Σεισμός

10 προτάσεις για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης + 1 carte blanche στον Ευθύμη Φιλίππου

10 προτάσεις για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης + 1 carte blanche στον Ευθύμη Φιλίππου Facebook Twitter
Το The Square κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.
0

1. The Square 

Ρετροσπεκτίβα Ρούμπεν Έστλουντ

Ο Ρούμπεν Έστλουντ, ο μεγάλος νικητής του Χρυσού Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών με το αριστουργηματικό «The Square», έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη ρετροσπεκτίβα που πραγματοποιεί προς τιμήν του φέτος το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το «Square» (2017) είναι μια τολμηρή σάτιρα με ήρωα τον επιμελητή ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης. Με την τελευταία του έκθεση «Το Τετράγωνο» προσκαλεί το κοινό σε μια διαδραστική εγκατάσταση που ενισχύει τον αλτρουισμό. Ξαφνικά κλέβουν το κινητό του και όλο το façade της καθωσπρέπει ευγένειας καταρρέει, αποκαλύπτοντας την άγρια, σκοτεινή πλευρά του. Υπέροχο καστ με τους Κλάες Μπανγκ, Ελίζαμπεθ Μος και Ντομινίκ Γουέστ.

2.

Η ψυχή και το σώμα της Ίλντικο Ενιέντι

Ταινία Έναρξης / Αφιέρωμα Ίλντικο Ενιέντι

Η τολμηρή Ουγγαρέζα σκηνοθέτις Ίλντικο Ενιέντι μας ξεναγεί στο ονειρικό, σουρεαλιστικό σύμπαν των ταινιών της. Θα βρεθεί στην πόλη με αφορμή το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης και θα συνομιλήσει με τους θεατές του 58ου ΦΚΘ.

10 προτάσεις για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης + 1 carte blanche στον Ευθύμη Φιλίππου Facebook Twitter


Η αυλαία του 58ου ΦΚΘ θα ανοίξει με την καθηλωτική ιστορία αγάπης «Η ψυχή και το σώμα» (2017) της Ίλντικο Ενιέντι που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου. Στο παράδοξο και ρομαντικό αυτό φιλμ το ζωώδες και το ανθρώπινο, η ομορφιά και το γκροτέσκ δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι με ελάφια και δύο μοναχικές ψυχές που συναντιούνται κάθε βράδυ κυριολεκτικά στα όνειρά τους. Μια απρόβλεπτη ερωτική ιστορία που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις, μια κινηματογραφική εμπειρία που συνεχίζεται ακόμα και όταν έχουν πέσει οι τίτλοι τέλους.

3.

The Bigamist της Άιντα Λουπίνο

Αφιέρωμα Άιντα Λουπίνο

Η Άιντα Λουπίνο, μια γυναίκα-μύθος που έσπασε τα ταμπού στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ του '50, μας αφηγείται, μεταξύ άλλων, μια σοκαριστική ιστορία για έναν δίγαμο άνδρα.

10 προτάσεις για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης + 1 carte blanche στον Ευθύμη Φιλίππου Facebook Twitter


Το 58ο ΦΚΘ αποθεώνει μέσα από ένα ξεχωριστό αφιέρωμα μια τολμηρή γυναίκα δημιουργό, την Άιντα Λουπίνο, την αγαπημένη σκηνοθέτιδα του Μάρτιν Σκορσέζε που τόλμησε πρώτη να σπάσει τα ταμπού στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ της δεκαετίας του '50. Με το «Bigamist» (1953) η Λουπίνο προσεγγίζει ψύχραιμα ένα αμφιλεγόμενο κοινωνικό θέμα, τη διγαμία, και υποδύεται έναν από τους τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους.

4.

Αυτές οι μακρυμαλλούσες νύχτες / Those long haired nights του Τζεράρντο Καλάγκι

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, Φιλιππίνες 2017, 72', Έγχρωμο

Τρεις τρανσέξουαλ γυναίκες σε μια κακόφημη γειτονιά της Μανίλας. Όνειρα και εφιάλτες, αδιέξοδα και ελπίδα...

10 προτάσεις για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης + 1 carte blanche στον Ευθύμη Φιλίππου Facebook Twitter


Ένα ταξίδι στην άκρη της νύχτας, στη σκοτεινή, χαοτική γειτονιά Μπούργκος της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων που φωτίζεται μόνο από τους κόκκινους γλόμπους των οίκων ανοχής και τα όνειρα τριών διεμφυλικών γυναικών. Οι τρεις κολλητές δουλεύουν ως μασέζ που προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες στους πελάτες τους. Η νεαρότερη επιμένει να ερωτεύεται τους λάθος ανθρώπους. Η σοφή της παρέας επιστρέφει στο χωριό της για να παρευρεθεί στη βάφτιση του γιου της πρώην κοπέλας της. Η πιο θαρραλέα προσπαθεί να βγάλει χρήματα κάνοντας εμπόριο ναρκωτικών για έναν πελάτη από την Κορέα. Πού θα τις οδηγήσει το ένστικτο της επιβίωσης στους δρόμους της Μανίλας;

5.

Τσάρλεστον του Αντρέι Κρετσουλέσκου 

Ενότητα «Ματιές στα Βαλκάνια»

Ο σύζυγος και ο εραστής μιας γυναίκας: δύο άντρες που έρχονται απροσδόκητα κοντά σε ένα road movie με προορισμό... άγνωστο.

10 προτάσεις για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης + 1 carte blanche στον Ευθύμη Φιλίππου Facebook Twitter


Ο σύζυγος και ο εραστής μιας γυναίκας που μόλις πέθανε συναντιούνται με απρόβλεπτες συνέπειες στο «Τσάρλεστον» του Αντρέι Κρετσουλέσκου, ένα πιο ποπ δείγμα του σύγχρονου ρουμανικού σινεμά (Crossroads - 56ο ΦΚΘ και Works in Progress - 57ο ΦΚΘ).

 

6.

Love me not του Αλέξανδρου Αβρανά 

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου / «Επίσημη Πρώτη»

Η κινηματογραφική επιστροφή του Αλέξανδρου Αβρανά με μια ιστορία απρόβλεπτη και καθηλωτική σε πρεμιέρα στο 58ο ΦΚΘ.

10 προτάσεις για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης + 1 carte blanche στον Ευθύμη Φιλίππου Facebook Twitter


Ένα ευκατάστατο ζευγάρι προσλαμβάνει μια νεαρή μετανάστρια ως παρένθετη μητέρα. Μια απρόσμενη φιλία ξεκινά ανάμεσα στις δύο γυναίκες της ιστορίας, ώσπου ένας αινιγματικός θάνατος θα τινάξει τα πάντα στον αέρα. Με τους Ελένη Ρουσσινού και Χρήστο Λούλη στους βασικούς ρόλους. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν.

7.

Άσε τα πτώματα να καίγονται απ' τον ήλιο | Let the corpses tan των Ελέν Κατέτ, Μπρινό Φορζανί

Ενότητα «Round Midnight», Βέλγιο, Γαλλία 2017, 92', Έγχρωμο

Αφεθείτε στον αλλόκοτο, καλτ, underground κόσμο της ζώνης «Round Midnight» του φεστιβάλ και ζήστε την πιο ένοχη απόλαυση.

10 προτάσεις για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης + 1 carte blanche στον Ευθύμη Φιλίππου Facebook Twitter


Μια απολαυστική περιπέτεια τρόμου για ένα τυπικό καλοκαίρι στη Μεσόγειο: γαλάζια θάλασσα, καυτός ήλιος... και 250 κιλά χρυσού που έκλεψε ο Ρίνο και η συμμορία του! Οι κλέφτες έχουν βρει την τέλεια κρυψώνα: ένα έρημο κι απόμακρο χωριό όπου τώρα ζει μια καλλιτέχνις που αναζητά έμπνευση. Δυστυχώς, κάποιοι απρόσκλητοι επισκέπτες και δύο αστυνόμοι αλλάζουν τα σχέδιά τους. Ο επίγειος παράδεισος όπου γίνονταν άγρια πάρτι και όργια μετατρέπεται σε ένα αποτρόπαιο πεδίο μάχης.

8.

Ο Τομ από τη Φινλανδία | Tom of Finland του Ντόμε Καρουκόσκι

Ενότητα «Ειδικές Προβολές», Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία 2017, 116', Έγχρωμο

Gay icon, ανατρεπτικός καλλιτέχνης, έζησε και δημιούργησε στα άκρα. Η ζωή του Touko Laaksonen ξετυλίγεται σε μια ταινία γεμάτη πάθος, όπως ο ίδιος.

10 προτάσεις για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης + 1 carte blanche στον Ευθύμη Φιλίππου Facebook Twitter


Η αληθινή ιστορία μίας από τις πιο επιδραστικές, πρώιμες φιγούρες του κινήματος για τα δικαιώματα της LGBT παγκόσμιας κοινότητας, το πορτρέτο ενός ζωγράφου που έγινε γνωστός στη μεταπολεμική Ευρώπη με την υπογραφή «Tom of Finland», είναι ταυτόχρονα μια ιστορία για την πραγματική αποστολή της τέχνης που αμφισβητεί, εξεγείρεται, προσφέρει καταφύγιο και απελευθερώνει.

9.

Σκοτώνοντας τον Χεσούς | Killing Jesus της Λάουρα Μόρα

Κολομβία, Αργεντινή 2017, 100', Έγχρωμο – Ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Βασισμένη εν μέρει σε προσωπικά της βιώματα, η σκηνοθέτις αφηγείται πώς μια νεαρή κοπέλα γνωρίζει τον δολοφόνο του πατέρα της.

10 προτάσεις για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης + 1 carte blanche στον Ευθύμη Φιλίππου Facebook Twitter


Μια 22χρονη Κολομβιανή γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας του πατέρα της. Λίγους μήνες αργότερα συναντά τυχαία τον φονιά κι ενώ πνίγεται από την παρόρμηση να τον εκδικηθεί με τον ίδιο τρόπο, αποφασίζει να τον γνωρίσει προτού γίνει και η ίδια εγκληματίας. Μια πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτις αυτοβιογραφείται, μιλώντας με θάρρος για ένα κομμάτι του σκοτεινού της παρελθόντος, για τα όρια μεταξύ θύματος και θύτη σε μία από τις πιο βίαιες χώρες του πλανήτη, και για το αγαπημένο της μότο: «Η ελπίδα ενδημεί μόνο στην αντίσταση» (Ερνέστο Σάμπατο).

10.

Julie and the shoe factory των Πολ Καλορί και Κοστιά Τεστία (Γαλλία)

Από το αφιέρωμα «Αόρατα χέρια» το οποίο θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και δίνει μια διαφορετική, απρόβλεπτη όψη της ανεργίας. Και της εργασίας.

10 προτάσεις για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης + 1 carte blanche στον Ευθύμη Φιλίππου Facebook Twitter

Εμπνευσμένη από τα μιούζικαλ του Ζακ Ντεμί, η κομεντί «Julie and the shoe factory» είναι γεμάτη τραγούδια, έρωτα, άρωμα γυναίκας, αλληλεγγύη και... παπούτσια. Η νεαρή Ζουλί εργάζεται σε ένα εργοστάσιο παπουτσιών. Στην είδηση ότι μπορεί να κλείσει, νιώθει να γκρεμίζονται τα όνειρά της. Όμως ούτε εκείνη ούτε οι συνάδελφοί της θα δεχτούν τις αποφάσεις χωρίς μάχη. Δυναμωτική δόση ομαδικού πνεύματος σε ένα feelgood σύγχρονο παραμύθι.

+ Carte Blanche στον Ευθύμη Φιλίππου

Ο Ευθύμης Φιλίππου παίρνει φέτος carte blanche από το 58ο ΦΚΘ και μας προτείνει δέκα αγαπημένες του ταινίες, σημειώνοντας σχετικά: «Η πρόταση ήταν να γίνει μια λίστα ταινιών τελείως υποκειμενική και καθόλου ψύχραιμη ‒ όσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχε περιορισμός στα είδη, τις χρονολογίες, την προέλευση. Ήταν δύσκολο, ευχαριστώ όμως πολύ».


Αυτές είναι οι επιλογές του:

1. H φωτογραφία, Νίκος Παπατάκης

2. Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;, Μάικ Νίκολς

3. Μάρθα, Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

4. Στάσου πλάι μου, Ρομπ Ράινερ

5. Ο χασάπης, Κλοντ Σαμπρόλ

6. Η συνομιλία, Φράνσις Φορντ Κόπολα

7. Το βίντεο του Μπένι, Μίκαελ Χάνεκε

8. Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρηση κινούμενος στόχος, Τζον Γκλεν

9. Μπάρι Λίντον, Στάνλεϊ Κιούμπρικ

10. Βασιλιάς για μια νύχτα, Μάρτιν Σκορσέζε

Οθόνες
0

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αστυγραφία πάει σινεμά

Οθόνες / Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Οθόνες / Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» μίλησε στη LIFO για τον γραμμικό χρόνο, για την ανάγκη να δώσουμε φωνή στα ανείπωτα και για όσα κρύβονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Οθόνες / Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης χρηματοδότησε μόνος του την παραγωγή του φιλόδοξου “Megalopolis” που προβλήθηκε πριν μερικές μέρες σε κλειστό κύκλο επιφανών εκπροσώπων του Χόλιγουντ και τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την διανομή της με τα μεγάλα στούντιο
THE LIFO TEAM