Σαν σήμερα, πριν από 51 χρόνια, αυτό το κορίτσι έγραψε ιστορία για όλες τις γυναίκες, στο Μαραθώνιο της Βοστώνης

Σαν σήμερα, πριν από 51 χρόνια, αυτό το κορίτσι έγραψε ιστορία για όλες τις γυναίκες, στο Μαραθώνιο της Βοστώνης Facebook Twitter
3
Σαν σήμερα, πριν από 51 χρόνια, αυτό το κορίτσι έγραψε ιστορία για όλες τις γυναίκες, στο Μαραθώνιο της Βοστώνης Facebook Twitter
H 23χρονη Bobbi Gibb στο σπίτι της, τυλιγμένη με μια κουβέρτα μετά από το μαραθώνιο της Βοστώνης τον οποίο κατάφερε να σφραγίσει με την θαρραλέα παρουσία της

Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής για τη Βοστώνη καθώς διεξάγεται ο 121ος Μαραθώνιός της, στον οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 30.000 χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο.

Ο μαραθώνιος της Βοστώνης, διεξάγεται κάθε τρίτη Δευτέρα του Απριλίου και είναι ένας από τους κορυφαίους μαραθώνιους της υφηλίου που ξεκίνησε το 1897 με μόλις 15 συμμετέχοντες, όλοι άντρες. Και ενώ ο μαραθώνιος μεγάλωνε και γινόταν όλο και πιο δημοφιλής με το πέρασμα των ετών, μέχρι και το 1965 παρέμενε αποκλειστικά αντρικό προνόμιο και στις γυναίκες δεν επιτρέπονταν να τρέξουν.

Πριν από 51 χρόνια, στις 19 Απριλίου του 1966, η 23χρονη Roberta Gibb από τη Μασαχουσέτη, διέσχισε τη γραμμή τερματισμού σε 3 ώρες, 21 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα, καταφέρνοντας να αφήσει πίσω της τα δύο τρίτα των συνολικά 400 αντρών που συμμετείχαν εκείνη τη χρονιά. Όμως ήταν παράνομη και όταν τελικά αυτό αποκαλύφθηκε προκάλεσε σκάνδαλο, αλλά και ενθουσιασμό. Ήταν μια νίκη για όλες τις γυναίκες και η ιστορία της εμπνέει μέχρι και σήμερα.

Σαν σήμερα, πριν από 51 χρόνια, αυτό το κορίτσι έγραψε ιστορία για όλες τις γυναίκες, στο Μαραθώνιο της Βοστώνης Facebook Twitter
Καθώς η εξαντλημένη Gibb πλησίαζε στον τερματισμό, το πλήθος παραληρούσε, δάκρυζε και ζητωκράυγαζε. Η ίδια θα αναφέρει σε μια συνέντευξή της πως από όλες τις αντιδράσεις, θυμάται εκείνη μιας γυναίκας που τραγουδούσε το "Ave Maria" - φωτό.: Fred Kaplan/Sports Illustrated, via Getty Images

Δύο μήνες πριν το μαραθώνιο, η Gibb είχε γράψει στους διοργανωτές του αγώνα για να ζητήσει έντυπο συμμετοχής. Η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική και της εξηγούσαν πως οι κανονισμοί της A.A.U. (Amateur Athletic Union) απαγόρευαν τη συμμετοχή γυναικών σε αγώνες με διαδρομή μεγαλύτερη από 1,5 μίλι. Επιπλέον, "οι γυναίκες είναι φύσει ανίκανες να τρέξουν 26,2 μίλια" ανέφερε η απάντηση.

 

Η Gibb έμεινε έκπληκτη. Ήταν μια ντροπαλή κοπέλα με καλλιτεχνική φύση, ελάχιστο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό και καμία όρεξη για ακτιβισμό και διαμαρτυρία. Όμως αγαπούσε να τρέχει με τις ώρες, είχε κάνει δύο χρόνια προετοιμασία για να τρέξει στο μαραθώνιο και οι κανονισμοί δεν θα μπορούσαν να τη σταματήσουν. Η απάντηση της διοργάνωσης της είχε παρουσιάσει μια νέα, μοναδική ευκαιρία. "Σκέφτηκα πως αν θα μπορούσα να τρέξω και να τερματίσω στη Βοστώνη, θα μπορούσα παράλληλα να διαγράψω και άλλες ψευδείς πεποιθήσεις σχετικά με τους περιορισμούς των γυναικών και όσα μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν" αναφέρει σε μια από τις συνεντεύξεις περιγράφοντας το πείσμα της.

Την ημέρα του μαραθωνίου, η Gibb μεταμφιέστηκε με ένα μεγάλο μπλε φούτερ με κουκούλα στην οποία έκρυψε τα μαλλιά της. Φόρεσε μια φαρδιά βερμούδα του αδελφού της και από μέσα ένα ολόσωμο μαγιό και κρύφτηκε πίσω από τους θάμνους κοντά στη γραμμή εκκίνησης,  με την ανησυχία ότι η αστυνομία μπορεί να συλλάβει μια γυναίκα που θα επιχειρούσε να τρέξει.

Σαν σήμερα, πριν από 51 χρόνια, αυτό το κορίτσι έγραψε ιστορία για όλες τις γυναίκες, στο Μαραθώνιο της Βοστώνης Facebook Twitter
φωτό.: Fred Kaplan/Sports Illustrated, via Getty Images

Όταν κατάφερε να διεισδύσει στην ομάδα των δρομέων φοβόταν ότι οι άνδρες δρομείς θα την καταλάβαιναν και θα την πετούσαν εκτός αγώνα ή θα καλούσαν την αστυνομία. Όμως την υποδέχτηκαν με χαρά και όταν εκείνη τους είπε πως ανησυχούσε για την ασφάλεια της και πως φοβόταν παρέμβαση της αστυνομίας ή των θεατών, εκείνοι της υποσχέθηκαν πως θα την προστατεύσουν, λέγοντάς της παράλληλα πως είχε κάθε δικαίωμα να τρέξει μαζί τους. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, η Gibb είχε πια πάρει θάρρος και αποφάσισε να βγάλει το φούτερ της. Ήταν η ώρα της αποκάλυψης. Δεν ήξερε τι θα σήμαινε αυτό και δεν μπορούσε παρά να περιμένει τα χειρότερα. Ανακουφισμένη, άκουσε το πλήθος να ζητωκραυγάζει και να την επευφημεί. Όλοι της έδιναν κουράγιο και τα νέα πως μια γυναίκα έτρεχε στο μαραθώνιο, έφτασαν πριν από την ίδια στη γραμμή τερματισμού. Εκεί πια το πλήθος είχε ενθουσιαστεί και περίμενε με ανυπομονησία τη δρομέα να εμφανιστεί. Η ενέργεια ήταν απίστευτη.

Σαν σήμερα, πριν από 51 χρόνια, αυτό το κορίτσι έγραψε ιστορία για όλες τις γυναίκες, στο Μαραθώνιο της Βοστώνης Facebook Twitter
Tα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την επόμενη μέρα του θριάμβου

Ο κυβερνήτης John Volpe της έσφιξε το χέρι και οι δημοσιογράφοι της όρμησαν για δηλώσεις. Κάποιοι τη ρωτούσαν αν αυτό που έκανε ήταν μια πράξη φεμινισμού ή αν μισούσε τους άντρς,  αλλά εκείνη απλά απάντησε πως αγαπούσε το τρέξιμο, αγαπούσε τους άντρες και πίστευε πως μαζί με τις γυναίκες έπρεπε να κάνουν τα ίδια πράγματα. Όταν γύρισε σπίτι της, βρήκε δεκάδες δημοσιογράφους να την περιμένουν και την επόμενη μέρα η εφημερίδα Record-American την είχε κάνει εξώφυλλο. Όμως την ίδια μέρα oι διοργανωτές του μαραθωνίου ακύρωναν τη συμμετοχή της και άφηναν να εννοηθεί πως ήταν μια γυναίκα που απλά έτρεχε μόνη της σε δημόσιο δρόμο. '" Ας λένε ότι θέλουν, εγώ ξέρω πως έτρεξα και τερμάτισα στον μαραθώνιο της Βοστώνης" σκέφτηκε η Gibb.

Σαν σήμερα, πριν από 51 χρόνια, αυτό το κορίτσι έγραψε ιστορία για όλες τις γυναίκες, στο Μαραθώνιο της Βοστώνης Facebook Twitter
womensrunning.com

Η Bobbi επέστρεψε στην Βοστώνη τα επόμενα δύο χρόνια και ήταν η πρώτη γυναίκα που τερμάτισε και πάλι. Αν και στο μαραθώνιο δεν είχε επιτραπεί η επίσημη συμμετοχή στον αγώνα, υπήρξαν αρκετές που την ακολούθησαν. Το 1972, η ομοσπονδία επέτρεψε τελικά επισήμως τη συμμετοχή γυναικών στον μαραθώνιο. Σήμερα, η Roberta Gibb ζει στο Σαν Ντιέγκο και κάθε χρόνο, τέτοια εποχή μνημονεύεται ως η θαρραλέα, πεισματάρα 23χρονη που έγραψε ιστορία για τα δικαιώματα των γυναικών.

Με πληροφορίες από: New York Times/ Βοston Herald/ Wikepedia 

Πρόσωπα
3

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ