31 παράξενες και ανατριχιαστικές πληροφορίες για τον θάνατο

31 παράξενες και ανατριχιαστικές πληροφορίες για τον θάνατο Facebook Twitter
Eικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO
8

1.

 Οι άνθρωποι ενταφιάζουν τους νεκρούς τους εδώ και τουλάχιστον 200.000 χρόνια. Δύο από τις παλαιότερες τοποθεσίες ταφής νεκρών θεωρούνται η Αταπουέρκα στην Ισπανία και το Σπήλαιο Pontnewydd στην Ουαλία.

2.

Το ακριβές αίτιο της γήρανσης και του θανάτου εξακολουθεί να αποτελεί αίνιγμα. Μία υπόθεση είναι πως επειδή τα περισσότερα πλάσματα είτε σκοτώνονται είτε πεθαίνουν από κάποια νόσο, η εξελικτική διαδικασία δεν εξαλείφει τις μεταλλάξεις που μας βλάπτουν στα γηρατειά. 

3.

Η λέξη "θάνατος" επιβιώνει ως σήμερα αυτούσια από τα αρχαία ελληνικά. Πολλές άλλες λέξεις και εκφράσεις χρησιμοποιούνται ως ευφημισμός, όπως: κοίμηση, λύτρωση, αιώνιος ύπνος, μοιραίο. 

4.

Οι λέξεις "θνητός" και "θνητότητα" έχουν την ίδια κοινή ρίζα με την λέξη "θάνατος".

5.

Μόνο το 93,5% των ανθρώπων έχουν πεθάνει. Από τα 108 δισεκατομμύρια ανθρώπους που εκτιμάται ότι έχουν γεννηθεί από την στιγμή που εμφανίστηκαν οι σύγχρονοι (από ανατομικής απόψεως) άνθρωποι, τα 7 δισεκατομμύρια είναι ακόμα εν ζωή.

6.

Στο σύνδρομο Cotard οι ζώντες θεωρούν τον εαυτό τους νεκρό. 


7.

Τα μέλη της Ζωροαστρικής κοινότητας των Πάρσις (Πέρσες) στην Ινδία προσφέρουν τους νεκρούς τους στα όρνεα, αντί να τους ενταφιάζουν. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των όρνεων έχει συρρικνωθεί δραματικά. 

31 παράξενες και ανατριχιαστικές πληροφορίες για τον θάνατο Facebook Twitter
Eικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

8.

Η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι οι καρδιακές νόσοι. 


9.

Η κύρια αιτία θανάτου νέων στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι τα τροχαία δυστυχήματα. 


10.

Η κύρια αιτία θανάτου των νεαρών γυναικών στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι ο τοκετός.


11.

Ετησίως, αποβιώνουν περίπου 8 στους 1.000 ανθρώπους σύμφωνα με το Γραφείο Δημογραφικών Στοιχείων και το World Factbook της CIA.


12.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 55,3 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως ή 151.600 ημερησίως ή 105 ανά λεπτό, σχεδόν 2 ανά δευτερόλεπτο.

13.

Κάθε δευτερόλεπτο οι γεννήσεις είναι διπλάσιες των θανάτων.


14.

Περίπου το 50% των Βρετανών πιστεύουν στην μετά θάνατον ζωή σύμφωνα με μία δημοσκόπηση.


15.

Σε κάποιο σώματα σχηματίζεται μία κηρώδης ουσία τις πρώτες ημέρες μετά τον θάνατο, η οποία ονομάζεται αδιπόκηρος. Η κηρώδης αυτή ουσία προκύπτει από την αλλοίωση των λιπιδίων κατά την αποσύνθεση των πτωμάτων. Λέγεται και πτωματόκηρος, ενώ μπορεί να διατηρήσει το πτώμα για χρόνια. 

31 παράξενες και ανατριχιαστικές πληροφορίες για τον θάνατο Facebook Twitter
Eικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

16.

Η νεκρική ακαμψία, στα λατινικά rigor mortis, ξεκινά μέσα σε περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες μετά το θάνατο και κάνει το πτώμα σκληρό και δύσκολο να κινηθεί. Προκαλείται από την έκλυση ασβεστίου που διαπερνά τις μεμβράνες των κυττάρων. 


17.

Η νεκρική ακαμψία εξαφανίζεται σε 36 ώρες. 

18.

Οι ιατροδικαστές μπορούν να υπολογίζουν κατά προσέγγιση την ώρα θανάτου εξετάζοντας το είδος εντόμων πάνω στο πτώμα.


19.

Περίπου 50 δισεκατομμύρια κύτταρα πεθαίνουν στο σώμα μας καθημερινά. 

20.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν λίγα λεπτά αφότου παύσει η λειτουργία της καρδιάς. Τα κύτταρα της επιδερμίδας επιβιώνουν μέχρι και 24 ώρες. 


21.

Ο "εγκεφαλικός θάνατος", η απώλεια όλων των εγκεφαλικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του στελέχους, διαπιστώνεται έπειτα από διαφορική διάγνωση του κώματος, την παρουσία μόνιμης και διαρκούς άπνοιας και την απουσία αντανακλαστικών του εγκεφαλικού στελέχους. 

31 παράξενες και ανατριχιαστικές πληροφορίες για τον θάνατο Facebook Twitter
Eικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

22.

Τα έντερα είναι γεμάτα βακτηρίδια που βοηθούν στην πέψη, τα οποία εξακολουθούν να ζούνε μετά θάνατον. Ξεκινούν με την πέψη των νεκρών ιστών της κοιλιακής χώρας και στην συνέχεια αποικίζουν το υπόλοιπο σώμα. 


23.

Μετά τον θάνατο το πάγκρεας και άλλα σημεία που είναι γεμάτα με πεπτικά ένζυμα, τα οποία επενεργούν καταστρέφοντας τα κύτταρα τους, σε μία διαδικασία που λέγεται αυτόλυση. 

24.

Τα νύχια των χεριών και των ποδιών δεν εξακολουθούν να μεγαλώνουν μετά τον θάνατο μας, όπως πίστευαν παλιότερα. Το δέρμα αφυδατώνεται και συστέλλεται γύρω τους, δίνοντας την ψευδαίσθηση πως μάκρυναν. 


25.

Τα πτώματα φουσκώνουν σαν μπαλόνια έπειτα από τέσσερις ημέρες, εξαιτίας των αεριών που εκλύονται κατά την αυτόλυση. Αυτή η φάση της αποσύνθεσης λέγεται "πρήξιμο".

31 παράξενες και ανατριχιαστικές πληροφορίες για τον θάνατο Facebook Twitter
Eικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

26.

Από τα 55 εκατομμύρια νεκρούς ετησίως, περίπου 9,5 εκατομμύρια είναι Κινέζοι.


27.

Τα πτώματα των ανδρών συχνά έχουν στύσεις. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται συχνά μετά από θάνατο δι' απαγχονισμού. 

 

31 παράξενες και ανατριχιαστικές πληροφορίες για τον θάνατο Facebook Twitter
Eικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

28.

Η πτωματική υπόσταση, ή αλλιώς livor mortis, αντιστοιχεί σε βαθιά ερυθρή χρώση του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων με τη μορφή εκτεταμένων κηλίδων, ακανόνιστου σχήματος, που θυμίζουν γεωγραφικό χάρτη  και εμφανίζονται σε περίπου 20 λεπτά. 


29.

Οι πτωματικές υποστάσεις επιτείνονται και ολοκληρώνονται σε 10 με 12 ώρες.

30.

Υπάρχουν ζώα που δεν πεθαίνουν, ή τουλάχιστον δεν πεθαίνουν από γηρατειά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι μέδουσες και οι πλατυέλμινθες.


31.

Οι  "επιθανάτιες εμπειρίες" θεωρείται πως προκαλούνται από την στέρηση ντοπαμίνης και οξυγόνου.

Στοιχεία από το Buzzfeed

 

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM