Ο απάλευτος αυτισμός της εξουσίας. Από τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

23

Παρακολουθώ από χθες τις δηλώσεις των πολιτικών για το θέμα των καναλιών και είμαι πια πεισμένος ότι ζω στο πιο ανεύθυνο κράτος του κόσμου.

 

Πίστευα ότι η σπουδή της κυβέρνησης γύρω από το θέμα είναι ένα σχέδιο όχι τόσο για να αποκτήσει φίλια μέσα, όσο για να μη κουβεντιάζει η κοινωνία το τραγικό, επείγον και εξόφθαλμο: την περαιτέρω μνημονιακή εξαθλίωση των φτωχότερων από τους φτωχούς και το ανάλγητο κόψιμο των συντάξεων.

 

Όμως αν κρίνω από την ταραχή, τις δηλώσεις και την όψη τους, όχι. Τα κανάλια είναι όντως βασικό, σχεδόν κεντρικό μέλημα της πολιτικής τους. 

 

Αυτό σημαίνει ότι ζουν σε ένα κόσμο ιδεοληπτικό. Και κυρίως αμοραλιστικό.Και νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους - δεκάρα δεν δίνουν για τους ανθρώπους που ζουν στα όρια.

 

Αν είχαν επαφή με την κοινωνία (τόσο αυτοί, όσο και η αντιπολίτευση που εξαιτίας της τα κανάλια είναι σήμερα μια άνομη αλάνα για ύποπτα ντιλ εξουσίας-εκδοτών, παλιών και νέων),  θα ήξεραν, αυτό που ξέρει το Google Ananytics: ο κόσμος δεν νοιάζεται αν τα «βοθροκάναλα» ανήκουν στον Βαρδινογιάννη ή στον Μαρινάκη. Άλλωστε ήδη από τις πρώτες μετακινήσεις στελεχών, η ίδια κιτς αθλιότητα φάνηκε στον ορίζοντα, υπό νέο μανδύα. Οι ίδιοι μεγαλεπήβολοι μάνατζερ, τα ίδια μεταξωτά φύκια, οι ίδιες λαϊκές φτήνειες. 

 

Ο κόσμος θέλει να ζήσει. Να μη του κόβει κι άλλο τη σύνταξη η κυβέρνηση που  τού υποσχέθηκε (μεταξύ απείρων άλλων ψευδών) ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 900 ευρώ. Και να μη πληρώνει ένα υπέρογκο τέλος για να σιτίζεται μια ανυπόληπτη, αναξιόπιστη ΕΡΤ που προπαγανδίζει σχεδόν με κωμικό τρόπο κάθε κίνηση της κυβέρνησης (ακολουθούμενη από το ΑΠΕ).

 

Θα ήθελε επίσης να μη τον κοροϊδεύουν τόσο βάναυσα, μιλώντας του με κροκοδείλια δάκρυα για «15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών», εκείνοι  που με τις τραγικές διαπραγματέυσεις τους, φέρνουν στον τάφο μια ώρα αρχύτερα χιλιάδες αναξιοπαθούντες συνταξιούχους.

 

Ο αυτισμός της εξουσίας είναι γνωστός, ανέκαθεν. Όταν επιβεβαιώνεται όμως σε τόσο δραματικές στιγμές της κοινωνίας, είναι εντελώς απάλευτος.

23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Μια μικρή διευκρίνιση. Η αναφορά μου για τελευταία απάντηση σε σας έγινε, όχι από έπαρση ή γιατί δεν θέλω τον διάλογο, αλλά γιατί το θέμα εξαντλήθηκε και δεν νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε κατάχρηση της φιλοξενίας και της υπομονής και των άλλων αναγνωστών.
Οτι σα να λέμε, επειδή οι διευθυντές της ΕΥΔΑΠ παίρνουν χιλιάρικα πρέπει να την πουλήσουμε, ναπουμε. Τώρα τα χιλιάρικα θα τα παίρνει αυτός που θα την αγοράσει και απλά τα χιλιάρικα θα βγαίνουν από τη χώρα και την ελληνική αγορά όπου οι διευθυντές τα ξόδευαν.
Αγαπητέ Σουτζούκ Λουκούμ, η πολιτική ανάλυσή σου σε κατατάσσει στους συμπολίτες εκείνους που λένε ότι για όλα φταίνε οι δανειστές με τους όρους που "επέβαλαν" και όχι οι ίδιοι που με τις ενέργειές τους ή την ευδαιμονική νιρβάνα τους, έτρωγαν σουτζούκ λουκούμ με δανεικά και αγόραζαν διαμέρισμα στην Κηφισιά ενώ οι πατεράδες τους τρώγανε σπιτικές δίπλες από το τηγάνι της μάνας τους και μένανε ακόμη στη Δραπετσώνα όπου γεννήθηκαν (αντιλαμβάνεσθε ελπίζω την παραβολή). Και ενώ, μάλιστα, η εργασία τους πάρα πολλές φορές δεν παρήγαγε καμία προστιθέμενη αξία στον πλούτο της χώρας και το ξέρανε πολύ καλά, γιατί ο κοινός νους φτάνει για αυτό. Φτώχυνε λοιπόν η χώρα και ζητάει τώρα αναγκαστικά δανεικά, όπου βέβαια οι δανειστές βάζουν όρους δυσβάσταχτους. Γιατί παραξενεύεστε; Ο παππούς σας είμαι σίγουρος δεν θα παραξενευόταν, γιατί ακόμη τότε όταν κάποιος του πρόσφερε την εύκολη ευδαιμονία, ήταν αρκετά ξύπνιος για μην τσιμπήσει και πέσει στην παγίδα του να πληρώσει μετά με δυσβάσταχτους όρους. Και ας μην είχε βγάλει ούτε το δημοτικό. Ενώ εσείς (και μην το πάρετε προσωπικά, ανήκετε σε μια μεγάλη κατηγορία) - παρά προφανώς και την περισσότερη μόρφωση από τον παππού σας - καταλήγετε να οικτίρετε όλους τους Έλληνες που "γινόμαστε ενοικιαστές στη χώρα μας" και φταίνε για αυτό οι ξένοι και "οι εταιρίες που κερδίζουν από τον εθνικό μας πλούτο" και όχι εμείς οι ίδιοι. Θα ήθελα για να τελειώνω να σας προβληματίσω με την εξής πραγματική ερώτηση : Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, η Ελλάδα είχε γεωργική παραγωγή ικανή να τροφοδοτήσει την χώρα σχεδόν για όλα τα αναγκαία, μέχρις ότου αυτά τα εδάφη και το κλίμα που ευνοούσαν και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων - ο "εθνικός πλούτος" που λέτε, όπως άλλες χώρες έχουν π.χ. μεταλλεύματα ή παράγουν αυτοκίνητα - εγκαταλείφθηκαν, με προσωπικές αποφάσεις των παλιών Ελλήνων αγροτών - και όχι επειδή τους έβαλε κάποιος άλλος - στα χέρια των ξένων εργατών γης. Γιατί έγιναν πια "αφεντικά" και δεν ήθελαν να δουλεύουν οι ίδιοι, μετά τις πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις που έπαιρναν για να κτίσουν όμως το μέλλον τους που θα άλλαζε λόγω πολιτικής της Ε.Ε. (και που τελικά δεν το έκτισαν). Σήμερα, τα παιδιά αυτής της γενιάς αγροτών ούτε να ακούσουν θέλουν - από στάση ζωής - για χωράφια και μιλούν απαξιωτικά για αυτά. Είναι γιατί ο δικός τους πατέρας - σε αντίθεση με τον παππού που λέγαμε - τους έμαθε στην εύκολη επιβίωση και την νιρβάνα της άκοπης απόλαυσης ενός σουτζούκ λουκούμ. Η ερώτηση είναι : Φταίνε οι ξένοι δανειστές για αυτό ή η δική μας ιεράρχηση και επιλογή που απαξίωσε τον εθνικό μας πλούτο και εισάγουμε τώρα τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα από το εξωτερικό, ενώ εξάγουμε ελάχιστα που παράγουν κάποιοι λίγοι γεωργοί; Ζητώ συγγνώμη για την έκταση του σχολίου, αλλά προσπάθησα σε ένα τέτοιο χώρο να δώσω την άποψή μου τόσο εκτενώς, όσο ίσως είναι αναγκαίο για να πείσω κάποιους ότι πρέπει να μάθουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.
Αν θέλετε τα κείμενα σας να διαβάζονται να είναι μικρότερα και χωρισμένα σε παραγράφους για να σας απαντήσω. Τα ελλείμματα πάντως δεν δημιουργήθηκαν έτσι γενικά, από τον καιρό.
Αγαπητέ Σουτζούκ Λουκούμ, είχα πλήρη επίγνωση ότι έγραψα μεγάλο κείμενο και για αυτό ζήτησα συγγνώμη στο τέλος και εξήγησα γιατί το έκανα. Συμπεραίνω ότι ο κόπος μου πήγε τσάμπα γιατί δεν αντέχετε στα δύσκολα. Ταπεινά δε σας ζητώ συγγνώμη που δεν έβαλα παραγράφους, ώστε να πληρώ τις προδιαγραφές σας για να με τιμήσετε με την απάντησή σας. Συνεχίστε έτσι, μην ρίχνετε το αγωνιστικό επίπεδό σας, αντισταθείτε στο ξεπούλημα, σε σας και στον Καμμένο βασιζόμαστε εμείς οι ζαχαροπλάστες.
Όποιος δεν είναι μαύρο, είναι άσπρο.'Οποιος δεν είναι Παναθηναικός, είναι Ολυμπιακός.Όποιος δεν είναι ΝΔ, είναι Συριζα. Το αστείο βέβαια είναι πως ΝΔ και Συριζα είναι το ίδιο μαγαζί, και απλώς συγχυζεστε τζάμπα.
Δηλώνω ότι σας απαντώ για τελευταία φορά."Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα" ή "τι κάνεις Γιάννη ; Κουκιά σπέρνω" ; Προβληματίστηκα τι να πω. Αλλά δεν έπρεπε. Γιατί, είστε χαρακτηριστική περίπτωση τι ιδεολογικοψυχική διαταραχή προξένησε ό, τι ζούμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ξέρεις τι είναι να σου τάζουν ότι είσαι κάτι σαν σύγχρονος Μεγαλέξαντρος ή Τσε ή Ιησούς (διαλέξτε, από όλα έχουμε) και στο τέλος να αποδεικνύεται ότι είσαι απλά ένας Γιάνης και φιλάς την χιλιοκατουρημένη ποδιά ενός Σόϊμπλε ως κοινός Χατζιαβάτης; Που είναι οι δόξες ρε παιδιά;Αυτό είναι το κατάλοιπο κοινωνικό τραύμα που έχει ήδη αφήσει στην ελληνική κοινωνία ο Τσίπρας. Δεν θα ξεπεραστεί εύκολα και είναι άκρως επικίνδυνο γιατί θολώνει την κρίση και συνεπάγεται εμπαθείς συμπεριφορέςμεταξύ μας των ίδιων των Ελλήνων. Η αρχή έγινε πέρυσι με το δημοψήφισμα του Ιουλίου, όπου και αδέρφια τσακώθηκαν. Είθε να μην επαναληφθεί και να κατανοήσουμε την διδαχή του παππού Αριστοτέλη ότι "πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού", να αφήσουμε τους ιδεολογικούς παλληκαρισμούς για ένα διάστημα, αφού όπως αποδείχθηκε ούτε ο αριστερός Γιάνης ούτε οι άλλοι είχαν τσαγανό από μόνοι τους και μας έρριξαν στον λάκκο. Και εμείς οι πολίτες να απαιτήσουμε από τους πολιτικούς ένα πράγμα και μόνο και να ξέρουν ότι από αυτό θα τους κρίνουμε : το καθημερινό ψωμί για μας και τα παιδιά μας και αυτό δεν έχει είδος αριστερό-δεξιό-κεντρώο. Ας μας το εξασφαλίσουν οι λεγόμενοι πατέρες του έθνους όπως οι φυσικοί πατέρες και μάνες αδιάκριτα για όλα τα παιδιά τους και μετά ας ξαναασχοληθούμε με τις ιδεολογίες.
Αυτό που ζούμε, είναι πολύ συγκεκριμένο, και όταν γενικολογούμε φιλοσοφόντας θολώνουμε τα νερά και βγάζουμε αυτούς που φταίνε λάδι.Καραμανλής-Παυλόπουλος φταίνε για το έλλειμμα και την ασυδοσία, μοιράζοντας κρατικό χρήμα (στους ήδη έχοντες). Αυτό άνοιξε την πόρτα στο να μας εκμεταλλεύονται οι δανειστές με σκληρούς όρους που απλώς μεγεθύνουν το πρόβλημα. Οι ίδιοι ως φαίνεται συμμαχησαν και με το ανίκανο τίποτα που κυβερνάει σήμερα για να σώσουν το τομάρι τους. Πολύς κόσμος ψήφισε Σύριζα τον Ιανουάριο του 15' γιατί πίστεψε πως τουλάχιστον θα αποδοθεί δικαιοσύνη. μιας και οι δικαστές ήταν απλά υπάλληλοι της ΝΔ και του Πασοκ. Ο Σύριζας (ή αλλιώς το παλιό πασόκ με άλλο όνομα) τελειώνει απλά τη δουλειά της ΝΔ, καταστρέφει τη χώρα ως ένα άλλο brand της δεξιάς, χωρίς αντιδράσεις κάνοντας ελκυστική την εικόνα του κόμματος που αρχικά ευθύνεται για τα πάντα. Φτάνουμε λοιπόν να έχουμε στη βουλή 7 κόμματα μαγαζιά της ΝΔ και του Πασοκ. Την έννοια της δημοκρατίας τσακισμένη για τους πολίτες και τη Δικτατορία πλέον φιλική στις συνειδήσεις τους.Ας τσακωθούμε τώρα εμείς για το πόσο καλύτερη ήταν η ΝΔ από τον Σύριζα...
Λοιπόν έχουμε και λέμε: υπάρχουν οι ψηφοφόροι των μέχρι πρότινος δύο μεγάλων κομάτων που με τις πολιτικές τους έφεραν τη χώρα στο γνωστό χάλι και έχουμε τους ψηφοφόρους των Συριζανέλ,των οποίων η πολιτική δε διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά από τους προηγούμενους. Μια χαρά μνημονιακή πολιτική εφάρμοσαν και χωρίς ν'ανοίξει μύτη έτσι; Δηλαδή στο σύνολο έχουμε ένα εκλογικό σώμα που τα δοκίμασε σχεδόν όλα και διαψεύστηκε,οπότε ποιος ο λόγος να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον; Φτάνει πια μ'αυτήν την καραμέλα,πέρα από τον κόσμο που είναι ηθικός αυτουργός υπάρχουν πολιτικοί του σήμερα και του χθες που φέρουν βαρύτατες ευθύνες και θα πρεπε να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Δεν μου άρεσε το κείμενο , διότι 1) κρατάει σχεδόν ίσες αποστάσεις από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τους προηγούμενους , 2)λαϊκίζει αφόρητα ,α) βάζοντας στην ίδια ζυγαρια θέματα αφενός συνταγματικής νομιμότητας , δηλαδή δημοκρατίας , και αφετέρου οικονομικά , δηλαδή τσέπης των πολιτών και β) χαϊδεύοντας τον κόσμο , ως εάν να μην έχει ευθύνες για τις επιλογές του διαχρονικά αλλά και για την ανάδειξη ως κυβέρνησης των συριζανέλ , οι οποίοι μοίραζαν αβέρτα υποσχέσεις στους πρόθυμους έλληνες σανοφάγους, ότι θα έκαναν τα ακριβώς αντίθετα στον οικονομικό τόμεα , από αυτά που τελικά κάνουν .
Ναι, αν τον ψήφισε καπετάνιο, καλά να πάθει. Κάποτε είδα ένα σχόλιο Έλληνα σε ξένο site με αγγλικά Τσίπρα: "Greece has stupid goverment, no stupid people". Γέλαγα όλη τη μέρα.Ε όλοι αυτοί τώρα ψήφισαν έναν όμοιό τους. Από αυτή την οπτική ο Τσίπρας είναι πραγματικός εθνάρχης: Είναι φτυστός οι ψηφοφόροι του.
Η εξαθλίωση των ανθρώπων επιβλήθηκε από το πρόγραμμα που επέβαλαν οι δανειστές για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στο ευρώ. Καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να επιβάλει τέτοια μέτρα και να έχει απέναντί της τους ψηφοφόρους της.Ναι, έχουμε ανίκανες κυβερνήσεις είτε μπλε είτε, πράσινες, είτε ροζ. Ας αποφασίσουμε αν θέλουμε να εξαθλιωθουμε με εθνικό νόμισμα ή με ευρώ και τουλάχιστον να στείλουμε τους υπεύθυνους των ελληνικών ελλειμάτων στην ψειρού και όχι στα ανώτατα αξιώματα. Μία κοινωνία στην οποία οι ανευθυνοι κυβερνώντες επιβραβεύονται πως περιμένουμε να εξελιχθεί;
η εξαθλιωση οφειλεται σε αυτο ή στο οτι θελεις τηλεφωνα, τηλεορασεις, αυτοκινητα ΟΛΑ εκ τον οποιον εισαγονται χωρις εσυ να εξαγεις τα αντιστοιχα ποσα σε αντικρισμα;με ενα νομο ενα αρθρο δραχμη, τοτε τα παπουτσια που φορας αυτοματα θα εχουν την αξια 1 μηνα μισθου (και θα ειναι παπουτσια των 80Ε)
Δεν διαφωνώ, αλλα τα παπούτσια (για όσους αμοίβονται αξιοπρεπως ώστε να μπορούν να τα αγοράσουν και να πληρώσουν οδοντίατρο και νοίκι) γίνονται Δουρειος Ιππος για να ξεπουληθούν τα πάντα.Θα παίρνουμε λοιπόν τα παπουτσάκια των 80ευρώ, με μισθούς των 400ευρώ που οι δανειστές επιβάλουν, θα αυξηθουν τα τιμολογια της ΕΥΔΑΠ κ.τ.λ... και το επίπεδο ζωης μας θα είναι ίδιο σαν με δραχμή, απλά θα κερδίζουν οι ξένες εταιρείες από τον δικο μας εθνικό πλούτο. Ουσιαστικά γινόμαστε ενοικιαστές στη χώρα μας. Αλλά και πως να νιώσεις ευρωπαίος χωρις nike παπουτσάκι...
Αγαπητε Σουτζουκ, να πληρωνεις συνταξιουχους ΔΕΗ στα 50, καθαριστριες δημοσιες υπαλληλους ενω δεν εχεις νοσοκομες δεν ειναι ξεπουλημα. Ειναι αντιφαση στην κοινη λογικη.Οχι οτι δεν γινεται και ξεπουλημα αλλα ειναι τοσο πολλα τα κακα κειμενα, σε μια χωρα οικοπεδο γωνια που αν τα διορθωναμε απλα αυτα θα απογειωνομασταν.