Ελένη Μάνθου: Η πρώτη της Ιατρικής του ΑΠΘ στις φετινές Πανελλήνιες μιλά στο LIFO.gr

Ελένη Μάνθου: Η πρώτη της Ιατρικής του ΑΠΘ στις φετινές Πανελλήνιες μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
"Ναι, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες εκτός από τις επιθυμίες μας, η τύχη, οι καταστάσεις. Και πολλοί περιμένουν πολλά. Το θέμα είναι τι περιμένεις εσύ από τον εαυτό σου και τι θες από τη ζωή", λέει η 18χρονη πρώτη της Ιατρικής του ΑΠΘ
14

Ελένη Μάνθου: Η πρώτη της Ιατρικής του ΑΠΘ στις φετινές Πανελλήνιες μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter

 

Πέτυχε το άπιαστο, για τους περισσότερους, άριστα της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης: 19.714 μόρια για να γίνει αυτό που ονειρεύεται από παιδί. Γιατρός. Η 18χρονη Ελένη Μάνθου μακριά από τα κλισέ και έχει συνειδητοποιήσει τι κατάφερε και είναι ενθουσιασμένη με το αποτέλεσμα του φετινού άθλου και κυρίως δεν ακυρώνει την προετοιμασία και το πρόγραμμα της. Εννοείται ότι στερήθηκε κάποιες από τις μικρές καθημερινές χαρές ενός κοριτσιού, όπως όλα τα άλλα, σίγουρα δεν υπάρχουν αυτά τα "και τις βόλτες μου τις πήγα και τις τρέλες μου τις έκανα και πέρασα". Όπως εξηγεί, όμως, πίσω από την επιτυχία υπήρχε πρόγραμμα και ψυχραιμία. 

 

"Ξυπνούσα στις 7.30, πήγαινα σχολείο, έφευγα στις 15.30. Μικρή στάση στο σπίτι, καθημερινά 2 ώρες φροντιστήριο και μετά ακριβώς 4 ώρες διάβασμα το βράδυ. Μέχρι τις 23.00", λέει, αποκαλύπτοντας ότι μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι είχε ξεκινήσει να προετοιμάζεται γι' αυτό που ήθελε να γίνει μια ζωή. Σ' αυτό, βέβαια, βοήθησε και το κολέγιο, στο οποίο φοιτούσε. "Από το Anatolia η βοήθεια ήταν μεγάλη", λέει, χωρίς να ισχυρίζεται ότι δεν έβγαλε κάποια πράγματα από τη ζωή της, για να μείνει συγκεντρωμένη στον στόχο. 

Ξυπνούσα στις 7.30, πήγαινα σχολείο, έφευγα στις 15.30. Μικρή στάση στο σπίτι, καθημερινά 2 ώρες φροντιστήριο και μετά ακριβώς 4 ώρες διάβασμα το βράδυ. Μέχρι τις 23.00

 

χορός ήταν το ένα, το τένις ήταν το άλλο. Όμως, κάθε Σάββατο βράδυ έβγαινα με τις φίλες μου. Και εννοείται πως υπήρξαν και μέρες που βγήκα εκτός προγράμματος ή αποσυντονίστηκα. Τα social; Όχι, δεν τα έκοψα. Δεν ασχολούμαι φανατικά, αλλά δεν έκοψα το Facebook. Το είχα κανονικά από πριν και -ναι - είναι αλήθεια ότι μπορεί να σε βγάλει εκτός προγράμματος, αλλά δεν διέκοψα κάτι μαχαίρι", λέει. 

 

Στη σελίδα της στο Facebook, παιχνίδια και έξοδοι με φίλους, εκείνη ως σημαιοφόρος, σε κρύες μέρες του χειμώνα, σε επιτραπέζια και πλάκες, όχι πολλά λόγια, όχι φλυαρίες και ακκισμοί, όχι ύφος και πόζα, ένα παιδί της ηλικίας της, αισιόδοξο και συγκεντρωμένο, με χαρές και τραγούδια και "quotes of the day", μελαγχολίες και μικροπροβλήματα, που όμως δεν βγάζουν κάποιον εκτός στόχου.  

Σκέφτεται ήδη για μεταπτυχιακές σπουδές, δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε ποια ειδικότητα θα αφοσιωθεί, "θέλω να τα δω πρώτα όλα", λέει και φυσικά για την αγάπη και την κλίση της στο επάγγελμα, -το οποίο, συγνώμη, αλλά το θεωρεί το σημαντικότερο απ' όλα τα επαγγέλματα γιατί κρύβει την προσφορά προς τον άνθρωπο- ευθύνεται εν μέρει και η μητέρα της, η οποία είναι ενδοκρινολόγος και ο άνθρωπος που ενέπνευσε την Ελένη στην προσπάθεια της. 

 

Ξέρει ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και δεν το κρύβει ότι αν δεν περνούσε προσανατολιζόταν προς τις σπουδές στο εξωτερικό. Και φυσικά γνωρίζει τις ιστορίες ανθρώπων, που ακριβώς όπως εκείνη, πέρασαν πρώτοι σε κάποια δύσκολη σχολή, για να γίνουν κάτι άλλο μετά, κάτι πολύ μακριά από το αρχικό όνειρο και τον στόχο τους.

 

"Ποτέ δεν θα μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Θα προσπαθήσω όσο μπορώ. Άλλωστε, είναι αυτό που ήθελα μια ζωή:να γίνω γιατρός για να προσφέρω στους ανθρώπους. Ναι, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες εκτός από τις επιθυμίες μας, η τύχη, οι καταστάσεις. Και πολλοί περιμένουν πολλά. Το θέμα είναι τι περιμένεις εσύ από τον εαυτό σου και τι θες από τη ζωή". 

 

Στο "σήμερα" είναι ενθουσιασμένη, χαρούμενη, θυμάται το άγχος που έζησε μέσα στις διακοπές, εκεί που για λίγο σκέφτηκε ότι μπορεί να μην περάσει. Το αύριο, όντως, κανείς δεν το ξέρει, αλλά για κάποιους αρκεί να φανταστούν πού θέλουν να φτάσουν για να καταφέρουν περισσότερα κι απ' όσα αρχικά ονειρεύτηκαν. 

 

Πρόσωπα
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

5 σχόλια
Συγχαρητήρια στην κοπέλα! αλλά μην κοροϊδευόμαστε, στο άλλο άρθρο της Lifo λέει πως διάβαζε τρεις ώρες http://www.lifo.gr/now/greece/111821 αλλά η πραγματικότητα είναι οι διπλάσιες (2 στο φροντιστήριο και 4 στο σπίτι). Πάντως το νόημα είναι να μπορείς να συγκεντρωθείς, και οι τρεις ώρες μπορούν να είναι αρκετές όταν είσαι συγκεντρωμένος.
Καλή φοιτητική ζωή και καλή σταδιοδρομία...Επειδή κινούμαι στον χώρο της εκπαίδευσης θα αναφερθώ στα λόγια ενός άριστου μαθητή μου -γιατρού σήμερα- όταν τον είδα μετά από χρόνια...--Δάσκαλε μπήκαμε 100 στην σχολή, και ορκιστήκαμε 300...
Αυτό είναι κάτι που δεν λένε στα παιδιά (κακώς) Στο έτος μου μπήκαμε 550 (όχι στην Ιατρική αλλά στη Νομική Αθηνών) και είχαμε ορκιστεί 120-130. Κάποιοι (κοντά στο 1/4) δεν τελείωσαν ποτέ, είτε γιατί δεν τους άρεσε η επιλογή, είτε γιατί άλλα περίμεναν και άλλα βρήκαν είτε γιατί τα βρήκαν δύσκολα. Στην Ιατρική τελειώνουν σχεδόν όλοι, μετά όμως αρχίζουν τα πολύ δύσκιολα
Kαι η κοπέλα αυτή αν δεν περνουσε θα πηγαινε εξωτερικο και ισως να επιχειρούσε και μετεγγραφη. Δες τι λέει στο άρθρο ''αν δεν περνούσε προσανατολιζόταν προς τις σπουδές στο εξωτερικό.''. Ο καθε ανθρωπος κυνηγάει το ονειρο του και οι πανελλαδικες δεν θα επρεπε να υαρχουνε καν ως σύστημα αξιολογησης.Δεν υπαρχει πουθενα σε Ευρωπη αυτο το εκπαιδευτικο συστημα ,παρα μονο στο Ελλαδισταν.Απο το σχολειο μεχρι το πανεπιστημιο βαθμοθηρια,ανταγωνισμος και ενα αδικο συστημα εισαγωγης στην τριτοβαθμια ,οπου το καθε παιδι δεν περναει εκει που θελει αλλα εκει που τον πανε τα μορια. Κριμα που ειστε και εκπαιδευτικος.Η αμορφωσιά σε ολο της το μεγαλείο.Και εσεις διδασκετε τωρα σε σχολεια και πλαθετε ψυχες! Οτι θα γυρνουσα μετα απο χρονια στο εξωτερικο και θα εβλεπα τετοιες νοοτροπιες δεν το περιμενα. Μεσαιωνας! Αυτα απο εναν που περασε και σπουδασε σε ελλ.ΑΕΙ αλλα και σε πανεπιστημιο του εξωτερικου μετεπειτα. Τραγικο !!!
Αν το ψάξεις λίγο, θα διαπιστώσεις ότι το 50% των γιατρών στην Ελλάδα έχουν πάει ένα χρόνο στην Βουλγαρία - Ρουμανία κλπ, έχουν πάρει μεταγραφή για ελληνικά πανεπιστήμια και το πτυχίο τους γράφει Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κλπ... Δεν το κρίνω, απλώς το αναφέρω...
"ενα αδικο συστημα εισαγωγης στην τριτοβαθμια ,οπου το καθε παιδι δεν περναει εκει που θελει αλλα εκει που τον πανε τα μορια"Άδικο πραγματικά. Να γράφεις πχ 1850 (χίλια οχτακόσια πενήντα) μόρια και να μην περνάς Ιατρική που ήθελες...
Πυρ, γυνή και θάλασσα:Συναισθηματικά συμφωνώ μαζί σου, αλλά η εισαγωγή στην Ιατρική είναι πρωταθλητισμός υψηλού επιπέδου, και ο πρωταθλητισμός τα έχει αυτά...
Αφου το Αριστοτελειο τελειώνουνε τι ήθελες να γράψει το πτυχίο τους? Ζιμπαμουε? Αυτην την σχολή τελειώσανε .Αλλοι μπαινουνε και μεσω κατακτήριων εξετάσεων στην σχολή που θέλουνε. Πολλοι φιλοι μου απο ΤΕΙ νοσηλευτικης ή βιολογικό δώσανε κατατακτήριες εξετάσεις και μπηκανε Ιατρική.Οι μισοί μεσα στα ΑΕΙ ειναι απο κατατακτηριες,εξού και τοσα φροντιστήρια.Το θεμα δεν ειναι η εισαγωγη στα πανεπιστημια αλλα να εκσυγχρονιστεί το εκπαιδευτικο σύστημα στην Ελλαδα που εξοντώνει τα παιδιά. Να μην υπάρχει παραπαιδεία για να πλουτιζουνε τα φροντιστηρια και να εχουμε αληθινα μορφωμενους καθηγητες που οντως προσφερουνε παιδεία .Οι πανελλαδικες ειναι αδικο συστημα για τα παιδια που θελουνε να περασουνε και δεν περνανε για λιγα μορια εκει που θέλουνε και πανε ''ΤΕΙ καλαθοπλεκτικης''. Καθε πανεπιστημιο να κανει ξεχωριστες εισαγωγικες εξετάσεις και να υπαρχει ΠΟΙΟΤΗΤΑ σπουδων μεσα στο πανεπιστημιο και οχι κομμ.παραταξεις ,φροντιστηρια για εργασιες και να βγαινουνε πυροτουβλα αποφοιτοι. ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ! Μορφωθειτε επιτέλους! Πατε εξωτερικο να δειτε πως ειναι....πατε εστω για λιγο καιρο. Να ξεφυγεται απο την βλαχικη ελληνικη νοοτροπια. Απιστευτο να γυρναω ελλαδα και να βλεπω τετοιες νοοτροπιες και μαλιστα απο πτυχιουχους. Τωρα καταλαβαινω γιατι δεν παει μπροστα αυτην η χωρα.Ειλικρινα ειναι σοκαριστικο....λυπαμαι πολυ.Αχ λυπαμαι την νεολαια μας.Κριμα τα παιδια.