4 ξεκάθαρες απαντήσεις για το αν -και πώς- φοράτε σωστά το πουκάμισο σας

4 ξεκάθαρες απαντήσεις για το αν -και πώς- φοράτε σωστά το πουκάμισο σας Facebook Twitter
Γενικώς, ας είναι ξεκάθαρο ότι δεν πάνε όλοι οι γιακάδες σε όλους τους ανδρικούς σωματότυπους. Κάποιοι γιακάδες είναι φτιαγμένοι για γραβάτα, κάποιοι όχι.
0

Μπορεί για τα κολάρα των αντρικών πουκαμίσων να μην έχει γίνει τόσος θόρυβος, όσος για το μήκος μιας γυναικείας φούστας, όμως, η αλήθεια είναι ότι μέσα στα χρόνια, το κορυφαίο ρούχο της ανδρικής ντουλάπας έχει υποστεί αλλαγές και τροποποιήσεις, ανάλογα με την ιδιότητα και την περίσταση που πρέπει να υπηρετήσει αυτός που το φοράει. Επίσης, κάποτε έτεινε να γίνει πεποίθηση ότι οι κανόνες του στιλ έπαψαν να ισχύουν για το πουκάμισο κι ότι δίκην ευκολίας και άνεσης μπορούσε να το φορέσει κανείς με οτιδήποτε.

Ωστόσο, όταν ο λόγος γίνεται για αντρικό πουκάμισο, η ουσία βρίσκεται πάντα στο κολάρο, το σημείο του ρούχου που μπορεί να εκθέσει ή να αναδείξει ένα αντρικό ντύσιμο για οποιαδήποτε περίσταση. Και φυσικά, ο κόσμος της αντρικής μόδας έχει αρχίσει και πάλι να ασχολείται με όλο αυτό, εξαιτίας των εμφανίσεων του Ντόναλντ Τραμπ που πυροδότησαν εκ νέου συζητήσεις για το πότε η γραβάτα φαντάζει γραφική ή γελοία και πότε στέκει στο ύψος της. 

Και επειδή στο απολύτως επίσημο look δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λάθη, όμως, στο πιο χαλαρό σημειώνονται... έκτροπα, οι ειδικοί δίνουν μερικές απαντήσεις που διαλύουν τους μύθους αναφορικά με το τι είναι σωστό και τι όχι στο ανδρικό πουκάμισο.

Ο κανόνας της ζώνης που συνδυάζεται ή έστω θυμίζει χρωματικά το παπούτσι, καλό είναι να τηρείται, όσο το δυνατόν περισσότερο. 

1.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Φοριέται χωρίς γραβάτα; 

Η απάντηση είναι "ναι", όταν το πουκάμισο έχει φαρδύ κολάρο ή απέχουν αρκετά μεταξύ τους οι γωνίες του γιακά. Γενικώς, ας είναι ξεκάθαρο ότι δεν πάνε όλοι οι γιακάδες σε όλους τους ανδρικούς σωματότυπους. Κάποιοι γιακάδες είναι φτιαγμένοι για γραβάτα, κάποιοι όχι. Αν θυμάστε ότι το μέγεθος της γραβάτας πρέπει να είναι ανάλογο με εκείνο του γιακά -για να αποφεύγετε το γραφικό αποτέλεσμα της τεράστιας γραβάτας, σε ένα τόσο δα γιακαδάκι- δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. 

2.

Πώς συνδυάζεται πουκάμισο και γραβάτα; 

Εξαρτάται. Υπάρχουν τρία βήματα για έναν αξιοπρεπή συνδυασμό. α) Πουκάμισο σε ουδέτερο χρώμα (γκρι, καφέ, λευκό, μπεζ) με μονόχρωμη γραβάτα, σε αντίθετους τόνους και ει δυνατόν πιο σκούρους χρωματικά  - ίσως το πιο ασφαλές σετάρισμα. β) Πουκάμισο με prints ή έντονα μοτίβα, με μονόχρωμη γραβάτα, κατά προτίμηση πιο λεπτή και στενή απ' ό,τι συνήθως. γ) Αν η γραβάτα είναι σε έντονο μοτίβο έως εξεζητημένο, το πουκάμισο ας είναι μονόχρωμο. 

3.

Τι γίνεται όταν στην εξίσωση μπαίνει και το κοστούμι; 

Ο κανόνας εδώ για να αποφεύγονται λάθη και υπερβολές είναι απλός: ποτέ καλοκαιρινό κοστούμι με χειμερινό πουκάμισο και τανάπαλιν. Εφ' όσον ληφθεί υπ' όψιν αυτό, μετά το μόνο που πρέπει να θυμάται κανείς είναι ότι δεν είναι σπουδαίος συνδυασμός το μαύρο κοστούμι με λευκό πουκάμισο χωρίς γραβάτα (που σημαίνει, λοιπόν, ότι επιβάλλεται), ενώ μαύρο κοστούμι με σιελ πουκάμισο με γραβάτα είναι κάτι που δεν τολμάμε ποτέ.  

4.

Προσοχή στο mix 'n' match 

Ο συνδυασμός σπορ παντελόνι με καλό πουκάμισο μπορεί να θεωρηθεί ακραία, αλλά αποτελεί πιο ασφαλή επιλογή από το καλό παντελόνι με t-shirt που καλό είναι να αποφεύγεται ακόμη και για την πιο χαλαρή περίσταση. Επίσης, ο κανόνας της ζώνης που συνδυάζεται ή έστω θυμίζει χρωματικά το παπούτσι, καλό είναι να τηρείται, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Με στοιχεία από το Business Insider

Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Μόδα & Στυλ / Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Πλασαρίστηκε σαν ροκ σταρ και αγάπησε όσοι λίγοι designers τις γυναίκες. Ο Ιταλός δημιουργός έφυγε από τη ζωή στα 83 του, αφήνοντας πίσω του ένα εξεζητημένο σύννεφο από aninal prints, σέξι εμπριμέ και ένα «εγχειρίδιο» για το πώς ένας σχεδιαστής μπορεί να είναι πιο αναγνωρίσιμος από τη μόδα που παράγει.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Μόδα & Στυλ / Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Λαμβάνοντας υπόψη τους τη μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου και επηρεασμένες από την προσωπική τους ανάγκη για άνεση, δύο νέες γυναίκες δημιουργούν ποιοτικά εσώρουχα που δεν προορίζονται μόνο για να κρύβονται κάτω από τα ρούχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Μόδα & Στυλ / Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Επιχειρηματίας, οραματίστρια, style icon, αρχηγός συγκροτήματος, επιμελήτρια εκθέσεων. Μια γυναίκα ασταμάτητη στα 80 της χρόνια που ο τίτλος της «μούσας του Ρικ Όουενς» την αδικεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Μόδα & Στυλ / O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Το φυσικό κατάστημα του πιο πετυχημένου αθηναϊκού brand με ρούχα επεκτάθηκε, έχει συγκεντρώσει μέσα του όλες εκείνες τις αναφορές που το έφεραν μέχρι το σήμερα, ενώ θα είναι και το μοναδικό μέρος όπου θα μπορούμε να δοκιμάζουμε και να ψωνίζουμε όσα bold κομμάτια έχουν να μας προτείνουν. Karavan girls, έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι όλο χρώμα και patterns.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Μόδα & Στυλ / Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Με μια παρακαταθήκη που μοιάζει με κινηματογραφικό ρομάντζο, τυλιγμένη σε απρόσμενες παλέτες, τρεμάμενα μποά και πληθωρικούς όγκους, ο επί 25 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino αποχώρησε από τη θέση του, μιλώντας για όνειρα υφασμένα με αγάπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Μόδα & Στυλ / Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Aυτές οι ενδυμασίες, που δεν είναι στολές ούτε κοστούμια θεάτρου, ήταν διακριτικές και «έκαναν τη δουλειά», υπηρετούσαν μια τελετή που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια για μία ώρα και τέλος, την ξεχνάμε. Δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ