14 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα!

14 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter
0

11/2-17/2

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

3 πειράματα στην πόλη από την Candy Chang

14 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter
Φωτό: Μάρι Μασουρίδου

H δημοφιλής καλλιτέχνις Candy Chang, γνωστή για τις εικαστικές της παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, έρχεται στην Αθήνα με τρεις διαδραστικές εγκαταστάσεις. Στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, από τις 8 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται το έργο «School of the Future». Πρόκειται για μια διαφορετική σχολική αίθουσα, γεμάτη κόκκινα μπαλόνια, στο βάθος της οποίας βρίσκεται μια σχολική έδρα και ένα σημειωματάριο. Οι επισκέπτες καλούνται να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες, να αλληλεπιδράσουν, να διδάξουν και να διδαχθούν. Τον Μάιο αναμένεται να παρουσιαστούν δύο ακόμη από τις δουλειές της εικαστικού, το «Before I die» και το «Confessions».

«School of the Future», 8 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου2016, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Δευτ.-Κυρ. 12:00-21:00
«Confessions», Μάιος 2016, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
«Before I die», Μάιος 2016, εκτός Στέγης, είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

 

 

«Η εποχή του ηλεκτρισμού»

14 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter


Η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου, σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Αγκάθι-Καρτάλος, παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Στέφανου Ρόκου. Ένα εικαστικό, πολυδιάστατο περιβάλλον που περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων μεικτής τεχνικής, γύψινα γλυπτά, δύο κεντήματα μεγάλων διαστάσεων καθώς και πέντε βιντεοπροβολές χαρακτηριστικών στιγμών από προηγούμενες ατομικές εκθέσεις του (Λονδίνο, Αμβέρσα, Αθήνα). Ο τίτλος της έκθεσης αντικατοπτρίζει την «ηλεκτρισμένη» ένταση που διαπερνά το πολιτικό, κοινωνικό και προσωπικό πεδίο την τελευταία πενταετία. Τα έργα, αφηγηματικά, διάστικτα από προσωπικές αναφορές και εμμονές, ισορροπούν μεταξύ θλίψης και χαράς σε έναν παράδοξο, απολιθωμένο κόσμο, ο οποίος ανήκει ταυτόχρονα στο παρελθόν και στο μέλλον.
Στέφανος Ρόκος, «Η εποχή του ηλεκτρισμού»
Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου, Ελ. Βενιζέλου 63, Νέα Ιωνία, 210 2710472. Διάρκεια έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου-9 Απριλίου 2016, Πέμ.-Παρ.: 11:00-19:00, Σάβ. 11:00-15:00. www.vogiatzogloucollection.gr, www.agathi.gr, www.stefanosrokos.gr

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 


«Πολιτιστικά τοπία: Η προσωπική ματιά του φωτογράφου»

14 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter


Tο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον φετινό εορτασμό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία», προγραμματίζει σειρά σχετικών δράσεων που θα εκτυλίσσονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει σεμινάριο φωτογραφίας με τίτλο «Πολιτιστικά τοπία: Η προσωπική ματιά του φωτογράφου», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου (11:00 -17:00) στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο. Στη διάρκεια του σεμιναρίου, ο θεωρητικός της φωτογραφίας Πλάτων Ριβέλλης θα αναλύσει τα στάδια φωτογραφικής αποτύπωσης των μυστικών ενός πολιτιστικού τοπίου, δηλαδή ενός τοπίου που προέκυψε από τη συνεχή αλληλεπίδραση φύσης και ανθρώπου, όπως, για παράδειγμα, η περιοχή της Λίμνης Στυμφαλίας ή οι αμπελώνες της Γαλλίας (http://stymfalia2014.piop.gr/home.html και http://whc.unesco.org/en/culturallandscape/). Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.Μετά το πέρας του σεμιναρίου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.
Κόστος συμμετοχής: €30 . Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το Ιστορικό Αρχείο (κ. Γιώργος Τσάφας: 210 3418011, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 11:00-15:00). Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος, 210 3418051.

ΠΑΡΤΙ


Secret Valentine's

Κόσμος που χορεύει, φλερτ, αγόρια, κορίτσια, ιδρώτας και χορευτική μουσική διαφόρων δεκαετιών χαρακτηρίζουν κάθε πάρτι των Bananaboys, όλα συνοδεία μπανάνας. Κάτι αντίστοιχο ετοιμάζουν και για την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου στο Booze, με προσκεκλημένους τους JohnJohn Papadopoulos και Bete Noire.
Bananaboys go Secret Valentine's, 13/2, 23:00, Booze Upstairs, Κολοκοτρώνη 57, Μοναστηράκι, είσοδος ελεύθερη.


ΧΟΡΟΣ


Athens Tap Jam

14 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Μια βραδιά αυτοσχεδιαστικού χορού με κλακέτες και ζωντανή μουσική διοργανώνει η ομάδα του Athens Tap Jam την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στο Kreuzberg. Στην πρώτη εκδήλωση για το 2016 τη μουσική αναλαμβάνουν δύο καλλιτέχνες από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ο Tony Romano και ο Lenny Sendersky, που θα παίζουν κιθάρα και σαξόφωνο.
14/2, 20:30, Kreuzberg, Πλαταιών 36, Κεραμεικός, είσοδος ελεύθερη.

BAZAAR


Meet Market Love Edition

14 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Στις 13 και 14 Φεβρουαρίου ένα γιορτινό Meet Market έρχεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με αφορμή τον Άγιο Βαλεντίνο. Αυτήν τη φορά θα πραγματοποιηθεί σε τρία κτίρια («Μηχανουργείο», «Νέοι Φούρνοι», «Αποθήκη»), όπου θα στηθούν περισσότεροι από 90 πάγκοι καλλιτεχνών, κατασκευαστών, εμπόρων και παραγωγών. Επίσης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί και ένα παιχνίδι στο πνεύμα του Αγίου Βαλεντίνου.
Meet Market Love Edition, 13/2-14/2, 13:00-23:00, Τεχνόπολη, Πειραιώς 100, Γκάζι


ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Narcissism-Masochism-Fetishism

14 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Η καινούργια δουλειά του Πάνου Παπαδόπουλου είναι μια μείξη μίνιμαλ, εννοιολογικής, αφηρημένης και εξπρεσιονιστικής τέχνης. Στον αντίποδα των παλιότερων έργων του, στους καινούργιους πίνακές του κυριαρχεί το λευκό του καμβά, αφήνοντας στον θεατή την εντύπωση του ελλιπούς και του ημιτελούς. Ο τίτλος της έκθεσης «Narcissism-Masochism-Fetishism» είναι εμπνευσμένος από μια συλλογή μελετών του Ζίγκμουντ Φρόιντ.
Έως 12/3, Ελένη Κορωναίου Gallery, Δημοφώντος 30 & Θορικίων, Θησείο.

PERFORMANCE


Re-Volt Athens

Το Re-Volt Athens είναι μια περφόρμανς με ζωντανή μουσική, visual art και θέμα την Αθήνα σήμερα. Συγκεντρώνει τραγικά και κωμικά στοιχεία που συνθέτουν την αντιθετική εικόνα της πόλης και παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ελληνικό κοινό. Η παράσταση παρουσιάζεται στα αγγλικά από τη σκηνοθέτιδα Έλλη Παπακωσταντίνου, τον visual artist Παντελή Μάκκα, τον συνθέτη/μουσικό Τηλέμαχο Μούσα και την περφόρμερ Ρόζα Προδρόμου.
16/2, 20:30, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, είσοδος ελεύθερη.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ


I wanna fall in love

Ένα οπτικοακουστικό φεστιβάλ που αναδεικνύει τόσο την αισθησιακή όσο και τη συναισθηματική πλευρά της καλλιτεχνικής αθηναϊκής σκηνής.
«You are so horny and romantic, I wanna fall in love», 13/2-14/2, Snehta, Ιωάννου Δροσοπούλου 47, Κυψέλη, είσοδος ελεύθερη.

LIVE


Acoustic room ft. The Boy

14 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Ο The Boy θα εμφανιστεί για 4 Τετάρτες στο Bios.Tesla για να βγάλει τα σώψυχά του. Στην πρώτη του ακουστική εμφάνιση θα έχει για παρέα τα Κτίρια στη Νύχτα. Μέσα στο 2016 θα κυκλοφορήσει δύο προσωπικά άλμπουμ («Έτοιμοι 1» και «Έτοιμοι 2») από την Inner Ear Records. Και στα 35, φαίνεται πλέον ότι έχει πια μεγαλώσει.
10/2, 21:30, Bios.Tesla, Πειραιώς 84, είσοδος ελεύθερη.


ΣΥΖΗΤΗΣΗ


Bαγγέλης Βλάχος & Αριστείδης Αντονάς

Συζήτηση του εικαστικού Βαγγέλη Βλάχου με τον συγγραφέα και αρχιτέκτονα Αριστείδη Αντονά με αφετηρία την ερώτηση «Γιατί αυτή η έρευνα δεν είναι ένα βιβλίο», στην οποία θα εξεταστούν τα όρια και οι προσδιορισμοί μιας ερευνητικής λειτουργίας.
12/2, 19:00, Radio Athènes, Πετράκη 15, Αθήνα, είσοδος ελεύθερη.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ


Κυριακάτικοι περίπατοι στο Μουσείο

Οι επιμελητές της νέας περιοδικής έκθεσης του μουσείου «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια... Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας» αναλαμβάνουν να ταξιδέψουν τους επισκέπτες στις πτυχές της άγνωστης Αθήνας. Για την παρακολούθηση είναι απαραίτητο το εισιτήριο και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
«Κυριακάτικοι περίπατοι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», 14, 21, 28/2, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


Σε επαφή

Οι φωτογράφοι Αλεξία Λιακουνάκου και Δημήτρης Θεοδόσης επιχειρούν να διερευνήσουν την αίσθηση και το νόημα της φράσης «Σε επαφή». Με αυτή την αφορμή καταγράφουν ανθρώπινα στιγμιότυπα, σωματικές λεπτομέρειες, φωτεινά και σκοτεινά σημεία και καταστάσεις.
Fo Kia Nou, 24/7, 9/2-2/3, Φωκιανού 24, Ευαγγελισμός.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


Όλο κάτι Λύπη

14 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Ο Sonke ή, αλλιώς, Αλέξανδρος Σκουταριώτης είναι γνωστός από τις χαρακτηριστικές γυναικείες φιγούρες με τα κλειστά μάτια που ζωγραφίζει στο κέντρο της Αθήνας. Από τις 11 Φεβρουαρίου γεμίζει τον χώρο τέχνης Art Zone 42 με αυτές σε μια έκθεση για την αναζήτηση του νοήματος στις σχέσεις αλλά και την αυτονομία της γυναίκας.
Sonke, «Όλο κάτι Λύπη», 11/2-5/3, ArtZone42 Gallery, Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, Αθήνα.

ΠΑΡΤΙ


Okcupid!

Ένα πάρτι-ωδή στον έρωτα με μουσική από τους Σίστερζ οφ μέρσι, Κοκτό τουίνς, Σίζορ σίστερζ, DJ Lovage και Τζαστ λάικ κάντι. Για όσους ενδιαφέρονται να βρουν ταίρι, θα υπάρχει dress code: όποιος φοράει κάτι κόκκινο, δηλώνει πως είναι ελεύθερος.
«Okcupid! A Valentine's Day Massacre», 13/2, 22:30, Bios.Tesla bar, Πειραιώς 84, είσοδος ελεύθερη.

ΠΑΡΤΙ


Πριόνια 2016

Ο Ηλίας Φραγκούλης, ο controversial κριτικός κινηματογράφου και εμπνευστής των πιο «κουλών» πάρτι στην αθηναϊκή νύχτα, επανέρχεται στα πλατό ακόμη μία φορά, πιστός στο ραντεβού του κάθε χρονιά και πανέτοιμος για ακόμη περισσότερους μουσικούς κανιβαλισμούς. Ο Βαλεντίνος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος.
14/2, Shamone, Κωνσταντινουπόλεως 46, είσοδος ελεύθερη.

 

Stop the press!

Cooly G - GET IT Pt1, 2, 3

Τρία νέα EP της Cooly G που δίνει για ακρόαση (και αγορά) στο Bandcamp με ακυκλοφόρητα κομμάτια της περιέχουν τον χορευτικό ήχο του Λονδίνου με μπάσα που τσακίζουν. Αξίζει να τους αφιερώσεις λίγο χρόνο. Στο https://coolygmusic.bandcamp.com.

Davadur!

O Mr. Z και ο Spaced Cowboy επιστρέφουν στο Davadur! για μια βραδιά με τους χορευτικούς ήχους της Τουρκίας.
Παρασκευή, 12/2, Psychoriental-tropicalmash

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.