Παγωμένη μύτη: αν υποφέρετε από αυτό το φαινόμενο, δείτε τι πρέπει να σας ανησυχήσει

Παγωμένη μύτη: αν υποφέρετε από αυτό το φαινόμενο, δείτε τι πρέπει να σας ανησυχήσει Facebook Twitter
Η παγωμένη μύτη, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ένα από τα σημάδια που το σώμα στέλνει για να μας εξηγήσει ότι πρέπει να ηρεμήσουμε.
0

Πολλοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, υποφέρουν από το σύνδρομο της «παγωμένης μύτης». Μέχρι σήμερα αυτό δεν προκαλούσε καμία ανησυχία, όμως σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, η μόνιμα παγωμένη περιοχή της ρινικής κοιλότητας ίσως είναι μία πρώτη σοβαρή ένδειξη έντονου στρες, με καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό. 

Βάσει της έρευνας που εκπονήθηκε με τη συμμετοχή εθελοντών φοιτητών προέκυψε -και όπως κατέγραψαν θερμικές κάμερες- ότι όταν κάποιος βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο άγχους που μπορούσε να βιώσει υπό κανονικές συνθήκες (εργασία, γραφείο, οικογενειακές εκκρεμότητες, κ.λπ), τότε πάγωνε η μύτη και συνολικά το πρόσωπό του.

Διαπιστώθηκε ότι οι ορμόνες που εκκρίνει το σώμα, όταν βιώνει συνθήκες πίεσης και άγχους, εξουδετερώνει το κολλαγόνο του οργανισμού -από πρόσωπο και αρθρώσεις- και αυτό ίσως εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν μεγαλύτεροι από την πραγματική ηλικία τους.

Η κυκλοφορία του αίματος ανακατευθύνεται από το πρόσωπο σε άλλα σημεία του σώματος που μπορεί να το έχουν περισσότερη ανάγκη, την ώρα που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ότι το σώμα κινδυνεύει από την έκκριση στρεσογόνων ορμονών, στέλνοντας το στους μύες και τις αρθρώσεις. Η παγωμένη μύτη, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ένα από τα σημάδια που το σώμα στέλνει για να μας εξηγήσει ότι πρέπει να ηρεμήσουμε.

Κι αυτό δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν κι άλλα, όπως το ότι:

Αισθάνεστε πρησμένοι (σε όλο το σώμα)

Το άγχος ενεργοποιεί την αμυγδαλή του εγκεφάλου για να στείλει τη σχετική εντολή στον υποθάλαμο. Αυτός με τη σειρά του απελευθερώνει ορμόνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο καρδιακός παλμός και η πέψη. Όταν το σώμα νιώθει άμεση απειλή, απελευθερώνει αδρεναλίνη, που ευθύνεται για τους πιο γρήγορους παλμούς της καρδιάς μας, αλλά και για το ότι νιώθουμε τους μυς να τεντώνονται ή να διογκώνονται. Επίσης, μας αναγκάζει σε πιο γρήγορους ρυθμούς αναπνοής που ευθύνονται για τη μεγαλύτερη κατανάλωση αέρα που προκαλεί το γνωστό φούσκωμα που αισθανόμαστε τόσο στην κοιλιακή χώρα όσο και στην περιοχή των πνευμόνων στο ύψος του στήθους.

Νιώθετε (και δείχνετε) μεγαλύτεροι από την πραγματική σας ηλικία 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke εξέτασαν το DNA παιδιών που είχαν εκτεθεί σε συνθήκες χρόνιου στρες (όπως το μπούλινγκ ή το περιβάλλον ενδο-οικογενειακής βίας), για να διαπιστώσουν ότι το άγχος είχε καταστρέψει ανεπανόρθωτα πολλά κύτταρα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταστραφεί μετά από χρόνια ενήλικης ζωής... Κατά τον ίδιο τρόπο, διαπιστώθηκε ότι οι ορμόνες που εκκρίνει το σώμα, όταν βιώνει συνθήκες πίεσης και άγχους, εξουδετερώνει το κολλαγόνο του οργανισμού -από πρόσωπο και αρθρώσεις- και αυτό ίσως εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν μεγαλύτεροι από την πραγματική ηλικία τους. 

Αισθάνεστε ότι όπου να 'ναι θα αρρωστήσετε (ξανά)

Η επαναλαμβανόμενη έκκριση κορτιζόλης, που απελευθερώνεται κάθε φορά που άγχεστε, αποδυναμώνει -με τρόπο που δεν αντιλαμβανόμαστε σχεδόν ποτέ- το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Και εννοείται ότι αυτός είναι ο λόγος που είστε τόσο ευάλωτοι σε οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη ίωση, σε κρυώματα και απανωτά συνάχια...  

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διαχειριστείτε κρίσεις 

Η έκθεση σε χρόνιο στρες, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Γέιλ, συρρικνώνει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα, αλλά και τις βιολογικές λειτουργίες του σώματος, όπως είναι η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη «ακόμη και άνθρωποι που μόλις πρόσφατα είχαν αντιμετωπίσει ένα στρεσογόνο περιστατικό, παρουσίασαν αξιοσημείωτη μεταβολή στην ποσότητα φαιάς ουσίας και σε τμήματα του μεσαίου προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου τους». Το παρήγορο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο εγκέφαλος είναι αρκετά ανθεκτικό όργανο και μπορεί να αναρρώνει από τέτοιου στρεσογόνες επιθέσεις, αρκεί να αντιμετωπίζονται.

Με στοιχεία από τον Guardian 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί νιώθουμε άβολα, όταν μας κάνουν κομπλιμέντα: μια ψυχολογική εξήγηση

Υγεία & Σώμα / Γιατί νιώθουμε άβολα, όταν μας κάνουν κομπλιμέντα: μια ψυχολογική εξήγηση

Αν κι εσείς κάθε φορά που σας κάνουν μια φιλοφρόνηση, σπεύδετε να διαψεύσετε ότι είστε όμορφοι/ταλαντούχοι/κομψοί, υπάρχει λόγος γι' αυτή σας τη συμπεριφορά και εξηγείται από τη σύγχρονη ψυχολογία
Νομπελίστρια βιολόγος εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει «γέρασα μέσα σε μια νύχτα»

Υγεία & Σώμα / Νομπελίστρια βιολόγος εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει «γέρασα μέσα σε μια νύχτα»

Η Dr. Elizabeth Blackburn μιλά για τις τρομερές πιέσεις που υφίσταται ο οργανισμός ανθρώπων που άσπρισαν τα μαλλιά τους μέσα σε λίγες ώρες και με απλά λόγια εξηγεί τι συμβαίνει στο σώμα, όταν βιώνει μεγάλο στρες
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM