ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

25 μυστικά των σχέσεων που διήρκεσαν για πάντα

25 μυστικά των σχέσεων που διήρκεσαν για πάντα Facebook Twitter
Γελάνε μαζί. Με τα ίδια πράγματα. Κι αν όχι, γελάνε, επειδή γελάει ο σύντροφος τους.
1

Κάποιοι το παραδέχονται ανοιχτά, κάποιοι δεν το ομολογούν, αλλά και στις δύο περιπτώσεις η επιθυμία είναι μία, κοινή, σεβαστή, σχεδόν πανανθρώπινη: μία σχέση που θα κρατήσει, έναν σύντροφο που δεν θα φύγει στα δύσκολα, κάποιον που θα είναι δίπλα μας, ό,τι κι αν συμβεί, ακόμη κι όταν ο πρώτος έρωτας περάσει.

Ουτοπικό; Στη σημερινή εποχή μπορεί να φαντάζει ως τέτοιο, κάποιοι, όμως, τα κατάφεραν. Ζευγάρια που έμειναν μαζί, αν όχι "για πάντα", τουλάχιστον για πολύ πολύ καιρό. Τι έκαναν διαφορετικά αυτοί οι άνθρωποι; Διότι κατά καιρούς, δημοσιεύονται διάφορες μελέτες, που ναι μεν καταλήγουν στο ότι δεν υπάρχει συνταγή που θα ενώσει για καιρό ένα ζευγάρι, αλλά επισημαίνουν την ύπαρξη λεπτομερειών που κρατούν κάποια ζευγάρια μαζί... 

Σύμφωνα με τον ανανεωμένο οδηγό του LifeHack αρκούν μόνο 25 μικροπράγματα που άθελα τους -συνήθως- κάνουν τα ζευγάρια, βοηθώντας τη σχέση τους και τροφοδώντας την μόνο με θετικά ερεθίσματα, ακόμη και σε περιόδους που δεν είναι όλα ρόδινα. Ιδού, λοιπόν, τα μυστικά των "αιωνόβιων" ζευγαριών, κάποτε αυτονόητα, κάποτε όχι και τόσο... [Κάπου εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά ισχύουν για υγιείς σχέσεις, που βασίζονται στον σεβασμό, τη φροντίδα και την αγάπη, και όχι σε εξαρτητικές ή κακοποιητικές σχέσεις που "τρέφονται" από την τοξικότητα και τον πόνο].

1.

Δείχνουν σεβασμό ο ένας προς τον άλλο. Πάντα. Ό,τι και να γίνει. 

2.

Γελάνε μαζί. Με τα ίδια πράγματα. Κι αν όχι, γελάνε, επειδή γελάει ο σύντροφος τους. Σημαντικό. 

3.

Υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον στα όνειρα, τις επιδιώξεις και τις προσπάθειές τους. 

4.

Αφήνουν ζωτικό χώρο. Δεν "πνίγουν" τον σύντροφο τους. 

5.

Εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Ακούν και βλέπουν με ανοιχτή καρδιά. Ακόμα κι όταν οι δεύτερες σκέψεις καραδοκούν. Είμαστε "αθώοι" μέχρι αποδείξεως του εναντίου, οπότε δεν θυσιάζουμε την εμπιστοσύνη μας αμαχητί. 

6.

Δεσμεύονται. Ότι θα κάνουν πράγματα μαζί - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις.  

7.

Δεν πέφτουν ποτέ για ύπνο μαλωμένοι ή με απωθημένα. Ποτέ. Πάντα λύνουν τις διαφορές, πριν πέσουν στο κρεβάτι. 

8.

Συγχωρούν αληθινά και ξεχνάνε. Δεν κρατούν κακία, δεν δέχονται τη συγνώμη με μισή καρδιά. 

9.

Αφήνουν το παρελθόν τους ήσυχο. Δεν το επαναφέρουν μέσα στη σχέση, δεν το μνημονεύουν όταν περνούν κρίση. 

10.

Δεν ξεχνούν να λένε στο ταίρι τους όμορφα λόγια. Ότι ο άνθρωπος τους είναι όμορφος, ικανός, έξυπνος κι ότι τον θαυμάζουν. 

11.

Δεν προσπαθούν να αλλάξουν τον σύντροφο τους. Τον αποδέχονται και τον αγαπούν γι' αυτό που πραγματικά είναι. Η χειριστικότητα ζημιώνει τις σχέσεις πάντα. Ακόμα κι αν τον πρώτο καιρό δεν φαίνεται αυτή η φθορά. 

12.

Ενθουσιάζονται με τις μικρές χαρές της καθημερινότητας: μια βόλτα, ένα μικρό καφέ, ένα φιλί στα ξαφνικά. Δεν είναι δεδομένα. 

13.

Παραμένουν ειλικρινείς και πιστοί. Προσπαθούν τουλάχιστον για το ένα από τα δύο. Κυρίως το πρώτο, ακόμα κι όταν δεν είναι πιστοί. 

14.

Ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο. Στα προβλήματα, στα καινούρια ξεκινήματα, στις προκλήσεις που όλα μοιάζουν κόντρα. 

15.

Δεν κριτικάρουν. Συμβουλεύουν, είναι καλοί ακροατές, αλλά ποτέ δεν ασκούν κριτική που θα ασκούσε ένας ξένος. 

16.

Συζητούν με τόλμη τα μεταξύ τους προβλήματα. Δεν αποκρύπτουν τις πραγματικές σκέψεις και επιθυμίες τους. 

17.

Δεν ξεχνούν ποτέ γιορτές, γενέθλια, επετείους. Ή τουλάχιστον προσπαθούν. Με τόση τεχνολογία τριγύρω, ας μπει ένα ξυπνητήρι, αν είναι να μείνει η σχέση ζωντανή. 

18.

Προσπαθούν να δίνουν τόσα, όσα παίρνουν. Κι ανταποδίδουν με τους δικούς τους τρόπους για να κρατιέται η σχέση γεμάτη. Δεν χρειάζεται να μιλάμε πάντα για υλικά αγαθά, αλλά για φροντιστικές κινήσεις.

19.

Αρχίζουν και τελειώνουν τη μέρα τους μαζί. Όσο συχνότερα γίνεται. Κι αν δεν γίνεται, κρατούν την επαφή αυτή με κάθε τρόπο.

20.

Ένα φιλί, όταν συναντιούνται και ένα φιλί όταν αποχωρίζονται. Μοιάζει γλυκερό, αλλά κρατά τη θερμοκρασία της σχέσης. 

21.

Δίνουν σημεία ζωής τακτικά, ακόμα κι όταν τα ωράρια και οι δουλειές τους είναι εξοντωτικά. 

22.

Απενεργοποιούν το τηλέφωνο τους για αρκετές ώρες μέσα στα Σαββατοκύριακα και τις μέρες άδειας. Είναι σημαντικό το ζευγάρι να μένει μόνο του, χωρίς να αποσπάται από κανέναν. 

23.

Ανταλλάσσουν σημειώματα με ωραία μηνύματα. Τα post-it δεν είναι μόνο για τη λίστα του σούπερ μάρκετ. 

24.

Δοκιμάζουν καινούρια πράγματα μαζί. 

25.

Θεωρούν ότι εκτός από εραστές, είναι και φίλοι και συνεργάτες και κυρίως: σύμμαχοι. 

Με στοιχεία από το LifeHack.org

1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ

σχόλια

1 σχόλια
Σωστά όλα αυτά, και όντως ισχύουν και εφαρμόζονται αυθόρμητα στην 34χρονη υπέροχη σχέση-συμβίωση με την γυναίκα μου. Να προσθέσω δύο ακόμα "πραγματάκια", η βάση της σχέσης, πρέπει να είναι η σεξουαλική ικανοποίηση του ζευγαριού, (που με το πέρασμα του χρόνου, γίνεται υπέρτατη απόλαυση) και για τα όποια λάθη ή ζημιές, να χρησιμοποιούν το "δεν πειράζει". Μη θεωρείτε δεδομένο αυτό που έχετε, εκτιμήστε το, κι αγαπήστε το τρελά.ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ.