Πόσο μπορεί να βοηθήσουν οι γκέι χαρακτήρες στην τηλεόραση και το σινεμά, ανθρώπους που δυστυχούν από τις προκαταλήψεις

Πόσο μπορεί να βοηθήσουν οι γκέι χαρακτήρες στην τηλεόραση και το σινεμά, ανθρώπους που δυστυχούν από τις προκαταλήψεις Facebook Twitter
H Alex Danvers, ο χαρακτήρας της Chyler Leigh στη σειρά που υποδύεται την αδερφή της Supergirl αποκαλύφθηκε πως είναι gay.
5

Η θετική εκπροσώπηση της LGBT κοινότητας στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο μπορεί να αλλάξει τις ζωές πολλών ανθρώπων, κάθε ηλικίας. Μπορεί να περάσει μηνύματα και να τερματίσει μια μακρά σκοτεινή περίοδο ενοχών, καταπίεσης και δυστυχίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, σχεδόν σε παγκόσμια κλίμακα, με ελάχιστες μόνες σοβαρές εξαιρέσεις. Τα μέλη της LGBT κοινότητας εξακολουθούν να παρουσιάζονται στην καλύτερη περίπτωση στη σκιά, στη χειρότερη σε ρόλους κλισέ καρικατούρας.

Κι, όμως, η ιστορία που είχε να μοιραστεί μία προϊσταμένη πωλήσεων σε μεγάλο βιβλιοπωλείο, ήρθε ακριβώς μετά την εξέλιξη σε ένα επεισόδιο της σειράς "Supergirl", όπου ένας από τους βασικούς χαρακτήρες αποκάλυψε ότι είναι γκέι. Την επόμενη μέρα, μία έφηβη μπήκε στο βιβλιοπωλείο που εργαζόταν στην Ιντιάνα η Mary Swangin, ζητώντας της περισσότερα βιβλία κόμικ με ιστορίες κοριτσιών που ήταν ακριβώς έτσι, όπως η ηρωίδα της σειράς. 

H ύπαρξη τέτοιων σειρών δεν βοηθά μόνο νεαρούς ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίση και έχουν ανάγκη από έναν ενθαρρυντικό λόγο, κυρίως από το οικογενειακό τους περιβάλλον, το οποίο επίσης χρειάζεται να παρακολουθεί εκπομπές τέτοιας θεματολογίας για να γνωρίζει πώς να αποδεχθεί το παιδί του.

Στη μικρή συζήτηση που είχαν η Swangin με το κορίτσι, αποκαλύφθηκε ότι εκείνο ήταν που για καιρό σχεδίαζε να βάλει τέλος στη ζωή του, ακριβώς επειδή δεν ήξερε πώς να εκφράσει τη διαφορετικότητα που βίωνε, ενώ αναζητούσε έναν θαρραλέο χαρακτήρα - έστω και fiction- για να κρατηθεί και δεν υπήρχε πουθενά. Η Swangin πρότεινε μια σειρά από βιβλία, με παρόμοιο γενναίο περιεχόμενο, η μικρή είχε λεφτά μόλις για το ένα, η υπάλληλος της αγόρασε και τα υπόλοιπα. Της τα χάρισε, με την ελπίδα ότι κάποτε θα χρειαστεί και εκείνη να βοηθήσει ένα παιδί που βιώνει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με εκείνη, βρίσκεται στη θέση που βρέθηκε εκείνη, σε απόγνωση, θέλοντας να βάλει τέλος στη ζωή της. 

"Κάπως έτσι, είμαι 60 δολάρια φτωχότερη και κλαίω εδώ και μία ώρα στο μπάνιο, αλλά σίγουρα άξιζε τον κόπο", έγραψε στο Twitter η Swangin, η οποία μέσα σε λίγα tweets είχε καταφέρει να δώσει όλο το νόημα της ιστορίας που έζησε μέσα στο βιβλιοπωλείο, μια ιστορία στην οποία πρωταγωνιστούσε η ίδια πριν από μερικά χρόνια και ξαναθυμήθηκε, χάρη στην πρόνοια μίας σειράς να ασχοληθεί με έναν γκέι χαρακτήρα. 

Αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της βοήθειας που μπορούν να προσφέρουν τα media σε ανθρώπους που ζουν στη σκιά, πασχίζοντας να ανακαλύψουν ένα πρότυπο, για να μη σταματήσουν να αγωνίζονται, γράφει μεταξύ άλλων o German Lopez στο Vox, ο οποίος αναφέρεται στην καλή δουλειά που έχουν κάνει μέσα στα χρόνια εκπομπές όπως της Ellen DeGeneres και σειρές όπως το "Six Feet Under" και το "Queer as Folk". Όμως, δεν είναι αρκετό και ειδικά αν ο λόγος γίνεται για προγράμματα που εξορίζονται στη μεταμεσονύκτια ζώνη. Όλα αυτά τη στιγμή που παγκοσμίως η LGBT κοινότητα επιχειρεί -για πρώτη φορά ίσως μετά από πολλά χρόνια- να χτίσει μία νέα επικοινωνιακή πολιτική: μία πολιτική που δεν θα αντιμετωπίζει ως ταμπού το να αναφέρεται ο γάμος ομόφυλων σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε κινηματογραφικά σενάρια κ.ο.κ. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Lopez η ύπαρξη τέτοιων σειρών δεν βοηθά μόνο νεαρούς ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίση και έχουν ανάγκη από έναν ενθαρρυντικό λόγο, κυρίως από το οικογενειακό τους περιβάλλον, το οποίο επίσης χρειάζεται να παρακολουθεί εκπομπές τέτοιας θεματολογίας για να γνωρίζει πώς να αποδεχθεί το παιδί του. 

"Δεν θα αποκάλυπτα ποιος πραγματικά είμαι και θα έμενα για χρόνια στη σκιά. Αλλά όταν το έκανα, μπορώ να πω ότι εν μέρει το οφείλω και σε τηλεοπτικές σειρές, όπως το 'Will and Grace', που έκαναν την όλη κατάσταση κάπως πιο εύκολη. Γιατί πάντα θα περίμενα για την κατάλληλη στιγμή, μέχρι να είναι έτοιμοι οι γονείς μου να το ακούσουν κι άλλο τόσο θα περίμενα μέχρι να είμαι έτοιμος εγώ να το πω. Και έχω το προνόμιο να γνωρίζω ότι οι γονείς με αποδέχονται, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει για όλους. Ακριβώς γι' αυτούς που δεν νιώθουν ή δεν έχουν κοντά τους κανέναν, όπως το κορίτσι του βιβλιοπωλείου, το σημαντικό είναι ανοίγοντας την τηλεόραση, πηγαίνοντας στο σινεμά, να νιώθει ότι, εκεί έξω, υπάρχει ένας κόσμος που τους αγαπά και τους αποδέχεται, όπως κι αν είναι. Γι' αυτό είναι σημαντική η εκπροσώπηση της LGBT κοινότητας στα media", καταλήγει ο Lopez.  

Με στοιχεία από το Vox

Lgbtqi+
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gay, λεσβίες, τρανς πρόσφυγες στην Αθήνα: Μια από τις πλέον «αθέατες», δραματικές όσο και ηρωικές πλευρές του προσφυγικού

Lgbtqi+ / Gay, λεσβίες, τρανς πρόσφυγες στην Αθήνα: Μια από τις πλέον «αθέατες», δραματικές όσο και ηρωικές πλευρές του προσφυγικού

Δοκιμασία αναμφίβολα σκληρή για τον καθένα η προσφυγιά, ακόμα σκληρότερη όμως άμα ανήκεις σε ομάδa «αυξημένου κινδύνου»: έγκυες γυναίκες, ανήλικα παιδιά, ηλικιωμένοι αλλά και άτομα της lgbt κοινότητας, ειδικά όταν προέρχονται από καθεστώτα που θεωρούν την ομοφυλοφιλία θανάσιμο αμάρτημα. Περίεργος για τις ιστορίες, τις συνθήκες και τις διεκδικήσεις τους συνάντησα μια παρέα-ομάδα lgbt προσφύγων, «ψυχή» της οποίας είναι η Σούμα, μια σωστή τρανς «Ζαν Ντ΄Αρκ» από το Κάιρο. Ιδού τι διδάγματα ζωής, αγώνα και αλληλεγγύης αποκόμισα τόσο από την ίδια, όσο κι από τους φίλους και συντρόφους της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
«Πόσο μπορεί να βοηθήσουν οι γκέι χαρακτήρες στην τηλεόραση και το σινεμά, ανθρώπους που δυστυχούν από τις προκαταλήψεις»Λυπάμαι αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν. Όσο βοήθησε η πληθώρα εκπομπών κουζίνας και μαγειρικών στην καταπολέμηση της πείνας, άλλο τόσο θα βοηθήσουν και οι εν λόγω τηλεοπτικοί χαρακτήρες-πρωταγωνιστές.....μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Όσοι ήταν και είναι βουτηγμένοι στην άρρωστη προκατάληψη, άλλοτε φαιδρά και άλλοτε χυδαία, θα παραμείνουν έτσι. Δυστυχώς.
Συμφωνώ ότι οι ήδη διαμορφωμένοι ενήλικοι χαρακτήρες θα επηρεαστούν πιο δύσκολα. Το σημαντικότερο όμως είναι η νέα ανερχόμενη γενιά που δεν έχει σχηματίσει ακόμα καθαρή άποψη για το ζήτημα των LGBTQ. Εκεί πιστεύω ότι τα κοινωνικά στάνταρ των σειρών μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο.
Στην Ελλάδα περιμένουμε τον Καπουτζίδη να βάλει κανεναν αποστειρωμένο γκέι χαρακτήρα σε κανα σίριαλ ή να δούμε κατι ελάχιστο από ξένες σειρές. Μόλις είδα το σίριαλ Please Like Me της αυστραλιανής τηλεόρασης, όπου οι γκέι χαρακτήρες ζουν κανονικά (φιλιούνται, κοιμούνται μαζί, κάνουν σεξ κλπ) όπως οι υπόλοιποι, σε κανονική βραδινή ώρα. Αυτά βοηθούν πολύ στην καταπολέμησης της άγνοιας και του φόβου. Κυρίως των στρέιτ που ΔΕΝ θ ψάξουν στο ιντερνετ να δουν κάτι τετοιο μόνοι τους.
Δεν θα ξεχασω κατι Τεταρτες της εφηβειας μου που ξενυχτουσα μεχρι τις 2-3 ενιοτε κ 4 η ωρα για να δω στο star το αναμεσα μας (queer as folk) που υποτιθετε αρχιζε τις 01:30 αλλα ολο καθυστερουσε,καποια βραδια Πεμπτης που ακουγα την Μαρια cyberduke στον επικοινωνια fm στην μοναδικη γκει εκπομπη στα ερτζιανα,ενας 50χρονος στο ξεχασμενο Aleco's island που μου δωσε με αγαπη το κραξιμο κ το κοντροσολ στο χαος οταν του ζητησα να μπω μεσα,την υπαλληλο της δημοτικης βιβλιοθηκης που μου δινε Ζενε Τομας κ Κλαους Μαν κ λιστες με βιβλια για να ψαξω,ενα τευχος του διφωνο με θεμα ομοφυλοφιλια κ μουσικη που το βρηκα αναμεσα σε στιβες περιοδικων σε μια τσαντα διπλα απο τον καδο σκουπιδιων,κ οτιδηποτε με εκανε να αισθανομαι οτι δεν ειμαι μονος σ'αυτη τη χωρα σ'αυτον τον πλανητη.Και σημερα ειμαι ενας υπερηφανος αντρας.Μπραβο Mary.