Γιατί στην ευχή «Προκαλεί με το βιβλίο της η Κέιτλιν Τζένερ»;

Γιατί στην ευχή «Προκαλεί με το βιβλίο της η Κέιτλιν Τζένερ»; Facebook Twitter
5

Έχουμε μια επιτυχημένη (όχι ιδιαίτερα συμπαθή, αλλά σαφώς πιο συμπαθή απ' τους υπόλοιπους Καρντάσιανς) τρανς γυναίκα και μάλιστα Ολυμπιονίκη.

Βγάζει ένα βιβλίο με το ταξίδι της μέχρι τώρα, περιγράφοντας τη ζωή της πριν αποφασίσει να ζήσει ανοιχτά ως γυναίκα, και τη ζωή της μετά. 

Εν έτει 2017, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ελλάδας, παρουσιάζει την είδηση με αυτά τα λόγια:

Δηλαδή από πού κι ως πού «δεν σταματάει να προκαλεί»; Πότε ξαναπροκάλεσε; Γιατί προκαλεί τώρα;

Στο ρεπορτάζ διαβάζουμε: Προκαλεί με το βιβλίο της η Κέιτλιν Τζένερ. Δεν σταματάει να προκαλεί η Κέιτλιν Τζένερ (πρώην Μπρους) με τις αποκαλύψεις που κάνει, αναστατώνοντας την οικογένειά της και κυρίως την πρώην σύζυγό της Κρις. Την Τρίτη 25 Απριλίου αναμένεται να κυκλοφορήσει το βιβλίο της Κέιτλιν στο οποίο περιγράφει τη ζωή της ως Μπρους Τζένερ και όπως περιγράφει ο 67χρονος πρώην Ολυμπιονίκης, πριν κάνει την αλλαγή φύλου, σε κάθε δημόσια του εμφάνιση κάτω από το κοστούμι φορούσε γυναικεία εσώρουχα.

Σε απόσπασμα της αυτοβιογραφίας με τίτλο "Τα μυστικά της ζωής μου", η Κέιτλιν, που κυκλοφόρησε στο περιοδικό People αναφέρεται ότι από το 1976 που ο Μπρους κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ ξεκίνησε να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο κάνοντας διαλέξεις με θέμα: βρείτε τον πρωταθλητή μέσα σας. [sic]

Σε κάθε εμφάνισή του, ο τότε νεαρός Μπρους φορούσε κοστούμι που μέσα του όμως, όπως λέει, έκρυβε ένα μεγάλο μυστικό.

Κανείς δεν γνώριζε ότι κάτω από το επαγγελματικό μου κοστούμι φορούσα γυναικεία εσώρουχα, παραδέχεται στο βιβλίο της η Κέιτλιν.

«Δεν είμαι ο Μπρους Τζένερ, αλλά μία γυναίκα που μία μέρα θα εμφανιστώ και θα με φωνάζουν Κέιτλιν. Τώρα όμως πρέπει να είμαι ο Μπρους εκτός από μερικές κλεμμένες στιγμές στις οποίες μπορώ να είμαι ο πραγματικός μου εαυτός. Η ομιλία που δίνω είναι να βρείτε τον πρωταθλητή μέσα σας. Όλα είναι βλακείες».

Δεν βγάζει και τεράστιο νόημα από συντακτικής απόψεως όμως με τίποτα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί «Προκαλεί με το βιβλίο της η Κέιτλιν Τζένερ» ή γιατί «Δεν σταματάει να προκαλεί η Κέιτλιν Τζένερ (πρώην Μπρους) με τις αποκαλύψεις που κάνει». 

Λοιπόν, μπορεί απλώς να το χρησιμοποίησαν ως πιασάρικο δημοσιογραφικό κλισέ, όμως οι λέξεις έχουν σημασία, ειδικά σε ομάδες ανθρώπων που ζουν συχνά μια φοβισμένη και ευάλωτη ζωή. Παραδείγματα όπως της Τζένερ αξίζει να προβάλλονται ως πρότυπα για τα υπόλοιπα τρανς άτομα κι όχι ως «προκλητικοί» επειδή τόλμησαν να αφηγηθούν την ιστορία τους.

Το ίντερνετ γέμισε φυσικά με άρθρα που χρησιμοποιούν τη σκανδαλοθηρική, κίτρινη φρασεολογία του ΑΠΕ και οι τίτλοι τους είναι όλοι του στυλ «Προκαλεί και πάλι η Κέιτλιν», πράγμα που προφανώς δεν θα είχε συμβεί αν το ειδησεογραφικό πρακτορείο είχε φερθεί με σοβαρότητα.

Δεν είναι καθόλου πρόκληση που μια πετυχημένη τρανς γυναίκα βγάζει βιβλίο και μιλάει ανοιχτά για τη ζωή της. Αν το ΑΠΕ σοκάρεται ας το καταπίνει και ας γράφει απλώς τα γεγονότα. 

Mικροπράγματα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ