Stealthing: η επικίνδυνη μόδα στο σεξ δημιουργεί νέα δεδομένα

Stealthing: η επικίνδυνη μόδα στο σεξ δημιουργεί νέα δεδομένα Facebook Twitter
«Η αφαίρεση προφυλακτικού που δεν γίνεται εν γνώσει και συναινέσει του μέλους που συμμετέχει στην ερωτική πράξη είναι ένα αναδυόμενο φαινόμενο σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για τις σεξουαλικές επιθέσεις και το έγκλημα του βιασμού».
1

Πριν από λίγο καιρό είχε δει το φως της δημοσιότητας μία μελέτη που αποκάλυπτε τη νέα επικίνδυνη μόδα του stealthing κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ο λόγος για τη δόλια πρακτική του να αφαιρεί κάποιος κρυφά το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της συνουσίας, θέτοντας σε κίνδυνο την/τον σύντροφό του. Η νέα μόδα ξεσήκωσε συζητήσεις για το αν κάτι τέτοιο συνιστά βιασμό και απ' ό,τι φαίνεται, στις ΗΠΑ τουλάχιστον γίνονται ήδη οι πρώτες απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου η πράξη να καταχωριστεί πλέον ως βιασμός. 

Ειδικότερα, δύο γυναίκες και αντιπρόσωποι του Κογκρέσου, από την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη αντιστοίχως, στις 4 Οκτωβρίου απέστειλαν σχετικό αίτημα, μέσω επεξηγητικής επιστολής, στην Αμερικανική Νομοθετική Επιτροπή, ζητώντας η συγκεκριμένη πρακτική πλέον να αντιμετωπίζεται ως κακούργημα.

«Η αφαίρεση προφυλακτικού που δεν γίνεται εν γνώσει και συναινέσει του μέλους που συμμετέχει στην ερωτική πράξη είναι ένα αναδυόμενο φαινόμενο σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για τις σεξουαλικές επιθέσεις και το έγκλημα του βιασμού», αναφέρουν στην επιστολή τους οι Ro Khanna και Carolyn Maloney, ζητώντας ακρόαση από δικαστές και νομοθετικό σώμα, προκειμένου να τους παρουσιάσουν στοιχεία για το φαινόμενο. 

Το stealthing είναι ξεκάθαρη σεξουαλική επίθεση και γι' αυτό χρειαζόμαστε μια ακρόαση, ώστε το Κογκρέσο να ακούσει από τους εμπειρογνώμονες πώς να αντιμετωπίσει καλύτερα το θέμα καθώς συνεχίζουμε να συλλέγουμε δεδομένα από κάθε πιθανή αξιόπιστη πηγή.

Φυσικά και οι δύο στηρίζονται στην αρχική μελέτη, της Alexandra Brodsky από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ και σε μαρτυρίες γυναικών που στην πλειονότητα τους έκαναν λόγο για μία εξαιρετικά τραυματική εμπειρία και φυσικά όταν κατάλαβαν τι ακριβώς συνέβαινε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με τον σύντροφο ή τον εκάστοτε παρτενέρ τους. 

Δεν είναι, ωστόσο, οι μόνες που φαίνεται να συγκεντρώνουν περιστατικά, δημιουργώντας αρχείο υποθέσεων για την πρακτική του stealthing. Πριν από περίπου 6 μήνες δύο νομοθέτες τόσο στην πολιτεία της Καλιφόρνια όσο και στο Γουϊνσκόνσιν επιχείρησαν να ευαισθητοποιήσουν τις αρμόδιες αρχές για την αλλαγή της διατύπωσης του αδικήματος, ώστε να θεωρείται ξεκάθαρα πλέον ως πράξη ισόποινη με τον βιασμό. Ωστόσο, το αίτημα τότε είχε απορριφθεί ως ασθενές και μη τεκμηριωμένο.  

Ωστόσο, η Maloney εμφανίζεται πιο κατηγορηματική και αποφασισμένη.

«Το stealthing είναι ξεκάθαρη σεξουαλική επίθεση και γι' αυτό χρειαζόμαστε μια ακρόαση, ώστε το Κογκρέσο να ακούσει από τους εμπειρογνώμονες πώς να αντιμετωπίσει καλύτερα το θέμα καθώς συνεχίζουμε να συλλέγουμε δεδομένα από κάθε πιθανή αξιόπιστη πηγή, αλλά και από τις μελέτες πανεπιστημίων των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση και τον βιασμό», δήλωσε. Όπως όλα δείχνουν, αυτή τη φορά θα υπάρξει ακρόαση, καθώς τα επιχειρήματα των αντιπροσώπων στηρίζονται στη μετάδοση σεξουαλικών νοσημάτων και στην αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων, η αντιμετώπιση των οποίων αποτελεί «αγαπημένο» θέμα της κυβέρνησης Τραμπ. 

Με στοιχεία από Men'sHealth.com, Buzzfeed, HuffPost.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ