Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Μπορεί αυτό το σάντουιτς να είναι αμερικανικό, αλλά στην ποιότητα πιο πολύ φλερτάρει με τη φινέτσα του roast beef ανάμεσα σε ψωμί ή, αλλιώς, το σάντουιτς του Earl of Sandwitch.
2

Τη νέα εποχή της παντοδυναμίας του street food το γρήγορο φαγητό δεν είναι πια ο μονόδρομος της εθνικής τυρόπιτας, που τα τελευταία χρόνια έχασε κι αυτή την μπάλα με τις πλαστικοποιημένες, κατεψυγμένες σφολιάτες. Τώρα ο δρόμος ανταγωνίζεται την γκουρμέ κουζίνα, με το κεφάλι ψηλά και χωρίς να φοβάται τα sous-vide και τους αφρούς της.

Στα μερικά βήματα που ορίζουν τη ζωή σου στην πόλη υπάρχει κάτι εξαιρετικό που τυλίγεται σε ένα χαρτί, υπάρχει μια ποιότητα που μπορεί και να λείπει από ένα οργανωμένο, «καλό» εστιατόριο. Η ταχύτητα δεν κάνει πια ρίμα με την trash ευκολία. Στη street νοστιμιά πλέον ισχύει το «όποιος βιάζεται δεν σκοντάφτει», απαραίτητα.

Big Mouth: Όσα δεν χωράνε σε ένα στόμα

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Οι αδελφοί Ισταυρίογλου, με καταγωγή από την Πόλη, εννοείται πως ήξεραν να μαγειρεύουν.

Δύο αδέλφια που βρίσκουν τη γλώσσα του σάντουιτς σε ένα τραγούδι των Smiths, «Bigmouth strikes again», ασχέτως του ότι Μοrrissey είναι βίγκαν. Εμένα πάλι μου φέρνει στον νου την Κοκκινοσκουφίτσα − «γιατί, γιαγιά, έχεις τόσο μεγάλο στόμα;» είπε ο λύκος, ο οποίος, όμως, με τίποτα δεν θα κατάφερνε ένα Chicken Deli με μια δαγκωνιά. Τα σάντουιτς του Νίκου και του Κώστα Ισταυρίογλου δεν είναι από κείνα που τα διαλέγεις έτοιμα, με το δάχτυλο σε μια προθήκη, «ένα ζαμπόν τυρί».

Έντεκα μόνο τον-γκουρμέ-αριθμό, θέλουν το μαγείρεμα και την ώρα τους. Οπότε κι εσύ θα πάρεις μια μπίρα από το ψυγείο και θα βολευτείς στα ψηλά σκαμπό της στοάς. Θα χαζέψεις τις αφίσες. Θα ανακαλύψεις γνωστούς και πόσο τελικά κεντρικότατη περατζάδα είναι η Πραξιτέλους. Θα χαζολογήσεις λίγο και με την περήφανη μαμά που θα σου παινέψει τα βλαστάρια της άμα είναι εκεί κι έχει έρθει να δώσει ένα χεράκι.

Μη σε πιάσει ανυπομονησία, θυμήσου ότι ήδη έχεις φάει αρκετό χρόνο μέχρι να αποφασίσεις ποιο από τα έντεκα, με πολλές ενδόμυχες υποσχέσεις να επιστρέψεις ταχύτατα και για τα υπόλοιπα δέκα. Το πολυώροφο θέλει τον χρόνο του να χτιστεί.

Οι αδελφοί Ισταυρίογλου, με καταγωγή από την Πόλη, εννοείται πως ήξεραν να μαγειρεύουν. Από μακαρονάδες βολεύτηκαν. Από πίτσες, βρήκαν την καλή. Αυτό που τους έλειπε από τις νοστιμιές της πόλης ήταν το σάντουιτς. Και είπαν να αναλάβουν πρωτοβουλία.

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Δικό μου υπεραγαπημένο το ιταλικό με τα κοκκινιστά κεφτεδάκια.

Εγώ θα σταθώ στο ψωμί. Της Πνύκας ή, αλλιώς, ό,τι καλύτερο. Άσχετα από το αν τα παιδιά το ψωμί το θεωρούν απλώς αξεσουάρ ενός σάντουιτς και το φρυγανίζουν πριν χτίσουν μια πολυκατοικία ανάμεσα στις φέτες του. Αλλαντικά από τον Αραπιάν και τον Ζαρκαδιάν − ναι, έχει pastourmaly με παστουρμά και αυγό. Και μαγικό chicken, όπου το κοτόπουλο ξεροψήνεται αγκαλιά με το μπέικον, μετά μπαίνει σε βινεγκρέτ, πάνω του λιώνει η γραβιέρα −έχουν και κάποια ξεχωριστά τυριά από το Καρπενήσι− και όλα αυτά μαζί με μαρούλι χτίζονται σε στρώσεις άψογα αρχιτεκτονικά δομημένες, μέσα στο λεπτό, φρυγανισμένο ψωμάκι.

Αμερικανική σχολή του σάντουιτς, BLT με τραγανό μπέικον, αβοκάντο και μια ελαφριά σπιτική σος με τοσοδούλι λιγάκι σκόρδο. Στο Tuna Luna, ο τόνος παντρεύεται με μαρούλι, πίκλες και τυρί. Που του πάει τελικά, το ξέρει ο Κώστας που το έφτιαχνε σπίτι του από 15 χρονών. Το ίδιο και ο καπνιστός σολομός, επιμένει, στο Pink Fish.

Δικό μου υπεραγαπημένο το ιταλικό με τα κοκκινιστά κεφτεδάκια. Σε κάθε μπουκιά ακούω πάντα πιστολίδι, βλέπω αυτοκίνητα και γκάνγκστερ να κυνηγιούνται στη Little Italy. Ιταλική σάλτσα, κεφτές της μαμάς, ντιζονέζ, πίκλες, τυρί και κρεμμύδι. Αν είσαι γυναίκα, το μισό θα το πάρεις σε πακετάκι για το βράδυ, που τα παιδιά κλείνουν (στις 11). Ολόκληρο δεν το καταφέρνεις.

Στα προσεχώς, ελπίζω κάποτε να φτάσω και στο γλυκό: με χαλβά και σοκολάτα υγείας λιωμένη ή με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα. Όσο κι αν φας, δεν θα βαρύνεις.

Μπορεί αυτό το σάντουιτς να είναι αμερικανικό, αλλά στην ποιότητα πιο πολύ φλερτάρει με τη φινέτσα του roast beef ανάμεσα σε ψωμί ή, αλλιώς, το σάντουιτς του Earl of Sandwich, του κόμη Montagu που έδωσε το όνομά του σε όποια πανδαισία χωρά ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες φέτες ψωμί.

Big Mouth, Πραξιτέλους 20, 210 3250449

Το αυθεντικό πεϊνιρλί της Ιωνίας

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Ε, ναι, αυτό είναι το πεϊνιρλί, που σημαίνει «με τυρί» εκ του peynir, έτσι όπως το φτιάχνει στα ειδικά μαγαζιά που το αφορούν η Τουρκία, μ' αυτήν τη μαστιχωτή, τραγανή και αφράτη συνάμα ζύμη. Φωτο: Manteau Stam

Χρόνια πολλά περνούσα από μπροστά του, διάβαζα την ταμπέλα, νύχτα πάντα, το έβρισκα κλειστό. Στο μυαλό μου καταχωρίστηκε σαν κάποια παλιά δόξα που από καιρό έχει κατεβάσει τα ρολά της.

Μέχρι που μια άχαρη επίσκεψη στα ΚΕΠ της γειτονιάς με έφερε πρωινό στην πόρτα του. Κόσμος πολύς, ουρές, ταράχτηκα, κάτι κακό, είπα, γίνεται. Όμως εκείνη η λιγωτική μυρωδιά από λιωμένο βούτυρο γάλακτος ήταν μια διαβεβαίωση πως εδώ μόνο κάτι πολύ νόστιμο μπορεί να σημαίνει. Μια ευωδιά σαν να διακτινίστηκα στην Πόλη, σχεδόν ένιωθα την αύρα του Βοσπόρου να χαϊδεύει το μέτωπό μου.

Την ώρα του «περίμενε», χάζεψα εκστασιασμένη το λαστιχωτό ζυμάρι να ζυμώνεται μπροστά στα μάτια μου, τους ξυλόφουρνους, τον πυρετό των παιδιών με τα φτυάρια που ξεφούρνιζαν πανδαισίες, τα γλυκά σαν Μαντόνες ευγενέστατα κορίτσια με τα καπελάκια και ύστερα είδα μπροστά μου το πεϊνιρλί μου, να τσιτσιρίζει το λιωμένο τυράκι του, και κάποιος να με ρωτά αν θέλω να το αλείψει με έξτρα φρέσκο βούτυρο.

Ε, ναι, αυτό είναι το πεϊνιρλί, που σημαίνει «με τυρί» εκ του peynir, έτσι όπως το φτιάχνει στα ειδικά μαγαζιά που το αφορούν η Τουρκία, μ' αυτήν τη μαστιχωτή, τραγανή και αφράτη συνάμα ζύμη, την ίδια που φτιάχνει και τη ναπολιτάνικη πίτσα, με τις μεγάλες εσωτερικές φουσκάλες, που σημαίνει ότι «ανέβηκε» και φούσκωσε ολόσωστα και θεϊκά ή μάλλον μπέικα.

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Χάζεψα εκστασιασμένη το λαστιχωτό ζυμάρι να ζυμώνεται μπροστά στα μάτια μου, τους ξυλόφουρνους, τον πυρετό των παιδιών με τα φτυάρια που ξεφούρνιζαν πανδαισίες Φωτο: Manteau Stam

Όπως το διδάχτηκε από τα πεθερικά του, στην πατρίδα του την Ιωνία, ο γλυκύτατος κύριος Σπύρος που έχει μεγαλώσει μέσα στα ζυμάρια. Όταν άνοιξε το 2002 και έστησε τους φούρνους του, οι γείτονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι δουλειά έχουν τα ξύλα ελιάς έξω από ένα φαστφουντάδικο, που αλλιώς το είχαν στο μυαλό τους. Όχι με τα αγνά υλικά, πάντως, του κυρίου Σπύρου, ούτε με το χειροποίητο ζυμάρι. Διαπραγμάτευση δεν γίνεται, το καλό μπορεί να φτιαχτεί μόνο σε περιορισμένη ποσότητα. Βαριά 2 το μεσημέρι, μόλις ξεπουλήσει, κλείνει.

Ως τότε, έχεις την ευκαιρία να νοστιμευτείς όλες τις εκδοχές της θεϊκής ζύμης του. Να την πάρεις σκέτη, απλή ή ολικής σαν ψωμάκι (καλόγερος) για το σπίτι. Να την πάρεις σε έτοιμο σκαφάκι και να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό πεϊνιρλί. Να τη δοκιμάσεις σε πίτσα ή σε «ξυλοπεταχτή» λαδόπιτα με ρίγανη −πολύ Νοτιοϊταλίδα!−, σε τυρόπιτα, σε σπανακόπιτα πουγκάκι, γεμάτη φρέσκα, ανοιξιάτικα αρώματα, σε λιόψωμο γεμιστό με ντομάτα και ψητή μελιτζάνα, σε ελληνικό χοτ-ντογκ με χωριάτικο λουκάνικο.

Αν είσαι πρωτάρης, θα σου συνιστούσα να ξεκινήσεις από το διά ταύτα του real thing, ένα αυθεντικό πεϊνιρλί με πολλές επιλογές: λαχανικά, κιμά, πιπεριά, κασέρι ή παστουρμά.

Πεϊνιρλί Ιωνίας, Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, 210 6462854

 

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

2 σχόλια