To new entry της εβδομάδας: Zayn Malik, ο πρώτος μουσουλμάνος σουπερστάρ του 21ου αιώνα

To new entry της εβδομάδας: Zayn Malik, ο πρώτος μουσουλμάνος σουπερστάρ του 21ου αιώνα Facebook Twitter
Είναι -όπως γράφει η Guardian- ένα πρότυπο για όλους τους έφηβους Μουσουλμάνους στην Βρετανία που είναι διχασμένοι ανάμεσα στον εξτρεμισμό και την κοινωνική ενσωμάτωση.
0
To new entry της εβδομάδας: Zayn Malik, ο πρώτος μουσουλμάνος σουπερστάρ του 21ου αιώνα Facebook Twitter
Η περιουσία του φτάνει σήμερα γύρω στα 25 εκατομμύρια δολάρια. Βγαίνει με μια από τις ομορφότερες γυναίκες του κόσμου, το μοντέλο, Gigi Hadid, επίσης Παλαιστίνια στην καταγωγή.

Ο Zayn Malik είναι μόλις 23 χρονών και είναι ήδη ένα φαινόμενο στην σύγχρονη μουσική. Είναι -όπως γράφει η Guardian- ένα πρότυπο για όλους τους έφηβους Μουσουλμάνους στην Βρετανία που είναι διχασμένοι ανάμεσα στον εξτρεμισμό και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Είναι ο πρώτος μουσουλμάνος σουπερστάρ του 21ου αιώνα και ένας από τους πιο διάσημους ανθρώπους στον κόσμο. Έχει μια συναρπαστική πορεία πίσω του, ακόμη κι αν είναι τόσο μικρός σε ηλικία. Κυκλοφόρησε τον Μάρτιο το πρώτο του σόλο άλμπουμ και βρέθηκε αμέσως στις κορυφές των αμερικάνικων και βρετανικών τσαρτ.

Ξεκίνησε όμως από το Χ-Factor. Έκανε οντισιόν στο Μάντσεστερ το 2010. Οι κριτές τότε θεώρησαν ότι ήταν καλύτερα να επιδιώξει καριέρα μέσα από ένα γκρουπ που έφτιαξαν οι ίδιοι από άλλα παιδιά που είχαν απορριφθεί από τηλεπαιχνίδι. Έτσι γεννήθηκαν οι One Direction. Τότε ήταν μόλις 17 χρονών. Ήταν ο μόνος στην μπάντα που δεν ήταν λευκός. Οι One Direction είναι ένα από τα πιο πετυχημένα boybands της γενιάς τους.

Ήδη λόγω της καταγωγής του τον έχουν κατηγορήσει ότι φταίει για την 9/11, για το ISIS, ότι κάνει πλύση εγκεφάλου σε φαν του. Τον έχουν επίσης απειλήσει ότι θα τον σκοτώσουν επειδή τουίταρε το hashtag #FreePalestine.

Ο Zain Javadd “Zayn” Malik γεννήθηκε στο Bradford της Βρετανίας. Το όνομα του σημαίνει «όμορφος βασιλιάς». Ο Zayn είναι γιος δεύτερης γενιάς μετανάστη. Ο πατέρας του είναι Πακιστανός και η μητέρα του Βρετανίδα με Ιρλανδέζικες ρίζες που ασπάστηκε τον ισλάμ για να παντρευτούν. Έχει τρεις ακόμη αδερφές.  Προέρχεται από μια φτωχή εργατική οικογένεια.  Η μητέρα του δούλευε σαν μαγείρισσα για ένα τοπικό σχολείο. Ο πατέρας του ήταν μουσικόφιλος αλλά όπως τον χαρακτηρίζει πολύ ντροπαλός σαν χαρακτήρας. Άκουγε πολύ R&B στο σπίτι και ο μικρός Zayn μεγάλωσε με R. Kelly,  Usher,  Donell Jones και πολύ Prince. Συνήθιζε να παίζει πολύ ραπ επίσης όπως 2Pac και Biggie. Πολύ bop, ρέγγε, Greogry Isaac και περίεργους καλλιτέχνες όπως ο Yellowman.  Στο Χ-Factor τον πίεσε η μητέρα του να πάει μιας και όπως λέει ήταν ένας τεμπέλης έφηβος.

To new entry της εβδομάδας: Zayn Malik, ο πρώτος μουσουλμάνος σουπερστάρ του 21ου αιώνα Facebook Twitter
Είναι ο πρώτος μουσουλμάνος σουπερστάρ του 21ου αιώνα και ένας από τους πιο διάσημους ανθρώπους στον κόσμο. Έχει μια συναρπαστική πορεία πίσω του, ακόμη κι αν είναι τόσο μικρός σε ηλικία. Κυκλοφόρησε τον Μάρτιο το πρώτο του σόλο άλμπουμ και βρέθηκε αμέσως στις κορυφές των αμερικάνικων και βρετανικών τσαρτ.

Όταν απέκτησε φήμη και χρήματα, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αγοράσει στους γονείς του ένα σπίτι. Τότε η μητέρα του είχε πει σε μια συνέντευξη στο BBC: «Δεν είχαμε ποτέ λεφτά να αγοράσουμε το δικό μας σπίτι. Πάντοτε νοικιάζαμε διαμερίσματα. Ο Zayn ήξερε πόσο σημαντικό ήταν για μένα να έχω το δικό μου σπίτι».

Η περιουσία του φτάνει σήμερα γύρω στα 25 εκατομμύρια δολάρια. Βγαίνει με μια από τις ομορφότερες γυναίκες του κόσμου, το μοντέλο, Gigi Hadid, Παλαιστίνια στην καταγωγή.

Ο Ζayn δεν ξεχνάει την καταγωγή του. Πήγαινε στο τοπικό του τζαμί όταν ήταν μικρός και διάβαζε το κοράνι. Στο πολύ πετυχημένο άλμπουμ του, ‘Mind of Mine’, ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια είναι το ‘Intermission: Flower’,  δεν το τραγουδάει στα Πακιστανικά. Υποστήριξε ανοικτά την Παλαιστίνη το 2014 στο twitter όταν οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν στην Γάζα παρότι βρήκε αργότερα το μπελά του.  Αυτό όμως σημαίνει ότι έχει κότσια.

Και χρειάζεται να έχεις πολλά κότσια όταν αποφασίζεις να εγκαταλείψεις το μεγαλύτερο boyband του πλανήτη για ξεκινήσεις σόλο καριέρα. Έφυγε από τους One Direction το 2015 επειδή δεν είχε καθόλου καλλιτεχνική ελευθερία. Δεν τον πείραζε τόσο που τον αντιμετώπιζαν σαν προιόν όπως δηλώνει. Ήταν μέσα στο παιχνίδι.  Τον πείραζε όμως περισσότερο που δεν τον άφηναν να γράψει μουσική που του άρεσε και πίστευε ότι του ταίριαζε. «Δεν υπήρχε καθόλου χώρος για μένα να πειραματιστώ με δημιουργικό τρόπο μέσα στο συγκρότημα. Θα τραγουδούσα μια μελωδία, ένα στίχο λίγο πιο R&B ή σαν τον εαυτό μου και θα το ηχογραφούσαμε 50 φορές μέχρι να βγει μια στρέιτ εκδοχή που ήταν ποπ, generic μέχρι αηδίας και θα χρησιμοποιούσαν αυτή. Όταν πρότεινα κάτι, έλεγαν συνέχεια ότι δεν ταίριαζε στο ύφος του συγκροτήματος. Δεν ήμουν 100% πίσω από την μουσική μας. Δεν ήταν εγώ. Ήταν μουσική που μας έδιναν και μας έλεγαν ότι αυτό θα πουλήσει σε αυτούς τους ανθρώπους. Μπορεί να ήμαστε η μεγαλύτερη, η πιο διάσημη boyband στον κόσμο, αλλά ήταν περίεργα. Μας έλεγαν να δείχνουμε χαρούμενοι για κάτι που δεν ήμασταν καθόλου χαρούμενοι». Κι αν ψυχράθηκαν μεταξύ τους από αυτή του την κίνηση τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, ο ίδιος μιλάει με τα καλύτερα λόγια. Τελευταία, μάλιστα άρχισε να ξαναμιλάει με τους παλιούς του φίλους.

To new entry της εβδομάδας: Zayn Malik, ο πρώτος μουσουλμάνος σουπερστάρ του 21ου αιώνα Facebook Twitter

Αρκετοί πίστεψαν ότι όταν έφυγε από τους One Direction θα στρέψει την προσοχή του περισσότερο γύρω από πολιτικά θέματα όπως η Ισλαμοφοβία στην Δύση αλλά φαίνεται πώς δεν έχει τέτοιες βλέψεις. Ήδη λόγω της καταγωγής του τον έχουν κατηγορήσει ότι φταίει για την 9/11, για το ISIS, ότι κάνει πλύση εγκεφάλου σε φαν του. Τον έχουν επίσης απειλήσει ότι θα τον σκοτώσουν επειδή τουίταρε το hashtag #FreePalestine. «Δεν θέλω να επηρεάζω τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο. Είμαι ένας κανονικός άνθρωπος που ακολουθεί την θρησκεία του και κάνει όλα τα πράγματα που κάνουν όλοι. Μου αρέσει η μουσική και κάνω τατουάζ και κάνω λάθη και έχω κάνει σχέσεις και έχω χωρίσει. Αισθάνομαι περήφανος που οι άνθρωποι με κοιτούν και μπορεί να δουν τον εαυτό τους σε αυτό. Δεν αισθάνομαι ότι πιέστηκα ποτέ. Πάντοτε αισθανόμουν καλά που ήμουν ο πρώτος που έκανε αυτό που έκανα. Μου άρεσε που έφερνα αυτή την πολυπολιτισμικότητα. Δεν θα μπορούσα όμως ποτέ να ασκήσω επιρροή για κάτι ή να προσπαθήσω να γίνω μια θρησκευτική δήλωση ή να απεικονίσω κάτι. Είμαι ο εαυτός μου. Και απλά είμαι εγώ», εξομολογείται απλά.

Νιώθει όμορφα όταν γράφει την μουσική που θέλει και είναι αυτό που τον εκφράζει περισσότερο «Στεκόμουν μπροστά από ένα καμβά για 5 χρόνια και κάποιος είπε, ‘Δεν επιτρέπεται να ζωγραφίσεις σε αυτόν τον καμβά’. Είχα την μπογιά, είχα τα γαμημένα πινέλα και δεν μπορούσαν να κάνω τίποτα. Τώρα κάποιος έβγαλε το πλαστικό και ήταν κάπως σαν ‘ωραία, τώρα μπορείς να ζωγραφίσεις’. Ένας μεγάλος λόγος που έφυγα από το συγκρότημα ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι δεν αφορούσε το να είσαι ο πιο δημοφιλής πια. Δεν είχε να κάνει με τον αριθμό των εισιτηρίων που έκανα. Ήταν περισσότερο για τον κόσμο που θα άγγιζα. Θέλω να τους αγγίξω με τον σωστό τρόπο και θέλω να πιστέψουν σε αυτά που έχω να πω. Έχω πλέον την οικονομική δυνατότητα για να ζήσω άνετα. Θέλω μόνο να κάνω μουσική τώρα. Αν οι άνθρωποι θέλουν να την ακούσουν, τότε θα είμαι χαρούμενος. Αν δεν θέλουν να την ακούσουν, ας μην την ακούσουν. Είμαι κουλ με αυτό επίσης. Έχω αρκετά. Δεν χρειάζεται να την αγοράσεις ή να γίνει μαζική για να αισθανθώ ικανοποιημένος». 

Και ίσως ακούγεται ότι περισσότερο νορμάλ θα περίμενε κανείς από έναν 23χρονο που έχει βάλει στόχο τ’ αστέρια.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM