Το comeback του μεζεδοπωλείου: Δυο περιπτώσεις που αξίζουν πολλές πιρουνιές

Το comeback του μεζεδοπωλείου: Δυο περιπτώσεις που αξίζουν πολλές πιρουνιές Facebook Twitter
Η πίτα της Ελισάβετ από γιοχάδες με παρχαροτύρι είναι στρογγυλή όσο να χωρά σε ένα πιάτο, λεπτή, ολοτράγανη, με ένα φύλλο δαντέλα, γεμάτο με όλα τα πράσινα αρώματα του χειμώνα, ζωντανά σαν να μην τα άγγιξε η φωτιά.
0

Το μεζεδοπωλείο κάνει σουξέ και comeback μαζί κι αυτό έχει την εξήγησή του. Στους στενεμένους καιρούς έρχεται να αντικαταστήσει τον παλιό καφενέ, να εξυπηρετήσει ένα καθημερινό αντάμωμα, ενίοτε να ξεσαλώσει με μια μουσική έκπληξη, αν προκύψει σχήμα μουσικό. Παρεΐστικο, λειτουργεί σαν την αγκαλιά που λείπει από τη ζωή μας αυτούς τους καιρούς, όταν η καθημερινότητα μοιάζει περισσότερο σαν παγωμένο μέταλλο.


Εδώ το μέταλλο μαλακώνει και ζεσταίνεται, το μάτι μετρά στα πιατάκια του μεζέ την αφθονία, γεύσεις πολλές να τσιμπολογάς σαν πουλί που γεύεται όλες τις νοστιμιές του παραδείσου, να λύνεται η γλώσσα και να ξεσκαρτάρει η ψυχή τα άχρηστα με τα τσίπουρα και τις ρακές. Εδώ η χαρά ξαναγίνεται προσιτή, οικεία και μιλάει στη γλώσσα σου. Δεν έχεις κανέναν λόγο να την προσπεράσεις, προτιμώντας την τηλεοπτική θλίψη του καναπέ.

Ο πολίτικος Σπόρος της Ελισάβετ

Η Ελισάβετ ανήκει σε κείνους τους τελευταίους Έλληνες που άφησαν την Πόλη αργά, το 1976. Από τις απέναντι όχθες θυμάται καλά μια παιδική ηλικία μοιρασμένη και στις δυο. Αν τη ρωτήσεις να σου πει πώς ήταν η προσγείωση τότε από το Πέραν στη Νέα Σμύρνη, θα σε παραπέμψει σε όλο το καρέ-καρέ της «Πολίτικης Κουζίνας». Ίδιο άρωμα, ίδια γεύση, ταμάμ ιστορίες. Από γιαγιάδες και μαμάδες προκομμένες μαγείρισσες που έπαιρναν πολύ στα σοβαρά τις κατσαρόλες τους.

Η γιαγιά της μπορεί να μην τη φανταζόταν ποτέ πίσω από μια επαγγελματική κουζίνα, αλλά ποιος μπορεί να υπολογίσει του καιρού τα γυρίσματα και τι ξυπνά μέσα σου όταν βλέπεις να νοικιάζεται ένα μαγαζί ανάμεσα στο σχολειό και στο σπίτι των παιδικών σου χρόνων;

Το comeback του μεζεδοπωλείου: Δυο περιπτώσεις που αξίζουν πολλές πιρουνιές Facebook Twitter
Η Ελισάβετ ανήκει σε κείνους τους τελευταίους Έλληνες που άφησαν την Πόλη αργά, το 1976. Αν τη ρωτήσεις να σου πει πώς ήταν η προσγείωση τότε από το Πέραν στη Νέα Σμύρνη, θα σε παραπέμψει σε όλο το καρέ-καρέ της «Πολίτικης Κουζίνας». Ίδιο άρωμα, ίδια γεύση, ταμάμ ιστορίες.


Η Ελισάβετ με έναν φίλο της του είπαν το «ναι». Με τα χεράκια τους το έφτιαξαν κουκλί, με το μπαρ, τη βιβλιοθήκη και τα καναπεδάκια του. Να μη μυρίζει καθόλου αυτήν τη λαϊκή, λίγο φολκλόρ μυρωδιά του μεζεδοπωλείου που παίζει λαϊκά μέσα σε μια ακατάληπτη βαβούρα.


Εδώ όλα θυμίζουν περισσότερο αστική τραπεζαρία, με την ωραία τζαζ, τη φινέτσα, τα κολονάτα ποτήρια, τα ιδιαίτερα πιατικά, τα φρέσκα λουλουδάκια στα τραπέζια της.


Μόνη της η Ελισάβετ μαγειρεύει οικογενειακές μνήμες. Την Πόλη εκλεπτυσμένη, αλλά με όλη την πολύπλοκη γεύση της. Πριν πας, να της τηλεφωνήσεις. Να ετοιμάσει πίτα από γιοχάδες με παρχαροτύρι, στρογγυλή όσο να χωρά σε ένα πιάτο, λεπτή, ολοτράγανη, με ένα φύλλο δαντέλα, γεμάτο με όλα τα πράσινα αρώματα του χειμώνα, ζωντανά σαν να μην τα άγγιξε η φωτιά.

Το comeback του μεζεδοπωλείου: Δυο περιπτώσεις που αξίζουν πολλές πιρουνιές Facebook Twitter
Tα εκπληκτικά μίνι ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και λίγο κιμά που δροσίζουν με σος γιαουρτιού

Να ξεκινήσεις με λακέρδα, σπιτικό γαύρο μαρινάτο και τσιροσαλάτα με άνηθο και τα αλίπαστα που μόνο ένας Πολίτης ξέρει να σου σερβίρει. Θα μπορούσες να συνεχίσεις με κρουσαλίτικο κρητικό ξιδάτο λουκάνικο, μυκονιάτικο με θρούμπι ή καπνιστό μανιάτικο, αφού το μενού κάνει αρκετές στάσεις στις μικρές σπάνιες ελληνικές παραγωγές, αλλά άσ' το για την επόμενη φορά, που σου ορκίζομαι πως θα υπάρξει.

Στις πρώτες συστάσεις να χορτάσεις Πόλη. Με ένα ονειρεμένο ιτς πιλάφι, με τα κουκουνάρια και τις σταφίδες του, με τα βελούδινα σουτζουκάκια και τον πουρέ του, τη μενεμένη, το καπνιστό χουνκιάρ, το μοναδικό μοσχαρίσιο συκώτι σε μπουκίτσες με κρεμμύδι, μαϊντανό και κοκκινοπίπερο, το απόλυτο ψήσιμο στα πλευρώτους με μέλι, τα εκπληκτικά μίνι ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και λίγο κιμά που δροσίζουν με σος γιαουρτιού, τα αυγά με σουτζούκι, τα κεφτεδάκια όπως τα φτιάχνουν στο Νιχώρι του Βοσπόρου, το χειροποίητο-ποίημα-μπιζουδάκι μαντί.

Μια άλλη φορά θα έρθεις για τα θαλασσινά. Ό,τι φρεσκότερο της ημέρας, μπακαλιάρος με σκορδαλιά του Καντίκιοϊ, σουπιά κρασάτη με πουρέ από φάβα, μύδια σαγανάκι με μουστάρδα. Την άλλη μέρα ξύπνησα με πρώτη γλυκιά σκέψη το καραμελωμένο ψητό κυδώνι της.

Σπόρος, Δαμασκηνού 24 & Ν. Σμύρνης, πλ. Σκατζουράκη, Ν. Σμύρνη, 210 9311973

Oι Μέρες και νύχτες ραδιοφώνου της Νατάσας

Αξίζει, άραγε, ένα μεζεδοπωλείο την κατάβαση στα δυτικά, αν δεν είσαι των περιχώρων; Ναι. Πρώτα για το ταξίδι. Στα απόμερα της Αττικής, σε κείνα που δεν σε βγάζει ο δρόμος, αν δεν είσαι του εδώ γύρω. Εδώ που η Αθήνα μοιάζει με επαρχία, με τα διώροφα, τις μονοκατοικίες, τις περατζάδες της, ένα διαφορετικό άρωμα, μια άλλη αύρα που έρχεται από το προσφυγικό παρελθόν, αυτή που ξεγλιστρά ανάμεσα από τα ντουβάρια των νεόχτιστων πολυκατοικιών, αυτή που δεν καταφέρνουν να σβήσουν τα μοδάτα καφέ.

Η Νατάσα δούλεψε χρόνια ραδιοφωνική παραγωγός από αγάπη για τον Γούντι Άλεν −σε κείνον είναι αφιερωμένο το σαξόφωνο-φωτιστικό−, την τζαζ, το έντεχνο, τις μουσικές του κόσμου. Σ' αυτόν εδώ τον απολύτως χειροποίητο καφενέ χώρεσε όλες τις αδυναμίες της: τον Ελύτη, την Πιαφ, τον Ρίτσο, τον Ξυλούρη, τη Βέμπο, τον Χατζιδάκι, τα παλιά ραδιόφωνα, τα γραμμόφωνα, τον μεζέ, τις live βραδιές, έναν πρωινό ελληνικό στο μπρίκι με βανίλια υποβρύχιο.

Το comeback του μεζεδοπωλείου: Δυο περιπτώσεις που αξίζουν πολλές πιρουνιές Facebook Twitter
Από κείνα τα μαγαζιά που μου θυμίζουν το φοιτητικό μου σπίτι τη δεκαετία του '80, με έπιπλα φτιαγμένα από παλέτες, χριστουγεννιάτικα φωτάκια και χρώματα πολλά που στο τέλος μπλέκονται όλα για να θυμίσουν πορτοκαλί ηλιοβασίλεμα.

Από κείνα τα μαγαζιά που μου θυμίζουν το φοιτητικό μου σπίτι τη δεκαετία του '80, με έπιπλα φτιαγμένα από παλέτες, χριστουγεννιάτικα φωτάκια και χρώματα πολλά που στο τέλος μπλέκονται όλα για να θυμίσουν πορτοκαλί ηλιοβασίλεμα. Τραπεζάκια στον δρόμο, μια αυλή-έκπληξη κρυμμένη πίσω, στριμωγμένη στα πόδια των πολυκατοικιών, με το χαλικάκι, τα γλαστράκια και τα παράταιρα καθιστικά της.

Η κουζίνα ίσα που χωράει στην αγκαλιά σου, αν ανοίξεις δυο γυναικεία μπράτσα. Οικογενειακή, με την καθημερινή σπεσιαλιτέ της μαμάς, κοριτσίστικη, πεντανόστιμη. Αυτή που μαγειρεύεται σπιτική, χωρίς να βάλουν το χέρι τους ζωμοί, χημικά και λοιπές αηδίες.

Σε πιατάκια του μεζέ που αδειάζουν στο λεπτό για το επόμενο repeat είναι σίγουρο πως ως το τέλος θα έχεις δοκιμάσει πολλάκις όλο το μενού που είναι χειρόγραφο, σε τετράδιο μουσικής. Τα σαλιγκάρια στιφάδο, ένα γλυκοφάγωτο, κρεμμυδάτο πλην όμως ανάλαφρο όνειρο, ένας υποδειγματικός, πλουσιοπάροχος ντάκος με ζωντανή ντοματούλα και γευστική ξινομυζήθρα.

Το comeback του μεζεδοπωλείου: Δυο περιπτώσεις που αξίζουν πολλές πιρουνιές Facebook Twitter
Η αρμένικη ομελέτα με σουτζούκι είναι λεπτή σαν δαντέλα.

Οι πατάτες με θυμάρι και σκόρδο, κυδωνάτες και χοντροκομμένες, σε ταξιδεύουν στην Κρήτη, ζεστή βελούδινη φάβα με το κρεμμυδάκι και την κάππαρη κι ένα υπέροχο συκώτι μοσχαρίσιο, κομμένο σε χοντρές μπουκιές, ζουμερό, χωρίς χόνδρους, αλάδωτο, αρωματισμένο με κύμινο. Η αρμένικη ομελέτα με σουτζούκι λεπτή σαν δαντέλα, γιαουρτλού κεμπάπ με ωραιότατη, ελαφριά σάλτσα ντομάτα και πιτούλες και άψογα ψημένα μανιταράκια με λεμόνι.

Κάθε μέρα κι άλλα πιάτα, μια φάση σαν να άνοιγες μεζεδοπωλείο και να έβαζες τη μαμά σου να σου φτιάξει δυο-τρία απλά πραγματάκια με ουσία. Και να σου δώσει μπόλικα βάζα από το γλυκό βύσσινο που θα βάλεις πάνω στο γιαούρτι. Η τζαζ δίνει ένα κάτι το κοσμοπόλιταν στο ψητό, μελωμένο κυδώνι κι εγώ μόλις ανακάλυψα άλλο ένα ανθρώπινο μαγαζί με κουζίνα που δεν φοράει σκούφους, στολές και τατουάζ.

Μέρες Ραδιοφώνου, Μ. Μπότσαρη 35, Αιγάλεω, 213 0265017

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ