Γιατί κάνουμε σαρδάμ - και γιατί το λέμε έτσι;

Γιατί κάνουμε σαρδάμ - και γιατί το λέμε έτσι; Facebook Twitter
0

Κάθε φορά που μπερδεύεται η γλώσσα μας, για την ακρίβεια κάθε φορά που αναγραμματίζουμε μια λέξη ή αλλάζουμε τη σειρά δύο συνεχόμενων λέξεων, λέμε ότι κάνουμε «σαρδάμ». Το έχουμε δει να συμβαίνει στην καθημερινότητά μας, συνήθως όταν βιαζόμαστε να πούμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, όταν απευθυνόμαστε σε κοινό ή όταν βρισκόμαστε υπό καθεστώς άγχους. Εκφωνητές, ηθοποιοί και ομιλητές τρέμουν τα σαρδάμ και με το δίκιο τους, καθώς αυτά είναι που φλυαρούν για την ψυχολογική μας κατάσταση. 

Γιατί, όμως, κάνουμε σαρδάμ; Ποιος είναι ο λόγος που προκαλεί αλυσιδωτά σε εγκέφαλο και γλώσσα αυτό το μπέρδεμα; Οι παραφασίες -αυτή είναι η επιστημονική ορολογία για τα σαρδάμ- είναι ο λόγος για τον οποίο διαταράσσεται η ροή του λόγου μας. Πρόκειται για στιγμιαία αδυναμία επανάληψης του λόγου και παρ' όλο που αυτός εμφανίζεται γενικά σε καλή κατάσταση. Νευροβιολογικά, ως παραφασία ορίζεται η αντικατάσταση μιας λέξης από άλλη ή παραποιημένη προφορά μιας λέξης, η οποία ωστόσο δεν οφείλεται σε διαταραχή της άρθρωσης. 

Οι παραφασίες -αυτή είναι η επιστημονική ορολογία για τα σαρδάμ- είναι ο λόγος για τον οποίο διαταράσσεται η ροή του λόγου μας.

Οι παραφασίες ταξινομούνται σε φωνητικές και νοητικές. Οι φωνητικές παρουσιάζονται ως διαταραχή στη φωνητική οργάνωση (στην αρχή, στο μέσο ή στο τέλος της λέξης ή ως πλήρης με συνέπεια να προκύπτει νεολογισμός). Οι νοητικές παρουσιάζονται ως λέξεις με άλλη σημασία από αυτή που θέλει να χρησιμοποιήσει ο ομιλητής και εμφανίζουν φωνητική ή εννοιολογική ομοιότητα (για παράδειγμα μολύβι - καλύβι ή μολύβι - στυλό) ή τίποτα από τα δύο.   

Συνήθως τα σαρδάμ δεν εμπνέουν καμία ανησυχία. Ωστόσο, η επανάληψη και η συχνότητα τους έχει συνδεθεί από την επιστημονική κοινότητα -και ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας- με αγγειακά νοσήματα, τραυματισμούς ή λοιμώξεις του εγκεφάλου. 

Και από πού προέρχεται η λέξη «σαρδάμ»; Πρόκειται για αναγραμματισμό του επωνύμου του έλληνα ηθοποιού και σκηνοθέτη Αχιλλέα Μαδρά, ο οποίος ήταν και ο δημιουργός της θρυλικής ταινίας, «Μαρία, η Πενταγιώτισσα». Τον αναγραμματισμό τον έκανε ο ίδιος για να σατιρίσει τον εαυτό του εξαιτίας των άπειρων λαθών που έγιναν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της συγκεκριμένης ταινίας. Από τότε επικράτησε η λέξη με τη σημερινή της σημασία, η οποία έγινε συνώνυμο των αναγραμματισμών κατά τη διάρκειας ρέουσας ομιλίας. 

Με στοιχεία από bioneurologics.gr, psycologytoday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM