Τα πιο τρελά λήμματα της Wikipedia

Depths of Wikipedia: Η σελίδα για όλες τις παράξενες πληροφορίες της Wikipedia Facebook Twitter
Η 23χρονη, πια, Annie έχει παρουσιάσει ένα workshop επεξεργασίας του περιεχομένου της Wikipedia, ενώ δίνει συχνά κωμικές παραστάσεις σε σχέση με τη σελίδα της.
0

Στη Wikipedia μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα. Από το πώς διπλώνεις σε ειδικούς φακέλους το χαρτί της τουαλέτας στα ξενοδοχεία μέχρι μια λίστα με τα επερχόμενα αστρονομικά συμβάντα και το ποιοι πάπες υπήρξαν σεξουαλικά ενεργοί στη ζωή τους.

Το 2020, η Annie Rauwerda, μια 20άχρονη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ξεκίνησε μια σελίδα στο Instagram που την ονόμασε «Depths of Wikipedia». Εκεί ανέβαζε, και συνεχίζει να ανεβάζει, όλες εκείνες τις απρόσμενα ενδιαφέρουσες(;) πληροφορίες που βρίσκονται στα αβυσσαλέα βάθη της Wikipedia, θαμμένες κάτω από το ψηφιακό βάρος πιο χρηστικών πληροφοριών. Αυτών δηλαδή, κυρίως, που χρειάζονται τα παιδιά για τα τεστ τους στο σχολείο.

Ένας Χιμπατζής που πιθανότατα δεν πληκτρολογεί τον Άμλετ.

Το σύνδρομο της σκατοζωής είναι μια φράση που χρησιμοποιείται από γιατρούς στις ΗΠΑ και στη Μ.Βρετανία για να περιγράψουν το αποτέλεσμα που έχει στους ασθενείς ένα είδος φτώχιας ή διαταραχών που σχετίζονται με εξαρτήσεις.

Οι πληροφορίες που μοιράζεται η σελίδα δεν είναι ακριβώς πληροφορίες. Συχνά είναι απλά κομψά αστεία που κατάφερε κάποιος χρήστης ή κάποια χρήστρια να τα «περάσει» από τους ελέγχους της πλατφόρμας.

Για παράδειγμα μια πινακίδα πριν κλαπεί:

Μια τηλεόραση που δείχνει την αρχική σελίδα της Wikipedia με άθλια χρωματική ισορροπία:

Στατικός ηλεκτρισμός και γάτες:

Προς το χωριό Δονητής. Σλόγκαν: Το όνομα είναι η ψυχή μας!

Όλα αυτά είναι πραγματικοί σύνδεσμοι που υπάρχουν μέσα στη Wikipedia.

H Rauwerda ξεκίνησε τη σελίδα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν βαριόταν. Σήμερα έχει καταφέρει να έχει 1,1 εκατομμύρια followers στο Instagram, 745 χιλιάδες στο Twitter και… μόλις 162 χιλιάδες followers στο TikTok.

Η 23χρονη, πια, Annie έχει παρουσιάσει ένα workshop επεξεργασίας του περιεχομένου της Wikipedia, ενώ δίνει συχνά κωμικές παραστάσεις σε σχέση με τη σελίδα της.

Μια λίστα παιχνιδιών που δεν θα έπαιζε ο Βούδας.

Η εμπλοκή των ΗΠΑ στην αλλαγή καθεστώτων. Προειδοποίηση: το άρθρο μπορεί να είναι πολύ μεγάλο για να το διαβάσεις και να πλοηγηθείς άνετα.

Η Annie, πάντως, έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση την Wikipedia και τον τρόπο λειτουργίας της. Σε συνέντευξή της στη Sarah Lehr από το site WKAR δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Νομίζω ότι η Wikipedia είναι ένα από τα πιο απίστευτα πράγματα που υπάρχει. Είναι εκπληκτικός ο τρόπος που διαχειρίζεται η ίδια το περιεχόμενό της και ο τρόπος που επιτρέπει τη δημοκρατική συζήτηση. Η Wikipedia έχει κάτι από το ήθος του πρώιμου ίντερνετ, προτού όλοι αυτοί οι επιχειρηματικοί γίγαντες αρχίσουν να αντλούν κέρδος από αυτό. Προφανώς έχει ανακρίβειες… Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να εμπλακείς μαζί της είναι να μη διαβάζεις γενικά ανυποψίαστη».

Το φαινόμενο Mariko Aoki είναι μια ιαπωνική έκφραση που αναφέρεται στην έκτακτη ανάγκη αφόδευσης που βιώνεται κατά την είσοδο σε βιβλιοπωλεία.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ

Σαν Σήμερα Βρέθηκε Νεκρός / Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ;

Σαν σήμερα, το 1948, ένας βαρκάρης βρίσκει το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ να επιπλέει κοντά στον Λευκό Πύργο. Η σειρά ηχητικών ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη ρίχνει φως σε μια δολοφονία με μεγάλες πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις για την Ελλάδα του εμφυλίου.
Μα μπορούν και χορεύουν οι ανάπηροι;

Ζούμε, ρε! / Μα, μπορούν να χορεύουν οι ανάπηροι;

Μπορεί ένα ανάπηρο άτομο να εκπαιδευτεί στον χορό; Ποια είναι τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τη σχέση χορού-αναπηρίας τόσο από τα άτομα χωρίς αναπηρία όσο από τα ίδια τα ανάπηρα άτομα; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον ψυχολόγο, χορευτή και ηθοποιό Ανδρέα Κολίσογλου.
THE LIFO TEAM
Τα «Φωτεινά Ξυστά», «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν» στη γειτονιά των Ποντίων στην Ελευσίνα

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Πώς οι Beforelight φώτισαν τις μέρες και τις νύχτες της Ελευσίνας

Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με την Ειρήνη Στείρου και τον Βασίλη Ντόβρο της ομάδας Beforelight για τα «Φωτεινά Ξυστά», τη «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν», τις πρωτότυπες φωτιστικές εγκατάστασεις που δημιούργησαν, στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

THE UPFRONT INITIATIVE 2024 / Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

Η Ντάλια Τόμπρου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού‎ στην Εθνική Ασφαλιστική, εξηγεί πώς η εταιρεία της έχει ψηλά στην ατζέντα τη συμπερίληψη αλλά και πώς αυτό γίνεται με ουσιαστικές αποφάσεις και στρατηγικές.
NEWSROOM
«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Ζούμε, ρε! / «Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να εκφράσουν δημόσια και άλλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους; Πόσο δεκτικά είναι τα media και γενικά οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε κάτι τέτοιο; Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για το θέμα και μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες.
THE LIFO TEAM
Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Ζούμε, ρε! / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Με αφορμή την πρώτη διαθέσιμη γονιδιακή θεραπεία στην Eλλάδα για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης, λόγω της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή της συγγενούς αμαύρωσης του Leber, η Xρυσέλλα λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος, συζητούν με τη μοριακή γενετίστρια, εξειδικευμένη στην οφθαλμική γενετική, Δρ Σμαράγδα Καμακάρη.
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το τραγικό χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας Γκινάκη, που ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 1998 ήρθε αντιμέτωπη, μέσα στο σπίτι της, με έναν αδίστακτο δραπέτη, το Σορίν Ματέι, ο οποίος εισέβαλε με μια χειροβομβίδα για να ξεφύγει από το μπλόκο των αστυνομικών.
THE LIFO TEAM