4 πράγματα που ο οδοντίατρος μας θα προτιμούσε να μην ξέρουμε

4 πράγματα που ο οδοντίατρος μας θα προτιμούσε να μην ξέρουμε Facebook Twitter
0


 

Δεν είμαστε ποτέ αρκετά ενήλικες για το ετήσιο τσεκ απ στον οδοντίατρο. Ή για εκείνο το σφραγισματάκι. Ας μη μιλήσουμε για την περίπτωση απονεύρωσης ή εξαγωγής. Είτε 25, είτε 35, είτε 55 ετών, οι αντιδράσεις θυμίζουν 5χρονο.

 

Και πάντα φεύγουμε από το οδοντιατρείο γεμάτοι απορίες: μα, γιατί μας ρωτάει πράγματα τη στιγμή που το στόμα μας είναι γεμάτο βαμβάκια; Άραγε, τι θα το κάνει εκείνο το δόντι που μας έβγαλε; Καταλαβαίνει μήπως πότε στ' αλήθεια πονάμε ή θα προχωρήσει μ' εκείνη τη βελόνα της απονεύρωσης μέχρι να χάσουμε τις αισθήσεις μας; Εννοείται ότι υπάρχουν απαντήσεις σε όλα αυτά, κάποιες από τις οποίες θα προτιμούσαν να μη γνωρίζουμε.

Ακολουθούν κάποιες από αυτές, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από έρευνες και ερωτηματολόγια σε νοσοκομεία, οδοντιατρεία και πανεπιστημιακές σχολές (του Seattle, του Tufts και του Pittsburgh).

Γιατί μας πιάνουν κουβέντα την ώρα που μας πνίγει το βαμβάκι και είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε; Έχουν τον λόγο τους. Και αυτός είναι να μας αποσπούν την προσοχή την ώρα που κάτι πολύ σοβαρό θα λάβει χώρα μέσα στο στόμα μας. Δεν θέλουν να μας ανησυχεί ο παραμικρός θόρυβος, να εστιάζουμε σ' όλα εκείνα που δεν πρέπει.

Τι κάνουν τα πολύτιμα δόντια μας μετά την εξαγωγή; Συνήθως, τα πετούν. Πολλές φορές, όμως, είτε λόγω κάποιου ιατρικού παράξενου, είτε επειδή αυτά τα δόντια τα χρειάζονται οι φοιτητές οδοντιατρικής για τη δική τους πρακτική, τα κρατάνε σε μία γυάλα με συντηρητικό και κάπως έτσι πάει ένα βήμα παραπέρα η εξάσκηση σε σφραγίσματα και γέφυρες.

Φυσικά και ξέρουν ότι τα εργαλεία τους μας τρομοκρατούν! Γι' αυτό και πολλές φορές – ειδικά, όταν ο ασθενής είναι παιδί – φροντίζουν να τα κρύβουν στις τσέπες της ιατρικής μπλούζας τους ή να τα «στριμώχνουν» με άλλα – πιο αθώα στην όψη – ώστε να μην πάθουμε σοκ και εγκαταλείψουμε τρέχοντας το ιατρείο.

Μα, γιατί επιμένουν για πρωινά ραντεβού και αποφεύγουν τα μεσημέρια; Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ οι οδοντίατροι αποδίδουν καλύτερα μετά τις 8.30 – 9.00 το πρωί και μετά το απόγευμα πάλι. Το μεσημέρι το αποφεύγουν, για τον λόγο που κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να νυστάζουν: το μεσημεριανό φαγητό...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ