Αισχύλεια 2016: όλο το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ

Αισχύλεια 2016: όλο το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ Facebook Twitter
Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει στις 29 Ιουνίου με το ιστορικό ιστιοφόρο Hoppet που κατέπλευσε στο λιμάνι της Ελευσίνας στο πλαίσιο του "Meeting the Odyssey", ένα συναρπαστικό διαπολιτισμικό ταξίδι, που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και φέτος συνεχίζεται στην πατρίδα του Οδυσσέα την Ελλάδα και ειδικότερα στην Ελευσίνα.
0

Σε μια χρονιά ιδιαίτερα σημαντική για την Ελευσίνα, καθώς η πόλη διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, το Φεστιβάλ Αισχύλεια εξακολουθεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις με χαρακτηριστικό τους την εξωστρέφεια. Το Φεστιβάλ που ξεκίνησε το 1975 με στόχο την προβολή της Ελευσίνας και την ανατροπή της στερεοτυπικής της εικόνας -αυτήν της υποβαθμισμένης πόλης- κατάφερε να γίνει ένας θεσμός ανθεκτικός στο χρόνο που έφερε την Ελευσίνα στο επίκεντρο, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικές πολιτιστικές δομές, όπως το Παλαιό Ελαιουργείο, που φιλοξενεί το Φεστιβάλ για ενδέκατη συνεχή χρονιά. Η μονιμότητα, η σταθερότητα και η ποιότητα των Αισχυλείων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή της πόλης για την τελική φάση της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.


Φέτος στο Φεστιβάλ συνολικά φιλοξενούνται πάνω από 65 εκδηλώσεις: 25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, ένας ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού», ένα διεθνές συνέδριο για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μία διάλεξη και μία διεθνής ημερίδα. Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει στις 29 Ιουνίου με το ιστορικό ιστιοφόρο Hoppet που κατέπλευσε στο λιμάνι της Ελευσίνας στο πλαίσιο του "Meeting the Odyssey", ένα συναρπαστικό διαπολιτισμικό ταξίδι, που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και φέτος συνεχίζεται στην πατρίδα του Οδυσσέα την Ελλάδα και ειδικότερα στην Ελευσίνα. Μια πολυμελής ομάδα ερμηνευτών και καλλιτεχνών από όλη την Ευρώπη θα παρουσιάσει τέσσερις μοναδικές παραστάσεις με δωρεάν είσοδο στο Παλαιό Ελαιουργείο με πολλά δρώμενα, σεμινάρια και workshops.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εικαστικό μέρος του Φεστιβάλ. Στις 30 Αυγούστου ο κόλπος της Ελευσίνας μετατρέπεται σε θάλασσα πολιτισμού με το Video Installation Art πάνω σε αγκυροβολημένα πλοία "Europass"- Eye's Walk Digital festival.


Η Ελευσίνα, πατρίδα του Αισχύλου, είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αρχαίο δράμα και για τέταρτη χρονιά διοργανώνει στο πλαίσιο των Αισχυλείων το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος- Baumstrasse (1-10/7), που φέτος οι εργασίες του είναι αφιερωμένες στον Ευριπίδη και στο πλαίσιό του θα παρουσιαστεί κάτω από την γενική εποπτεία της Μάρθας Φριντζήλα, μια σειρά παραστάσεων και συναυλιών με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία (15-25/7), για έβδομη χρονιά φιλοξενεί καινοτόμες, πειραματικές, νεανικές ομάδες και παραστάσεις που παίχτηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία το χειμώνα, όπως το «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο» (15/7) σε σκηνοθεσία της Σοφίας Πάσχου, αναδεικνύοντας τις νέες τάσεις στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο.

Αισχύλεια 2016: όλο το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ Facebook Twitter
Αστακός


Το κύριο μέρος του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2016 ξεκινά την Παρασκευή 12 Αυγούστου με την παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το θέατρο του Πολέμου», σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου και Δημήτρη Λιγνάδη. Με ενδιαφέρον αναμένεται το Hangzhou Opera Theater που παρουσιάζει την παράσταση «The honest advice unpleasant on the ear» (28/8), βασισμένη στο έργο «Βασιλιάς Λιρ» του Σαίξπηρ. Στην Ελευσίνα θα παρουσιαστούν οι «Επτά επί Θήβας» (31/8) του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις, καθώς και οι τρεις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, η «Αντιγόνη» (2/9) σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, η «Ορέστεια» (5/9) σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά και η Λυσιστράτη (12/9) σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. «Ο κουρέας της Σεβίλλης» (8/9) της Κάρμεν Ρουγγέρη, ο «Συρανό» (9/9) σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και ο « Ίων του Πλάτωνα-ένα μικρό συμπόσιο» (15/9) σε σκηνοθεσία Νάνας Παπαδάκη, έρχονται να συμπληρώσουν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό θεατρικό πρόγραμμα.


Η Ελευσίνα χρωστάει πολλά στον αρχαιολογικό της χώρο, τον οποίο ανοίγει για τη βραδιά πανσελήνου, με την Σόνια Θεοδωρίδου (18/8) να υπόσχεται μια ακόμα μαγική βραδιά, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Σαββίνα Γιαννάτου, που απολαύσαμε πέρσι. Ο Σωκράτης Μάλαμας (24/8), ο Αλκίνοος Ιωαννίδης (7/9), ο Σταμάτης Κραουνάκης (16/9) αλλά και η Νατάσσα Μποφίλιου (21/9), με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο θα μας περιμένουν στο Παλαιό Ελαιουργείο, ενώ τρεις μουσικοί κύκλοι με έντεχνη, κλασική και τζαζ μουσική θα παρουσιαστούν από τις 26 Σεπτεμβρίου ως τις 17 Οκτωβρίου. Από το πρόγραμμα δε θα μπορούσε να λείπει ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος, έξι ταινίες του οποίου θα προβληθούν από τις 26/8 μέχρι τις 19/9, με τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου να βρίσκεται ανάμεσά τους (6/9).


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εικαστικό μέρος του Φεστιβάλ. Στις 30 Αυγούστου ο κόλπος της Ελευσίνας μετατρέπεται σε θάλασσα πολιτισμού με το Video Installation Art πάνω σε αγκυροβολημένα πλοία "Europass"- Eye's Walk Digital festival, ενώ την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος η εικαστική έκθεση «Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες» με θέμα τη Ρουμανία του σήμερα, χώρα από την οποία θα προέρχεται η δεύτερη από τις τρεις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2021. Τέλος, η Ελένη Πανουκλιά είναι η εικαστικός που θα δημιουργήσει φέτος μία in situ εγκατάσταση στο Παλαιό Ελαιουργείο με τίτλο «Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία» (εγκαίνια 3/9). Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Καλλιόπη Μηνιουδάκη, με υλικά της το φως, το χώμα και τον ήχο η καλλιτέχνης έρχεται σε διάλογο με τον τόπο, την ιστορία του αλλά και με την προηγούμενη δουλειά της.

Αισχύλεια 2016: όλο το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ Facebook Twitter
Αλκίνοος Ιωαννίδης.
Αισχύλεια 2016: όλο το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ Facebook Twitter
Η Ελένη Πανουκλιά είναι η εικαστικός που θα δημιουργήσει φέτος μία in situ εγκατάσταση στο Παλαιό Ελαιουργείο με τίτλο «Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία» (εγκαίνια 3/9). Σ
Αισχύλεια 2016: όλο το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ Facebook Twitter
Επτά επί Θήβας
Αισχύλεια 2016: όλο το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ Facebook Twitter
Νοτιάς

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 15/07- 25/07 2016
Ώρα έναρξης: 21.30 Γενική είσοδος: 5€, κάρτα διαρκείας για όλες τις παραστάσεις: 20€
Χώρος διεξαγωγής: Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ / ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ώρα έναρξης: 20.30
Γενική Είσοδος: 12€ , μειωμένο: 5€
Κάρτες διαρκείας: Οικογενειακή (έως 4 άτομα):120€, ατομική:40€, μειωμένη 30€ και ισχύουν από 24/08- 21/09. Κάθε κάρτα παρέχει στον κάτοχό της το δικαίωμα διακεκριμένης θέσης.

Το προνόμιο της διακεκριμένης θέσης δεν ισχύει αν προσέλθετε μετά τις 20.30

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

Γενική είσοδος: 5€
Κάρτα 20 ευρώ για όλους τους κύκλους
Κάρτα 10 ευρώ για κάθε κύκλο
Χώρος διεξαγωγής: Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ
Ώρα Έναρξης: 21.00
Γενική είσοδος: 5€
Χώρος: Θερινός Κινηματογράφος, Παραλία Ελευσίνας

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

-Κ.Ε.Π. Ελευσίνας, Δευτ.-Παρ. 8.00-20.00 και Σαβ. 8.00-13.30.

-Διαδικτυακά μέσω viva.gr

-Κ.Ε.Δ.Ε., Παγκάλου & Κίμωνος 11, Δευτ.-Παρ. 8.00-14.00

- Παλαιό Ελαιουργείο, κατά τη διάρκεια των Αισχυλείων, 19.00-22.00.

 


 

Επισκεφθείτε το www.aisxylia.gr για περισσότερες πληροφορίες και επιβεβαίωση του οριστικού προγράμματος του Φεστιβάλ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.