ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Φαγούρα στοπ! Προλάβετε τις εποχικές δερματίτιδες

Φαγούρα στοπ! Προλάβετε τις εποχικές δερματίτιδες Facebook Twitter
Οι δερματοπάθειες «φουντώνουν» αυτή την εποχή και η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών επιδεινώνει την κατάσταση.
0

Ου γαρ έρχεται μόνη... Η άνοιξη συνοδεύεται από αυξημένη γύρη στην ατμόσφαιρα, αγριόχορτα και τσουκνίδες που φυτρώνουν παντού και πάσης φύσεως ζουζούνια τα οποία πετούν πάνω από το κεφάλι σας.

Όλα αυτά σας ακουμπούν, σας τσιμπούν, σας χαϊδεύουν και σας προκαλούν φαγούρα, κοκκινίλες στο δέρμα, σπυράκια στο πρόσωπο και στο σώμα.

Οι δερματοπάθειες «φουντώνουν» αυτή την εποχή και η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών επιδεινώνει την κατάσταση. Δεν μπορείτε, βέβαια, να αλλάξετε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζείτε αλλά μπορείτε να θωρακίσετε το δέρμα σας ώστε να γίνει λιγότερο ευαίσθητο και επιρρεπές σε ατοπία και αλλεργικές αντιδράσεις.

Άλλωστε, κανείς δεν επιθυμεί να κυκλοφορεί με κόκκινα σημάδια, σαν να έχει προσβληθεί από ανεμοβλογιά, και να ταλαιπωρείται διαρκώς από ενοχλητική φαγούρα.


Πώς θωρακίζετε το δέρμα σας; Η καλή ενυδάτωση αποτελεί προϋπόθεση για μια υγιή επιδερμίδα. Ειδικά στο πρόσωπο αυτή την εποχή καλό είναι να χρησιμοποιείτε ενυδατικά καλλυντικά με πιο λεπτόρρευστη και ανάλαφρη υφή, που δεν κλείνουν τους πόρους του δέρματος.

Η καλή ενυδάτωση αποτελεί προϋπόθεση για μια υγιή επιδερμίδα. Ειδικά στο πρόσωπο αυτή την εποχή καλό είναι να χρησιμοποιείτε ενυδατικά καλλυντικά με πιο λεπτόρρευστη και ανάλαφρη υφή, που δεν κλείνουν τους πόρους του δέρματος.

Ο έτερος βασικός πυλώνας του υγιούς δέρματος είναι ο καθημερινός καθαρισμός, που κι αυτός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, αν το παρακάνετε ή αν χρησιμοποιείτε ακατάλληλα προϊόντα.

Ιδανικά γι' αυτή την εποχή είναι τα «νερένια» διάφανα καθαριστικά που δεν διαταράσσουν το υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος. Αν αυτό διαταραχθεί, μπορεί να εμφανιστούν εκζέματα και αλλεργίες που εξελίσσονται σε καθημερινό «βάσανο».

Μην ξεχνάτε τον ήλιο και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο δυνατός ανοιξιάτικος ήλιος αποτελεί ισχυρό αντικαταθλιπτικό, αλλά ταυτόχρονα υποκινεί φωτοδερματίτιδες που συνήθως οφείλονται στην αλληλεπίδραση της UV ακτινοβολίας με φωτοευαίσθητες ουσίες των καλλυντικών.

Η χαρακτηριστικότερη εξ αυτών είναι η βιταμίνη Α ή ρετινόλη που μπορεί να αποτελεί στην κοσμετολογία τη «βασίλισσα της αντιγήρανσης», αλλά την ίδια στιγμή δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά με τον ήλιο. Προσοχή, λοιπόν.

Αποφύγετε τους επικίνδυνους συνδυασμούς και φροντίστε να χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα προϊόν που εξασφαλίζει αντηλιακή και αντιοξειδωτική προστασία στην επιδερμίδα, καθώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι της πόλης είναι ιδιαίτερα τοξικοί.

Επιπλέον, τα αόρατα διά γυμνού οφθαλμού μικροσωματίδια της σκόνης και των ρύπων είναι τόσο μικροσκοπικά, που διεισδύουν βαθιά στους πόρους του δέρματος και τους φράζουν, δημιουργώντας μαύρα στίγματα και σπυράκια, τους λεγόμενους «φαγέσωρες». Τα ακνεϊκά δέρματα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ακμή μπορεί να φουντώσει, ειδικά όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση «χτυπά» κόκκινο.


Προσοχή σε τσουκνίδες και μπάμπουρες. Τα αγριόχορτα που φυτρώνουν παντού την άνοιξη προκαλούν δερματίτιδες εξ επαφής που εκδηλώνονται με εξανθήματα, κνησμό, ακόμα και φυσαλίδες γεμάτες υγρό.

Σε ένα τέτοιο πάθημα την άμεση ανακούφιση δίνει μια αντιισταμινική κρέμα ή μια αλοιφή με λίγη κορτιζόνη στη σύνθεσή της. Η οργιώδης βλάστηση της εποχής φυσικά συνοδεύεται και από λογής-λογής ζουζούνια, τα οποία τσιμπάνε κιόλας.

Εκτός από στικ αμμωνίας, αντιισταμική κρέμα ή ζελ και πάγο (αν δεν έχετε τίποτε άλλο πρόχειρο να χρησιμοποιήσετε), χρειάζεστε και κάποιο σκεύασμα για την αποφυγή του αναφυλακτικού σοκ, σε περίπτωση που είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας, σφήκας ή άλλων εντόμων.

Το αναφυλακτικό σοκ είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, καθώς το οίδημα μετά το τσίμπημα εκδηλώνεται στο πρόσωπο και στον λαιμό, όπου μπορεί να εμποδίσει την αναπνοή.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μερικές συμβουλές για ένα δυναμικό, ανοιξιάτικο πρόγραμμα αποτοξίνωσης

Υγεία & Σώμα / Μερικές συμβουλές για ένα δυναμικό, ανοιξιάτικο πρόγραμμα αποτοξίνωσης

Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης, που φυσικά δεν χρειάζεται να περιοριστεί στη διατροφή. Ξεφορτωθείτε τις τοξίνες από τον οργανισμό σας, από το σπίτι σας, ακόμα και από τις καθημερινές ιεροτελεστίες προσωπικής φροντίδας, και υποδεχτείτε την άνοιξη με ανανεωμένη διάθεση, λιγότερα κιλά και καλύτερη υγεία
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ