Όλα όσα τσατάρουν οι μανάδες με τα παιδιά τους

Content Creators: Η «Μάνα στιγμή» ή Όλα όσα τσατάρουν οι μανάδες με τα παιδιά τους Facebook Twitter
Γενικά, έχω να πω ότι η Ελληνίδα μάνα είναι φοβερή. Το λέω και αρνητικά και θετικά, γιατί, όπως είπα, δεν είναι όλα για γέλια, κάποια θα έλεγα ότι είναι και για κλάματα. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΣΕ ΜΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΗ, απόκρυφη γωνιά του Instagram υπάρχει μια μικρή χιουμοριστική σελίδα που δημοσιοποιεί συνομιλίες της οικογενειακής ζωής οι οποίες ως τώρα δεν έχουν βρει άλλο τρόπο για να βγουν στην επιφάνεια. Συζητήσεις παιδιών (εκτός και εντός εισαγωγικών) με τις μανάδες τους, στις καλές και στις κακές στιγμές τους.  

Είναι η σελίδα «Μάνα στιγμή» που τη διαχειρίζεται η Δ., η οποία δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά της, μάλλον γιατί η μάνα της δεν ξέρει τι κάνει στο Instagram. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και έχει τελειώσει Τουριστικά. Πάντα την έτρωγε, μου λέει, να φτιάξει κάτι που θα έχει απήχηση. Τη μαμά της «δεν την πρήζει σίγουρα, αλλά εκείνη το κάνει λιγάκι, όπως σχεδόν κάθε μάνα».  

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό, μάλλον γιατί σαν την Ελληνίδα μάνα δεν έχει. Μπορεί και να υπάρχει βέβαια, απλώς εγώ να μην το ξέρω.

— Πότε ξεκίνησες τη σελίδα; 
Ξεκινήσαμε τον Οκτώβρη του 2022 με μια φίλη, η οποία μετά το άφησε. 

— Πώς σου ήρθε η αρχική ιδέα; 
Η αρχική ιδέα μάς ήρθε μαζί με τη φίλη μου όταν η μάνα της της έστελνε κάτι τρελά κείμενα, την έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο κ.λπ., ενώ ήμασταν 22 χρονών και όχι 15, δηλαδή είχαμε πια την ευθύνη του εαυτού μας.  

Μια μέρα της λέω: «Μαρία, εδώ είμαστε, θα κάνουμε μια σελίδα που θα λέγεται “Μάνα Στιγμή” και θα ανεβάσουμε πρώτα τις συνομιλίες σου με τη μάνα σου, πιστεύω θα αρέσει σε μερικά άτομα αυτό». Έτσι κι έγινε, δημιουργήσαμε τη σελίδα μαζί, αλλά εκείνη μετά από λίγο δεν ήθελε να ασχοληθεί, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν είχε και κάποιο κέρδος. Oπότε την κράτησα μόνη μου και είπα όπου βγει. 

— Παρακολουθείς κάποια άλλα κανάλια στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που σε ενέπνευσαν; 
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό, μάλλον γιατί σαν την Ελληνίδα μάνα δεν έχει, αλλά μπορεί και να υπάρχει, απλώς να μην το ξέρω εγώ. Θεωρώ πως έλειπε κάτι αντίστοιχο από το Instagram της Ελλάδας, αυτό τουλάχιστον αποδείχθηκε στην πορεία! 

— Πόσο χρόνο αφιερώνεις κατά μέσο όρο την ημέρα σε αυτήν τη δραστηριότητα;  
Ανάλογα με την ημέρα. Θα έλεγα μιάμιση ώρα, αλλά σίγουρα υπάρχουν μέρες που δεν θα μπω καθόλου γιατί δεν προλαβαίνω και υπάρχουν και μέρες που θα κάτσω περισσότερη ώρα.  

— Το ξέρει η μάνα σου; 
Η μάνα μου, όχι, δεν το ξέρει ακόμα, αλλά, εντάξει, κάποια στιγμή θα το μάθει. 

— Υπάρχει κάτι από το περιεχόμενο που ανεβάζεις που δεν το κάνεις μόνη σου κι αν ναι, τι; 
Όχι, σε αυτήν τη σελίδα τα έχω κάνει όλα μόνη μου και η αλήθεια είναι ότι έχω αφιερώσει πολύ χρόνο. Μου αρέσει πολύ όταν μου στέλνουν μήνυμα και μου λένε ότι βρίσκουν αστείο το περιεχόμενό μου, ότι γελάνε με αυτό. Χαίρομαι πολύ με τη σκέψη ότι έχω δημιουργήσει κάτι το οποίο κάνει κόσμο να γελάει. 

— Ποιο είναι το πιο χρονοβόρο κομμάτι της συγκεκριμένης δουλειάς; 
Σίγουρα ό,τι έχει να κάνει με τα μηνύματα που μου στέλνουν καθημερινά. Προσπαθώ να βλέπω κάθε μέρα τι έχουν στείλει ώστε να μη μαζεύονται πάρα πολλά και χάνεται η μπάλα. Μου παίρνει χρόνο να τα δω και να αποφασίσω τι θα ανεβάσω τελικά, κυρίως όταν ανεβάζω πολλές συνομιλίες μαζί με την ίδια θεματική, όπως τα τάπερ, το ξεμάτιασμα κ.λπ. 

— Βγάζεις χρήματα από αυτό; 
Δυστυχώς, όχι μέχρι στιγμής, κι αυτό η αλήθεια είναι ότι μου κοστίζει, γιατί έχω σπαταλήσει πολύ χρόνο για να γίνει όλο αυτό. Αυτό με στενοχωρεί κάπως, γιατί χωρίς κάποια έσοδα δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμη θα μπορώ να ασχολούμαι με τη σελίδα. Έχω βγάλει ένα ελάχιστο ποσό από ένα give away που είχα οργανώσει, το όποιο δεν πήγε και πολύ καλά. Στενοχωρήθηκα, καθώς περίμενα λίγο μεγαλύτερη απήχηση, γιατί είχα ασχοληθεί αρκετά.  

Πάντως, αν κάποιο άτομο θέλει να συμβάλει οικονομικά, έχω δημιουργήσει έναν λογαριασμό paypal, του οποίου το link έχω στη σελίδα μου. Το έκανα σκεπτόμενη ότι είναι κάτι αντίστοιχο με το tip που αφήνουμε σε έναν σερβιτόρο. 

— Τι ανταπόκριση έχεις από τον κόσμο και πόσα μηνύματα δέχεσαι τη μέρα από τσατ με μανάδες; 
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγαλύτερη από αυτήν που περίμενα και ευχαριστώ όλο τον κόσμο μέσα απ’ την καρδιά μου γι’ αυτή την κοινότητα που έχουμε δημιουργήσει. Αυτήν τη στιγμή με ακολουθούν γύρω στα 17.000 άτομα, και όταν σκέφτομαι αυτό το νούμερο είμαι σε φάση «ουαου!». Δέχομαι γύρω στα 25-30 μηνύματα την ημέρα, κάποιες φορές περισσότερα, άλλες λιγότερα, αλλά εκεί κυμαίνονται.  

— Υπάρχουν μηνύματα που υποπτεύεσαι ότι δεν είναι αληθινά; Τι κάνεις με αυτά όταν, παρ' όλα αυτά, είναι πολύ ευφάνταστα; 
Στην αρχή, όχι, δεν είχα τέτοια μηνύματα. Όταν, όμως, άρχισε η σελίδα να έχει απήχηση, σκεφτόμουν ότι μερικά μπορεί να μην είναι με μαμάδες αλλά π.χ. με φίλους, αν και δεν νομίζω. Ή ότι μερικά μπορεί να είναι φτιαχτά, συνεννοημένα με τις μαμάδες τους. Εντάξει, αν κάτι είναι πολύ καλό, δεν γίνεται να μην το ανεβάσω, αλλά, αν καταλάβω ότι είναι ψεύτικο, όχι, δεν θα το ποστάρω. 

— Διαβάζοντας διάφορα που έχεις ανεβάσει, νιώθω σαν να παρατηρείς τις πιο φοβικές και τις πιο γαμάτες πτυχές της ελληνικής οικογένειας. Εσύ πώς νιώθεις δημοσιοποιώντας μια αληθινή, αλλά όχι τόσο φανερή πτυχή της οικογενειακής επικοινωνίας; 
Πλέον πραγματικά νιώθω ειδική στο θέμα «μανάδες», μια και έχουν δει τόσα ακραία τσατ τα μάτια μου, σίγουρα πολύ περισσότερα από αυτά που είναι ανεβασμένα. Έχω γύρω στις 800 φωτογραφίες στο κινητό μου, δηλαδή αυτά που επιλέγω να αποθηκεύω – δεν γίνεται να τα αποθηκεύσω όλα, είτε επειδή δεν είναι τόσο καλά είτε, ας πούμε, επειδή είναι παρόμοια με κάποια άλλα. 

Θεωρώ ότι η ελληνική οικογένεια είναι μια κατηγορία από μόνη της και οι μανάδες μια ακόμα πιο ειδική κατηγορία. Νιώθω πολύ ωραία που όλο αυτό ήταν «κρυφό» και πλέον το κάνω να είναι φανερό μέσα από τη σελίδα μου, προκαλώντας γέλιο. Είναι μια σελίδα αλήθειας, κατά μία έννοια, που το υλικό της έπρεπε να βγει στην επιφάνεια. 

— Έχεις αναρωτηθεί τι θα απαντούσες εσύ αν ήσουν η μάνα της υπόθεσης σε διάφορα από τα μηνύματα που έχουν δεχτεί μανάδες από τα παιδιά τους; 
Ναι, πολλές φορές. Γενικά, έχω μπει στη διαδικασία να σκεφτώ ότι δεν θέλω να δημιουργήσω στο παιδί μου, αν κάνω ποτέ, φοβίες και άλλα προβλήματα, γιατί, πέραν των αστείων μηνυμάτων, κάποιες συνομιλίες είναι περισσότερο σοβαρές παρά αστείες. Σίγουρα θα προσπαθήσω να χτίσω με το παιδί μου μια σχέση εμπιστοσύνης και άλλα πολλά ώστε να μη φτάσω στο σημείο να απαντάω όπως μερικές μαμάδες! 

— Τι ηλικίες περίπου υπολογίζεις ότι σου στέλνουν τα μηνύματα; 
Γενικά, βλέπω πάνω-κάτω τι άτομα με ακολουθούν και θεωρώ ότι είναι γύρω στα 18-35. Το αγαπημένο μου κομμάτι είναι ότι έχω πλέον και μαμάδες που μου στέλνουν μηνύματα, μου απαντάνε στα στόρι κ.λπ. Αυτό είναι απ’ τα καλύτερα. 

— Ποια είναι τα δικά σου συμπεράσματα από τα μηνύματα που διαβάζεις με συνομιλίες μανάδων-παιδιών; 
Έχω να πω ότι η Ελληνίδα μάνα είναι φοβερή. Το λέω και αρνητικά και θετικά, γιατί, όπως είπα, δεν είναι όλα για γέλια, κάποια θα έλεγα ότι είναι και για κλάματα. Έχουν μια υπερβολή, αλλά, εντάξει, γι' αυτό τις αγαπάμε. Θα μπορούσαν βέβαια να χειριστούν λίγο καλύτερα μερικά θέματα ώστε να μην ξεσπούν στα παιδιά, αλλά ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί. 

— Για τους πατεράδες γιατί δεν ανεβάζεις τίποτα; 
Ε, εντάξει, η σελίδα μας είναι καθαρά για μάνες, δεν θέλω να μπλέξω περισσότερα μέλη της οικογένειας. Εξάλλου, έχω ήδη πάρα πολύ υλικό για να αρχίσω να ανεβάζω και για πατεράδες. Το κάνουν άλλοι αυτό. 

Ακολουθήστε τη Μάνα Στιγμή στο Instagram

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ

Σαν Σήμερα Βρέθηκε Νεκρός / Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ;

Σαν σήμερα, το 1948, ένας βαρκάρης βρίσκει το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ να επιπλέει κοντά στον Λευκό Πύργο. Η σειρά ηχητικών ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη ρίχνει φως σε μια δολοφονία με μεγάλες πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις για την Ελλάδα του εμφυλίου.
Μα μπορούν και χορεύουν οι ανάπηροι;

Ζούμε, ρε! / Μα, μπορούν να χορεύουν οι ανάπηροι;

Μπορεί ένα ανάπηρο άτομο να εκπαιδευτεί στον χορό; Ποια είναι τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τη σχέση χορού-αναπηρίας τόσο από τα άτομα χωρίς αναπηρία όσο από τα ίδια τα ανάπηρα άτομα; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον ψυχολόγο, χορευτή και ηθοποιό Ανδρέα Κολίσογλου.
THE LIFO TEAM
Τα «Φωτεινά Ξυστά», «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν» στη γειτονιά των Ποντίων στην Ελευσίνα

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Πώς οι Beforelight φώτισαν τις μέρες και τις νύχτες της Ελευσίνας

Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με την Ειρήνη Στείρου και τον Βασίλη Ντόβρο της ομάδας Beforelight για τα «Φωτεινά Ξυστά», τη «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν», τις πρωτότυπες φωτιστικές εγκατάστασεις που δημιούργησαν, στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

THE UPFRONT INITIATIVE 2024 / Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

Η Ντάλια Τόμπρου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού‎ στην Εθνική Ασφαλιστική, εξηγεί πώς η εταιρεία της έχει ψηλά στην ατζέντα τη συμπερίληψη αλλά και πώς αυτό γίνεται με ουσιαστικές αποφάσεις και στρατηγικές.
NEWSROOM
«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Ζούμε, ρε! / «Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να εκφράσουν δημόσια και άλλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους; Πόσο δεκτικά είναι τα media και γενικά οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε κάτι τέτοιο; Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για το θέμα και μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες.
THE LIFO TEAM
Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Ζούμε, ρε! / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Με αφορμή την πρώτη διαθέσιμη γονιδιακή θεραπεία στην Eλλάδα για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης, λόγω της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή της συγγενούς αμαύρωσης του Leber, η Xρυσέλλα λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος, συζητούν με τη μοριακή γενετίστρια, εξειδικευμένη στην οφθαλμική γενετική, Δρ Σμαράγδα Καμακάρη.
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το τραγικό χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας Γκινάκη, που ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 1998 ήρθε αντιμέτωπη, μέσα στο σπίτι της, με έναν αδίστακτο δραπέτη, το Σορίν Ματέι, ο οποίος εισέβαλε με μια χειροβομβίδα για να ξεφύγει από το μπλόκο των αστυνομικών.
THE LIFO TEAM