«Κόκκινος Σκούφος» και άλλα δύο γιορτινά γλυκά που πρέπει να δοκιμάσετε

«Κόκκινος Σκούφος» και άλλα δύο γιορτινά γλυκά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης, pastry chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George, είναι απόλυτα προσηλωμένος στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής και αυτό επιβεβαιώνεται με τη γευστική τελειότητα των γλυκών που υπογράφει. 

Στο Wine Library του GB Corner έστησε έναν γιορτινό μπουφέ με τη συνδρομή του διακοσμητή Δημήτρη Μπραζά και προτείνει κέικ Κόκκινο Σκούφο, κορμό πραλίνα καφέ και bitter σοκολάτα με κάστανο.

Κόκκινος Σκούφος

«Κόκκινος Σκούφος» και άλλα δύο γιορτινά γλυκά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

Pate sable

240 γρ.βούτυρο

4 γρ. αλάτι

165 γρ. άχνη

55 γρ. πούδρα αμυγδάλου

100 γρ. αυγά

350 γρ. αλεύρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε με το φτερό το βούτυρο με το αλάτι και τη ζάχαρη χωρίς να το διογκώσουμε. Προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου, τα αυγά σιγά σιγά και τέλος το αλεύρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2 ώρες. Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό τσέρκι με πάχος 2cm και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 25΄, ώσπου να πάρει ένα ομοιόμορφο καστανό ανοιχτό χρώμα.

Κρέμα βανίλιας

2.245 γρ. γάλα πλήρες

450 γρ. ζάχαρη

270 γρ. κρόκοι αυγών

90 γρ. κορν φλάουρ

110 γρ. αλεύρι Τ55

4,5 λοβοί βανίλιας

Εκτέλεση

Βράζουμε το γάλα με τις βανίλιες χαραγμένες και ξυσμένες. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αλεύρι και τους κρόκους. Ρίχνουμε το βραστό γάλα στο μείγμα και αφήνουμε να πάρει βράση για 2 λεπτά. Αφαιρούμε τους λοβούς βανίλιας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.


Βατόμουρο μαρμελάδα

Υλικά

500 γρ. βατόμουρα

300 γρ. ζάχαρη

10 γρ. πηκτίνη για μαρμελάδες

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε τα βατόμουρα στους 40 βαθμούς. Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεμένη με την πηκτίνη και αφήνουμε το μείγμα να βράσει. Το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει.


Τελική σύνθεση

Στη φόρμα για τον σκούφο (υπάρχουν στο εμπόριο σε καταστήματα ειδών ζαχαροπλαστικής) βάζουμε μια στρώση πάχους περίπου 3 εκ. κρέμα βανίλιας.


Προσθέτουμε μια λεπτή στρώση μαρμελάδα βατόμουρο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου γεμίσει η φόρμα.


Τέλος, κλείνουμε με το ψημένο μπισκότο sable και αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για 4 ώρες πριν ξεφορμάρουμε.

Κορμός πραλίνα καφέ

«Κόκκινος Σκούφος» και άλλα δύο γιορτινά γλυκά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κέικ φουντουκιού

570 γρ. βούτυρο

570 γρ. άχνη ζάχαρη

570 γρ πούδρα φουντουκιού

50 γρ. κορν φλάουρ

310 γρ. αυγά

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την άχνη, την πούδρα φουντουκιού και το κορν φλάουρ, χωρίς να τα διογκώσουμε, και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αυγά. Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί 20x30cm επάνω σε φύλλο αντικολλητικό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.

Σαντιγί καφέ

460 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

45 γρ. γλυκόζη

315 γρ. σοκολάτα λευκή

695 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

85 γρ. κόκκοι καφέ

5 γρ. Nescafé


Εκτέλεση

Βράζουμε τα 460 γρ. κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη και μουσκεύουμε τους κόκκους καφέ και τον Νescafé για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και ρίχνουμε το βραστό μείγμα στη λειωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος ρευστή και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για ένα βράδυ και αφήνουμε να πήξει. Χτυπάμε με σύρμα στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί.

Crémeux praliné

Υλικά

16 γρ. γάλα

57 γρ. κρέμα γάλακτος

1 γρ.ζελατίνη

114 γρ. πραλίνα φουντουκιού

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε τη μαλακωμένη σε κρύο νερό ζελατίνη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε την πραλίνα και τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.

Τελική σύνθεση

Κόβουμε στις διαστάσεις της φόρμας κορμού που έχουμε επιλέξει το ψημένο κέικ φουντουκιού. Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής ρίχνουμε το κρεμέ πραλίνας φουντουκιού και βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει. Προσθέτουμε τη σαντιγί καφέ μέχρι τα 2/3 της φόρμας και κλείνουμε με το παγωμένο κέικ φουντουκιού με την κρέμα πραλίνας. Αφήνουμε να παγώσει καλά, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Bitter σοκολάτα με κάστανο

«Κόκκινος Σκούφος» και άλλα δύο γιορτινά γλυκά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

Κέικ σοκολάτας

190 γρ. πούδρα αμυγδάλου

150 γρ. ζάχαρη

75 γρ. βούτυρο

280 γρ. αυγά

80 γρ. ασπράδι

25 γρ. ζάχαρη

200 γρ. σοκολάτα

Εκτέλεση

Στο μίξερ με το φτερό ρίχνουμε την πούδρα αμυγδάλου, τη ζάχαρη και τα αυγά, χτυπάμε και τα διογκώνουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τη λιωμένη σοκολάτα και τέλος τα ασπράδια με τη ζάχαρη, τα οποία έχουμε χτυπήσει σε μαρέγκα. Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί 20x30 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-18 λεπτά.

Moυς μπίτερ σοκολάτας

Υλικά

180 γρ. γάλα

5 γρ. ζελατίνη

300 γρ. σοκολάτα μπίτερ

350 γρ. σαντιγί

Εκτέλεση

Βράζουμε το γάλα, προσθέτουμε τη ζελατίνη και μόλις το μείγμα φτάσει στους 32-35 βαθμούς το προσθέτουμε σε 3 δόσεις στη σαντιγί.

Σαντιγί κάστανο

Υλικά

370 γρ. κρέμα γάλακτος

100 γρ. μασκαρπόνε

35 γρ. ζάχαρη

200 γρ. κρέμα κάστανο

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να γίνει μια ελαφριά σαντιγί.

«Κόκκινος Σκούφος» και άλλα δύο γιορτινά γλυκά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης, pastry chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Βερμιτσέλι κάστανο

Υλικά

200 γρ. κρέμα κάστανο

100 γρ. πάστα κάστανο

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ με το σύρμα έως ότου δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα.

Τελική σύνθεση

Επάνω στο κέικ σοκολάτας απλώνουμε μια στρώση μους σοκολάτας ύψους 2 εκ. Αφήνουμε να παγώσει για μια ώρα στο ψυγείο και απλώνουμε στο ίδιο ύψος τη σαντιγί κάστανο. Παγώνουμε για 2 ώρες και κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια. Λιώνουμε μια ποσότητα σοκολάτας γάλακτος περίπου 400 γρ. και προσθέτουμε 50 γρ. ηλιέλαιο και 100 γρ. σπασμένο αμύγδαλο. Ανακατεύουμε και επικαλύπτουμε τα κομμάτια. Τέλος, βάζουμε το βερμιτσέλι κάστανο σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μικρό στρογγυλό κορνέ Νο 4 και προσθέτουμε επάνω σε κάθε κομμάτι.

Γεύση
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ