η ανακωχή*

η ανακωχή* Facebook Twitter
0
Στο μέτωπό μου κρύο μέταλλο κυλά.
Αράχνες ψάχνουν για την καρδιά μου.
Είναι ένα φως που σβήνει στο στόμα μου.
Γκέοργκ Τρακλ*

μτφ. Μ.Παπαντωνόπουλος

 

 Εικοσιτέσσερις προς εικοσιπέντε, λένε πως κάποιος πολύ ξανθός Χανς φώναξε Καλά Χριστούγεννα. Ένας Τζωρτζ από απέναντι χειροκρότησε, σε λίγο πολλοί Χανς και Έριχ και Τζων και Έντουαρντ πέταξαν τα όπλα κι έπιασαν την Άγια Νύχτα. Ο καθένας στη γλώσσα του. Το πήραν είδηση και κάτι Φρανσουάδες κι η Μικρή Ειρήνη στριμώχθηκε στον Μεγάλο Πόλεμο.

 

«Η Ανακωχή των Χριστουγέννων ήταν μια σειρά από εκτεταμένες ανεπίσημες εκεχειρίες που έλαβαν χώρα στο Δυτικό Μέτωπο στις γιορτές των Χριστουγέννων του 1914 κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Γερμανοί και Βρετανοί στρατιώτες, καθώς και σε μικρότερο βαθμό Γαλλικές μονάδες άρχισαν να ανταλλάσσουν γιορτινές ευχές και τραγούδια ανάμεσα στα χαρακώματά τους».

 

- λένε τα επίσημα κι οι βικιπαίδειες.

Τα ανεπίσημα λένε ότι έκλαψαν αγκαλιά, ότι έπαιξαν ποδόσφαιρο, ότι κήδεψαν τους διπλανούς τους, ότι τάισε ο ένας τον άλλο στο στόμα, ότι κάπνισαν ως τα πνευμόνια τους και μερικοί (με ανυπεράσπιστη σελήνη) ευχήθηκαν να τους κόψει ο Μέγας Κηπουρός εκείνη ακριβώς τη μικρή ώρα.

η ανακωχή* Facebook Twitter

«Την επόμενη χρονιά, τα Χριστούγεννα, μερικές μονάδες οργάνωσαν ξανά εκεχειρία με τους αντιπάλους, αλλά αυτό το φαινόμενο δεν ήταν τόσο εκτεταμένο όσο το 1914. Αυτό οφείλονταν μερικώς στις αυστηρές εντολές από τους ανωτέρους και των δύο πλευρών που απαγόρευαν αυτό το συγχρωτισμό».

 

- συνεχίζουν οι εγκυκλοπαιδιστές με τις τσεκαρισμένες πηγές.

 

Νο man's land - πάρε ένα κουμπί και δώσε μου ένα φιλί

Νο man's land - τη λένε Χάννα, κι η δική σου κούκλα Ουίλλυ

Νο man's land - Μαξ, είσαι πιο όμορφος από τον πόλεμο

Νο man's land - έλα να με βρεις στο Ντόβερ, Κουρτ

Νο man's land - είδα στον ύπνο μου μια χρονιά με δεκατρία φεγγάρια

Νο man's land - θα σου δείξω τη Γερμανία το φθινόπωρο

Νο man's land - Κάρολ τη λένε, όπως τα κάλαντα

η ανακωχή* Facebook Twitter

«Το 1916, μετά από τις χωρίς προηγούμενο αιματηρές μάχες του Σομμ και του Βερτνέν και την εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων, όλο και περισσότερο οι στρατιώτες και των δύο πλευρών θεωρούσαν τους αντιπάλους τους ως υπάνθρωπους και έτσι δεν έγιναν απόπειρες για άλλες τέτοιες εκεχειρίες».

- κλείνουν τα τσεκαρισμένα και αντικειμενικά.

Η ανακωχή κράτησε εικοσιτέσσερις ώρες. Μετά ο Χριστός γεννήθηκε κι ο καθείς συνέχισε τον πόλεμό του. Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι ο γαλανός Χανς που πρώτος φώναξε Καλά Χριστούγεννα αγίασε μυστικά, σ' ένα μικρό χωριό έξω από τη Βαϊμάρη.

(Μετά ο Χριστός ξαναγεννήθηκε.)

η ανακωχή* Facebook Twitter

____________________________

more info

* Ο τραυματιοφορέας και ποιητής και ρομαντικός Γκέοργκ Τρακλ πεθαίνει στο νοσοκομείο της Κρακοβίας, τη νύχτα της 3ης προς 4η Νοεμβρίου του 1914. Αιτία η υπερβολική δόση κοκαΐνης. Είναι 27 ετών. Ο φίλος του Λούντβιχ Βιτγκενστάιν και η ανακωχή των Χριστουγέννων δεν θα τον προλάβουν.

Crying Game
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ