Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο περσινό ελληνικό δημοψήφισμα και το σημερινό του Brexit;

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο περσινό ελληνικό δημοψήφισμα και το σημερινό του Brexit; Facebook Twitter
Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Αθήνα, στις 21 Ιουνίου, 2016 (Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC)
2

Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ των δύο δημοψηφισμάτων. Όταν οι ηγέτες (Κάμερον και Τσίπρας) τα προκήρυξαν είχαν στο μυαλό τους να βγει άλλο αποτέλεσμα απ' αυτό που τελικά υποστήριξαν. 

Για μικροκομματικούς λόγους και για να κερδίσει ψήφους ο Κάμερον το έπαιζε για χρόνια λάιτ ευρωσκεπτικιστής και υποσχόταν δημοψήφισμα. Το έκανε και τελικά τώρα προσπαθεί να το μαζέψει στηρίζοντας το αντίθετο απ' αυτό που κανονικά οι ψηφοφόροι του θα ήθελαν.

Η περίπτωσή του, και η περίπτωση του Τσίπρα δείχνουν τη χειρότερη όψη της «άμεσης» δημοκρατίας. Αν είναι τα δημοψηφίσματα να βγαίνουν απλώς ως άσσοι απ' το μανίκι και να χρησιμοποιούνται ως πολιτικάντικοι τακτικισμοί μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο και να γαντζωθεί στην καρέκλα ο απεγνωσμένος ηγέτης, καλύτερα να μη γίνονται. (Ελπίζω κάποτε να ζήσουμε πραγματικά χρήσιμα και ουσιαστικά δημοψηφίσματα που δεν θα εξυπηρετούν στρατηγικές επιδιώξεις αυτών που τα διοργανώνουν.)

Ο πρόεδρος της Κομισιόν πάντως Ζαν Κλοντ Γιούνκερ -απ' τους λίγους σταθερούς υποστηρικτές του Τσίπρα- σήμερα σε συνέντευξή του στην FAZ προσπάθησε να εξηγήσει μερικές απ' τις διαφορές. 

Γιούνκερ: Μετά το δημοψήφισμα έγινε το αντίθετο απ' ό,τι υποσχέθηκε ο Τσίπρας

Όσες δηλώσεις του Γιούνκερ στην FAZ αφορούσαν την Ελλάδα «κόπηκαν» απ' το σχετικό άρθρο [Αριθμός Είδησης: 16760730] του Αθηναϊκού Πρακτορείου που σημειώνει πως "Ο Γιουνκέρ δεν είναι «κατά βάση υπέρμαχος των δημοψηφισμάτων», διότι οι εκλογείς εύκολα μπορούν να παραπλανηθούν από δευτερεύοντα θέματα. Aπό την άλλη πλευρά όμως , είναι αντίθετος «αν ιδρώνει κανείς, όταν κάποιος τολμά να ρωτήσει τη γνώμη του λαού. Εξαρτάται όμως από το αν τίθεται το σωστό ερώτημα στο σωστό πλαίσιο».", παραλείπει όμως όλα τα κομμάτια που "θίγουν" τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ποια είναι αυτά; Τα έχει, ευτυχώς, η Ναυτεμπορική:

Ο Γερμανός δημοσιογράφος επιχειρεί παραλληλισμό του δημοψηφίσματος που έγινε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 με αυτό που θα γίνει αύριο στη Βρετανία, από το οποίο κρίνεται και το μέλλον της χώρας στην ΕΕ. Ο Γιούνκερ κλήθηκε να σχολιάσει το ότι παρά την προειδοποίηση που είχε απευθύνει τότε στους Έλληνες ψηφοφόρους, εκείνοι απάντησαν με ένα «Όχι».

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανήκει στους φίλους μου, έθεσε ένα ερώτημα στο δημοψήφισμα, που δεν ετίθετο εκείνη τη στιγμή ως τέτοιο. Η τελευταία πρόταση της ΕΕ προς την ελληνική πλευρά δεν αφορούσε πλέον το θέμα του δημοψηφίσματος και οι προειδοποιήσεις μου αφορούσαν ακριβώς σε αυτό», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Για μένα ήταν σημαντικό να πω στον ελληνικό λαό ότι με αυτό το δημοψήφισμα κινδύνευε η θέση της χώρας στο ευρώ, αλλά τελικά το δημοψήφισμα αφορούσε λιγότερο το ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ και περισσότερο το ρόλο του κ. Τσίπρα στην Ελλάδα. Ήθελε νέα εντολή και την έλαβε. Και πολύ σύντομα συμφώνησε μέσα από τις διαπραγματεύσεις σε έναν δρόμο που δεν ήταν οπωσδήποτε σε συμφωνία με αυτό που προπαγάνδιζε στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Αυτό δεν ήταν η δική μου ανησυχία, αλλά αυτή του κ. Τσίπρα», σημειώνει.

Στην επιμονή του Γερμανού δημοσιογράφου για το αν το «όχι» των Ελλήνων τον ώθησε να κρατήσει απόσταση και να μην πει καθαρά τη γνώμη του στους Βρετανούς, ο Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα έγινε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε ο Τσίπρας κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος και ότι η προειδοποίησή του αφορούσε στο ότι το ερώτημα ήταν ξεπερασμένο.

Σε δουλειά να βρίσκονται λοιπόν οι ηγέτες του κόσμου, με τα αποτελέσματα των ψεμάτων και των τακτικισμών τους να τα πληρώνουν οι πολίτες φυσικά...

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

2 σχόλια
Άρη θα διαφωνήσω σε κάποια σημεία. Όχι στο ότι ο πιθανός λαϊκισμός του Κάμερον τον οδήγησε στο να προκηρύξει το δημοψήφισμα, χωρίς τώρα να μπορεί να τα μαζέψει, αλλά στην ίδια την ουσία του δημοψηφίσματος.Το ελληνικό "δημοψήφισμα" ήταν -όπως σωστά το κρίνεις και ο ίδιος- ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Ψηφίσαμε για μια πρόταση που δεν υπήρχε καν στο τραπέζι. Αποδείχθηκε ότι αποσκοπούσε την δημιουργία άλλοθι για την ψήφιση των μέτρων -αλα Πόντιος Πιλάτος- και όταν δεν πήγε όπως αναμενόταν και πάλι τα μέτρα ψηφίστηκαν. Γενικά ήταν ένας καθαρά εσωτερικός τακτικισμός.Αντίθετα, το δημοψήφισμα της Βρετανίας, μπορεί να ξεκίνησε και από λόγους τακτικισμού, ξεκίνησε όμως και από πίεση που υπήρχε (τι πίεση υπήρχε στην Ελλάδα για το δημοψήφισμα;). Πέρα όμως από τον λόγο που ξεκίνησε, ήταν σε όλους ξεκάθαρο ποιο είναι το διακύβευμα. Η παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε.Ασχέτως αν μας συφέρει ή όχι, ασχέτως αν πιστεύουμε ότι είναι καταστροφικό ή ωφέλιμο για τους Βρετανούς ή εμάς το αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να παραδεχθούμε παρά το ότι η διενέργειά του ήταν κάτι που τελικά έπρεπε να γίνει. Όχι απλώς γιατί κέρδισε το Brexit. Ακόμα και 52-48 να ήταν το αποτέλεσμα υπέρ του Bremain και πάλι θα αποδεικνυόταν ότι ήταν σωστή η διενέργειά του. Γιατί αποδεικνύεται ότι οι μισοί περίπου Βρετανοί ήθελαν τελικά την έξοδο, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι ψηφίζουν για αυτή (αντίθετα με το ελληνικό δημοψήφισμα που δεν γνωρίζαμε καν γιατί ψηφίζουμε).Αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας. Ένας λαός να αποφασίζει για το μέλλον του, ακόμα και αν κάνει λάθος. Το αντίθετο θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ακόμα και για βασικά θέματα και απλές απαντήσεις (μέσα ή έξω από την Ε.Ε.) δεν θα αφήνουμε τον λαό να αποφασίζει για το καλό του, αλλά θα αποφασίζει κάποιος άλλος τι είναι το καλό του.Για να μην μακρυγορώ. Αν ΔΕΝ υπήρχε δημοψήφισμα αλλά εκλογές και κατέβαινε ο αντι-ευρωπαϊκός συνασπισμός με βασική υπόσχεση ότι εφόσον γίνει κυβέρνηση το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης για την έξοδο, τι θα λέγαμε; Κακώς προκηρύχθηκαν εκλογές; Προφανώς όχι. Το ίδιο έγινε και τώρα με ανάποδη σειρά. Αντί να υπάρχουν πρώτα εκλογές και μετά έξοδος, έχουμε πρώτα έξοδο (απόφαση εξόδου) και μετά θα προκηρυχθούν εκλογές.Οι Βρετανοί ψήφισαν, εξέφρασαν την βούλησή τους σε συγκεκριμένο ερώτημα, καταλαβαίνοντας (ή τουλάχιστον έχοντας την δυνατότητα να καταλάβουν αν ενδιαφέρονται) τι διακυβεύεται και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι από πλευράς δημοκρατίας. Αν δεν φρόντισαν να ενημερωθούν για το τι σημαίνει πραγματικά, κακό δικό τους. Γιατί, μήπως όποιος ψηφίζει στις εκλογές είναι ενημερωμένος για το τι σημαίνει αυτό που ψηφίζει; Δεν μπορούμε να κάνουμε έλεγχο "ποιότητας ψήφου" είτε σε εκλογές, είτε σε δημοψηφίσματα.Αν τώρα βλάψει την οικονομία, τους ίδιους τους Βρετανούς ή όλους εμάς... τι να γίνει; Ποιος είπε ότι η δημοκρατία είναι εύκολο πολίτευμα;Υ.Γ. Προσωπικά θεωρώ το αποτέλεσμα πολύ κακό τόσο για τους βρετανούς όσο και για τους υπόλοιπους.
«Για μένα ήταν σημαντικό να πω στον ελληνικό λαό ότι με αυτό το δημοψήφισμα κινδύνευε η θέση της χώρας στο ευρώ, αλλά τελικά το δημοψήφισμα αφορούσε λιγότερο το ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ και περισσότερο το ρόλο του κ. Τσίπρα στην Ελλάδα. Ήθελε νέα εντολή και την έλαβε. Και πολύ σύντομα συμφώνησε μέσα από τις διαπραγματεύσεις σε έναν δρόμο που δεν ήταν οπωσδήποτε σε συμφωνία με αυτό που ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕ στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Αυτό δεν ήταν η δική μου ανησυχία, αλλά αυτή του κ. Τσίπρα».Τα είπε όλα.