Είναι στ' αλήθεια *ομοφυλοφιλικό* το 90% των επιτυχημένων παραδειγμάτων που δείχνει η TV; Και ποια είναι αυτά;

Είναι στ' αλήθεια *ομοφυλοφιλικό* το 90% των επιτυχημένων παραδειγμάτων που δείχνει η TV; Και ποια είναι αυτά; Facebook Twitter
Φωτο απ' τη σειρά "Looking" του HBO, που φυσικά δεν παίζεται στην ελληνική τηλεόραση
7

Τα πρότυπα που προβάλλει η τηλεόραση έβαλε στο στόχαστρό του ο Γεράσιμος Γιακουμάτος βουλευτής της ΝΔ (ακόμα!).

Αυτόν τον αστικό μύθο τον πιστεύουν πολλοί. Ένας γνωστός μου μου είχε εκμυστηρευτεί πως ανησυχούσε με όλα τα καλά πρότυπα των γκέι στις σειρές της τηλεόρασης για να μην κολλήσει η μικρή του αδελφούλα, κι όταν τον πίεσα να αναφέρει ένα καλό πρότυπο, θυμήθηκε τελικά το ζευγάρι των γκέι στην Πολυκατοικία, μια σειρά που είχε τελειώσει χρόνια πριν. 

Είναι στ' αλήθεια *ομοφυλοφιλικό* το 90% των επιτυχημένων παραδειγμάτων που δείχνει η TV; Και ποια είναι αυτά; Facebook Twitter
Ανάμεσα στα εκατομμύρια στρέιτ φιλιά που προβάλλονται στην τηλεόραση, παίχτηκε και ένα γκέι. Και φυσικά απαγορεύτηκε.

Κι όμως: Οι ανοιχτά ομοφυλόφιλοι της τηλεόρασης μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι σειρές πάρα πολύ σπάνια έχουν κάποιον χαρακτήρα που να είναι γκέι ή λεσβία -πόσω μάλλον να μην είναι αρνητικά παρουσιασμένος ως καρικατούρα-, και το κοντινότερο που συναντά κάποιος σε γκέι είναι σε κάποια πάνελ μεσημεριανών εκπομπών - που κι εκεί κανείς δεν είναι ανοιχτά γκέι ενώ συχνά παίζουν ρόλους για να φανούν "κακοί" ή "αστείοι".  Ακόμα κι αυτοί όμως είναι ένα απειροελάχιστο ποσοστό συγκριτικά με τις χιλιάδες ανθρώπων που εμφανίζονται συνολικά σε όλα τα κανάλια καθημερινά.  

Προφανώς και δεν είναι ισχύει η δήλωση του Γιακουμάτου πως «όλα τα επιτυχημένα παραδείγματα/πρότυπα της τηλεόρασης» (έστω, το 90%, - κάνει και σκόντο για να μην είναι υπερβολικός και πει το 100%!) είναι ομοφυλοφιλικά. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αλλά πως, όχι το 90%, ούτε καν το 10% ή το 5% δεν είναι ομοφυλοφιλικά, ώστε να εκφράζεται έστω το ποσοστό των γκέι που υπάρχουν στην κοινωνία.  

Είναι στ' αλήθεια *ομοφυλοφιλικό* το 90% των επιτυχημένων παραδειγμάτων που δείχνει η TV; Και ποια είναι αυτά; Facebook Twitter
Ένα φιλί μεταξύ ανδρών στο Downton Abbey, το οποίο η ΕΡΤ απλώς έκοψε και δεν πρόβαλλε καν. (Τόσο πολύ προβάλλεται η γκέι σεξουαλικότητα στην τηλεόραση...!)

Άνθρωποι όπως ο Κωστέτσος ή ο Σαμαράς (που συχνά παρουσιάζονται ως "κλόουν") ποτέ δεν δήλωσαν αν είναι γκέι, ενώ ο Φώτης Σπύρου που το δήλωσε σε αλλοπρόσαλλες, στενάχωρες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, σε καμία περίπτωση δεν θα χαρακτηριζόταν «επιτυχημένο πρότυπο» όπως το εννοεί ο κ. Γιακουμάτος. Επίσης δεν έχω δει ποτέ ούτε μία διάσημη Ελληνίδα λεσβία που να μην το κρύβει και να παρουσιάζεται ως «επιτυχημένο πρότυπο» στην τηλεόραση.

Αν κάτι λείπει, είναι όντως τα καλά παραδείγματα ανθρώπων που έχουν αυτόν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και δεν ντρέπονται γι' αυτόν. Γι' αυτό θα ήθελα να υπάρχουν έστω κάποια, όχι για να «κολλήσουν» απ' αυτήν την ασθένεια οι στρέιτ (δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, όπως δεν γίνονται στρέιτ οι γκέι που αναγκαστικά βλέπουν απ' την αρχή ως το τέλος της ζωής τους μόνο στρέιτ πετυχημένα παραδείγματα) αλλά για να μη βιώνουν οι γκέι που είναι σε νεαρή ηλικία το bullying και την αυτολύπηση. Να νιώσουν πως υπάρχει ελπίδα να είσαι ειλικρινής με τους γύρω σου -να μην κάνεις ψεύτικες σχέσεις με γυναίκες όπως κάποιοι διάσημοι γκέι- και να γίνεις πετυχημένος και ευτυχισμένος. 

  

  

Το έγραψε άλλωστε εξαιρετικά και ο Μανώλης Βαμβούνης (που έχει κάνει και κατατοπιστικότατο οδηγό των γκέι χαρακτήρων σε ελληνικές σειρές): 

"Η μεγαλύτερη απορία μου με Γιακουμάτο είναι που έχει δει εκεί έξω όλα αυτά τα «πετυχημένα πρότυπα ομοφυλοφίλων», και μάλιστα σε ποσοστό 90%!

Στην Ελλάδα μπορώ να μετρήσω στο ΕΝΑ χέρι πόσοι είναι δημόσια out (Κορτώ, Βαλιαννάτος, Σεργουλόπουλος, Σιμαρδάνης, άντε πες και ο Ψινάκης).

Παράλληλα στην τηλεόραση δεν υπάρχει φέτος ΚΑΝΕΝΑ πρότυπο gay, θετικό ή αρνητικό, μόνο ξένες σειρές στις οποίες οι λέξεις λεσβία και gay γίνονται συχνά beep

Αντίθετα, το 99.9% των προτύπων εκεί έξω είναι αγροίκοι στρέητ που αμολούν συνέχεια ομοφοβικά ξεσπάσματα.

Μακάρι να υπήρχε αυτή η πλειοψηφία θετικών gay προτύπων στην τιβί, όχι για να «μετατραπούν» οι «επίκτητοι» gay, αλλά για να μη ντρέπονται να αποδεχτούν τον εαυτό τους όλοι αυτοί που φοβούνται το στίγμα από τον Γιακούμάτο και κάθε ένα που ακούει τον Γιακουμάτο."

Πάντως ένας απ' τους ελάχιστους ανοιχτά γκέι ανθρώπους που μιλάει στην τηλεόραση για αυτά τα θέματα, έκανε το πιο εύστοχο σχόλιο για όλα αυτά: 

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

4 σχόλια
Σωστά. Κατι που λείπει πολύ ως παρουσίαση στην ελληνική τηλεόραση. Και δεδομένης της έλλειψης ενημερωσης στα σχολεία, η τηλεόραση αναλαμβάνει το ρόλο αυτό...
Όσοι ειναι άνω των 30 πιθανότατα θα θυμούνται ένα σήριαλ ονόματι "Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή" όπου ο πρωταγωνιστής, Ακάλυπτος, ήταν η επιτομή του γλίτσα, απατεώνα, άπιστου Ελληνάρα. Κανένας δεν μίλησε όμως ποτέ για το πόσο λάθος straight πρότυπο ήταν αυτό. Για την ακρίβεια, ήταν πάρα πολλοι της γενιάς των πατεράδων μας που τον έβλεπαν και ως είδωλο.
Ακριβώς. Επειδή υπαρχουν στην τηλεόραση 100 διαφορετικοί χαρακτήρες στρέιτ αντρών. Υπαρχουν όμως γκέι; Ή βλεπουμε τα ίδια και τα ίδια με τη συνηθισμένη "εικόνα";