5 λόγοι που εξηγούν τα αιωνίως «σκασμένα» πέλματα των ποδιών σας

5 λόγοι που εξηγούν τα αιωνίως «σκασμένα» πέλματα των ποδιών σας Facebook Twitter
Σιγουρευτείτε ότι οι κοκκινίλες, οι σκληρύνσεις και οι φαγούρες ανάμεσα στα δάχτυλα δεν είναι αρχή εκζέματος. Είναι αντιμετωπίσιμη δερματική πάθηση, αρκεί να εντοπιστεί και να διαγνωστεί εγκαίρως.
0

«Σκασμένες» φτέρνες, πατούσες που μοιάζουν έτοιμες να διαλυθούν, πόδια που συνήθως... αντιστοιχούν σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Αν το πεντικιούρ, επιπροσθέτως, δεν έχει απολύτως καμία θέση στη ρουτίνα σας, πολύ συχνά ίσως παρατηρείτε ότι η εικόνα των ποδιών σας -μετά από ώρες ατέλειωτες περπατήματος και ορθοστασίας μέσα σε στενά παπούτσια- όχι απλώς δεν είναι η καλύτερη, αλλά είναι σχεδόν ανησυχητική. Και είναι: γιατί τα πόδια σας, στέλνουν ένα μήνυμα. Όλη αυτή η ξηρότητα, οι σκληρύνσεις και η ταλαιπωρημένη εικόνα είναι ένας τρόπος να σας «μιλήσουν» για μερικά από τα παρακάτω:

1. Αφυδάτωση 

Πολύ συχνά οι σκασμένες φτέρνες δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της κακοποίησης που υφίστανται τα κάτω άκρα σας. Είναι αποτέλεσμα της ελλιπέστατης ενυδάτωσης του οργανισμού και της απουσίας θρεπτικών συστατικών που κρατούν το δέρμα σε όλη την επιφάνεια του σώματος ελαστικό, ενυδατωμένο, υγιές. 

2. Μυκητιάσεις 

Σύμφωνα με την ποδίατρο Rebbeca Pruthi, τις περισσότερες φορές, όλες αυτές οι σκληρύνσεις στο κάτω μέρος του ποδιού, στη φτέρνα, αλλά και ανάμεσα στα δάχτυλα είναι μυκητιάσεις ετών, συνήθως ύποπτες και για τη δυσοσμία των παπουτσιών, που δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ με την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή. «Αν το δέρμα ξεφλουδίζει ή δημιουργεί το αίσθημα του κνησμού, τότε είναι σίγουρο ότι πρόκειται για μυκητίαση. Αν εντοπίζεται στο δέρμα, συνήθως προχωρεί και στα νύχια των ποδιών και μετά η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί», εξηγεί η ειδικός.   

3. Υπερβολική υγρασία 

Πόδια που μοιάζουν σα να έχουν μείνει ώρα στο νερό, ακόμη κι αν έχετε ώρα που βγάλατε τα παπούτσια είναι μια ένδειξη ότι τα αφήνετε πολλές περισσότερες ώρες με κάλτσες ή σε παπούτσια που τα κάνουν να ιδρώνουν. Η εφίδρωση μετατρέπεται σε εστία μυκήτων και μικροβίων, ειδικά αν συνηθίζεται να περνάτε αρκετό χρόνο στο γυμναστήριο ή να περπατάτε ξυπόλητοι μέσα στο σπίτι. 

4. Έκζεμα

Σιγουρευτείτε ότι οι κοκκινίλες, οι σκληρύνσεις και οι φαγούρες ανάμεσα στα δάχτυλα δεν είναι αρχή εκζέματος. Είναι αντιμετωπίσιμη δερματική πάθηση, αρκεί να εντοπιστεί και να διαγνωστεί εγκαίρως. 

5. Μυρμηγκιά 

...ή αλλιώς ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων. Το επίμονο σπυράκι που μοιάζει με σκλήρυνση στο πόδι σας -ή και σε άλλα σημεία του σώματός σας- ενδεχομένως να προέρχεται ακριβώς επειδή περπατούσατε ξυπόλητοι (όπως και στην περίπτωση 3) μέσα σε γυμναστήρια, σε χώρους από δημόσιες πισίνες κ.λπ. Η μυρμηγκιά κάνει συνήθως την εμφάνισή της, όταν υπάρχει μια μεγάλη σχισμή στο δέρμα τη στιγμή της επιμόλυνσης και συνήθως σε μέρη, όπου το δέρμα εκτίθεται σε υπερβολική υγρασία. Αντιμετωπίζεται, ωστόσο θέλει προσοχή για την οριστική αφαίρεση της από το σημείο που αναπτύχθηκε.

Με στοιχεία από το Men'sHealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ