Νέα γεωμετρία, άνεση, sport chic ―Δυο fashion editors μάς πλοηγούν στη μόδα του χειμώνα

Νέα γεωμετρία, άνεση, sport chic ―Δυο fashion editors μάς πλοηγούν στη μόδα του χειμώνα Facebook Twitter
Βomber jacket
0

Αξιωματικά, όσο περισσότερες οι επιλογές -είτε μιλάμε για γυναικεία είτε για αντρική γκαρνταρόμπα - τόσο μεγαλύτερο το χάος. Τα περιοδικά μόδας, τα fashion sites και οι απανταχού (και όχι πάντα) ειδικοί, αντί να καθησυχάσουν το άγχος του καθημερινού στιλ και φυσικά τις ανησυχίες για εκείνα τα δύο κιλά που ποτέ δεν έφυγαν από πάνω μας, μπορούν να οδηγήσουν στην τρέλα ακόμη και τον πιο ψύχραιμο ή άνετο με θέματα στιλ.

Και φυσικά, εκτός από το "τι φοράνε πάλι σήμερα", υπάρχει και η κυκλοθυμία του (ελληνικού) καιρού, που από τον καύσωνα οδηγεί μονομιάς στους 18 βαθμούς Κελσίου και από την πρώτη ανοιξιάτικη λιακάδα σε θερμοκρασίες, που κάνουν ακόμη και το πιο ελαφρύ λινό, αποπνιχτικό. 

Ακόμη και έτσι, με τέσσερις ή με δύο εποχές, ο βραχνάς του "τι φοράνε πάλι σήμερα" είναι παρών, όσο χαλαρό κι αν είναι το dress code στη δουλειά, όσο ατημέλητο κι αν είναι το στιλ που έχει υιοθετηθεί. Η συνταγή του Αϊνστάιν "12 κοστούμια ίδια", επικαιροποιημένη από τον "μπαμπά" του Facebook - ένα τζιν, ένα γκρι t-shirt κι αθλητικά - βολεύει μόνο αυτόν και κάποτε ο πειρασμός για υπερβάσεις και άπειρες προσωπικές πινελιές οδηγεί σε μια χαμένη μέρα: είναι η μέρα που από γινάτι επιλέχθηκε εκείνο το ζευγάρι παπούτσια που θα εξοντώσουν αυτήν / αυτόν που τα φόρεσε, που η μπλούζα δεν ταιριάζει με το παντελόνι ή τη φούστα, που με δυο σταγόνες βροχή και 25 βαθμούς Κελσίου, φορέθηκαν καουμπόικες μπότες. Είναι μέρα που δεν κυλάει ωραία, όχι για το βλέμμα αποδοκιμασίας που θα τραβήξει η λάθος επιλογή, αλλά γιατί δεν νιώθουμε άνετα μ' αυτό που φοράμε (κι ας το σετάραμε με τα χεράκια μας).

Οι fashion editors λένε σίγουρα «όχι» σε ό,τι "φωνάζει" χωρίς λόγο και εκτός περίστασης, εκτός και αν υπάρχει πιθανότητα να υποστηριχθεί αξιοπρεπώς.

Παραδοσιακά, για τις γυναίκες, όλο αυτό γεννά περισσότερο χάος, αλλά όχι ότι για τους άντρες είναι εύκολο. Για να μπει σε μια τάξη η σκέψη - και το περιεχόμενο της γκαρνταρόμπας - δίνουν τα φώτα τους δύο fashion editors, με τα απολύτως βασικά για τις φετινές τάσεις και για την επιθυμία μας να δηλώνουμε κάτι - αυτό που κάθε φορά θέλουμε - μέσα από το καθημερινό μας στιλ. (Μία unisex συμβουλή, είναι ότι τα πάντα σώζονται από το σωστό μέγεθος, χρώμα και υφή).

Νέα γεωμετρία, άνεση, sport chic ―Δυο fashion editors μάς πλοηγούν στη μόδα του χειμώνα Facebook Twitter
Μιλιτέρ πανωφόρια
Νέα γεωμετρία, άνεση, sport chic ―Δυο fashion editors μάς πλοηγούν στη μόδα του χειμώνα Facebook Twitter
Kασμιρένιο παλτό

Για κορίτσια

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Πάντο, fashion editor περιοδικών μόδας, όπως η "Γυναίκα", φέτος, τον πρώτο ρόλο στο ντύσιμο, έχει η νέα γεωμετρία και αυτό που λέγαμε παραπάνω: η άνεση.

«Μιλιτέρ πανωφόρια, ροζ και ιώδη χρώματα, bomber jackets, σατέν slip dresses, το athleisur, το lurex και για πιο επίσημες εμφανίσεις, το βελούδο. Για τα παπούτσια, φέτος, θα πρότεινα, σε γενικές γραμμές, χιούμορ, άνεση και φαντασία. Αν θέλουμε κάτι extreme, υπάρχει το βινύλιο και το lurex και όλη η 80s φιλοσοφία, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή στις… δοσολογίες».

Και 5 ασφαλή κομμάτια για καθημερινό look, χωρίς πολύ σκέψη μπροστά στον καθρέφτη;

«Χμ...Ένα μακρύ μιλιτέρ παλτό, ένα πολύ φαρδύ ψηλόμεσο παντελόνι, ένα chunky πλεκτό τοπ, ένα tailored bomber jacket – ιδανικό oversized και ένα κασμιρένιο col roule». Όπως εξηγεί, σίγουρα "όχι" σε ό,τι "φωνάζει" χωρίς λόγο και εκτός περίστασης, εκτός και αν υπάρχει πιθανότητα να υποστηριχθεί αξιοπρεπώς.

Για αγόρια

Από την πλευρά του, ο fashion editor, Σπύρος Σαββίνος, θεωρεί ότι για τους άντρες τα πράγματα είναι κατά παράδοση πιο απλά και από χειμώνα σε χειμώνα, οι αλλαγές στις τάσεις δεν είναι ακριβώς τεράστιες, και γι' αυτό διαχειρίσιμες. 

Νέα γεωμετρία, άνεση, sport chic ―Δυο fashion editors μάς πλοηγούν στη μόδα του χειμώνα Facebook Twitter
Δερμάτινο perfecto

«Το casual παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων του ανδρικού κοινού. Στην κατηγορία αυτή πλέον έχει καθιερωθεί sport chic look. Οπότε φέτος θα δούμε πολύ sneaker συνδυασμένο με πουκάμισο, ακόμη και tailored look (π.χ. σακάκι κλπ). Τα bomber jackets είναι SOS και γενικά υπάρχει μια γενικότερη αισθητική που θυμίζει λίγο '90s. Στο πιο formal look, είδαμε πολλά εμπριμέ στα ντεφιλέ, αλλά, εντάξει, δεν περιμένω να δούμε πιστούς ακόλουθους αυτής της τάσης. Σίγουρα, όμως, ένα εμπριμέ πουκάμισο μπορεί να ενταχθεί στο επίσημο look ενός άντρα. Επίσης, για τους sartorial τύπους, κύριοι: σταυρωτά σακάκια σε ψιλά καρό και μελανζέ για λίγο αέρα pitty uomo! A! Και ζιβάγκο! Πολύ!».

Τι να αγνοήσουν;

«Ας αφήσουν πίσω τα έντονα χρώματα του καλοκαιριού, άλλωστε φέτος η παλέτα στις τάσεις περιλαμβάνει τέλεια χρώματα, όπως το σκούρο κυπαρισσί και το κροκί. Τώρα, για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο εκκεντρικό, αλλά με ασφάλεια, θα πρότεινα ένα oversized παλτό, αφοδράριστο κατά προτίμηση. Έχουν άποψη και ταυτόχρονα κρατούν χαμηλά τους τόνους».

Νέα γεωμετρία, άνεση, sport chic ―Δυο fashion editors μάς πλοηγούν στη μόδα του χειμώνα Facebook Twitter
Λευκό πουκάμισο, από μια βαμβακερή ποπλίνα. Φωτο: Evgen Kovalenko.

Και 5 ασφαλή ανδρικά -καθημερινά - κομμάτια;

Έχουμε και λέμε:

1) Λευκό πουκάμισο, από μια βαμβακερή ποπλίνα (προσοχή: εφ' όσον είναι για καθημερινή χρήση, επιλέγουμε λεπτό και διακριτικό γιακά και στενές μανσέτες

2) Ένα ζευγάρι sneakers, 90s λευκά ή μαύρα

3) Ένα δερμάτινο perfecto

4) Ένα μπλε τζιν, χωρίς καθόλου ξεβάμματα και σκισίματα, σε ίσια γραμμή που στενεύει από το γόνατο και κάτω

5) Το ρολόι. Βασικό. Ένα με ατσάλινο μπρασελέ και λεπτοκομμένο καντράν. Χαρίζει στο στιλ και υπάρχουν από πολύ φθηνά, (έως πολύ ακριβά)».

Νέα γεωμετρία, άνεση, sport chic ―Δυο fashion editors μάς πλοηγούν στη μόδα του χειμώνα Facebook Twitter
Τaylored look και πολύ ζιβάγκο. Φωτο: Αdam Katz
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Μόδα & Στυλ / Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Με μια παρακαταθήκη που μοιάζει με κινηματογραφικό ρομάντζο, τυλιγμένη σε απρόσμενες παλέτες, τρεμάμενα μποά και πληθωρικούς όγκους, ο επί 25 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino αποχώρησε από τη θέση του, μιλώντας για όνειρα υφασμένα με αγάπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Μόδα & Στυλ / Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Aυτές οι ενδυμασίες, που δεν είναι στολές ούτε κοστούμια θεάτρου, ήταν διακριτικές και «έκαναν τη δουλειά», υπηρετούσαν μια τελετή που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια για μία ώρα και τέλος, την ξεχνάμε. Δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γυμνό Χόλιγουντ:

Μόδα & Στυλ / Γυμνό Χόλιγουντ: Πλήρης διαφάνεια, free the nipple, ζήτω τα γυμνά σώματα. Έτσι ντύνονται πια οι σταρ.

Ξεκίνησε από τις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής και κορυφώθηκε (πού αλλού;) τη νύχτα της τελετής των Όσκαρ. Το νέο trend στη μόδα είναι το γυμνό και, απ' ό,τι φαίνεται, ήρθε για να μείνει.
THE LIFO TEAM
30 χρόνια μετά την γέννηση του όρου, έχει νόημα σήμερα να μιλάμε για metrosexuals;

Μόδα & Στυλ / 30 χρόνια μετά τη γέννηση του όρου, έχει νόημα σήμερα να μιλάμε για metrosexuals;

Ο άνθρωπος που εισήγαγε τον όρο στο λεξιλόγιο της σύγχρονης κουλτούρας, ο Βρετανός δημοσιογράφος Mark Simpson, μιλά στην El País για την εξέλιξη της σχέσης των ανδρών με το σώμα και την εικόνα τους
THE LIFO TEAM