχνά τη γεύση του διεστραμμένου ανθρώπινου νου.
  • Μια διεθνή γαστριμαργική τάση όχι για όλους, που ακούει στο όνομα εντομοφαγία, στο ντοκιμαντέρ «Μαμούνια» του Αντρέας Γιόνσεν (Δανία). Η ταινία τεστάρει τα γούστα και τις αντοχές μας μέσα από το ταξίδι τριών σεφ που αναζητούν ανά τον κόσμο έντομα και νέους τρόπους που αυτά μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή μας.
  • Τον διάσημο Ιταλό σεφ Μάσιμο Μποτούρα που πήρε την πρωτοβουλία μαζί με την ομάδα του να μαγειρέψει για πρόσφυγες και άστεγους στο Μιλάνο, στο ντοκιμαντέρ «Θέατρο της Ζωής» του Πίτερ Σβάτεκ (Καναδάς). Μια κοινωνική κουζίνα με υπογραφή και κυρίως ψυχή.
  • Τη γενναιόδωρη και γεμάτη ανατροπές ιστορία του Κώστα, ο οποίος εμπνεύστηκε την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος», χαρίζοντας δωρεάν γεύματα σε όσους συνανθρώπους μας τα έχουν ανάγκη στο ντοκιμαντέρ «Εγώ, ο άλλος άνθρωπος» του Λουκά Αγέλαστου.
12 κορυφαίες προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Εγώ, ο άλλος άνθρωπος
  • Την κουζίνα του Αγίου Όρους μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο και στις γεύσεις στο ντοκιμαντέρ «Αγιορείτικη μαγειρική κληρονομιά» του Χρήστου Ματζώνα. Παραδοσιακές συνταγές που διασώζονται και εξελίσσονται με τη μαεστρία των μοναχών και συνδέονται με μεγάλες γιορτές της λαϊκής παράδοσης και της χριστιανοσύνης.
  • Μια πρώτη γεύση σε πρεμιέρα ενός επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι της τροφής - Η διατροφή στην Ελλάδα από την προϊστορία μέχρι σήμερα» που αποτυπώνει αυτή την εξέλιξη με όλες τις επιρροές και τα σημεία-σταθμούς στη διαδρομή της.

Κατά τη διάρκεια του 19ου ΦΝΘ, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει μια έκθεση με τίτλο «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι» με θέμα το φαγητό στον ελληνικό κινηματογράφο. Από το προφιτερόλ του Γιώργου Κωνσταντίνου στα «Χτυποκάρδια στο θρανίο» του Αλ. Σακελλάριου έως τις αισθησιακές μπουκιές της Έλενας Ναθαναήλ στον «Φόβο» του Κ. Μανουσάκη και τα μπαχάρια της «Πολίτικης Κουζίνας» του Τ. Μπουλμέτη, το ελληνικό σινεμά, σε όλη του την πορεία, είχε πάντα μια δική του μυρωδιά και γεύση, εκτός από ήχους και εικόνες. Επιπλέον, με αφορμή τη νέα ενότητα του Φεστιβάλ, η πόλη της Θεσσαλονίκης συμμετέχει σε μια γαστριμαργική γιορτή γεμάτη εκπλήξεις. Τον επόμενο μήνα, 20 εστιατόρια της πόλης θα δημιουργήσουν και θα προτείνουν από ένα πιάτο αφιερωμένο στο Φεστιβάλ, το οποίο θα περιλαμβάνεται στα μενού τους. Αυτά τα πιάτα θα βαθμολογηθούν από το κοινό και από κριτική επιτροπή και στο τέλος θα αναδειχθεί το καλύτερο.

Οθόνες
0

Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στην Καλλίπολη του Πειραιά. Σπούδασα Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επιστήμες Τύπου και Πληροφόρησης, με κατεύθυνση στον κινηματογράφο, στη Σορβόνη. Ξεκίνησα να δουλεύω ως κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Σινεμά και τον ΑΝΤΕΝΝΑ και συνεργάστηκα με εφημερίδες και περιοδικά σε μόνιμη βάση. Εδώ και μια δεκαετία, κάνω κριτικές σε ταινίες, συνεντεύξεις, ανταποκρίσεις από τα μεγάλα φεστιβάλ και ρεπορτάζ για τη LIFO και τον ALPHA TV.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
THE LIFO TEAM
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ