Ο όχλος εναντίον του Μπενίτο Μουσολίνι και της ερωμένης του

Ο όχλος εναντίον του Μπενίτο Μουσολίνι και της ερωμένης του Facebook Twitter
Το πλήθος παραληρούσε και μικρή ομάδα ανταρτών κρέμασε τα πτώματα ανάποδα, ενώ οι ένοπλοι αντάρτες έκαναν μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουν πίσω τον κόσμο.
6


Το Σάββατο 29 Απριλίου του 1945 οι Ιταλοί αντιστασιακοί εκτέλεσαν τον Μπενίτο Μουσολίνι και την ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι. Την Κυριακή ένας εξαγριωμένος όχλος 5000 ανθρώπων, κλωτσούσε έφτυνε και ουρούσε στα πτώματα τους στο κέντρο της πόλης όπου γεννήθηκε ο ιταλικός φασισμός.

Στο πρόσωπο του Μουσολίνι υπήρχε μια περιφρονητική έκφραση. Πέθανε φωνάζοντας «Όχι! Όχι!» στο εκτελεστικό απόσπασμα, που του πήρε τη ζωή, καθώς και της ερωμένης του, κοντά στο χωριό Ντόγκο στη λίμνη Κόμο λίγο πριν τα ελβετικά σύνορα.

«Επιτρέψτε μου να σώσω τη ζωή μου και εγώ θα σας δώσω μια αυτοκρατορία!»

Είχε προηγηθεί η συντριπτική ήττα που υπέστη ο ιταλικός στρατός στα βουνά της Πίνδου από τις ελληνικές δυνάμεις, ενώ η ήττα του Άξονα στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής έθεσε την Ιταλία εντός του πεδίου βολής των Συμμάχων. Ο ιταλικός στρατός σχεδόν κατέρρευσε μετά τη Συμμαχική απόβαση στη Σικελία και ο Μουσολίνι ανατράπηκε από το ίδιο το Φασιστικό Κόμμα. Ήταν τότε που ο βασιλιάς της χώρας διέταξε τη σύλληψή του. Τον ελευθέρωσαν Γερμανοί αλεξιπτωτιστές και ο Χίτλερ τον τοποθέτησε επικεφαλής κυβέρνησης στην πόλη Σαλό του ιταλικού Βορρά.

Η σύλληψη

Στις 27 Απριλίου του 1945, ο Μουσολίνι και η ερωμένη του, μαζί και με άλλους φασίστες του υπουργικού συμβουλίου, ταξίδευαν κρυμμένοι σε μια γερμανική φάλαγγα κοντά στο χωριό Ντόγκο στην όχθη της λίμνης Κόμο, ώστε να περάσουν τα σύνορα για την Ελβετία. Μια ομάδα κομμουνιστών ανταρτών επιτέθηκε στο κομβόι και το ανάγκασε να σταματήσει. Οι αντάρτες είχαν πληροφορίες ότι ανάμεσα στους Γερμανούς, βρισκόταν ο Ιταλός φασίστας και οι συνεργάτες του. Και ήταν ακριβώς έτσι. Παρά το γεγονός ότι μεταμφιέστηκε με τη γερμανική στρατιωτική καπαρντίνα, θα αναγκαζόταν να παραδοθεί στους Ιταλούς, αφού οι ίδιοι εκβίασαν τους Γερμανούς. Αν δεν τους έδιναν το Μουσολίνι, δεν θα άφηναν να περάσει κανείς. Τελικά ο Μουσολίνι αποκαλύφθηκε. Ήταν μέσα σε ένα από τα οχήματα συνοδείας.

 

Οι αντάρτες συνέλαβαν τον Μουσολίνι και τον πήγαν στο Ντόγκο, όπου πέρασε μέρος της νύχτας στους τοπικούς στρατώνες. Πάνω από πενήντα φασίστες ηγέτες με τις οικογένειές τους βρέθηκαν στο κομβόι και συνελήφθησαν από τους αντάρτες. Εκτός από το Μουσολίνι και την Πετάτσι, δεκαέξι από αυτούς θα εκτελεστούν με συνοπτικές διαδικασίες την επόμενη ημέρα και άλλοι δέκα θα πέσουν νεκροί μέσα σε δύο νύχτες.


Οι μάχες συνεχίζονταν στην περιοχή γύρω από το Ντόγκο. Φοβούμενοι ότι υποστηρικτές του φασισμού μπορεί να προσπαθούσαν να διασώσουν τον Μουσολίνι και την Πετάτσι, οι αντάρτες τους οδήγησαν, στη μέση της νύχτας, σε ένα κοντινό αγρόκτημα. Ο Μουσολίνι και η Πετάτσι πέρασαν εκεί το υπόλοιπο της νύχτας και το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης ημέρας.

Ο όχλος εναντίον του Μπενίτο Μουσολίνι και της ερωμένης του Facebook Twitter

Το βράδυ της σύλληψης του Μουσολίνι, ο Σάντρο Περτίνι, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών ανταρτών στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσε στο Ράδιο Milano:

«Ο επικεφαλής αυτής της συμμορίας των παραβατών, ο Μουσολίνι, που μαζί με τον με εχθρό και με φόβο προσπάθησε να διασχίσει τα σύνορα της Ελβετίας, συνελήφθη. Θα πρέπει να παραδοθεί στο δικαστήριο του λαού, ώστε να μπορεί να τον κρίνει γρήγορα. Αυτό θέλουμε, ακόμα κι αν νομίζουμε ότι η εκτέλεση από μια διμοιρία, είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή για αυτόν τον άνθρωπο. Θα άξιζε να σκοτωθεί σαν ψωριάρικο σκυλί».

Η εκτέλεση

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εξηγήσεις για τη γρήγορη εκτέλεση του Μουσολίνι. Μία από τις πιο δημοφιλείς είναι ότι, ο θάνατός του είχε διαταχθεί πολύ πριν τη σύλληψή του. Γεγονός είναι ότι ο Μουσολίνι και η Πετάτσι αιφνιδιάστηκαν, την ώρα που έκαναν βόλτα στον κήπο του σπιτιού. Τότε ορισμένοι αντάρτες, εκτελώντας εντολές, τους ακινητοποίησαν για να γίνει ένα πρόχειρο λαϊκό δικαστήριο. Όταν άκουσε την ποινή του θανάτου, ο Μουσολίνι φώναξε:

«Επιτρέψτε μου να σώσω τη ζωή μου και εγώ θα σας δώσω μια αυτοκρατορία!»

Η Πετάτσι πέρασε τα χέρια της γύρω από τον Μουσολίνι και φώναξε, «Όχι, δεν πρέπει να πεθάνει». Εκείνη τη στιγμή ο εκτελεστής τους την πυροβόλησε και η ερωμένη του Ιταλού ηγέτη έπεσε κάτω. Ο Μουσολίνι τότε, άνοιξε το σακάκι του και φώναξε, «Ρίξε μου στο στήθος!» Ο Γουόλτερ Αουντίζιο, που σημάδευε τον Μουσολίνι, δεν δίστασε. Ο Ντούτσε έπεσε αλλά δεν ήταν νεκρός. Μια άλλη σφαίρα καρφώθηκε στο στήθος του για να σιγουρευτούν οι αντάρτες. Οι σοροί τους πετάχτηκαν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, μαζί με εκείνες των 16 συνεργατών του Μουσολίνι, και μεταφέρθηκαν στο Μιλάνο.

Ο όχλος εναντίον του Μπενίτο Μουσολίνι και της ερωμένης του Facebook Twitter
Νωρίς το πρωί, οι σοροί κατέβηκαν. Το κεφάλι του Μουσολίνι είχε τοποθετηθεί πάνω στο στήθος της νεκρής ερωμένης του.

Το λιντσάρισμα των σορών

Οι εγκέφαλοι του φασισμού που βούτηξαν στον πόλεμο την Ιταλία, κείτονταν τώρα στην λάσπη και το βούρκο σε μια πλατεία στο κέντρο του Μιλάνου.

Περισσότερα από 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν για να δουν τα πτώματα που σηματοδοτούσαν το οριστικό τέλος στο φασισμό. Όσοι κατάφερναν να φτάσουν κοντά στις σορούς ουρούσαν πάνω τους ως ένδειξη χλεύης. Μια γυναίκα που σύμφωνα με τις αναφορές, πυροβόλησε πέντε φορές στο σώμα του νεκρού Μουσολίνι, είπε κλαίγοντας: "Πέντε σφαίρες για τους πέντε γιους μου που δολοφονήθηκαν".

Ο όχλος εναντίον του Μπενίτο Μουσολίνι και της ερωμένης του Facebook Twitter
Η Πετάτσι πέρασε τα χέρια της γύρω από τον Μουσολίνι και φώναξε, «Όχι, δεν πρέπει να πεθάνει». Εκείνη τη στιγμή ο εκτελεστής τους την πυροβόλησε και η ερωμένη του Ιταλού ηγέτη έπεσε κάτω.
Ο όχλος εναντίον του Μπενίτο Μουσολίνι και της ερωμένης του Facebook Twitter
Οι εγκέφαλοι του φασισμού που βούτηξαν στον πόλεμο την Ιταλία, κείτονταν τώρα στην λάσπη και το βούρκο σε μια πλατεία στο κέντρο του Μιλάνου.

Το πλήθος παραληρούσε και μικρή ομάδα ανταρτών κρέμασε τα πτώματα ανάποδα, ενώ οι ένοπλοι αντάρτες έκαναν μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουν πίσω τον κόσμο. Ένα κύμα ανθρώπων θα προσπαθήσει να τους περάσει για να διαπομπεύσει ακόμη περισσότερο τις σορούς, ωστόσο αυτό θα αποφευχθεί, με πυροβολισμούς στον αέρα.

Νωρίς το πρωί, οι σοροί κατέβηκαν. Το κεφάλι του Μουσολίνι είχε τοποθετηθεί πάνω στο στήθος της νεκρής ερωμένης του. Το σώμα της είχε αρκετές τρύπες από σφαίρες και οι λεκέδες αίματος έδωσαν ένα βυσσινί χρώμα στη φίνα λευκή μπλούζα με βολάν, η οποία ως εκ θαύματος είχε ξεφύγει από τη βρωμιά που κάλυπτε τους υπόλοιπους.

Το πρόσωπο του Μουσολίνι ήταν σταχτί γκρι. Φορούσε στρατιωτικό μπουφάν και το γκρι παντελόνι ιππασίας της ιταλικής πολιτοφυλακής, το οποίο είχε μια μικρή κόκκινη λωρίδα στις πλευρές.

Όμως, ο αέρας του μεγαλείου, που κάποτε περιέβαλλε το γιο του σιδηρουργού, είχε εξαφανιστεί. Το σώμα του, είχε κακοποιηθεί βάναυσα και ήταν καλυμμένο με βρωμιά. Φορούσε τις ψηλές μαύρες μπότες, αλλά δεν υπήρχε πουθενά η λάμψη τους.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Χίτλερ θα έπεφτε επίσης νεκρός.

Ο όχλος εναντίον του Μπενίτο Μουσολίνι και της ερωμένης του Facebook Twitter

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού. © LIFO 2015

Σαν Σήμερα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
In November 1942, Fellini was sent to Libya, occupied by Fascist Italy, to work on the screenplay of I cavalieri del deserto (Knights of the Desert, 1942), directed by Osvaldo Valenti and Gino Talamo. Fellini welcomed the assignment as it allowed him "to secure another extension on his draft order".[18] Responsible for emergency re-writing, he also directed the film's first scenes. When Tripoli fell under siege by British forces, he and his colleagues made a narrow escape BY BOARDING A GERMAN MILITARY PLANE flying to Sicily. His African adventure, later published in Marc’Aurelio as "The First Flight", marked “the emergence of a new Fellini, no longer just a screenwriter, working and sketching at his desk, but a filmmaker out in the field”.[19]Πηγη : https://en.wikipedia.org/wiki/Federico_Fellini
Γεια σου Βλαχακι μου - Αυτα που αναφερεις ειναι σωστα ομως η αναφορα μου στην σουπερ θετικη επικοινωνιακη μεταχειριση της Ιταλιας απο τα δυτικα μηντια αφορα τον μετα-1989 κοσμο και κυριως τις δεκαετιες των 90ς και 00ς. Οι λογοι πολιτικοφιλοσοφικοι και για την πρωτη μεταψυχροπολεμικη δεκαετια γεωπολιτικοι επισης ( με επικεντρο το ανοιγμα της Δυσης στο Αζερμπαιτζαν και την Κασπια ). Εχω γραψει ολοκληρο βιβλιο στο θεμα αυτο, το οποιο δεν εχω δημοσιευσει, το εχω ομως διανειμει σε εκατονταδες κοσμο ηλεκτρονικα. Υπαρχει ενας παραλληλισμος μεταξυ της πτωσης του Βυζαντιου μ αυτης της ΕΣΣΔ, και την αναβαθμιση της Ιταλιας ως πολιτικοφιλοσοφικο μοντελο της μεταψυχροπολεμικης δυσης που προτιθετο να εμπορευτει πετρελαιο απ την Κασπια πριν τις περιπετειες των νεοσυντηρητικων στη Μεσοποταμια επι Κλιντον, καπως παρομοια με τα ινδικα μπαχαρικα των ενετων και το μαρμαρικο αλατι για τους τζενοβεζους στα 1500. Τον ρολο των οθωμανων θα μπορουσαν να παιξουν πολλες ανερχομενες δυναμεις, οπως η Κινα, η νεα εθνικιστικη Ρωσια κοκ. Παγκοσμιοποιηση, εμποριο, καταναλωτισμος, ο Μπιλ Γκειτς ο Μεντιτσι της εποχης μας, το Σηατλ-ΣΦ η νεα Φλωρεντια, η Ναπα η νεα Τουσκανη κοκ.Ευχαριστω
Η χωρα που γεννησε τον φασισμο, η χωρα που εζησε κατω απο αυτον διπλασια χρονια απ οτι η Γερμανια υπο τον ναζισμο, η χωρα που επιτεθηκε σε δυο ηπειρους αλλα και την Σοβιετικη Ενωση, η χωρα που εκανε αναριθμητα εγκληματα πολεμου στην Αφρικη, η χωρα που εδωσε 250.000 στρατιωτες βοηθεια στον Χιτλερ οταν ο τελευταιος εκτελουσε το πλανο Μπαρμπαροσα, η χωρα που γενοκτονησε κοσμο και κοσμακη δεν ειδε εδω και εβδομηντα και πλεον χρονια ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ φασιστα να περασει απο καποιο διεθνες δικαστηριο για εγκληματα πολεμου.Γιατι αραγε ;;;
Φιλε μου οι vigilantes κ η θεια δικη που λες κρεμασε τον Μουσολινι. Εγω μιλησα για τον Ιταλικο λαο που στηριξε τον γενοκτονο φασισμο για δεκαετιες.Υπενθυμιζω τι ελεγε ο πολυς Ουμπερτο Εκο για τους συμπατριωτες τους πριν λιγα χρονια :"Το 1931 ο φασισμός επέβαλε στους πανεπιστημιακούς καθηγητές -1.200 εκείνη την εποχή- έναν όρκο πίστης στο καθεστώς. Μόνον 12 αρνήθηκαν και έχασαν τη δουλειά τους." Τι ντροπη !Ο φασισμος στηριχθηκε απο εναν τεραστιο αριθμο Ιταλων. Εκατομμυρια Ιταλων στηριξαν τις φασιστικες τακτικες και στρατιωτικες εκστρατειες σε διαφορες ηπειρους. Ο Ιταλικος φασισμος εμπνευσε και στηριξε εμπρακτα τον ναζισμο. Πολεμησε διπλα του. Χιλιαδες Ιταλοι επραξαν εγκληματα πολεμου.Το ερωτημα μου ειναι γιατι για ενα ολοκληρωτικο συστημα - και εναν λαο - που γενοκτονησε κοσμο και κοσμακη για τοσα χρονια ακουμε λιγοτερα για την συνεργασια του πχ με τον Ναζισμο απ οτι ακουμε για το Βισι της Νοτιας Γαλλιας ;!Γιατι επι παραδειγματι, ολες οι ταινιες που εχουν γυριστει με θεμα τον Ιταλικο φασισμο τις τελευταιες τρεις δεκαετιες ( και με απειροελαχιστες εξαιρεσεις που δε προμοταρονται απο τις μεγαλες εταιρειες διανομης οπως η Μιραμαξ ), ρομαντικοποιουν τους Ιταλους ; Ταινιες οπως "Μεντιτερανο", "Καπεταν Κορελι", "Τσαι με τον Μουσολινι", "Ζωη ειναι Ωραια", "Μαλενα", "Καφε Παραντισο" κλπ., ΟΛΕΣ ρομαντικοποιουνε τον Ιταλικο Φασισμο με εξαιρεση το "Βιντσερε" κι αυτο εν μερει. Γιατι ; Δεν εκανε ο Ιταλικος Φασισμος εγκληματα πολεμου ;Το ιδιο ισχυει σε ολα τα μεσα, ραδιοφωνο, εφημεριδες ( σε δεκαχρονη μελετη μου στην εφημεριδα Νιου Γιορκ Ταιμς ( της αμερικανικης εκδοσης ) δε βρηκα ΟΥΤΕ ΕΝΑ αρθρο που να μη ρομαντικοποιει τον Ιταλικο φασισμο ! Ενω τα αρθρα στο συνολο τους ηταν δεν ηταν δεκα ! Στο επιπεδο των βιβλιων η αναλογια Γερμανια- Ιταλια ( ειναι σκανδαλωδης ενω οποτε γραφονται βιβλια που προσπαθουν να συνδεσουν - λογικα αφου ειναι ενα ιστορικα επιστεμικο αντικειμενικο δεδομενο οχι αποψη - την Ιταλια με τη Γερμανια ( ο Ναζισμος πρακτικα γεννηθηκε απο μια συμφωνια βιομηχανων το 27 στη Βενετια ), οπως βιβλια απο τον σπουδαιο Μπερναρντ Νοξ, μπουκοταρονται απο τα mainstream δυτικα μηντια και χανουν την απηχηση που δικαιως θα πρεπε να εχουν! Γιατι ;;; https://www.youtube.com/watch?v=acB9O1xR1TAΔεν ειναι λιγακι περιεργη η ρομαντικοποιηση της χωρας που γεννηθηκε και εζησε για ενα τεταρτο του αιωνα ο φασισμος ;;
...Sounds rather familiar?:“Lawrence Kurnarsky, director, writer - doctorscreenplay.comUpdated 2 Oct 2014 • Upvoted by Marc Bodnick, Former Stanford PhD student in PoliticsVery often when the Great Buffoon loses a war meant to redeem "our glorious empire," etc., the people rise up and kill him. That tells us little to nothing, since most of those people may have maintained enthusiastic flag waving support for the Fearless Leader had he kept winning his glorious battles. This is not true, however, with Italy. Hanging Mussolini's corps from a lamp post by its heels was symbolic of the triumph of the forces in Italy that had been fighting Fascism for decades. This is completely different from the situation in Germany when, after the war , suddenly, everyone was against Hitlerism - and always had been. Have you ever heard of anti-Nazi German partisans, such as existed in the USSR, Poland, Yugoslavia, Czechoslovakia, Greece, and Italy? Sadly though, after the triumph of the left over the right in Italy, the CIA and other Western intelligence forces partnered up with the right and unreformed Fascists, and committed not just acts of propaganda, but acts of assassination and terrorism, to eliminate and intimidate the left, which was indeed largely composed of communists and socialists, who would have, no doubt, been on the side that would have won a fair election and would have taken over the government. The fear, of course, was that this would have put Italy within the Soviet sphere. I must say, the fear may have been justified, but that's how it's supposed work in a democracy. So democracy, had to go out the window, despite all that blood and treasure shed to preserve it in the world. After all, it had been decided at Yalta that Italy would be capitalist, so screw civil rights and democracy. Below is from a scholarly source, the Encyclopedia Britannica, and concerns the words if not the true spirit of the Yalta accord: "The agreements reached, which were accepted by Stalin, called for “interim governmental authorities broadly representative of all democratic elements in the population…and the earliest possible establishment through free elections of governments responsive to the will of the people.” Note that the USA and friends were unwilling to leave the decision in Italy to the will of the people. There was a repeat of something very similar in Chile in 1972, where the USA combined forces with Chilean Fascist to overthrow the elected Socialist government of Allende. Thousands of democratic socialists and leftists died, were executed, were tortured, and went into exile as democracy was cynically unseated in service to capitalism.So, were the Italians punished enough? They lost their right to decide on the direction of their country. In fact, they were denied democracy. Is that a just punishment, though?”https://www.quora.com/Were-the-Italians-punished-for-their-involvement-in-WW2....αλλά πιστεύω πως έχει να κάνει με το "psyche" του κάθε λαού. Κακά τα ψέματα στην συλλογική συνείδηση οι Ιταλοί είχαν και «λίγη ανθρωπιά» ρε αδερφέ, οι Γερμανοί ήσαν τα «κτήνη» (και οι Βούλγαροι, στο Βορρά).______________Una giornata particolare, είναι -άραγε- μία ταινία που ρομαντικοποιεί τους Ιταλούς, παράλογα;