Η ιστορία της μόδας των ’50s στη Vogue με τη φωνή της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ

Η ιστορία της μόδας των ’50s στη Vogue με τη φωνή της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ Facebook Twitter
0

Το περιοδικό Vogue γιορτάζει φέτος τα 125 χρόνια του και στο πλαίσιο αυτό ετοίμασε μια σειρά από βίντεο «5 σημείων» όπου παρουσιάζει την ιστορία της μόδας ανά δεκαετία. Τι αφηγήσεις κάνει η Sarah Jessica Parker. 

Τα '50s στη Vogue θα μπορούσαν να περιγράψουν κάλλιστα αναφορές ίσως και μόνο στα καμπυλωτά φρύδια της Jean Patchett ή την λεπτή, χαρακτηριστική μέση της Sunny Harnett, την στιγμή που συγκυρίες και σχεδιαστές της εποχής άλλαζαν όχι μόνο την εμφάνιση των γυναικών, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο της μόδας. 

Υψηλή Ραπτική 

Ήταν αναμφίβολα η Χρυσή Εποχή της Haute Couture- η περίοδος που οι τότε νέοι ακόμη σχεδιαστές, Christian Dior, Pierre Balmain, Hubert de Givenchy, Cristóbal Balenciaga και Coco Chanel, καθιέρωσαν τους θρύλους της μόδας που αποτελούν σήμερα σημείο αναφοράς. Σε καταχώρηση για τεύχος της Vogue το 1950, ο Irving Penn φωτογράφισε για πρώτη φορά συλλογές υψηλής ραπτικής. Οι εικόνες του, αγνές και ταυτόχρονα γλαφυρές, εξακολουθούν να δείχνουν το δρόμο στο πώς βλέπουμε και εκτιμούμε την τέχνη της μόδας.

Σχήμα

Αν και υπέρ-θηλυκές και συχνά ωραιοποιημένες, οι τότε επιταγές της μόδας εξαντλούνταν κυρίως στις φόρμες. Δύο σιλουέτες κυριάρχησαν- ο τύπος «κλεψύδρα» με τις πληθωρικές φούστες και τους κορσέδες και τα σύνολα που αγκάλιαζαν σαν γάντι το γυναικείο σώμα, δίνοντας έμφαση σε μια μικροσκοπική μέση- δαχτυλίδι. Αυτοί βέβαια ήταν σωματότυποι που προφανώς και δεν υπήρχαν στη φύση, αλλά «σμιλεύονταν» με την βοήθεια κορσέδων, αλλά και με καλτσοδέτες, «εργαλεία» που οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν για να αναδείξουν τις καμπύλες τους.

Δίαιτες

Η δίαιτα ήταν ένας ακόμη τρόπος ώστε οι γυναίκες να επιτύχουν το «σχήμα της νέας μόδας». Το περιοδικό ξεκίνησε για πρώτη φορά να προσαρμόζει την εμπορική του Diet X, που πρώτη φορά σύστησε στο κοινό λίγο πριν τα μέσα του αιώνα και να προωθεί παράλληλα προγράμματα διατροφής που περιείχαν το «νέο τυρί cottage», φρούτα όπως το σταφύλι κ.α. Επίσης, συγκέντρωσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με όνομα «Diet Authority» για να εξετάσει υγιεινούς τρόπους για την απώλεια βάρους. 

Συλλογές

Κι ενώ η περιφέρεια της μέσης στένευε, η μόδα άρχισε ήδη να εξαπλώνεται. Η εμβέλεια τους κόσμου της μόδας γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη και οι πρώτες οργανωμένες επιδείξεις μόδας άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε Νέα Υόρκη και Ιταλία, με την Vogue να μεταφέρει το κλίμα και από πασαρέλες σε Ισπανία, Βέλγιο και Ιρλανδία. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Μόδα & Στυλ / Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Με μια παρακαταθήκη που μοιάζει με κινηματογραφικό ρομάντζο, τυλιγμένη σε απρόσμενες παλέτες, τρεμάμενα μποά και πληθωρικούς όγκους, ο επί 25 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino αποχώρησε από τη θέση του, μιλώντας για όνειρα υφασμένα με αγάπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Μόδα & Στυλ / Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Aυτές οι ενδυμασίες, που δεν είναι στολές ούτε κοστούμια θεάτρου, ήταν διακριτικές και «έκαναν τη δουλειά», υπηρετούσαν μια τελετή που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια για μία ώρα και τέλος, την ξεχνάμε. Δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γυμνό Χόλιγουντ:

Μόδα & Στυλ / Γυμνό Χόλιγουντ: Πλήρης διαφάνεια, free the nipple, ζήτω τα γυμνά σώματα. Έτσι ντύνονται πια οι σταρ.

Ξεκίνησε από τις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής και κορυφώθηκε (πού αλλού;) τη νύχτα της τελετής των Όσκαρ. Το νέο trend στη μόδα είναι το γυμνό και, απ' ό,τι φαίνεται, ήρθε για να μείνει.
THE LIFO TEAM
30 χρόνια μετά την γέννηση του όρου, έχει νόημα σήμερα να μιλάμε για metrosexuals;

Μόδα & Στυλ / 30 χρόνια μετά τη γέννηση του όρου, έχει νόημα σήμερα να μιλάμε για metrosexuals;

Ο άνθρωπος που εισήγαγε τον όρο στο λεξιλόγιο της σύγχρονης κουλτούρας, ο Βρετανός δημοσιογράφος Mark Simpson, μιλά στην El País για την εξέλιξη της σχέσης των ανδρών με το σώμα και την εικόνα τους
THE LIFO TEAM