ΣΙΝΕΜΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΕΥΣΗ

Ανάπτυξη -κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη- σημαίνει ξέπλυμα των ανισοτήτων;

Ο εθνοβιολόγος Παύλος Γεωργιάδης θέτει ερωτήματα για το ποιου είδους ανάπτυξη μίλησε στην ΔΕΘ όχι κάποιος τυχαίος, αλλά ένας εν δυνάμει πρωθυπουργός
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Η τοξικότητα στον δημόσιο και πολιτικό λόγο, η κοινωνική πόλωση στη βάση επίπλαστων διλημμάτων και το εμπόριο ελπίδας είναι μάλλον χαρακτηριστικά μίας οικονομίας σε κατάρρευση. Και, φυσικά, κανείς σόφρων άνθρωπος δεν τρέφει αυταπάτες σχετικά με τις εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις που επιδρούν σε μία τέτοια κοινωνία. Δυνάμεις που δημιουργούν, ενισχύουν και γιγαντώνουν προβλήματα, πρωτίστως το χάσμα των ανισοτήτων.

 

Πράγματι, η φτώχεια, η πείνα, η βία, ο πόλεμος, το μίσος, η καταπίεση του αδύναμου από τον ισχυρό, οι ανισότητες, η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι καταστάσεις κατεστημένες, που ταλανίζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους. Μερικές από αυτές, μάλιστα, επιδρούν άμεσα σε πολύ σοβαρές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή που απειλούν ανοιχτά την ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

 

Σίγουρα υπάρχουν μερικές χιλιάδες άνθρωποι που έχουν ενθουσιαστεί από τον "αναπτυξιακό" λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Αναρωτιέμαι αν αποτελεί το δίκαιο και η ισότητα για αυτούς ψιλά γράμματα σε μία οικονομία που χρειάζεται μεγέθυνση, επενδύσεις και ανάπτυξη;

 

Αυτό που προκαλεί αληθινή απογοήτευση είναι η παραδοχή από έναν εν δυνάμει πρωθυπουργό "δυτικού" κράτους, που μάλιστα αυτοαποκαλείται "μεταρρυθμιστής", πως μία κοινωνία χωρίς ανισότητες είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση (βλ. παρακάτω βίντεο). Δηλαδή, ο ανατριχιαστικά κυνικός τρόπος με τον οποίο αυτός ο άνθρωπος δεν βρίσκει τον λόγο να αγωνιστούμε ενάντια σε ολες αυτές τις πληγές, που απειλούν την ίδια μας την επιβίωση.

 

Απόσπασμα από την ομιλία Μητσοτάκη

 

Πρέπει, ίσως, να εκλάβουμε ως δεδομένο ότι ο ίδιος και το κοινό στο οποίο απευθύνεται δεν έχουν καμία απολύτως συναίσθηση του διαρκούς ζητούμενου μιας δημοκρατίας αλλά και της ίδιας της ανθρωπότητας. Που δεν είναι άλλο από τον περιορισμό της ανισότητας, της βίας, του μίσους, της ασχήμιας. Γι' αυτό και μας καλεί να αποδεχτούμε την αδικία ως δεδομένο. Ως αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης μας.

 

Αυτή ακριβώς η παραδοχή είναι μία άνευ προηγουμένου έκφραση της εγχώριας κακιστοκρατίας, η οποία έχει βυθίσει μία ολόκληρη κοινωνία στην κατάθλιψη. Μία κακιστοκρατία που κουρελιάζει επιμελώς την έννοια της "αριστείας", και μοιάζει να θυσιάζει το δίκαιο και την κοινή λογική στον βωμό του δόγματος "το κέρδος πάνω απ' όλα".

 

Σίγουρα υπάρχουν μερικές χιλιάδες άνθρωποι που έχουν ενθουσιαστεί από τον "αναπτυξιακό" λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Αναρωτιέμαι αν αποτελεί το δίκαιο και η ισότητα για αυτούς ψιλά γράμματα σε μία οικονομία που χρειάζεται μεγέθυνση, επενδύσεις και ανάπτυξη;

 

Όπως και να έχει, και με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετική άποψη, κάποιος οφείλει να τους ενημερώσει ότι εκεί έξω, μακρυά από τα ιδεολογικά στεγανά και τα κομματικά στρατόπεδα, η ανισότητα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην χώρα μας και ολόκληρο τον κόσμο. Και πως ίσως έχει νόημα, ίσως αξίζει να συνεργαστούμε όλοι μαζί ώστε να την ανατρέψουμε. Διαφορετικά, δε μπορώ να φανταστώ καν τι σόι ανάπτυξη είναι αυτή η "ανάπτυξη" του Μητσοτάκη. Πιθανόν να μη μπορεί να την φανταστεί και ο ίδιος. Γιατί μία άνιση "ανάπτυξη" δεν είναι ανάπτυξη. Περισσότερο μοιάζει με μία δυστοπία τύπου Τράμπ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία οικονομικά εκμηδενισμένη χώρα.

 

Τη στιγμή που ο κόσμος ολόκληρος αναζητά λύσεις για την ουσιαστική αλλαγή οικονομικού μοντέλου προς την βιωσιμότητα, στην Ελλάδα βιώνουμε την στροφή προς την αντίδραση και τον υπερσυντηριτισμό. Θα περίμενε κανείς από έναν "μεταρρυθμιστή" εν δυνάμει πρωθυπουργό να έχει κάνει σημαία του, τους 17 Παγκόσμιους Στόχους για την Βιωσιμότητα που έχουν τεθεί σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών. Να ξεδιπλώνει τη στρατηγική του για το πώς αυτοί οι Στόχοι θα χαράξουν τον οδικό χάρτη για την Ελλάδα 2030.


Αλλά φευ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του στην ΔΕΘ, ουσιαστικά κουρέλιασε και τους Παγκόσμιους Στόχους. Κυρίως τον Στόχο #10, που αναφέρεται στην εξάλειψη των ανισοτήτων. Αυτόν ακριβώς αποκάλεσε "αυταπάτη", και φτάνει να δούμε αν αποτελούν αυταπάτες και οι υπόλοιποι Παγκόσμιοι Στόχοι. Κυρίως η μηδενική φτώχεια (#1), η αξιοπρεπής εργασία (#8), η καθαρή ενέργεια (#7), το καθαρό νερό (#6), η ζωή στο νερό (#14)... Μήπως και όλα αυτά αποτελούν τροχοπέδη για τις "επενδύσεις" που φαντασιώνεται η ΝΔ, και για τους Έλληνες που "αξίζουν καλύτερα";

 

 

Guest Editors
36 Σχόλια
12
λukum (το) 18.9.2017 | 15:34
Ανισότητα.

Η μικρομεσαία τάξη και η ανώτερη μεσαία παρουσιάζουν σαφώς ανισότητες μεταξύ τους. Παρόλα αυτά πολύ μεγαλύτερες με την ανώτερη και την κατώτερη (μεταναστες–πρόσφυγες)

Μία μορφή ισότητας θα ήταν να εξισωθούν τα προνόμια σας/βιοτικό επίπεδο με την κατώτερη κατηγορία. Τα δικά σας θα έπεφταν σημαντικά ενώ τα δικά τους θα ανέβαιναν.

Πώς θα ένιωθε π.χ. ένας καθηγητής πανεπιστημίου να έχει ίδιο βιοτικό επίπεδο με έναν 20χρονο μετανάστη;

Κάπως έτσι θα ένιωθε και ένας εφοπλιστής αν έφτανε να έχει το ίδιο βιοτικό επίπεδο με αυτό ενός καθηγητή.

Γι'αυτό και κανείς δεν πρόκειται να χαρίσει ποτέ σε κανέναν τίποτα. Συνήθως αυτά, όπως έχει δείξει η ιστορία, κερδίζονται.

Ας, μην έχουμε αυταπάτες.


λukum (το) 18.9.2017 | 16:58
Επίσης...
Ανάπτυξη = μεγάλες επενδύσεις με μεγάλο ιδιωτικό κέρδος, που σχεδόν ποτέ δεν συμβαδίζουν με οικολογική προστασία και διατήρηση των φυσικών πόρων.

Συνεπώς πρέπει να βάλουμε μία προτεραιότητα στο τι θέλουμε. Καθαρό νερό, αέρα, ήπιες καιρικές συνθήκες και φυσική ομορφιά ή την δυνατότητα να αγοράζουμε φθηνότερα iPhone;

Έχει να κάνει με το τί ο καθένας ορίζει ως ποιότητα ζωής και πόσο καταλαβαίνει.
avatar
Lias81 19.9.2017 | 02:03
Τα συγχεεις πάλι. Πες μου πόσους άξιους ανθρωπους θα πείσεις να αφιερωσουν 4 5 ή 10 χρονια απο την ζωη τους όχι απαραιτητα να σωνουν ανθρωπινες ζωες, αλλα να φροντιζουν το λεωφορείο που θα σε μεταφέρει στον σοσιαλιστικό παράδεισο σου, δεν θα σε σκοτώσει στην διαδρομή λόγω κακού σχεδιασμού , να φροντίζουν το νερό που θα βγαίνει από την βρύση σου θα είναι πόσιμο κι όχι δηλητήριο, το σπίτι που θα μένεις θα είναι στέρεο. Γιατί στην πρώτη στραβή οι άνθρωποι αυτοί θα λιντσαριστουν από τον αγνό και αθώο λαό, που έκαιγε μαγισσες, γκρεμιζε ναους, εξοριζε εβραίους, σκοτωνε ιθαγενείς κυνηγούσε ομοφυλόφιλους. Ακόμη και να άντεχαν να πάρουν αυτό το ρίσκο νομίζεις θα το κάναν για να μένουν σε 50 τετραγωνικά, χωρίς γραφείο, χωρίς να βλέπουν τα παιδιά τους για ημέρες και μήνες, και στο τέλος να είναι εγκληματίες?
Εκτός αν θέλεις ο γιατρός σου ο μηχανικός σου οοδηγός του λεωφορείου σου να είναι καλό παιδί και φιλότιμο.
Αλήθεια νομίζεις ότι όλος ο χρυσός του κόσμου που εξορυσσεται , διατίθεται αποκλειστικά στην apple kai Samsung? Και όχι στην σατανική Ζίμενς τζενεράλ ελεκτρικ , για την κατασκευή αξονικών, μαγνητικών τομογράφων, ή οι σπάνιες γαίες για την vestas για ανεμογεννήτριες.
Βάλτε όλα αυτά στο πλαίσιο ότι σε καμία δεκαριά χρόνια θα έχουμε ακόμη ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους επιπλέον, για ποιο βιοτικό επίπεδο θα μιλάμε? Τοτε πίστεψε με καμία ανάπτυξη δεν μας σώνει, ούτε φιλελε ούτε κρατική. Συγγνώμη που το πήγα μακρυά αλλά όλοι εθελοτυφλούμε σε αυτό.
Πάμε πίσω στα της Ελλάδος, πόσο συχνά ακούς που είναι το κράτος , τι κάνει το κράτος για πράγματα απλά. Έχουμε ξεχάσει τι γινόταν μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα? Το κράτος υπήρχε μόνο για να σε καλεί στα όπλα.
Έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε άνθρωποι και νομίζουμε ότι είμαστε χρυσόψαρα που πρέπει να μας ταΐζουν κάθε μέρα και να μας αλλάζουν κάθε τρεις μέρες. Το κράτος φροντίζει και οφείλει να παρέχει καθολική ισχύ των νόμων όχι να φροντίζει για τον καθένα να έχει σπίτι ένα πιάτο φαΐ. Πρέπει να φροντίζει αυτούς που είναι σε αδυναμία να βιοποριστούν, κι όχι να δίνει 800 εκατομμύρια στον ΟΤΕ και δεη, να δίνει 9 δις επιπλέον το χρόνο σε συντάξεις των 800 και 1000 ευρώ σε συνταξιούχους που δούλεψαν 15 χρόνια. Δεν σου φταίει το κεφάλαιο τότε σου φταίει η ίδια σου η φάρα.

Το να αναγκάσεις όλους τους συμπολίτες μας να έχουν τις ίδιες προτεραιότητες νομίζεις είναι υγιές?το να έχουν τους ίδιους κανόνες Ναι αλλά όχι τις ίδιες προτεραιότητες όχι. Να βγάλουμε την βδομάδα κι έχει ο Θεός. Αυτό είναι μιζέρια.
Μιας και μιλάς για ιδιωτικό κέρδος. Αυτός που δεν δούλεψε ποτέ στην ζωή του και τράφηκε από την φιλανθρωπία των γύρω του και του κράτους είναι ο μεγαλύτερος κερδοσκοπος, δεν έδωσε τίποτα ( εκτός αν πιστεύεις ότι η αγοραστική του δύναμη με δανεικά κι αγύριστα δημιούργησε ζήτηση και έσοδα για το κράτος) και έζησε την κάθε μέρα της ζωής του σαν να ήταν η τελευταία, πρέπει να μπει στο ίδιο τσουβάλι με μία εταιρεία που έδωσε χρήματα για υποδομές, εκπαίδευση και τεχνογνωσία κι όλα αυτά με το Ρίσκο να φαληρίσει.
Και θα κλεισω με έναν μπακαλιάρο εάν είναι φιλελε να με χειρουργεί ένας καλός γιατρός ή ένας γιατρός που είναι καλό παιδί , ναι ειμαι φιλελε,νεοφιλελε και επονείδιστος.
Network 20.9.2017 | 22:21
Απορώ με τα αρνητικά votes
sn07 18.9.2017 | 15:42
Ο Μητσοτάκης είπε αυτό που λέει εδώ και 2 χρόνια. Για να μοιραστεί η πίτα πρέπει να μεγαλώσει. Την πίτα άλλοι την μεγαλώνουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Αυτό δεν είναι μόνο γνωστό, αλλά αυτονόητο. (Τουλάχιστον στον 1ο κόσμο.)
λukum (το) 18.9.2017 | 17:21
Άρα είναι αυτονόητο πως όποιος μπορεί τρώει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας και αφήνει τους άλλους να πεινάνε. Με προσοχή όμως έτσι ώστε τα ψίχουλα να μοιράζονται και εκεί ανισομερώς ώστε ακόμα και οι πεινασμένοι να αισθάνονται ευνοϊκότερα από τους αμέσως πιο πεινασμένους.

Σαν ο 1ος κόσμος να μην έχει και μεγάλη διαφορά από τη ζούγκλα.
Network 19.9.2017 | 09:28
@Σουτζούκ μια που το επιχείρημα ειναι μαγειρική ας δούμε παρακάτω γιατι μια φραση απο μόνη της μπορει να αποθοθεί κατα το δοκούν όταν ο μάγειρας ακολουθεί συγκεκριμένη τάση. Αφιερωμένο το κειμενο της ομιλίας :

«Η αναίτια παράταση της οικονομικής κρίσης ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει φτωχοποιήσει τους Έλληνες και έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στην απελπισία. Αναφέρομαι στα μεγάλα θύματα της κρίσης και ιδιαίτερα στους μακροχρόνια άνεργους. Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια τεράστια πληγή. Δεν έχουμε δικαίωμα να κλείσουμε τα μάτια σε αυτήν την πραγματικότητα.

Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση και όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα. Όμως το μέρισμα ευημερίας πρέπει να μοιραστεί με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο. Γιατί για εμάς η αλληλεγγύη είναι η άλλη όψη της ελευθερίας. Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπιάς. Είναι η έμπρακτη αναγνώριση της κοινής μοίρας που όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Σας μίλησα πριν για το πώς θέλουμε να περάσουμε από μια Ελλάδα των επιδομάτων σε μια Ελλάδα των ευκαιριών. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη και αποτελεσματική επιδοματική πολιτική με ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων σε ένα αξιοπρεπές ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όμως η εργασία για όλους είναι για μας η πρώτη μας προτεραιότητα. Στην σύγχρονη Ελλάδα κοινωνική πολιτική είναι κατά κύριο λόγο η εξασφάλιση δουλειάς. Γι’ αυτό και δίνουμε τόση έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στις νέες δεξιότητες ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους.

Προτεραιότητά μου είναι να στηρίξω την κοινωνία των πολιτών και τις τόσες οργανώσεις που κάνουν σπουδαία δουλειά απαλύνοντας τον ανθρώπινο πόνο. Καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους οποίους έχει περάσει ένα μεγάλο βάρος για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Θα μπει τάξη όμως και σε αυτόν το χώρο. Μητρώο μη κυβερνητικών οργανώσεων, υποχρεώσεις διαφάνειας και λογοδοσίας και στη συνέχεια, ναι, φορολογικές απαλλαγές για τις δωρεές.

Και κάτι ακόμα: Δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή πολιτική υπέρ των πιο αδυνάτων χωρίς σεβασμό στο δημόσιο χώρο. Χωρίς καθαρά πάρκα στις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές. Χωρίς καλές αστικές συγκοινωνίες. Και βέβαια χωρίς ασφάλεια. Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν. Η αστυνομία θα κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς. Και κάτι ακόμα: Δεν πρόκειται να επιδείξω καμία ανοχή στην καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας. Έχω ακούσει πάρα πολλές ιστορίες από νέα παιδιά που προσλήφθηκαν για τετράωρη εργασία και δουλεύουν οκτάωρα. Είναι η γενιά των 360 ευρώ πλήρους απασχόλησης. Και θα είμαστε αμείλικτοι στην αντιμετώπιση των εργοδοτών που παραβιάζουν τη νομοθεσία και εκμεταλλεύονται το προσωπικό τους».

Ας είμαστε επιτέλους δίκαιοι
avatar
atman 19.9.2017 | 10:34
Win win καλωσηλθες στο 21 αιωνα. Φαινεται αυτα που κανουν η Ιρλανδια η Ολλαδνια και η Φιλανδια ειναι rocket science για την Ελλαδιτσα.

Ωστοσο η Ελληνικη αριστεραντζα μεταναστευει ευχαριστως σε χωρςε που δεν εχει προλαβει να διλαυσει με τη ψηφο και τη πολιτικη ασχετοσυνη της (πεστο αυταπατες)
κώστας σ 18.9.2017 | 16:32
μεγαλύτερη ισότητα έχουν πετύχει χώρες όπως Ελβετία, Ολλανδία, ΗΠΑ, ΗΒ, Δανία κ.ο.κ. Γενικά μεγαλύτερη από τα ιστορικά κομμουνιστικά καθεστώτα, τα οποία κιόλας την ευαγγελίζονταν. Πως γκένεν αυτό, κανείς υπέρμαχος της «ισότητας» δε θέλει να μας πει.
diego_trollan 18.9.2017 | 22:29
Έχετε ζήσει σε κάποια από αυτές τις χώρες μήπως? Γιατί το σχόλιο σας είναι τουλάχιστον αστείο. Κοιτάξτε λίγο πιο καλά πριν μιλήσετε, γιατί οι ΗΠΑ πχ είναι στον πάτο της λίστας ανισοτήτων, ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού δεν έχει καν πρόσβαση σε σύστημα υγείας, κάτι το οποίο εσείς δεν γνωρίζετε προφανώς. Ζώντας αρκετά χρόνια στο Η.Β. σας διαβεβαιώνω πως η πραγματικότητα απέχει χιλιόμετρα από την φαντασία σας. Για δείτε λίγο προς Σουηδία, ουπς κοινωνικός σοσιαλισμός..
avatar
atman 19.9.2017 | 10:34
Μα τι λες;;;; Η Σουηδια εχει πληρως ανεπτυγμενη καπιταλιστικη οικονομια.
F1.8 18.9.2017 | 22:52
Σε γενικές γραμμές δεν έχεις άδικο (αν και μάλλον εννοείς ελευθερίες και βιοτικό επίπεδο), ισότητα (προς τα κάτω) υπήρχε για όλους σχεδόν εκτός από την κομματική νομενκλατούρα.
Αλλά για δες και τι γίνεται σήμερα εκεί στο Σεντ Λούις και κατά πόσο οι ζωές των μαύρων μετράνε.
Karvouno kaine ta trena 18.9.2017 | 23:16
Ισότητα στις Η.Π.Α ; Μάλλον ζεις σε άλλο πλανήτη
avatar
atman 19.9.2017 | 10:43
Οσο το να μη κοιτας τι εχουν κανει οι αληθινα προοδευμενες κοινωνιες Σουηδια Φιλανδια Δανια Ιρλανδια Ολλαδνια κλπ κλπ: ειναι καπιταλιστικες λυγμ κλαξ.
Renegade 18.9.2017 | 17:01
Δεν ξέρω, αλλά αυτό που παρατήρησα σε όλες σχεδόν τις πολιτικές ομιλίες φέτος στη ΔΕΘ ήταν η έλλειψη ...οράματος. Περισσότερο οι πολιτικοί αρχηγοί μου φάνηκαν ως διεκπεραιωτές-ομιλητές σε αδιάφορο φιλανθρωπικό event - είπαν λίγα ουσιαστικά πράγματα χρησιμοποιώντας πολλά ανούσια λόγια, χωρίς να δείχνουν οι ίδιοι να πείθονται από τα λεγόμενά τους και παραδόξως χωρίς να δείχνουν διάθεση να πείσουν κάποιον άλλο έξω από το στενό κομματικό target market. Άλλοτε η ΔΕΘ έδινε "τροφή" για πολιτική ανάλυση, τουλάχιστον για 1-2 μήνες μετά. Ίσως αυτή ήταν η πιο υποτονική ΔΕΘ των τελευταίων ετών...
Citellus citellus 21.9.2017 | 23:01
Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς, η τροφή που έδινε η ΔΕΘ στα προ κρίσης χρόνια ήταν κυρίως πάσες στους Αυτιάδες και στους Παπαδάκηδες για να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τα επιδόματα των υψηλόμισθων του δημόσιου τομέα.
nikio 18.9.2017 | 20:17
Σκορπιες σκεψεις:

1. Ο μητσοτακης λεει οτι οι ανισοτητες ειναι φυσικες. Ετσι ειναι η φυση των πραγματων. Αρα δεν υπαρχει λογος να κανουμε κατι για αυτες αρκει να μην αφηνουμε ανθρωπους να πεθαινουν στον δρομο αβοηθητοι.

Βεβαια και η βια ειναι φυσικη. Υπαρχει μεσα στη φυση. Αρα γιατι δεν αφηνουμε τους ανθρωπους να πλακωνονται και οποιος ειναι πιο δυνατος να κερδιζει. Αρκει βεβαια να υπαρχει προβλεψη ωςτε τους εξαιρετικα αδυναμους να μην τους δερνουν πολυ. Μονο οσο αντεχουν

2. Να δεχθω οτι οι οικονομικες ανισοτητες ειναι προιον ταλεντων και σκληρης δουλειας. Αρα dna. Ξεχναμε ομως κατι σε αυτη τη θεωρηση: δεν ξεκινανε ολοι απο την ιδια βαση. Ο γονος πλουσιου εχει αποθηκευμενο κεφαλαιο , καλυτερη εκπαιδευση και μεγαλυτερο δικτυο πριν μπει στην αρενα του ανταγωνισμου. Το γηπεδο του ανταγωνισμου γερνει. Πχ ο κος μητςοτακης θα ηταν τωρα μελλοντικος πρωθυπουργος αν δεν το ελεγαν μητςοτακη? Αρα αν δεχθουμε την ανισοτητα ως φυσικη νομοτελεια θα πρεπει να κανουμε κατι ωστε να ξεκινουν ολοι απο την ιδια αφετηρια (πχ φορος κληρονομιας 100%)

3. Αγνοωντας τις εισοδηματικες ανισοτητες υποτιμαται η κυρια αιτια των καπιταλιστικων κρισεων: ελλειψη ζητησης. Ποτε οι καπιταλιστικες κρισεις δεν δημιουργηθηκαν λογω μειωμενης προσφορας

4. Οταν ακουω εναν επιστημονα να κανει αναφορα στη φυση για να ισχυροποιησει τη θεση του φοβαμαι. Οταν το κανει ενας πολιτικος τρομοκρατουμαι

avatar
atman 19.9.2017 | 10:39
Δεν ειπε οτι η ανισοτητα ειναι φυσικη, ειπε οτι η παλη για ισοτητα-ομοιομορφια οδηγει στον ολοκληρωτισμο, ισως γιατι ετσι ειναι η φυση του ανθρωπου.

οσο για το ισοτητα ειναι κενη περιοχεμνου χωρις αξιακο πλαισιο. Τα αιφον και την Μυκονο σας την χαριζω δεν θελω ουτε τα προνομια σας ουτε αυτα τα καταναλωτικα σας αγαθα, αυτο δεν ειναι ισοτητα.

Γενικα η συζητηση οπως γινεται ειναι ποδοσφαιρικη. τι σημαινει ισοτητα; ισοτητα ευκαιριων; ισοτητα απεναντι στο νομο; εξομοιωση στα καταναλωτικα αγαθα;;; μαλλον μονο το τελευταιο εχετε στο μυαλο σας γιατι για ολα τα αλλα μιλησε.
Ashton Heston III 18.9.2017 | 20:38
Πριν να επιχειρήσουμε να λύσουμε τα αιώνια πρόβληματα (φτώχεια, πείνα, βία, πόλεμος, μίσος, καταπίεση του αδύναμου από τον ισχυρό, ύπαρξη όμορφων και άσχημων, κλπ), προτείνω να καταπιαστούμε με κάτι πιό πρακτικό:

Η μονιμότητα όλων μα όλων των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα αποτελεί άραγε μια αναγκαία μορφή ανισότητας κατά τον κύριο Παύλο Γεωργιάδη ή όχι;

(Γιατί το ότι πρόκειται περί ανισότητας--ίσως της πιό χτυπητής στην ελληνική κοινωνία, μετά την ύπαρξη πλουσίων και φτωχών--αυτό δεν νομίζω ότι το αμφισβητεί κανείς--σωστά;).

Και αν είναι αναγκαία, πρέπει να ισχύει σε όλους τους τομείς του δημοσίου, ή να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένους τομείς προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργεία και εν τέλει η συνέχεια του κράτους;

Ίσως αν λύσουμε αυτό το πολύ, μα πολύ δύσκολο πρόβλημα, να μπορέσουμε να περιορίσουμε κάπως και τα φαινόμενα της διαφθοράς και της κακιστοκρατίας που μας ταλανίζουν, και που μας βυθίζουν στην κατάθλιψη.
Ashton Heston III 19.9.2017 | 20:18
Κανείς δεν θα μου αντιτείνει (το γνωστό πασοκτζήδικο επιχείρημα) πως η μονιμότητα στο δημόσιο υπάρχει ακριβώς προκειμένου να αμβλυθούν οι κοινωνικές ανισότητες; Έτσι για να γελάσουμε και λίγο.
Διογένης Κυνικός 18.9.2017 | 22:31
Η εξάλειψη της φτώχειας και η άμβλυνση των ανισοτήτων θα έλθουν μόνον εφόσον περιορισθούν οι δημόσιες δαπάνες, προσελκυσθούν επενδύσεις και πάρει εμπρός η ιδιωτική οικονομία. Και ναι, δεν είναι δυνατόν ΟΛΟΙ να είναι ίσοι μεταξύ τους σε ΟΛΑ. Ακόμη και στα κομμουνιστικά καθεστώτα, η ισότητα ήταν μία ουτοπία.
diego_trollan 18.9.2017 | 22:38
Είναι συγκλονιστικό πόσο εκτός θέματος και πόση εμπάθεια και ημιμάθεια υπάρχει στα πιο πολλά σχόλια εδώ μέσα. Μετανάστες, δημόσιοι υπάλληλοι, επενδυτές κτλ παρελαύνουν στα σχόλια λες κι είναι αυτό το θέμα.Get a grip, η κοινωνική ανισότητα είναι άδικη, είναι αυθαίρετη και καταστροφική. Ο πολιτισμός εργάζεται να εξαλείψει τις ανισότητες, όχι να τις κάνει σημαία. Δεν είναι νέο αυτό, ολόκληρη Γαλλική επανάσταση έγινε ώστε να υπάρχει ισότητα, μετά από 200 εμείς θα πάμε προς τα πίσω? Εκτός αν κάποιοι από εμάς νοσταλγούν τις εποχές που κυβερνούσαν οι φαραώ και θέλουν να γίνουν επιστάτες σε πυραμίδες. Brain damage
avatar
atman 19.9.2017 | 10:41
τι σημαινει κοινωνικη ανιστοτητα;;;; οτι η γιαμαλη κανει διακοπες μυκονο και εχει αιφονι;

οτι ο τσιπρας στελνει τα παιδια του στη σχολη χιλ;;;

οτι απαγορευεις ολα τα παραπανω, εκτος αν ανηκεις στη νομοκλετουρα; και η βορεια κορεα και η αλβανια ειχε ισοτητα στο 90% του πλυθησμου. οταν δεν βαζεις αξιακα πλαισια στο τι θεωρεις ισοτητα η συζητηση αυτη ειναι καρικατουρα συζητησησης
avatar
Ανώνυμος/η 19.9.2017 | 00:46
Η συνέντευξη μου έκανε κακή εντύπωση. Ο Μητσοτάκης παρά που είναι ένας νέος άνθρωπος φάνηκε να γκρεμίζει κάθε προοδευτικό προφίλ προς τέρψη του κομματικού του ακροατηρίου. Σημεία που μου κάνανε εντύπωση:
Σε σοβαρότατη και προσεκτικά διατυπωμένη ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου και τη βαρύτατη σημασία που έχει όπως εξελίσσονται τα πράγματα φάνηκε αρχικά να.. διασκεδάζει. Στη συνέχεια είπε για το Σαββίδη πως δε μπορεί να ανεχθεί επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για την προώθηση των συμφερόντων τους. Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Μόνο που ξέχασε το Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, το Βαρδινογιάννη... Αυτοί δεν προωθούν τα συμφέροντα τους, τι κάνουν; Επιτελούν έργο ενημέρωσης κ ψυχαγωγίας;;; Σκέτη αντιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ένας άλλος τον ρώτησε για τον ΟΠΑΠ.
Πιο κλισέ κ ασαφή απάντηση δε θα μπορούσε να δώσει. Αυτά θα μπορούσε να τα πει κ ένας πρωτοετής δαπιτης.
Βεβαίως δεν ήταν κ όλες οι ερωτήσεις καλές. Δεν είναι δυνατόν δημοσιογράφος να σπαταλά την ερώτηση του να πει τι θα γίνει με την εκλογή προέδρου και αν και αν.. αυτά δεν αφορούν κανέναν κι ούτε έχει ο Μητσοτάκης το κληρονομικό χάρισμα να απαντά σε εντελώς υποθετικά σενάρια. Ήταν μια κακη συνέντευξη με κακές τοποθετήσεις. Επίσης όταν έλεγε " το όραμα μου για τη χώρα..." Μου φάνηκε σα να έκανε απαγγελία. Ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει ότι έχει όραμα. Βοήθεια μας.
Network 19.9.2017 | 09:40
Ολα έχουν μια εξήγηση και μια παρεξήγηση :


"Μεγάλη συζήτηση στα social media προκάλεσε μία φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Εξαιτίας της άλλοι έγραψαν πως αποδεικνύεται «ανάλγητος νεοφιλελεύθερος» και άλλοι πως προσπερνάει το φάρο του λαϊκισμού αφού δεν υποκύπτει στον πειρασμό να υποσχεθεί ουτοπίες, όπως π.χ. πως θα καταργήσει τις ανισότητες.

Από μόνη της, είναι αλήθεια, η φράση που επέλεξε να πει ο Κ. Μητσοτάκης ακούγεται «προκλητική», και αν απομονωθεί ευλόγως παρεξηγήσιμη. Έτσι την αλίευσε και την παρουσίασε ο Nikos Xydakis στην ανάρτησή του,
αντιπαραθέτοντάς τη με φράσεις από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ το 1776, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος, Τροιζήνα 1 Ιανουαρίου 1822 και την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 10 Δεκεμβρίου 1948, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

avatar
atman 19.9.2017 | 14:18
ακριβως η φραση κλειδι ειναι "αφού δεν υποκύπτει στον πειρασμό να υποσχεθεί ουτοπίες, όπως π.χ. πως θα καταργήσει τις ανισότητες" οπως καναν οι απολογητες του σταλινισμου, υποσχεθηκαν καταργηση ανισοτητα (χθες) και σκισιμο των μνημονιων (Σημερα) και παρεδωσαν στρατοπεδα συγκεντρωσης και μνημονια.

και εχουν το θρασος και μιλανε αντι να απολογουνται για τις πληρης αποτυχιες τους.
F1.8 19.9.2017 | 21:32
Μιλάς για το θράσος όσων υποσχέθηκαν να σκίσουν τα μνημόνια και δεν το έκαναν όντας ταγμένος απολογητής εκείνων που προκάλεσαν τα μνημόνια; Αυτό είναι μεγαλύτερο θράσος.
avatar
atman 20.9.2017 | 10:16
ταγμενος ειμαι μονο στης αποψεις μου και στην εσωτερικη τους λογικη και συνεπεια. ποιο τα προκαλεσε τα μνημονια; ο γαπας; τοτε γιατι οταν εφυγε τα μνημονια δεν εφυγαν;;;;

τα μνημονια τα προκαλεσε η αερολογια που κυριαρχησε απο τις καταληψεις του 91 που ο Τσιπρας ηταν εξεχων στελεχος και απο τις μεγαλυτρες παροχες καθε χρονια σε προωρες συνταξεις, μη ανταγωνιστικους μισθους σε κλικες κρατικων διορισμεν, μονιμοποιησεις σε μη παραγωγικες δουλειες, κλεμενα απο ολο το φασμα απο ακροδεξια μεχρι ακροαριστερα (αυτα ηταν τα λιγοτερα)

ξερεις τι τελικα προκαλεσε τα μνημονια; να υποκρινομαστε οτι ζουμε σε ενα παραλληλο συμπαν που το τι γινεται στο κοσμο οικονομικα πολιτικα κλπ δεν μας επηρεαζει καθολου,αρκει το χρημα να παιζει.
για αυτο ακριβως το λογο βλεπεις εαακιτες να υποστηριζουν ταυτοχρονα τις γελοιες αποψεις τγου και ταυτοχρονα να χαιρονται οταν πηγαινουν μεταπτυχιακα εξωτερικο γιατι εκει τα πραγματα ειναι "πιο καθαρα πιο οργανωμενα χωρις καταληψεις" σχιζοφρενεια.

μη μου λες λοιπον ποιος προκαλεσε το μνημονιο και κυριως ποιος προκαλεσε την παραταση του; Ιρλανδια Κυπρος Πορτογαλια ειναι ηδη εκτος και η Ελλαδα ειναι στον 8ο χρονο κρισης.
Γιατι δεν θελει να μαθει πως δουλευει ο σημερινος συγχρονος δημοκρατικος κόσμος.
Network 20.9.2017 | 14:26
ατμαν, η φράση κλειδί είναι "Έτσι την αλίευσε και την παρουσίασε ο Nikos Xydakis στην ανάρτησή του", ο οποιος απομόνωσε την επιμαχη "ανισότητα" και την έκανε viral φτηνή παραπληροφόρηση !

Αυτό που με εκπλησει όμως περισσότερο ειναι καταρχήν πως ενας επιστήμονας(εθνοβιολόγος)τσίμπησε και το έφτασε μέχρι την Δαρβινική θεωρία και το πόσο εύκολα επίσης η πλειοψηφία των σχολιαστών λειτουργει άκριτα πολλαπλασιάζοντας την επίδραση μια λανθασμένης πληροφορίας!

Αν υπάρχει η σχετική σοβαρότητα θα περίμενα επαναφορά του θέματος στη σωστή βάση γιατι στο τέλος μένουν δυστυχώς οι λάθος εντυπώσεις.
Ashton Heston III 20.9.2017 | 17:16
Στο τέλος ο F1.8 θα μας βγάλει τον Τσίπρα τραγικό ήρωα :-)
12