Το καλοκαίρι ζορίζει την καρδιά (και τους πνεύμονες)

Το καλοκαίρι ζορίζει την καρδιά (και τους πνεύμονες) Facebook Twitter
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες –τις οποίες ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει, αλλά θα έρθουν– επιβαρύνουν τους καρδιοπαθείς και η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη σε περιοχές σαν το Λεκανοπέδιο Αττικής, με έντονο το πρόβλημα του φωτοχημικού νέφους από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
0

Μπορεί για τους περισσότερους ανθρώπους το καλοκαίρι να είναι η πιο ξέγνοιαστη και πιο χαλαρωτική εποχή του χρόνου και να μας βρίσκει να μετράμε, σαν τους φαντάρους που πρόκειται να απολυθούν, τις μέρες οι οποίες μας χωρίζουν από τις διακοπές, αλλά για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα το σκηνικό δεν είναι τόσο ειδυλλιακό. Γιατί η ζέστη, σε συνδυασμό με την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στις πόλεις με την ατμοσφαιρική ρύπανση, την άπνοια και την υγρασία, φτιάχνει ένα ιδιαίτερα «τοξικό» κοκτέιλ για την καρδιά και τους πνεύμονες. Έτσι, ειδικά οι καρδιοπαθείς και όλοι οι ηλικιωμένοι χρειάζεται να είναι σε επιφυλακή, να μην κουράζονται, να συμβουλεύονται τακτικά τον γιατρό τους, αν παίρνουν φάρμακα, να μην υπερτιμούν τις δυνάμεις τους στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα και να μην κάνουν υπερβολές στο φαγητό και στο ποτό.


Η λέξη «καλοκαίρι» μας φέρνει αμέσως στο μυαλό εικόνες από θάλασσα, παραλίες, ταβερνάκια, παρέες, ταξίδια... Και είναι αλήθεια πως από μόνη της η εποχή βοηθά στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με περισσότερη άσκηση (περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο) και πιο υγιεινή διατροφή, δίνοντας προτεραιότητα σε ζουμερά και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Αρκεί να μην πέφτουμε στις γνωστές παγίδες των λουκούλλειων γευμάτων που συνοδεύονται από «ακόμα ένα ποτηράκι» κρασί, ούζο, τσίπουρο μπίρα, ή άλλα αλκοολούχα ποτά. Το καλοκαίρι, για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιά, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή πίεση και για όλους τους ηλικιωμένους –οι οποίοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας– μπορεί να παραμείνει τελείως ανέφελο μόνο υπό προϋποθέσεις, καθώς γι' αυτούς οι παγίδες που παραμονεύουν είναι περισσότερες. Ας δούμε αναλυτικά ποιοι κίνδυνοι ζορίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα και τι προτείνουν οι ειδικοί, συντάσσοντας τον καλοκαιρινό οδηγό επιβίωσης για ασθενείς και οδοιπόρους....

Το καλοκαίρι μπορούμε να περιορίσουμε το κρέας μαγειρεύοντας περισσότερα λαδερά πιάτα, όπως τα γεμιστά, ο αρακάς με καρότο, τα φρέσκα φασολάκια, το ιμάμ και άλλες συνταγές που κάνουν καλό στην υγεία, αρκεί να μην κολυμπάει το φαγητό στο λάδι

Καήκαμε από τη ζέστη!

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες –τις οποίες ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει, αλλά θα έρθουν– επιβαρύνουν τους καρδιοπαθείς και η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη σε περιοχές σαν το Λεκανοπέδιο Αττικής, με έντονο το πρόβλημα του φωτοχημικού νέφους από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Για τις καλοκαιρινές μέρες με άπνοια και υγρασία, όπως και για τις περιόδους καύσωνα, ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμβουλεύει τους ανθρώπους με πρόβλημα στην καρδιά να παραμένουν σε δροσερούς κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν τη σωματική καταπόνηση, περιορίζοντας τη βόλτα, την κηπουρική και τις άλλες δραστηριότητες νωρίς το πρωί ή αργά το βραδάκι, ώστε να έχει δροσίσει λίγο.

Tip: Επειδή πολλοί ηλικιωμένοι μένουν μόνοι τους, λόγω χηρείας, είναι πολύ σημαντικό να κρατούν επαφή με τα παιδιά και τα εγγόνια τους και να ειδοποιούν αμέσως κάποιον δικό τους, αν νιώσουν δυσφορία.

Βουτάμε στη θάλασσα

Κανείς δεν αμφιβάλλει πως η κολύμβηση είναι εξαιρετική άσκηση που δεν καταπονεί το σώμα και τις αρθρώσεις – φυσικά, οι γιατροί δίνουν το «πράσινο φως» στους χρόνιους ασθενείς ώστε να επωφεληθούν από την άσκηση και τις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού. Όμως ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ θυμίζει πως η υπερεκτίμηση των δυνάμεών μας στη θάλασσα είναι επικίνδυνη και συνιστά, ειδικά στους ηλικιωμένους, να κολυμπούν παράλληλα κατά μήκος της ακρογιαλιάς και όχι από τα ρηχά στα βαθιά, τονίζοντας πως οι περισσότεροι πνιγμοί ηλικιωμένων γίνονται επειδή οι άνθρωποι αυτοί ξεμένουν από δυνάμεις κατά την επιστροφή προς την ξηρά.

Tip: Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι σας, ειδικά αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας. Να φροντίζετε να είστε πάντα παρέα με άλλους κι αν νιώσετε οποιαδήποτε αδιαθεσία, να βγείτε αμέσως από το νερό.

Γιατρέ, τα χάπια μου!

Η ζέστη επηρεάζει τον οργανισμό και απαιτεί τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής, κυρίως όταν πρόκειται για ηλικιωμένους που πάσχουν από πολλά συνοδά νοσήματα και παίρνουν τα φάρμακα με τις... χούφτες. Καρδιοπαθείς, υπερτασικοί και διαβητικοί πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να αναπροσαρμόσουν τη δοσολογία των φαρμάκων τους, θυμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Tip: Επίσης, αν παίρνετε αρκετά φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής, για παράδειγμα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ρωτήστε τον γιατρό σας πότε πρέπει να παίρνετε κάθε σκεύασμα, καθώς κάποιες ουσίες εμποδίζουν την απορρόφηση άλλων ουσιών και δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί.


Απόψε τρώμε έξω

Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες και επειδή η πατρίδα μας διαθέτει πεντανόστιμα κηπευτικά, η εποχή ενδείκνυται για να κάνουμε πιο υγιεινό το καθημερινό μενού. Επίσης, το καλοκαίρι μπορούμε να περιορίσουμε το κρέας μαγειρεύοντας περισσότερα λαδερά πιάτα, όπως τα γεμιστά, ο αρακάς με καρότο, τα φρέσκα φασολάκια, το ιμάμ και άλλες συνταγές που κάνουν καλό στην υγεία, αρκεί να μην κολυμπάει το φαγητό στο λάδι, όπως επισημαίνει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης. Όταν, όμως, τρώμε έξω, σε ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία, πολλά εδέσματα είναι τηγανητά και επιβαρύνουν το στομάχι – και τη ζυγαριά με περιττά κιλά. Οι ειδικοί συστήνουν να προτιμάτε τα ψητά, να μειώνετε τα τηγανητά και να αποφεύγετε να βουτάτε ψωμί στις σάλτσες.

Tip: Στις ταβέρνες, τα καλαμαράκια, οι τηγανητές πατάτες, τα τηγανητά κολοκυθάκια και τα τηγανητά μικρά ψάρια συχνά τηγανίζονται σε πολυχρησιμοποιημένα ελαιόλαδα που είναι βαριά οξειδωμένα. Αντ' αυτών, προτιμήστε βραστά χόρτα και ψητές σαρδέλες που είναι πλούσιες σε ευεργετικά για τον οργανισμό ω3 λιπαρά οξέα.

Ακόμα ένα ποτηράκι(;)

Αν πρόκειται για ένα ακόμα ποτηράκι με νερό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι ειδικοί σάς επιτρέπουν να πιείτε όσο θέλετε –εξαίρεση αποτελούν όσοι νοσούν από καρδιακή ανεπάρκεια και πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη υγρών– και θυμίζουν ότι στους ηλικιωμένους, όπως και στα μικρά παιδιά, το αίσθημα της δίψας δεν λειτουργεί εγκαίρως, οπότε ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγάλος. Συνεπώς, όπως τονίζει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου, πρέπει να καταναλώνουν 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά, αφού με την εφίδρωση χάνουν υγρά, και να τρώνε τρόφιμα πλούσια σε νερό, για παράδειγμα λαχανικά, όπως το αγγούρι και η ντομάτα, και φρούτα, όπως το πεπόνι και το καρπούζι (προσοχή στο καρπούζι οι διαβητικοί, λόγω της ζάχαρης που περιέχει). Για το αλκοόλ, βέβαια, το «ακόμα ένα ποτηράκι» δεν ισχύει. Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί, πλούσιο σε αντιοξειδωτική ρεσβερατρόλη, κάνει καλό στην καρδιά και στα αγγεία, αλλά η κατάχρηση οινοπνεύματος κάνει κακό.

Tip: Αν αντιληφθείτε ότι έχετε αφυδατωθεί, ειδοποιήστε τον γιατρό, πιείτε νερό και φάτε μαζί μια μπανάνα, πλούσια σε κάλιο, που βοηθά να επανέλθει η ηλεκτρολυτική ισορροπία στον οργανισμό.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM