Mια παλιά περιπέτεια του Ανδρέα Μπάρκουλη

Mια παλιά περιπέτεια του Ανδρέα Μπάρκουλη Facebook Twitter
1

Υπάρχει μια άγνωστη γενικώς περιπέτεια που είχε κοστίσει πάρα πολύ στον Ανδρέα Μπαρκουλη που έφυγε σήμερα από την ζωή. Συνέβη το 1973, όταν για ένα-δυο τσιγάρα χασίς, να πούμε, κάποιος άνθρωπος διακινδύνευε όχι μόνο την αξιοπρέπειά του, αλλά ακόμη και την καριέρα του, λες και ήταν ο πιο ειδεχθής εγκληματίας. Αν και άλλοι (ροκάδες), σε ανάλογες περιπτώσεις, που είχαν… μπαρμπάδες στην Κορώνη την ίδιαν εποχή (εννοώ επί χούντας), την είχαν βγάλει καθαρή και... ούτε γάτα, ούτε ζημιά, ο Μπάρκουλης έγινε στιγματισμένο πρωτοσέλιδο, έχασε τη δουλειά του στο θέατρο, σταμάτησε να παίζει σε ταινίες, για να αναγκαστεί εν τέλει να «δραπετεύσει» στην Αμερική προκειμένου να επιβιώσει, αλλάζοντας καριέρα και πιάνοντας το μικρόφωνο.


Ας θυμηθούμε αυτή την παλαιά ιστορία μέσα από τα ντοκουμέντα της εποχής…

Mια παλιά περιπέτεια του Ανδρέα Μπάρκουλη Facebook Twitter
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης και η Τούλα Γαλάνη στο Ένα Ελεύθερο Κορίτσι ή Strange Girl in Love (1973) του Όμηρου Ευστρατιάδη

ΑΘΗΝΑΙ (10/11/1973)

«Ο εισαγγελεύς ποινικής αγωγής Αθηνών κ. Καζαντζής ήσκησε δίωξιν δια παράβασιν του νόμου 'περί ναρκωτικών φαρμάκων'εναντίον του πρωταγωνιστού του θεάτρου Ανδρέα Μπάρκουλη, ετών 37, και μιας γυναίκας. Ο εισαγγελεύς ήσκησε κατ’ αυτού δίωξιν δι’ αγοράν ινδικής κανάβεως (χασίς), κατοχήν και χρήσιν.(…) Το θέμα του συλληφθέντος την Τετάρτην (7/11) δια χρήσιν ναρκωτικών πρωταγωνιστού του θεάτρου και του κινηματογράφου δημιουργεί προβλήματα τόσο δια τον ίδιον όσον και δια τον θίασον Αναλυτή-Ρηγόπουλου του οποίου ήτο βασικό στέλεχος. Το πρόβλημα που δημιουργείται δια τον Μπάρκουλην είναι ακριβώς το ίδιον με εκείνον που αντιμετώπισε ο τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου, δηλαδή κινδυνεύει ουσιαστικά η καλλιτεχνική του σταδιοδρομία.(…)».

Μακεδονία, Κυριακή 11/11/1973 

ΑΘΗΝΑΙ (12/11/1973)

«Προφυλακίσθησαν μετά την απολογίαν των ενώπιων του ανακριτού του 6ου τμήματος Αθηνών κ. Φουσέκη ο γνωστός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Ανδρέας Μπάρκουλης και η Ελένη Καραγιαννίδου, σύζυγος του Ολλανδού Μπέρναντ Ντέρβις, ετών 25, αμφότεροι κατηγορούμενοι δια παράβασιν του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών.(…) Τον Μπάρκουλην συνήντησαν οι δημοσιογράφοι εις τους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου. Ο ηθοποιός είπεν ότι λυπάται διότι έπεσεν εις το λάθος αυτό της προμήθειας και χρήσης ναρκωτικών». 

Μακεδονία, Τρίτη 13/11/1973 

ΑΘΗΝΑΙ (21/11/1973)

«Απεφθυλακίσθη προσωρινώς και επί εγγυήσει ο ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Ανδρέας Μπάρκουλης ο οποίος την 12ην Νοεμβρίου είχε προφυλακισθή κατηγορούμενος δια παράβασιν του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών.(…) Αφέθη προσωρινώς ελεύθερος ο κ. Μπάρκουλης αντί της καταβολής 20.000 δραχ. ως εγγύησιν». 

Μακεδονία, Πέμπτη 22/11/1973 

ΑΘΗΝΑΙ (15/2/1974)

«Ο ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Ανδρέας Μπάρκουλης προσέφυγε δι’ αιτήσεώς του εις τον Άρειον Πάγον κατά του βουλεύματος του συμβουλίου εφετών δια του οποίου παρεπέμφθη εις το κακουργιοδικείον Αθηνών δια να δικασθή δια την υπόθεσιν των ναρκωτικών. Η απόφασις του ακυρωτικού δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθή μετά παρέλευσιν διμήνου περίπου.(…) Ο Μπάρκουλης εις δηλώσεις του προς τους αντιπροσώπους του τύπου ανέφερε τα εξής: “Λυπάμαι γιατί έπεσα στο λάθος να προμηθευθώ και να χρησιμοποιήσω ναρκωτικά. Πρέπει να αποτρέψουμε ιδιαίτερα τους νέους από την έξι αυτή(…)”». 

Μακεδονία, Σάββατο 16/2/1974 

«Ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης συνεργάζεται με τον θίασο Κάκιας Αναλυτή – Κώστα Ρηγόπουλου και ερμηνεύει τον ρόλο του Χέντερσον, που έπαιζε ως τώρα ο Ανδρέας Μπάρκουλης στην κωμωδία του Βερνέιγ “ Έρωτας και Πολιτική”». 

Μακεδονία, Τετάρτη 3/4/1974 

«Ο μουσικός θίασος με τον Τάσο Γιαννόπουλο, τον Ανδρέα Μπάρκουλη, τον Κ. Φλωράτο, τον Γ. Λέφερη και άλλους γνωστούς καλλιτέχνες του θεάτρου και του τραγουδιού ανεχώρησε στην Αμερική για περιοδεία». 

Μακεδονία, Σάββατο 25/5/1974 

Όταν ο Ανδρέας Μπάρκουλης θα επιστρέψει οριστικώς στην Ελλάδα, στα πρώτα χρόνια του ’80, τίποτα δεν θα ήταν πλέον ίδιο για ’κείνον…

Ελλάδα
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια