Θυμώνετε εύκολα; 3 βήματα για να ελέγξετε αυτό που σας κάνει να χάνετε το δίκιο σας

Θυμώνετε εύκολα; 3 βήματα για να ελέγξετε αυτό που σας κάνει να χάνετε το δίκιο σας Facebook Twitter
Μετά από ένα επεισόδιο θυμού προσπαθήσετε να θυμηθείτε ένα προς ένα τα στάδια από τα οποία περάσατε μέχρι να φτάσετε στο τελικό ξέσπασμα.
0

Ας είμαστε ειλικρινείς: κάποιοι από εμάς έχουν την τάση να εκνευρίζονται, κάποτε και να οργίζονται, απείρως πιο εύκολα (και κάποτε πιο συχνά) από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Και μπορεί διάφορες μελέτες των τελευταίων χρόνων να συσχετίζουν αυτού του είδους την τάση με την υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, το αίσθημα δικαίου και τον δείκτη νοημοσύνης εν γένει, αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για να επιτρέπουμε στον θυμό να παίρνει τον έλεγχο των σχέσεων και της καθημερινότητάς μας. 

Δεν μας σώζει επίσης η λαϊκή παραδοχή που θέλει τους θυμωμένους παραπονιάρηδες και με υψηλό αίσθημα δικαίου. Η κατάληξη είναι πάντα η ίδια - όταν χάνουμε την ψυχραιμία μας, όσο δίκιο κι αν έχουμε, χάνεται κι αυτό μαζί της. Στο τέλος της ημέρας, στη χειρότερη περίπτωση είμαστε οι αντιπαθείς, στην καλύτερη οι «ξινοί», οι γκρινιάρηδες, οι κακότροποι. Αν σε εμάς φαίνεται απολύτως φυσιολογικό το να βάλουμε τις φωνές ή να μιλήσουμε αυστηρά σε κάποιον, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος γνωρίζει ότι εμείς ξέρουμε τη διαφορά που χωρίζει τον θυμό από τη βίαιη συμπεριφορά. 

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες τις συγκρούσεις. Κάποιες μάλιστα απλώς έχουμε όλη την καλή διάθεση να τις φτάσουμε στα άκρα. Πριν συμβεί αυτό, απλώς ας φροντίσουμε για τις σωστές αποστάσεις.

Ο «φωνακλάς» μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί, ειδικά αν συνηθίζει να κινείται με ένταση, όταν ο θυμός τον πνίγει. Η παρεξήγηση από εκείνο το σημείο και μετά είναι μοιραία και επόμενη και πρόκειται για παρεξήγηση που μπορεί να καταστρέψει σχέσεις, να δημιουργήσει ερωτήματα, να θέσει αποστάσεις και όρια που μπορούν να δυσκολέψουν την καθημερινότητα όλων. Τι μπορεί να γίνει, λοιπόν, για τις περιπτώσεις που το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος παραπάνω έλεγχος ενός ισχυρού ταμπεραμέντου;

Σύμφωνα με τους Tafrate and Howard Kassinove, συγγραφείς του εγχειριδίου "Anger Management for Everyone" υπάρχουν τρία απλά βήματα που μαθαίνουν στους ανθρώπους να διαχειρίζονται όλη τη γκάμα των συναισθημάτων τους και των εντάσεων που τους προκαλούν και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη αναλυτική σκέψη και μερικά βήματα που προτείνονται: 

Διαμορφώστε ορολογία για να περιγράψετε τον δικό σας θυμό 

Ακόμη και κλισέ φράσεις τύπου «ο θυμός είναι κάτι που συμβαίνει μέσα στο σώμα» μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους έναν χάρτη του συναισθηματικού τους οικοδομήματος. Γνωρίζοντας ότι τα επεισόδια θυμού ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο (υπάρχει κάτι που πυροδοτεί την έκρηξη - υπάρχει η στιγμιαία σκέψη πάνω σ' αυτό που την πυροδότησε - και στο τέλος υπάρχει το οργισμένο ξέσπασμα). Εκεί ακριβώς είναι που ο κόσμος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που επιλέγουν να επικοινωνήσουν την οργή τους και σ' εκείνους που αποφασίζουν να μη μιλήσουν. Από τα βασικά βήματα της διαχείρισης θυμού είναι το να απομακρυνθεί κανείς από αυτό το δίλημμα - «να ξεσπάσω ή όχι;»- να πάρει αποστάσεις, να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και να το επιλύσει με επιχειρήματα.   

Προσπαθήστε να γίνετε φίλοι με τον θυμό σας 

Μετά από ένα επεισόδιο θυμού προσπαθήσετε να θυμηθείτε ένα προς ένα τα στάδια από τα οποία περάσατε μέχρι να φτάσετε στο τελικό ξέσπασμα. Σκεφτείτε ότι γνωρίζετε έναν νέο, δύσκολο φίλο που πρέπει να κατανοήσετε πώς σκέφτεται. Έχει διαπιστωθεί ότι οι θυμωμένοι άνθρωποι συνήθως δεν ξέρουν να επικοινωνούν αυτό που θέλουν και νιώθουν σε άλλη γλώσσα, κυρίως γιατί έχουν τη βεβαιότητα ότι με άλλον τρόπο συμπεριφοράς δεν θα γίνουν κατανοητοί. Δοκιμάστε να αλλάξετε τη σειρά των λέξεων με την οποία θα ζητούσατε κάτι. Προσπαθήστε να εντοπίσετε ήπια συνώνυμα των λέξεων που θα χρησιμοποιούσατε για να τα πείτε, συνίσταται στο εγχειρίδιο. Αυτομάτως αλλάζει η οπτική σας για τον κόσμο και αυτό που μπορεί να σας προσφέρει, ακόμη κι αν στην αρχή σας φαίνεται αστείο. 

Όταν τίποτα δεν φαίνεται να (σας) βοηθάει, θυμηθείτε αυτό 

Καμιά φορά ίσως αξίζει να αποφύγετε συγκεκριμένους ανθρώπους και καταστάσεις, τουλάχιστον, μέχρι τη μέρα που θα έχετε διαμορφώσει μια τέτοια συμπεριφορά που θα σας δίνει την ευκαιρία να τους αντιμετωπίσετε χωρίς να εκραγείτε. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες τις συγκρούσεις. Κάποιες μάλιστα απλώς έχουμε όλη την καλή διάθεση να τις φτάσουμε στα άκρα. Πριν συμβεί αυτό, απλώς ας φροντίσουμε για τις σωστές αποστάσεις.

Με στοιχεία από TheCut.com, PsycologyToday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ