Δεν υπάρχουν Μακεδόνες

Δεν υπάρχουν Μακεδόνες Facebook Twitter
4

Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ.

Ούτε Αθηναϊκό. Ούτε Θηβαϊκό. Ούτε έθνος Λακεδαιμονίων ή Μικρασιατών.

 

Είναι σαν να λέμε κατ’ αναλογία σήμερα έθνος Κυψελιωτών, Γλυφαδιωτών, Βορείων ή Νοτίων προαστείων. 

 

Ανήκαν όλοι στο έθνος των Ελλήνων κι ας σκοτώνονταν μεταξύ τους. Στις ξενικές επιβουλές μονοιάζανε αναγνωρίζοντας την κοινή μήτρα.

 

Σήμερα, μετά από 2.500 χρόνια κάποιοι συζητούν να βαφτίσουν «Μακεδόνες» μια πληθυσμιακή ομάδα που εμφανίστηκε στη γειτονιά πριν 1.400 χρόνια.

 

Έχουμε μεγάλη καρδιά εμείς. Κιμπάρηδες.

 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Guest Editors / Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: Στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Στο δεύτερο σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Ακροδεξιάς καταγράφουμε τη δυναμική που ανέπτυξε η ελληνική Ακροδεξιά εντός και εκτός ΝΔ στην πολυήμερη αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο περί ισότητας στο γάμο. Ποιοι ήταν οι βασικοί «παίκτες» μέσα και έξω από τη Βουλή και ποιες οι κύριες πτυχές της επιχειρηματολογίας τους;
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Τι δείχνουν οι έρευνες του τελευταίου εξαμήνου ανά χώρα για την παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής; Ένα κείμενο του Παρατηρητήριου της Ακροδεξιάς από το Σημείο, μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών που εργάζεται για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Μπελιά

Guest Editors / Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα;

Δεν είναι οπισθοδρομικό να μας λέει σήμερα το ΚΚΕ ότι μέχρι να νικήσουμε τον καπιταλισμό με συνολική επανάσταση κάποιοι άνθρωποι (γυναίκες και εν γένει θηλυκότητες) θα πρέπει να ζουν χωρίς να αντιδρούν στην καταπίεση της πατριαρχίας γιατί «έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε τώρα»;
ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΛΙΑ
Sex panics ή δράκοι χωρίς δόντια

Lgbtqi+ / Sex panics ή δράκοι χωρίς δόντια

Επικαλούμενοι τις ηθικές αξίες, κάποιοι επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι κινδυνεύουμε κυρίως από την αναγνώριση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και από τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στο σχολείο.
ΕΛΕΝΑ ΣΚΑΡΠΙΔΟΥ
Cultterra: οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Cultterra: Οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

Μια ομάδα νέων με όραμα για την Ελευσίνα δημιούργησε έναν νέο χώρο με την υποστήριξη, κατάρτιση και δικτύωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δίνοντας την ευκαιρία να αναδειχτεί η διαφορετικότητα και στο ταλέντο.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια
Καληνύχτα κ. Χαριτόπουλε. Οι εθνικές ταυτότητες δεν είναι προαιώνιες μεταφυσικές οντότητες. Δημιουργούνται από τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες και μπορούν να δημιουργηθούν στο μέλλον και άλλες. Καλώς ή κακώς υπάρχει εδώ και ένα αιώνα (και όχι 1400 χρόνια) ένας πληθυσμός που αυτοορίζεται ως (σλαβο)Μακεδονικός και έχει μεταδώσει αυτή την ταυτότητα στα παιδιά και στα εγγόνια του. Η σλαβομακεδονική είναι μια παγιωμένη εθνική ταυτότητα τριών και πλέον γενεών και όχι κάποια επίπλαστη που μπορεί να "επιδιορθωθεί" εύκολα και να γίνει "βαρδαρική", "δαρδανική" ή όποια άλλη προτείνει ο κάθε πικραμένος. Και η πλάκα είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει στην πόλη των Σκοπίων, οι περισσότεροι Σλαβομακεδόνες αναγνωρίζουν πως είναι ένα έθνος 100 ετών και δεν τους ενδιαφέρει η αρχαιότητα και ο Μέγας Αλέξανδρος. Μόνο οι καμένοι εθνικιστικές (και εκεί και εδώ) εμπλέκουν σε αυτή την ιστορία τον Αλέξανδρο.
Κάτσε ρε μάστορα (έκφραση, όχι έλλειψη σεβασμού),έστω ότι σε λένε Αντώνη Γεωργίου με ΑΔΤ ΑΒ123456 και είσαι γεννημένος το 1950. Αν εγώ συστήνομαι ως Αντώνης Γεωργίου με ΑΔΤ ΑΒ123456 γεννημένος το 1952 δεν τρέχει μία;Άσε τους εθνικιστές κι εδώ κι εκεί να λένε ό,τι θέλουν, το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό είναι ιερότερο από τη λογική;(Η αλήθεια είναι ότι καλύτερο είναι να τους βαφτίσουμε βορειο-νεο-μακεδόνες παρά Βούλγαρους)
Ερώτηση: γνωρίζεις πόσοι λαοί με το όνομα "Ρωμαίοι" υπάρχουν; α) αυτοί της παραδοσιακής Ρώμης, β)οι Βυζαντινοί Έλληνες (πραγματική ιστορική ονομασία: Ρωμαίοι. Σήμερα το κρατάνε σαν κόρη οφθαλμού οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης, ενώ εμείς το γυρίσαμε πάλι στο Έλληνες)γ) οι Ρουμάνοι, που βγαίνει από το λατινικό Romani=ΡωμαίοιΓιατί λοιπόν να μην υπάρχουν και άλλοι Μακεδόνες;