«Sesame Place»: Το πρώτο θεματικό πάρκο στον κόσμο για παιδιά με αυτισμό και ειδικές δεξιότητες

«Sesame Place»: Το πρώτο θεματικό πάρκο στον κόσμο για παιδιά με αυτισμό και ειδικές δεξιότητες Facebook Twitter
Το Sesame Place στην Πενσιλβάνια θα γίνει το πρώτο θεματικό πάρκο παγκοσμίως που θα είναι Πιστοποιημένο Κέντρο Αυτισμού.
0

Συνήθως τα θεματικά πάρκα αναψυχής της SeaWorld αναφέρονται στον Τύπο με αρνητικά σχόλια εξαιτίας των συνθηκών αιχμαλωσίας των θαλάσσιων θηλαστικών που χρησιμοποιούνται για να διασκεδάσουν τους επισκέπτες.

Ωστόσο, το θεματικό πάρκο για μικρά παιδιά με την ονομασία Sesame Place, το οποίο είναι βασισμένο στους αγαπημένους χαρακτήρες του αμερικανικού τηλεοπτικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Sesame Street», κατορθώνει να αντιστρέψει το κλίμα και να κερδίσει τον έπαινο της κοινής γνώμης.

Και αυτό γιατί ευαισθητοποιήθηκε πέραν του συνηθισμένου ώστε να είναι σε θέση να καλωσορίζει όλα τα παιδιά με ειδικές δεξιότητες στους χώρους του.

Οι υπεύθυνοι του «Sesame Place» ανέλαβαν μια πρωτοβουλία συνεργασίας με το Διεθνές Συμβούλιο Πιστοποίησης και Προτύπων για την Δια Βίου Εκπαίδευση (IBCCES) ώστε να γίνουν  το πρώτο θεματικό πάρκο παγκοσμίως που θα λειτουργεί ως Πιστοποιημένο Κέντρο Αυτισμού.

Έτσι, στις 28 Απριλίου θα ανοίξει τις πόρτες του στα περίχωρα της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, προκειμένου να προσφέρει σε όλες τις οικογένειες που το επισκέπτονται μια εμπειρία ευχάριστη, συναρπαστική αλλά πρωτίστως ασφαλή για όλα τα παιδιά, όποια κι αν είναι η σωματική και η πνευματική τους κατάσταση.

Ένα από τα πιο αγαπημένα στοιχεία των μικρών φίλων του κόσμου της Sesame Street είναι η παρέλαση των κύριων χαρακτήρων όπως οι Elmo, Ernie, Cookie Monster και Big Bird.

Με την αρωγή και την καθοδήγηση του IBCCES σχεδιάστηκαν ειδικές υπηρεσίες για τους μικρούς επισκέπτες που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και για όσα παιδιά έχουν άλλου είδους ειδικές ανάγκες, ώστε να νιώσουν όλα ευπρόσδεκτα στις δραστηριότητες του πάρκου.

Τα μέλη της ομάδας του «Sesame Place» παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση, δεξιότητες και ψυχραιμία για να μπορούν χειρίζονται ειδικές καταστάσεις και απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας, οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου θεματικού πάρκου εκτός από μια συνολική επισκόπηση του αυτισμού, εκπαιδεύθηκαν στα πεδία της αισθητηριακής αντίληψης και ευαισθησίας, κινητικής δεξιότητας και συναισθηματικής επίγνωσης.

Ο λόγος είναι πως οι ιδιαιτερότητες των αυτιστικών παιδιών στους τομείς αυτούς καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την παραμονή τους σε χώρους με μεγάλη πλήθη και πληθώρα οπτικών και ηχητικών ερεθισμάτων και φυσικά την συμμετοχή τους σε θορυβώδεις δραστηριότητες.

 

«Sesame Place»: Το πρώτο θεματικό πάρκο στον κόσμο για παιδιά με αυτισμό και ειδικές δεξιότητες Facebook Twitter
Σχεδιάστηκαν ειδικές υπηρεσίες για τους μικρούς επισκέπτες που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και για όσα παιδιά έχουν άλλου είδους ειδικές ανάγκες, ώστε να νιώσουν όλα ευπρόσδεκτα στις δραστηριότητες του πάρκου.

Παράλληλα με τις πιο εξειδικευμένες γνώσεις που απέκτησαν, όλοι όσοι ανήκουν στο δυναμικό του «Sesame Place» και θα έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες, συμμετείχαν και σε προγράμματα για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, επικοινωνίας καθώς και ευαισθητοποίησης γύρω από περιβαλλοντικά θέματα.

Πέρα από την εκπαίδευση του προσωπικού, το «Sesame Place» δημιούργησε κι ένα πρόγραμμα προσβασιμότητας των δραστηριοτήτων που ονομάζει Ride Accessibility Program (RAP), προκειμένου να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις σε κάθε επισκέπτη, αξιολογώντας παράλληλα τις απαιτήσεις και τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε δραστηριότητα και τις ιδιαίτερες σωματικές και πνευματικές δεξιότητες του κάθε παιδιού.

Για να συμπεριληφθούν στο RAP, το μόνο που πρέπει να κάνουν οι συνοδοί των παιδιών με ειδικές δεξιότητες είναι να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που τους παρέχεται και να το παραδώσουν στο κέντρο υποδοχής του πάρκου ώστε να τους προταθούν οι κατάλληλες δραστηριότητες.

Επιπλέον, οι επισκέπτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσβασιμότητας θα έχουν και τη δυνατότητα να επιλεγούν για είσοδο με προτεραιότητα στις δραστηριότητες, αποφεύγοντας τις μεγάλες ουρές που είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν ταραχή στα παιδιά.

 

«Sesame Place»: Το πρώτο θεματικό πάρκο στον κόσμο για παιδιά με αυτισμό και ειδικές δεξιότητες Facebook Twitter
Tο μόνο που πρέπει να κάνουν οι συνοδοί των παιδιών με ειδικές δεξιότητες είναι να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που τους παρέχεται και να το παραδώσουν στο κέντρο υποδοχής του πάρκου ώστε να τους προταθούν οι κατάλληλες δραστηριότητες.

Για τους επισκέπτες που τυχόν νιώσουν δυσφορία από την υπερβολική αισθητηριακή διέγερση, κατάσταση αναμενόμενη σε ένα θεματικό πάρκο γεμάτο ενθουσιώδη παιδιά μέσα σε τρενάκια, βάρκες κλπ, έχει προβλεφθεί η λειτουργία δύο «δωματίων ησυχίας».

Πρόκειται για δύο πρόσφατα ανακαινισμένους χώρους με φωτισμό που προσαρμόζεται, όπου τα παιδιά και οι συνοδοί τους μπορούν να παραμείνουν για όσο χρειαστεί προκειμένου να κάνουν ένα διάλειμμα και να ηρεμήσουν.

Προκειμένου να αποφευχθεί η ηχητική υπερδιέγερση σε παιδιά με υπερευαισθησία, θα προσφέρεται επίσης η χρήση ηχομονωτικών ακουστικών.

Άλλοι δύο εξωτερικοί χώροι έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι χαμηλής αισθητηριακής φόρτισης. Δεν πρόκειται για δωμάτια ησυχίας, αλλά για περιοχές με λιγότερη επιβάρυνση σε ηχητικά και οπτικά ερεθισματα που μπορούν να αποτελέσουν μία νησίδα ηρεμίας για όλους.

Ένα από τα πιο αγαπημένα στοιχεία των μικρών φίλων του κόσμου της Sesame Street είναι η παρέλαση των κύριων χαρακτήρων όπως οι Elmo, Ernie, Cookie Monster και Big Bird.

Καθώς παρελαύνουν οι αγαπημένοι χαρακτήρες αγκαλιάζουν κάποια από τα παιδιά ή τους σφίγουν το χέρι, χειρονομίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητικά αισθήματα στα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Για τον λόγο αυτόν έχουν καθοριστεί ειδικές προτεινόμενες θέσεις στην αρχή της παρέλασης και μακριά από την πρώτη γραμμή θέασης ώστε τα παιδάκια να απολαύσουν τους αγαπημένους τους χαρακτήρες ζωντανά χωρίς να τους προκληθεί άγχος.

Ένα ακόμα θετικό χαρακτηριστικό είναι πως επιτρέπονται στις εγκαταστάσεις του πάρκου τα ζώα συναισθηματικής υποστήριξης και οι σκύλοι οδηγοί, και μάλιστα υπάρχει και συγκεκριμένος χώρος για την «ανακούφιση» τους ώστε να μπορούν να συνοδεύσουν τα παιδάκια που φροντίζουν σε όλες τις δραστηριότητες για όσες ώρες το επιθυμούν.

«Sesame Place»: Το πρώτο θεματικό πάρκο στον κόσμο για παιδιά με αυτισμό και ειδικές δεξιότητες Facebook Twitter
Η συμμετοχή όλων μαζί σε ίδια παιχνίδια θα προσφέρουν αληθινή εξοικείωση με το διαφορετικό και την πολυπόθητη αμοιβαία κατανόηση.
 

Η πρωτοβουλία αυτή όμως δεν είναι άξια αναφοράς μόνο επειδή επιτέλους προσφέρει ευκολίες ώστε να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν παιδιά με ειδικές δεξιότητες, αλλά και επειδή μέσω αυτής θα αυξηθεί η ορατότητα τους και θα πάψουν να αποτελούν την «περίεργη» εξαίρεση που τα άλλα παιδιά συναντούν σπάνια.

Η συμμετοχή όλων μαζί σε ίδια παιχνίδια, η από κοινού ψυχαγωγία, θα προσφέρουν αληθινή εξοικείωση με το διαφορετικό και την πολυπόθητη αμοιβαία κατανόηση.

Η δημιουργία ασφαλών χώρων όπου κανείς δεν περιθωριοποιείται είναι σχεδόν βέβαιο πως θα λειτουργήσει πολύ πιο αποδοτικά από τις ξύλινες εκστρατείες anti-bullying και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό ή για άλλες ομάδες με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες, και είναι αναγκαία όχι μόνο σε μεγάλα θεματικά πάρκα αλλά ακόμα περισσότερο σε χώρους όπου καθημερινά τα παιδιά συναναστρέφονται άλλα παιδιά που δεν ανήκουν στον άμεσο φιλικό ή οικογενειακό τους κύκλο. 

Τρόπος Ζωής
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν, μεθυσμένη, μπήκα στο βανάκι ενός φούρνου

Στιγμιότυπα / Όταν, μεθυσμένη, μπήκα στο βανάκι ενός φούρνου

Μετά από μια ξέφρενη νύχτα σε ένα κλαμπ της Πάτρας, η Ηρώ αδυνατούσε να φτάσει μέχρι το σπίτι της και δεν είχε πάνω της χρήματα. Τότε σκέφτηκε να «βοηθήσει» στον ανεφοδιασμό των φούρνων της περιοχής και να μπει σε ένα όχημα που μύριζε τυροκούλουρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Όταν ένας Κονγκολέζος επαναστάτης «βρέθηκε» στο κρεβάτι μου 

Στιγμιότυπα / Όταν συνάντησα για σεξ μέσω apps έναν Κογκολέζο επαναστάτη

Το φλουρί που κέρδισε για το 2020 η Ντενίσα δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα τυχερό. Όχι μόνο γιατί λίγο μετά μπήκε στη ζωη μας η πανδημία, αλλά γιατί το ίδιο κιόλας βράδυ μια συνάντηση για σεξ παραλίγο να χαλάσει για λόγους συνείδησης, πολιτικής. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ