Εύα Καϊλή: Τα μετρητά που οδήγησαν στην πτώση της «βασίλισσας του crypto»

Εύα Καϊλή: Τα μετρητά που οδήγησαν στην πτώση της «βασίλισσα του crypto» Facebook Twitter
Ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι η Καϊλή για πρώτη φορά πληροφορήθηκε για τα χρήματα στο σπίτι που μοιραζόταν με τον Giorgi, από «τα μέσα ενημέρωσης» στις 9 Δεκεμβρίου 2022.
0


ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΗΧΗΡΗ υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά η λαμπρή καριέρα της Εύας Καϊλή ως αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου κατέρρευσε όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της πριν από ένα χρόνο και βρήκε 150.000 ευρώ σε …παλιομοδίτικα μετρητά. Η Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών των Βρυξελλών στους οποίους απαγγέλθηκαν προκαταρκτικές κατηγορίες σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες διαφθοράς που έπληξαν ποτέ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Τώρα, εκατοντάδες έγγραφα που διέρρευσαν από τις ανακρίσεις - τα οποία είδε το POLITICO - αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη δραματική έρευνα, η οποία βασίστηκε σε μυστικές παρακολουθήσεις, ομολογίες και στοιχεία που αποσπάστηκαν κατά τη διάρκεια εφόδων της αστυνομίας. Η έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ένα δίκτυο υπόπτων έλαβε μετρητά ή δώρα από ξένες κυβερνήσεις για να επηρεάσει το Κοινοβούλιο της ΕΕ – υπόθεση που έχει γίνει γνωστή ως Qatargate –  δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Αλλά τα αρχεία που εξέτασε το POLITICO υποδηλώνουν ότι πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς συνωμοσίας.

Μιλώντας στην αστυνομία μετά τη δική της σύλληψη, η Καϊλή αρνήθηκε ότι γνώριζε την προέλευση των μετρητών στη βαλίτσα ή των χρημάτων που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της. Είπε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να πάρει μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά από το διαμέρισμα όταν έμαθε ότι ο Τζόρτζι είχε συλληφθεί.

Η χαοτική φύση των αντικρουόμενων μαρτυριών από διάφορους υπόπτους καθιστούν αδύνατο τον υπολογισμό του τελικού συνόλου. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο όμως ξεχωρίζει ανάμεσα στους φακέλους: τα μεγάλα ποσά μετρητών που εμπλέκονται και οι εκπληκτικές αφηγήσεις σχετικά με το πώς κρύφτηκαν και πού κατέληξαν. Υπήρχαν τα μετρητά που χάθηκαν σε ένα τρένο, τα χρήματα που πετάχτηκαν σε έναν σκουπιδοτενεκέ, χαρτονομίσματα σε καφέ χαρτοσακούλες, δεσμίδες κρυμμένες σε βαλίτσες και πληρωμές που έγιναν σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης.

Αντίθετα από την ίδια την Καϊλή, ο σύντροφός της έχει αναγνωρίσει τη δική του συμμετοχή στα κυκλώματα, ενώ το πρώην αφεντικό του, ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, έχει επίσης ομολογήσει τον ρόλο του. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν περισσότερα από 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα από το διαμέρισμα του Παντζέρι στη συνοικία Schaerbeek των Βρυξελλών.

Μιλώντας λίγο μετά τη σύλληψή του, ο Παντζέρι είπε στους αστυνομικούς ότι τα χρήματα προέρχονταν από μια πολυετή συμφωνία που έκανε με το Κατάρ, βάσει της οποίας συμφώνησε να κάνει «συμβουλευτική» εργασία για το κράτος του Κόλπου. Ο ίδιος θα προτιμούσε να τα λάβει μέσω διαφανών καναλιών και να πληρώσει φόρους γι' αυτά, αλλά οι Καταριανοί επέμεναν να παραμείνουν μυστικά, ισχυρίστηκε.

«Γενικά δεν ξοδεύω πολλά», δήλωσε ο Παντζέρι, ο οποίος είχε 380.000 ευρώ αποθηκευμένα σε πλαστικές σακούλες κάτω από το κρεβάτι του, όπως ανακάλυψαν Βέλγοι μυστικοί αστυνομικοί όταν επισκέφθηκαν κρυφά το διαμέρισμά του μήνες πριν από τη σύλληψή του. Βρήκαν επίσης 320.000 ευρώ στο χρηματοκιβώτιό του. Υπήρχε μια εξαίρεση στην οικονομική φειδώ του Παντζέρι: οι διακοπές. Του άρεσε να πηγαίνει διακοπές τρεις φορές τον χρόνο και να ξοδεύει από 20.000 έως 25.000 ευρώ κάθε φορά, αν και λιγότερα το Πάσχα, όπως είπε στην αστυνομία, προσθέτοντας ότι είχε πάει στο Μαϊάμι και στον Καναδά νωρίτερα το 2022.

Αφότου ο Παντζέρι ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Κατάρ, βρίσκονταν διαρκώς τόσα πολλά μετρητά τριγύρω του που κατέληξε να πετάξει κάποια από αυτά σε έναν κάδο απορριμμάτων, σύμφωνα με μια περιγραφή που έδωσε στην αστυνομία τον Φεβρουάριο. Μια μέρα το 2019, ο Παντζέρι είπε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν ευρωβουλευτή, τον οποίο το POLITICO δεν κατονομάζει για νομικούς λόγους, ο οποίος βρισκόταν στην Ιταλία και χρειαζόταν μια χάρη. Ο Παντζέρι ανταποκρίθηκε και έστειλε έναν βοηθό του στην κατοικία του ευρωβουλευτή για να παραλάβει μια τσάντα.

Όταν ο Παντζέρι και ο βοηθός του άνοιξαν μαζί την τσάντα, ανακάλυψαν μέσα, ανάμεσα σε ένα συνονθύλευμα ρούχων, μερικά βιβλία που είχαν κοπεί. Μέσα στα βιβλία υπήρχαν 60.000 έως 70.000 ευρώ σε μετρητά. Ο Παντζέρι είπε ότι δεν ήξερε από πού προέρχονταν τα χρήματα και τα πέταξε όλα στα σκουπίδια καθώς επέστρεφε στο σπίτι του χωρίς να τα μετρήσει. Σε μια άλλη περίεργη ιστορία με πολλά μετρητά, ο Παντζέρι είπε ότι τον Οκτώβριο του 2022 έχασε 15.000 ευρώ σε ένα ταξίδι με το τρένο από το Παρίσι προς τις Βρυξέλλες. «Έπεσα θύμα μιας παράξενης κλοπής», δήλωσε στους αστυνομικούς μετά τη σύλληψή του.

Κατά την ανάκριση του, ο Panzeri δήλωσε: «Ποτέ δεν μου άρεσαν τα μετρητά, αλλά μιλάω για τον εαυτό μου, όχι για τον Φραντσέσκο Τζόρτζι». Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο ίδιος ο Τζόρτζι διηγήθηκε πώς μάζευε μετρητά από το Κατάρ γύρω για το δίκτυο στις Βρυξέλες. Μερικές φορές έδειχνε μια φωτογραφία ενός χαρτονομίσματος στο άτομο που συναντούσε ως τρόπο ταυτοποίησης, είπε.

Μια φορά παρέλαβε 300.000 ευρώ σε μετρητά κοντά στο Βασιλικό Παλάτι από ένα άτομο που επέβαινε σε ένα μαύρο Audi με ολλανδικές πινακίδες κυκλοφορίας- μια άλλη φορά πήγε σε ένα πάρκινγκ πέρα από το κανάλι. Υπήρχαν περίπου 10 τέτοιες συναντήσεις - δύο ή τρεις ανά έτος - και τα ποσά ποικίλλουν (50.000 ήταν η μικρότερη δόση).

«Η κατάσταση είχε αρχίσει να γίνεται ανεξέλεγκτη. Ήταν πολύ αγχωτικό για μένα», δήλωσε ο Τζόρτζι στην αστυνομία λίγο μετά τη σύλληψή του, σύμφωνα με μια αφήγηση που παρατίθεται στους φακέλους. Κάποια στιγμή παραπονέθηκε στον Παντζέρι.  «Έπρεπε να αγοράσω κι άλλο χρηματοκιβώτιο, δεν ξέρω τι να κάνω πια», του είπε σε μια συνομιλία που ηχογραφήθηκε και απομαγνητοφωνήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες τον Απρίλιο του 2022.

Ο Τζόρτζι έφερε τα χρηματοκιβώτιά του μαζί του όταν μετακόμισε με την Καϊλή σε ένα διαμέρισμα κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χρησιμοποίησε την ημερομηνία γέννησης της μητέρας του ως κωδικό. Η Καϊλή γνώριζε επίσης τον κωδικό, είπε ο ίδιος στην αστυνομία.

Μιλώντας στην αστυνομία μετά τη δική της σύλληψη, η Καϊλή αρνήθηκε ότι γνώριζε την προέλευση των μετρητών στη βαλίτσα ή των χρημάτων που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της. Είπε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να πάρει μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά από το διαμέρισμα όταν έμαθε ότι ο Τζόρτζι είχε συλληφθεί. Ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι η Καϊλή για πρώτη φορά πληροφορήθηκε για τα χρήματα στο σπίτι που μοιραζόταν με τον Giorgi, από «τα μέσα ενημέρωσης» στις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης από τότε έδειχναν ότι τα χρήματα ανήκαν κυρίως στον Παντζέρι, εκτός από ένα ποσό που όφειλε στον Τζόρτζι, πρόσθεσε ο Δημητρακόπουλος. Υπήρχε μόνο μια τσάντα με μετρητά που κρατούσε η Καϊλή, σύμφωνα με τους φακέλους. Περιείχε περίπου 30.000 με 40.000 ευρώ. Ο σκοπός της; Ένα προληπτικό μέτρο, όπως είπε η ίδια, «σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης».

Με στοιχεία από το POLITICO

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Σταύρου Κωνσταντόπουλου: Το μυστήριο με τον σπιτονοικοκύρη που βρέθηκε νεκρός μέσα σε ένα μπαούλο

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σταύρου Κωνσταντόπουλου: Το μυστήριο του σπιτονοικοκύρη που βρέθηκε νεκρός σε μπαούλο

Η υπόθεση της δολοφονίας ενός 77χρονου συνταξιούχου που πήγε να εισπράξει τα ενοίκια μιας μονοκατοικίας που νοίκιαζε και δεν γύρισε ποτέ σπίτι του. Τι συνέβη τελικά;
THE LIFO TEAM
Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ

Σαν Σήμερα Βρέθηκε Νεκρός / Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ;

Σαν σήμερα, το 1948, ένας βαρκάρης βρίσκει το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ να επιπλέει κοντά στον Λευκό Πύργο. Η σειρά ηχητικών ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη ρίχνει φως σε μια δολοφονία με μεγάλες πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις για την Ελλάδα του εμφυλίου.
Μα μπορούν και χορεύουν οι ανάπηροι;

Ζούμε, ρε! / Μα, μπορούν να χορεύουν οι ανάπηροι;

Μπορεί ένα ανάπηρο άτομο να εκπαιδευτεί στον χορό; Ποια είναι τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τη σχέση χορού-αναπηρίας τόσο από τα άτομα χωρίς αναπηρία όσο από τα ίδια τα ανάπηρα άτομα; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον ψυχολόγο, χορευτή και ηθοποιό Ανδρέα Κολίσογλου.
THE LIFO TEAM
Τα «Φωτεινά Ξυστά», «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν» στη γειτονιά των Ποντίων στην Ελευσίνα

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Πώς οι Beforelight φώτισαν τις μέρες και τις νύχτες της Ελευσίνας

Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με την Ειρήνη Στείρου και τον Βασίλη Ντόβρο της ομάδας Beforelight για τα «Φωτεινά Ξυστά», τη «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν», τις πρωτότυπες φωτιστικές εγκατάστασεις που δημιούργησαν, στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

THE UPFRONT INITIATIVE 2024 / Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

Η Ντάλια Τόμπρου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού‎ στην Εθνική Ασφαλιστική, εξηγεί πώς η εταιρεία της έχει ψηλά στην ατζέντα τη συμπερίληψη αλλά και πώς αυτό γίνεται με ουσιαστικές αποφάσεις και στρατηγικές.
NEWSROOM
«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Ζούμε, ρε! / «Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να εκφράσουν δημόσια και άλλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους; Πόσο δεκτικά είναι τα media και γενικά οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε κάτι τέτοιο; Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για το θέμα και μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες.
THE LIFO TEAM
Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM