Η Αθήνα ενός Θεσσαλονικιού Facebook Twitter

Η Αθήνα ενός Θεσσαλονικιού

1

Η Αθήνα ενός Θεσσαλονικιού είναι χτισμένη στην ονειροφαντασιά του σαν η δυναστική αλλά πανέμορφη και οργιαστική πρωτεύουσά του που για πολλά έχει, δίκαια ή άδικα να την ψέξει και για πολλά, δίκαια, να την ζηλέψει. Ο Παπαδιαμάντης στον καιρό του -μαζί με την ομολογημένη οφειλή του σ’ αυτήν- δήλωσε πως «είναι η πόλις της δουλοπαροικίας και των πλουτοκρατών». Αλλά οι τσάρκες της! Και τα αρχαία της κάλλη! Ακροπόλεις και Ηρώδεια! Που να την παραβγούμε εμείς με το σκοτεινό Βυζάντιο και τους Ησυχαστές! Όμως την αγαπάμε! «Πατρίδα μας είναι» μου είπε κάποιος παλιογκαιρίσιος πρόσφυγας που δεν θα πατούσε ποτέ εκεί. Κάποιοι βέβαια την καθυβρίζουν ακόμη με συμπλεγματικό μένος. Είναι πολλά….. Και δεν πιστεύω η Αθήνα να άφηνε να «καθαρίσουν» στο χώμα της έναν Λαμπράκη!

Πώς να τραφείς πνευματικά σ' ένα βαλτωμένο επαρχιακό μόρφωμα ενός εκατομμυρίου; Όταν είσαι μάλιστα δημιουργός; Αν δε σε πάρουν χαμπάρι απ' το Άθενς, δε μνημονεύει τη δουλειά σου κανείς. Σχιζοφρένεια!

Δεν ξέρω κανένα Αθηναίο, πανεπιστημιακό, συγγραφέα, φοιτητή, και προπαντός δημόσιο υπάλληλο, που να μην πέρασε καλά στην «συμπρωτεύουσα». Στο τέλος όμως όλοι την αρνούνται και γυρίζουν να ιδιωτεύσουν στην ανασφαλή ασφάλεια της γενέτειράς τους. Εδώ επιφανείς Θεσσαλονικιοί που έθεσαν την πολύτιμη ψηφίδα τους στο κάδρο της νεότερης μυθολογίας της μετοίκησαν στο «κλεινόν άστυ», όπου και ετελεύτησαν. Ακόμη κι ο Ιωάννου, κι οι Αναγνωστάκηδες, Μανόλης και Λούλα. Ως κι ο Μαρωνίτης που ορκιζόταν στο όνομά της. Δεν τους αδικώ.


Πώς να τραφείς πνευματικά σ’ ένα βαλτωμένο επαρχιακό μόρφωμα ενός εκατομμυρίου; Όταν είσαι μάλιστα δημιουργός; Αν δε σε πάρουν χαμπάρι απ’ το Άθενς, δε μνημονεύει τη δουλειά σου κανείς. Σχιζοφρένεια! Την έχω πει «μεγάλο Κιλκίς με θάλασσα». Και «νεκρομαντείο». Μόνο ο Ρασούλης την επέλεξε για να «τσαμπουκαλευτεί» τους «χάμω», ενώ ο Παπάζογλου δεν την πρόδωσε ποτέ. Ο Πεντζίκης, η Καρέλλη, ο Χριστιανόπουλος και κάμποσοι άλλοι ήταν οι καστροφύλακές της. Τους ακολουθούμε κι εμείς. Συνειδητά! Η Θεσσαλονίκη, -πόλος έλξης και απώθησης-, είναι μια εκ γενετής ασθένεια της ψυχής, ανίατη, που κάποιους τους σημαδεύει. Όπως και η Αθήνα για τους Αθηναίους. Ίσως και λίγο παραπάνω!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, στο σημερινό έβδομο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά γιατί οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν αποτελούν πια εξαίρεση στην πανευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης του δεξιού άκρου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Guest Editors / Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Όταν εισάγεται η ιδιωτική οικονομική σχέση ασθενούς - γιατρού ανατρέπεται η συνθήκη που εγγυάται την ποιότητα της φροντίδας στο δημόσιο νοσοκομείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΜΕΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΔΩΝΑ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Guest Editors / Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: Στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Στο δεύτερο σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Ακροδεξιάς καταγράφουμε τη δυναμική που ανέπτυξε η ελληνική Ακροδεξιά εντός και εκτός ΝΔ στην πολυήμερη αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο περί ισότητας στο γάμο. Ποιοι ήταν οι βασικοί «παίκτες» μέσα και έξω από τη Βουλή και ποιες οι κύριες πτυχές της επιχειρηματολογίας τους;
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Τι δείχνουν οι έρευνες του τελευταίου εξαμήνου ανά χώρα για την παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής; Ένα κείμενο του Παρατηρητήριου της Ακροδεξιάς από το Σημείο, μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών που εργάζεται για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Μπελιά

Guest Editors / Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα;

Δεν είναι οπισθοδρομικό να μας λέει σήμερα το ΚΚΕ ότι μέχρι να νικήσουμε τον καπιταλισμό με συνολική επανάσταση κάποιοι άνθρωποι (γυναίκες και εν γένει θηλυκότητες) θα πρέπει να ζουν χωρίς να αντιδρούν στην καταπίεση της πατριαρχίας γιατί «έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε τώρα»;
ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΛΙΑ

σχόλια

1 σχόλια